Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

…a dnes již, prosím, bez šeříků…

Květnové oslavy osvobození byly pro mne absurdními svátky v dobách komunismu a jako neméně absurdní je vnímám i dnes. Uvědomujeme si vůbec, co slavíme, a hlavně proč to slavíme, nebo jen tupě setrváváme ve zvycích a rituálech?  

Druhou světovou válku, stejně jako novodobé války předešlé a lokální války následující má smysl v rozumné míře a rozumnou formou připomínat, a to hlavně jako varování před tím, aby se lidstvo nebo jakákoli jeho část takových hrůz vyvarovala a také jako varování před lidmi, kteří se o to otevřeně či skrytě pokouší, i před těmi, kteří je v tom podporují. K tomuto účelu by mělo sloužit prezentování zcela relevantních historických skutečností lidmi nepodléhajícími propagandě a něčím zájmům, a z umění se k tomu, myslím, nejlépe hodí satirická díla poukazující na absurditu a nesmyslnost války jako takové.

Tryzny, kladení věnců a nekonečné mletí pantem v případě každého, kdo k tomu dostane prostor, je jen navázání na absurdity předlistopadových oslav s mávátky, transparenty, alegorickými vozy, vojenskými přehlídkami a s veřejným šířením lží, nesmyslů a tendenčních výkladů. Dnešní doba je osvobozena od povinnosti lhát a předstírat, že lžím věříme, ale to neznamená, že by se nelhalo a historie nepřekrucovala či nevykládala tendenčně. Zvláště ona tendenčnost výkladů založená na seriózní prezentaci faktů „A“, částečné prezentaci faktů “B“ a zamlčení faktů „C“, „D“ a tak dále je   typická pro dnešní dobu.

Je to možná zbytečné, ale dovolím si shrnout, co si v těchto dnech připomínáme:

Konec války a porážka nacistického Německa a jeho spojenců je obecně pozitivní událost, nicméně vlastní osvobozování Rudou armádou na rozdíl od osvobozování Spojenci už tak jednoznačně pozitivně vnímat nelze. Naopak je třeba chápat, že Sovětský svaz, který si chtěl s Německem rozdělit Evropu, byl Hitlerem zrazen, následně napaden a musel bojovat za svoji existenci, chtěl oprávněně německou armádu definitivně porazit, ale také, a to již v okamžiku, kdy fronta opustila Rusko, získat vliv a nadvládu nad zeměmi, které osvobodí. Mocenské ambice měli jistě i Spojenci, ale jak se ty projevily, se jasně ukázalo následně.  

Osvobození, jakkoli aktuálně pozitivní, se stalo počátkem nové okupace, nacistický teror vystřídal teror komunistický a z německého vazala jsme se stali vazaly Sovětského svazu. Zatímco Spojené státy využily vliv na osvobozených územích ekonomicky, což se později projevilo velmi pozitivně (např. v Západním Německu), Sovětský svaz počal působit pouze mocensky a ideologicky a v ekonomické sféře to byl počátek zločinných znárodňovacích praktik a následného celkového hospodářského úpadku. Nelze sice v tomto smyslu řadit důsledky před příčiny, ale sovětský režim měl naprosto prokazatelně takové úmysly a celý proces osvobození byl nejvyšším sovětským velením takto pojat.

K obětem války, vojákům i civilistům je pak třeba přistupovat jako k obětem, a to na všech stranách. Vinni jsou jen ti, kteří válku vyvolali a ke všem hrůzám a zločinům dali příkaz nebo svévolně zločiny páchali, přičemž je třeba mít na zřeteli, co učiní s člověkem – vojákem i civilistou – šest let válečných útrap, stresu, strachu apod. Krutost a lidskost, hrdinství i slabost se počnou promítat do těžko souditelných projevů, které dle mého soudu nemá smysl s odstupem více jak sedmdesáti let vůbec řešit. Je podle mého názoru již úplně zbytečné oslavovat domnělé i skutečné hrdiny a soudit domnělé i skutečné zločince.

Naopak je stále důležité a potřebné upozorňovat na podobnosti a paralely mezi událostmi v době světových a jiných novodobých válek, a událostmi aktuálními. Je třeba si uvědomovat, jak je mnohdy snadné překročit hranici mezi válečnou hrozbou a válkou samotnou, jak je jednoduché vyvolat konflikt a jak těžké je ho ukončit a normalizovat situaci. Je třeba stále poukazovat na to, jak je lehké zfanatizovat jednotlivce, skupiny i celé národy a tím je uvrhnou do konfliktů, které mohou vyústit v konflikty válečné. To je pro mne poselství května roku 1945, jehož výročí není třeba slavit, ale jehož příčiny a důsledky je dobré si stále uvědomovat.

Jako by si to i ty šeříky uvědomovaly, a ne a ne vykvést…

Autor: Jiří Turner | neděle 9.5.2021 9:21 | karma článku: 27,36 | přečteno: 962x
  • Další články autora

Jiří Turner

A terazky mi povedztě, čo vy si predstavujetě pod takým slovom grýndýl?

Být Hřibem, volám Jandejskovi, aby zemědělci přijeli s traktory každé pondělí, tak pohodová dopravní situace v Praze totiž už dlouho nebyla. Nicméně i všeliká vyjádření protestujících „sedláků“ stojí za úvahu.

19.2.2024 v 15:01 | Karma: 36,09 | Přečteno: 3289x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Máme traktory a ne že ne…

... až to spatříš, ledy povolí. V kontextu plánované akce by to měly být ledy ve Strakově akademii. Vláda by měla vyhovět přáním stávkujících zemědělců a podat demisi, zrušit celoevropské dohody a náležitě zvýšit zemědělcům dotace.

14.2.2024 v 8:45 | Karma: 34,40 | Přečteno: 3628x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Interview s Hitlerem aneb sázka na mediální a historickou negramotnost

V roce 1934 proběhl rozhovor mezi Adolfem Hitlerem a britským zpravodajem listu Daily Mail, jehož výsledkem bylo jakési představení nacistického Německa světové veřejnosti. Mnozí Evropané Hitlerovi věřili a mnozí ho i obdivovali.

13.2.2024 v 11:36 | Karma: 27,79 | Přečteno: 762x | Diskuse| Média

Jiří Turner

Povinné kvóty na procento žen u baru

Znáte to: Večerní bar a u něj patnáct chlapů. Zeptáte se barmana, kde jsou holky, a on jen krčí rameny. Tak takhle ne! Podniky budou mít po implementaci zákonu na povinné kvóty příslušnic něžného pohlaví povinnost toto zabezpečit.

12.2.2024 v 9:55 | Karma: 26,03 | Přečteno: 550x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Zpoplatnění vstupu do lesa a jiné perly dezinformační sféry

Víte také, že budou zrušeny důchody, čeká nás mobilizace, že jsme krušnohorské zásoby lithia a india už dávno za pakatel prodali Německu, že ceny potravin rostou, že lidská činnost nemá na klima žádný vliv a že Brdech řádí vlci?

9.2.2024 v 10:24 | Karma: 20,88 | Přečteno: 532x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:15

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

„Mimořádně trapné“. Akademici a ekonomové kritizují úroveň Tulejových publikací

3. května 2024  14:09

Kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja publikoval své práce v potenciálně...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....