Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pane plukovníku Primulo, nejsme v Číně!

Mimořádná situace si vyžaduje mimořádná opatření, která zasahují do občanských svobod. Otázka zní, jak silně a zdali je příslušné opatření adekvátní situaci. Nabízí se tak principiální otázka, vážíme-li si více svobody, či života?

Ta otázka takto zcela striktně položena není, tedy alespoň ne teď a tady. Myslím, že téměř každý si na chvíli bez problému upře v zásadě malicherné požitky ze svobodného pohybu a chování a podrobí se určitým nestandardním normám. Řadový občan nemusí všechny důvody přesně chápat, ale měl by být přesvědčen o tom, že je to nutné a smysluplné.  Na druhé straně je dobré si uvědomit, že byly doby, kdy lidé pro svobodu nasazovali život a umírali. Zní to trochu pateticky, ale pocit svobody není jen nějaká chiméra, nějaká bezcenná emoce, protože náš aktuální životní styl, naše práva a možnosti nejsou obecně něčím samozřejmým. Tyto principy vznikaly dlouho a také velmi bolestně.

Je těžké, respektive nemožné, zvolit tu optimální cestu, je ale patrné, že je třeba se vyvarovat extrémů. Tedy na základě vlastní svobodomyslnosti ohrožovat zdraví jiných a na základě domnělých potřeb lidem spíše škodit. V této souvislosti se nabízí prostá, ale zásadní a zcela obecně použitelná otázka: Jaká rizika jsou pro nás ještě přijatelná, abychom se nemuseli zříci svého životního stylu a svých požitků? Dá se vyčíslit či odhadnout míra rizika, pokud se rozhodneme jet autem z jednoho konce Prahy na druhý, s prvkem rizika musíme počítat při vysokohorské túře, riskantní může být nechráněný pohlavní styk s neznámým člověkem a podstupujeme riziko, pokud se rozhodneme ignorovat třeba kolonospkopické vyšetření či jakoukoli jinou preventivní starost o své zdraví. Extrémně jsme pak ohroženi kouřením, nemírnou konzumací alkoholu i obezitou.

Mnohé z výše uvedeného ohrožuje naše životy více než aktuálně řádící virus. Většinu lidí to však moc netrápí, prostě s tím žijí. Požitky z toho plynoucí jim za to riziko asi stojí, a tak by se mohlo zdát divné, že se titíž lidé budou obávat nákazy, která ohrožuje jen malou část obyvatelstva, a jsou ochotni se dobrovolně vzdát nejen určitých svobod, ale také svého dosavadního životního stylu a mnohdy i smyslu svého života. Jak to, že se smiřujeme s opatřeními, díky kterým může zkrachovat vše, co jsme doposavad budovali a čemu obětovali čas, energii i třeba zdraví? Je to určitý paradox. Je patrné, že lidé v bytostně demokratických a liberálních zemích nejsou na takovou oběť připraveni, mnohé zvažují a jsou často ochotni se s tímto rizikem smířit. Naopak lidé žijící v totalitních režimech berou restrikce jako samozřejmost a mnoho z nich o tom asi nepřemýšlí.

 Tímto se poněkud oklikou dostávám k tomu, co jsem uvedl v nadpisu článku. Kde jsme my, respektive kým jsme? Jsme liberálními Skandinávci nebo disciplinovanými Asiaty? Možná se pohybujeme kdesi mezi, jak je to patrné i v jiných oblastech. Vymanili jsme se z totality, ale její stigmata si neseme dále. Prostřednictvím příslušníků mojí generace a těch ještě starších jsou atavismy totality patrné i na generaci mladé, která nesvobodu nezažila. Nechci to hodnotit, možná je tradiční česká přizpůsobivost evoluční předností, která nám zabezpečí v dané chvíli bezpečné proplutí, osobně jsem však přesvědčen, že je velmi užitečná opatrnost a také určitá nedůvěra v počínání establishmentu. Myslím proto, že bychom neměli kritizovat ty, kteří pochybují, žádají vysvětlení, upozorňují na nepravosti i chyby a obávají se zneužití moci. 

Abych se vyjádřil jasně, nevolám po nějaké revoluci, anarchii a ani si nemyslím, že je třeba paušálně zpochybňovat aktuální kroky vlády. Pouze vyzývám k opatrnosti, ke zdravé nedůvěře v mocné a k využívání demokratických mechanismů k tomu, abychom se v dobrém úmyslu nestali obětí diktatury. Už se nám to stalo. Proto je potřeba klást otázky a požadovat přesvědčivé odpovědi namísto arogantních reakcí, cože si to dovolujeme. Bylo by chybou začít obcházet parlamentní principy našeho státu a dovolím si tvrdit, že je chybou kritizovat novináře za jejich tvrdost a neústupnost, se kterou někteří útočí na politiky. Pokud nechceme apelovat na naši politickou reprezentaci prostřednictvím protestů a občanské neposlušnosti, nemáme do dalších voleb nikoho jiného, kdo by se nás zastal, než pouze média.

Autor: Jiří Turner | pátek 3.4.2020 12:49 | karma článku: 20,20 | přečteno: 1202x
  • Další články autora

Jiří Turner

A terazky mi povedztě, čo vy si predstavujetě pod takým slovom grýndýl?

Být Hřibem, volám Jandejskovi, aby zemědělci přijeli s traktory každé pondělí, tak pohodová dopravní situace v Praze totiž už dlouho nebyla. Nicméně i všeliká vyjádření protestujících „sedláků“ stojí za úvahu.

19.2.2024 v 15:01 | Karma: 36,09 | Přečteno: 3289x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Máme traktory a ne že ne…

... až to spatříš, ledy povolí. V kontextu plánované akce by to měly být ledy ve Strakově akademii. Vláda by měla vyhovět přáním stávkujících zemědělců a podat demisi, zrušit celoevropské dohody a náležitě zvýšit zemědělcům dotace.

14.2.2024 v 8:45 | Karma: 34,40 | Přečteno: 3628x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Interview s Hitlerem aneb sázka na mediální a historickou negramotnost

V roce 1934 proběhl rozhovor mezi Adolfem Hitlerem a britským zpravodajem listu Daily Mail, jehož výsledkem bylo jakési představení nacistického Německa světové veřejnosti. Mnozí Evropané Hitlerovi věřili a mnozí ho i obdivovali.

13.2.2024 v 11:36 | Karma: 27,79 | Přečteno: 762x | Diskuse| Média

Jiří Turner

Povinné kvóty na procento žen u baru

Znáte to: Večerní bar a u něj patnáct chlapů. Zeptáte se barmana, kde jsou holky, a on jen krčí rameny. Tak takhle ne! Podniky budou mít po implementaci zákonu na povinné kvóty příslušnic něžného pohlaví povinnost toto zabezpečit.

12.2.2024 v 9:55 | Karma: 26,03 | Přečteno: 550x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Zpoplatnění vstupu do lesa a jiné perly dezinformační sféry

Víte také, že budou zrušeny důchody, čeká nás mobilizace, že jsme krušnohorské zásoby lithia a india už dávno za pakatel prodali Německu, že ceny potravin rostou, že lidská činnost nemá na klima žádný vliv a že Brdech řádí vlci?

9.2.2024 v 10:24 | Karma: 20,88 | Přečteno: 532x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci jednají o zákoníku práce, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:02

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47,  aktualizováno  16:52

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

Je to úlet, míní experti o antikampani SPOLU. Trestná však podle nich není

2. května 2024  16:51

„Rusko, pro tebe všecko,“ paroduje předvolební kampaň SPOLU heslo hnutí ANO „Česko, pro tebe...

Začaly maturity. Podle učitelů lehké, studenty ale trápily logaritmy

2. května 2024  16:42

Studenti posledních ročníků maturitních oborů poprvé usedli k maturitním písemkám. Ve čtvrtek...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....