Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jaké je to pracovat se dvěma homosexuály

Na základě toho, co jsem kdy na toto téma řekl a napsal, by se slušelo říci, že je to stejné jako s kýmkoli jiným. Ono to ovšem úplně tak není, protože dnešní mladí gayové jsou asi trochu jiní než ti ze "starých, dobrých časů".

Musím hned na úvod zcela jasně deklarovat, že moje níže popsaná individuální zkušenost, kterou se pokouším zobecňovat, nic nemění na mém zcela liberálním náhledu na homosexualitu a také tím není nijak oslabeno mé přesvědčení, že těmto lidem nemají být jakkoli krácena jejich práva, a naopak má být jasně deklarována rovnost jejich práv s majoritou, a to ve všech oblastech.

To, o čem přemýšlím, se vlastně ani tak netýká mého náhledu na LGBT komunitu nebo mého vztahu ke konkrétním lidem, ale spíše toho, jak na ně nahlíží konzervativnější část veřejnosti, neřkuli lidé se sklony k homofobii. Vycházím totiž z předpokladu podpořeného určitými osobními zkušenostmi, že zvláště chování gayů je velmi úzce spjato s tím, jak na ně reaguje společnost, a společnost reaguje tak, jaké emoce v ní příslušníci LGBT komunity vyvolávají.

Ještě v dobách mého dětství a mládí byli u nás homosexuálové vnímáni jako úchylové a lidé se k nim chovali v lepším případě jako k nemocným, častěji však vzbuzovali opovržení, zhnusení a také posměch, který byl často prezentován nejen v lidovém „folkloru“, ale i v tom, co se objevovalo v oficiálních médiích, tedy filmech, zábavných pořadech v televizi, v literatuře apod.  Tyto skutečnosti logicky vedly k tomu, že homosexuálové svoji orientaci nepřiznávali, kamuflovali a bylo to jistě vedle rodinných a náboženských kontroverzí předmětem jejich frustrace a traumat.

Mnozí lidé s gustem parodovali chování „těch teploušů“, ale žádného takto se chovajícího člověka často nikdy ani neviděli a možná vůbec netušili, že jinak orientován je jejich soused či příbuzný.  S tím, jak se začal společenský status homosexuálů měnit, začalo se měnit i jejich chování. Ve městech, v uměleckých a intelektuálních kruzích se počali lidé otevřeně ke své sexuální orientaci hlásit a tento trend se rozšířil do celé společnosti.  V té společnosti ovšem dál žili a žijí lidé, kteří svá dřívější stanoviska nepřehodnotili.

Nacházíme se ve stavu, kdy příslušníci LGBT komunity jednotlivě i hromadně, veřejně i soukromě deklarují svoji „pride“, což jednu část veřejnosti nijak nepohoršuje, ale ta druhá, snad menší je stejně zhnusena jako před čtyřiceti lety, a to jen s tím rozdílem, že je dnes společensky nepřijatelné se takto veřejně, natož mediálně vyjadřovat. Paradoxně je to asi více frustrující pro „homofoby“, kteří díky normám i zákonům mohou jen nečinně přihlížet té „Sodomě a Gomoře“. Tito lidé však jsou natolik významnou částí společnosti, že není vždy politická vůle přijímat třeba některé zákony, které by vedli k absolutnímu zrovnoprávnění homosexuálů.

Tento proud úvah a asociací ve mně vyvolali právě moji dva kolegové, kteří nejenže nikterak svoji orientaci neskrývají, ale dávají ji zcela otevřeně vždy a všude najevo, a to možná více, než je zdrávo, což z mého pohledu znamená více než muži deklarující, že jsou ti machři, a ženy, že jsou ty sněženky.  Problém je ovšem možná jen v tom, že mužské a ženské chování, vystupování, oblékání a kdeco jiného vnímáme úplně automaticky a pozornost či dokonce pohoršení u nás vyvolávají jen úplné extrémy. Prosté homosexuální chování homosexuálů však stále vnímáme jako ten extrém.

Málo koho zaujme líbá-li se na veřejnosti muž se ženou, a to ani tehdy ne, jel-li to hodně vášnivé, pohled na dva kolegy v objetí však trochu rozhodí i někoho, jako jsem já. Není možná nijak neobvyklé, když si přátelé muži a přítelkyně ženy povídají o svých sexuálních zážitcích, když ovšem dva gayové počnou ve smíšeném kolektivu naturalisticky popisovat události uplynulé noci, asi ne každý to zvládne dobře vydýchat, přestože se navenek tváří jako absolutní liberál a jakékoli puritánství mu je prý zcela cizí.

Nechci fušovat do řemesla psychologům, ale možná je takové chování v kolektivu, stejně jako různé „atrakce“ v „pride průvodech“ snahou vyrovnat se s něčím, co je stále v obecném povědomí onou deviací. Konečně, vždyť i málo sebevědomí heterosexuální muži a ženy mají často tendenci se prezentovat jako jacísi „nadsamci“ a „nadsamice“.

Stejně jako mnozí jiní si představuji, že homosexualita přestane být společenským tématem a stane se čistě privátní záležitostí, kterou nikdo nebude řešit, skrývat ani přehnaně demonstrovat a tuto skutečnost budou všichni jen prostě akceptovat. Možná je taková doba blízko, možná ne. Jsem ovšem přesvědčen, že to nezáleží jen na majoritní části společnosti, ale i na příslušnících oné minority.  

Autor: Jiří Turner | čtvrtek 2.12.2021 6:23 | karma článku: 24,69 | přečteno: 1017x
  • Další články autora

Jiří Turner

U nás mají Babišem vychovávaní důchodci třicetiprocentní přirážku

„Tak to máme cappuccino, koláčky, velkou becherovku, buřtíky a pivečko. Dělá to 275 korun.“- „A důchodcovská sleva by, pane vedoucí, nebyla?“- „Nebyla, ale mohu vám naúčtovat třicetiprocentní důchodcovskou přirážku!“

5.3.2024 v 12:09 | Karma: 44,05 | Přečteno: 12451x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma: 30,78 | Přečteno: 810x | Diskuse| Média

Jiří Turner

Dvě sociální demokracie? A není to málo, „příteli“ Paroubku?

Ambice některých lidí jsou bezbřehé a patrně rostou přímo úměrně se ztrátou soudnosti a věkem. Hrobař staré dobré sociální demokracie se vložil do nové sociálně demokratické strany a nepokřtil mu ji nikdo jiný než lánský důchodce.

28.2.2024 v 14:05 | Karma: 20,37 | Přečteno: 337x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Jak levně, rychle a spolehlivě oživit protiromské nálady ve společnosti?

Recept na to našel zpěvák Jan Bendig, který na Českém slavíku zinscenoval své rasově motivované přebílení, patrně aby vzbudil u posluchačů lítost na trpkým osudem romského chlapce, který musí překonávat překážky a příkoří.

22.2.2024 v 11:16 | Karma: 26,56 | Přečteno: 934x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Koho brání Národní domobrana?

Taky tápete ve všech těch vlasteneckých hnutích a spolcích, které vznikly na ochranu našich národních zájmů a které se svorně prezentují jako nezávislé, apolitické a nadstranické iniciativy? Tak se na jednu z nich podívejme.

21.2.2024 v 15:39 | Karma: 36,98 | Přečteno: 2431x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...