Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak ekologičtí a klimatičtí aktivisté a fanatičtí ochránci válcují mediální prostor

Jako by se úplně vytrácela racionalita. I ti, kteří se prezentují jako vědci, odborníci a experti působí často jako extrémisté, a ne jako lidé, kteří, jelikož o problému více ví, mohou mít i více pochybností, soudnosti a pokory. 

Někdo si může pod těmi aktivisty představit jen různé ekoteroristy, Grety Thunbergové a různé zelené fanatiky, jenomže oni tu existují i aktivisté zcela opačného druhu: popírači klimatických změn a vlivu člověka na ně, zavilí kritici obnovitelných zdrojů energie, elektromobility a s tím souvisejícího snižování emisí, koncentrace skleníkových plynů a podobně. Nemohu se zbavit dojmu, že právě tento druh aktivistů je ve veřejném prostoru více slyšet, a to i přesto, že v rámci svého fanatismu odmítají racionální argumentaci, stejně jako to dělají ti na opačné straně spektra.

K oběma virtuálním táborům se pak přidávají různí experti. Někdy je to iluze, protože se ukáže, že to žádní experti nejsou, ale někdy se i skuteční odborníci uchýlí k extrémním výkladům, a to dost možná jen proto, že se to nosí a je to jedinou cestou ke zviditelnění se. Je totiž patrné, že jen menší část mediálních konzumentů chce číst a poslouchat názory skutečných kapacit, které většinou nejsou snadno uchopitelné a v souladu s vědeckou ctí a morálkou obsahují i ony pochybnosti a velkou míru pokory.

Svět se ovšem musí v ohledu na budoucnost nějak nasměrovat, což platí především pro oblast energetiky, dopravy a hospodářství jako takového, což by se asi nemělo dělat na základě pochybností a nejistých teoretických úvah. Obecná racionalita této problematiky však přímo souvisí s racionálností problémů. Klimatické změny jsou nezpochybnitelné a čelit jim musíme bez ohledu na to, do jaké míry je způsobuje lidská civilizace. Fosilní paliva také dojdou, i kdyby se odpůrci elektromobility postavili na uši. Kdyby někdo navrhl postupně rušit soukromou dopravu, zavřeli by ho do blázince. Nicméně koncentraci oxidu uhličitého v atmosféře, stejně jako jiných skleníkových plynů a exhalací má smysl snižovat v každém případě, což platí o veškeré ekologické zátěži planety. Jasný smysl má maximální využívání obnovitelných energetických zdrojů a také zdrojů, které ten problém alespoň výrazně odsunou. 

Na druhou stranu mně osobně přijde naprosto absurdní, že se nikdo vážně nezabývá populační explozí lidstva, která, bude-li pokračovat, neodvratně vede k přelidnění planety a přímo a jednoznačně souvisí se všemi aspekty energetiky, průmyslu, dopravy, zemědělství, a tím logicky souvisí i s klimatickými změnami a zcela fatálně s ekologickou problematikou. Všichni víme, proč to tak je. Populační problematika se úzce dotýká základních lidských práv a svobod a s tím i zásahům do nich, které jsou pro naši civilizaci nepřijatelné a v extrémním případě by se mohly nehumanistické postoje a činy změnit v činy, které vnímáme jako zločinné. Přesto všechno ten problém tady je a sám se nevyřeší.

Žádný pozemšťan toho asi není zcela schopen, ale říkám si, jak by nějaký nezaujatý pozorovatel takovéto počínání lidstva vnímal. Příslušný „Marťan“ by se asi musel při sledování souboje obou zmíněných druhů aktivistů za břicho (nebo za tykadla) popadat, stejně jako by mu muselo přijít směšné, jaké záležitosti lidstvo řeší pár krůčků od propasti, do které se při takovémto svém počínání neodvratně řítí. Přijde mi to divné i jako pozemšťanovi. Do jisté míry rozumím přístupu „carpe diem“, který volně přechází v princip „po nás potopa“, stejně jako nějakému zoufalému boji za záchranu planety, který evidentně většina lidí nijak neocení.

Uniká mi ale smysl přístupu, který je založen na zájmu o to, co bude s naší planetou a s lidmi na ní, ale který zároveň nabádá k pasivitě, relativizaci, či přímo k popírání rizik a černých scénářů, kteréžto jsou naprosto reálné. Jinými slovy, buď je mi to úplně jedno a zajímá mě jen to, abych sám prožil co nejlepší život, nebo mi to jedno není a pak se stanu zastáncem nějakých řešení. Být aktivistou, který se tváří, že ho společenské dopady, osud planety a lidstva zajímají, ale nic nedělá, žádná řešení nenabízí ani nezastává a jen se aktivitám jiných vysmívá, je jen holé pokrytectví. Někdy si říkám, jestli právě takovými pokrytci není naše planeta přeplněna.

Autor: Jiří Turner | sobota 31.7.2021 9:55 | karma článku: 17,73 | přečteno: 768x
  • Další články autora

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8125x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma: 20,36 | Přečteno: 414x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma: 38,39 | Přečteno: 10880x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma: 45,09 | Přečteno: 7412x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma: 43,68 | Přečteno: 5310x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...