Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čí jsou hory Kavčí? Fridrichové a Moravce!

To nemá být vzpomínka na silvestrovský pořad, ale otázka poslanců KSČM a SPD, na kterou si také hned odpovídají: posthavlických struktur a TOP 09. Odstrašujícími reprezentanty veřejnoprávního média jsou pak Fridrichová a Moravec.

Na půdě Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR se dostala na paškál Česká televize. Není asi překvapením, že se do ní pustili rukou společnou a nerozdílnou poslanci KSČM a SPD Jiří Valenta a Lubomír Španěl. „Česká televize je v lepším případě neužitečná, v horším případě škodí, a proto přivítám každý postup, který by mě zbavil povinnosti sponzorovat tuto instituci,“řekl poslanec KSČM Jiří Valenta a dodal: „Nikdy bych si nepřál - a to mi skutečně věřte - aby byla Česká televize jakkoli spjata s KSČM tak, jako je nyní propojena s posthavlistickými nikým nevolenými strukturami nebo například s TOP 09.“Dále Valentovi vadí, že nezná platy zaměstnanců ČT, jmenovitě by chtěl mít informace o gáži Nory Fridrichové a Václava Moravce.

Poslanec Španěl zase uvedl:„Činnost České televize nepřipomíná nezávislé médium ani vzdáleně. Zpravodajství České televize je dlouhodobě zmanipulované a zcela neobjektivní. Česká televize mnohdy manipuluje a překrucuje fakta. Odstrašujícím příkladem je například pořad 168 hodin, který využívá nebo spíše zneužívá umění střihu, vytržení věci z kontextu a skryté natáčení osob, které používá následně k cílené dehonestaci či zesměšnění politicky nepohodlných lidí.“

Je realitou, že KSČM a SPD Česká televize na ruku příliš nejde, ale stojí jistě za úvahu, jestli je to chyba televize, nebo jestli si to nezpůsobují zmíněné partaje sami. Navíc je zcela patrné, že kritika těchto stran a jejích představitelů se neobjevuje ve zpravodajství, tam dostávají prostor stejně jako ostatní strany. SPD i KSČM jsou často kritizovány v pořadech jako je 168 hodin, podstatou věci však je, jestli oprávněně. Ani veřejnoprávní médium nemůže být rovnocenným způsobem korektní k působení jakékoli strany a k jakémukoli chování politika. Proč nejsou zesměšňováni a dehonestováni slušně a standardně se chovající lidé? Není to spíše tak, že se zmínění stěžovatelé a jejich partaje zesměšňují a dehonestují sami?

Žádná televizní stanice se se v rámci zpravodajství a publicistiky nemůže omezit pouze na informování o holých faktech. Je naprosto normální, že se prezentují názory pozvaných hostů a těžko je také možné chtít po novinářích, aby projevovali stejné sympatie standardní politické straně jako straně extremistické. Nelze ani čekat, že bude ignorováno skandální chování, jednání a vystupování politika jenom proto, že politik jiné partaje se něčeho takového nedopustil. KSČM je pokračovatelkou strany, jejíž režim byl obecně označen za zločinný a SPD se prezentuje jako partaj balancující na hraně zákona a základních norem demokratické společnosti. Podporovat nebo je rovnocenně hodnotit tak může pouze médium, které reprezentuje příslušnou ideologii, a to těžko může být médium veřejnoprávní.

Nic z výše uvedeného pochopitelně neznamená, že je Česká televize nekritizovatelná. Na základě vlastních názorů i zcela objektivních skutečností ji může hodnotit každý, ale každý by také měl vzít v potaz to, co může a má být předmětem kritiky. Třeba zveřejňování konkrétních platů všech zaměstnanců placených s veřejných rozpočtů je zcela absurdní požadavek, který nemá žádný smysl, a nikterak nesouvisí s transparentností příjmů a majetku politiků, kteří z podstaty věci mají podléhat celospolečenské kontrole. Na druhou stranu je zcela legitimní diskuse třeba o tom, kde jsou hranice politické satiry ve veřejnoprávní televizi, stejně jako o výběru hostů publicistických pořadů, který by měl zabezpečovat odpovídající pluralitu názorů.

O tom ale v tomto případě asi nejde. Aktuálně chtějí být patrně pohrobci komunistického režimu a radikálové obecně zrovnoprávněni se všemi ostatními. Nemravně chovající se politik hlásající extrémistické názory by chtěl požívat stejného respektu jako kdokoli jiný, což je poněkud absurdní představa. To by si měli pánové Valenta a Španěl uvědomit.

 

 

 

Autor: Jiří Turner | pátek 1.2.2019 11:36 | karma článku: 25,47 | přečteno: 1400x
  • Další články autora

Jiří Turner

U nás mají Babišem vychovávaní důchodci třicetiprocentní přirážku

„Tak to máme cappuccino, koláčky, velkou becherovku, buřtíky a pivečko. Dělá to 275 korun.“- „A důchodcovská sleva by, pane vedoucí, nebyla?“- „Nebyla, ale mohu vám naúčtovat třicetiprocentní důchodcovskou přirážku!“

5.3.2024 v 12:09 | Karma: 44,05 | Přečteno: 12451x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma: 30,78 | Přečteno: 810x | Diskuse| Média

Jiří Turner

Dvě sociální demokracie? A není to málo, „příteli“ Paroubku?

Ambice některých lidí jsou bezbřehé a patrně rostou přímo úměrně se ztrátou soudnosti a věkem. Hrobař staré dobré sociální demokracie se vložil do nové sociálně demokratické strany a nepokřtil mu ji nikdo jiný než lánský důchodce.

28.2.2024 v 14:05 | Karma: 20,37 | Přečteno: 337x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Jak levně, rychle a spolehlivě oživit protiromské nálady ve společnosti?

Recept na to našel zpěvák Jan Bendig, který na Českém slavíku zinscenoval své rasově motivované přebílení, patrně aby vzbudil u posluchačů lítost na trpkým osudem romského chlapce, který musí překonávat překážky a příkoří.

22.2.2024 v 11:16 | Karma: 26,56 | Přečteno: 934x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Koho brání Národní domobrana?

Taky tápete ve všech těch vlasteneckých hnutích a spolcích, které vznikly na ochranu našich národních zájmů a které se svorně prezentují jako nezávislé, apolitické a nadstranické iniciativy? Tak se na jednu z nich podívejme.

21.2.2024 v 15:39 | Karma: 36,98 | Přečteno: 2431x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!