Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bezhlavá svoboda slova

Jestliže o spravedlnosti víme, že je slepá, a jsme za to i rádi, o svobodě slova jsme to do nedávné vraždy ve Francii netušili. Ovšem poznání, že tahle svoboda je slepá proto, že nemá hlavu, už tak radostné není.

Rozmohl se nám tady takový nešvar. Naše (euroamerická) společnost, rozdělená na 2 mlýnské kameny, reaguje na nelibé situace dvojím způsobem:

1. mlýnský kámen fyzicky likviduje zastánce jiných názorů. Ve zkratce jde o jejich sochy (pokud je dotyčný už mrtvý) nebo o jejich životy.

2. mlýnský kámen pak na tyto věci reaguje tak, že o nich zakáže mluvit. Nejen sobě, ale i druhým. Děje se to ve jménu korektnosti!, ochrany zdraví!! nebo dokonce ochrany správného názoru!!! potenciálních čtenářů. Co oko nevidí, to srdce nebolí.

Zvykli jsme si, že oponentura byla zakazována či zesměšňována v případě monologu o migraci z muslimských zemí či o naší vině na rasových válkách v pravěku. Na stejnou trasu se nedávno vydala i diskuse o novém viru- má člověk právo zastávat či šířit jiný, než oficiálně schválený názor?

Ta trasa je děsivá a dobře viditelná na stále stejné reakci na zločiny z náboženské nenávisti. O pohřbu profesora Patyho referuje idnes.cztakto: „Nevzdáme se karikatur ani obrázků,“ řekl (Macron) s tím, že se Paty stal tváří francouzského boje o svobodu i celé republiky, která se „každý den znovu rodí v třídách škol“. Dvůr rozzářily francouzské národní barvy i motto „svoboda, rovnost, bratrství“ a hudebníci mimo jiné zahráli Marseillaisu.

A co Macronova slova a nasvícený dvůr znamenají v praxi? Svoboda projevu spolu se svobodou po projevu ve Francii mizí jako pára nad hrncem. Její zastánci vědí, že nebudou čelit soudní při před slepou Iustitií, ale že by mohli přijít o hlavu: „Možná jsem zbabělá, ale karikatury Mohameda jsem ve třídě nikdy neukázala ze strachu, že ublížím některým žákům. Asi by to nepochopili vzhledem k tomu, jak jim doma vymývají mozek. Opakují mi věci, které se naučili nazpaměť,“ vypráví Annie, jež učí dějepis a zeměpis.

Teď hrozí, že o hlavu přijde i svoboda mluvit o covidu. 55% respondentů Flégrovy ankety by souhlasilo se zákazem říkat, co si myslím o epidemii. Jasně, vzorek respondentů není reprezentativní, ale děsivé je, že Zákaz už se vydal na cestu. A má širší podporu, než si myslíme. Proč bys měl možnost říct, že rouška je k ničemu, když takový názor zabíjí lidi? Facebook nebo Twitter už skrývají příspěvky, které vyhodnotily jako potenciálně zdraví škodlivé. Je to přece v zájmu ochrany vašeho zdraví a vaší zdravé mysli. Kdo má jiný názor, nebude sice decapitován, ale bude vymazán a zablokován. Tedy zatím.

Problém je, že západní pojetí svobody slova počítá s tím, že člověk je tvor rozumný a že je sám zodpovědný za svá rozhodnutí. V momentě, kdy tohle přesvědčení ztrácíme, upíráme lidem kromě svobody mluvit i rozum a zodpovědnost. Na všechny tyhle hodnoty čeká zástup institucí, které by je rády převzaly. Na co potřebujete zodpovědnost, když stát (nebo organizace) ví nejlépe, co je pro vás dobré? Na co potřebujete svobodu slova, když stát ví nejlépe, co je pravda a tu je schopen šířit sám? Na co potřebujete rozum, když stát či jiná organizace umí díky svým algoritmům nejlépe odlišit dobré od zlého?

V obavách o své zdraví a bezpečnost se rychle a nezvratně vzdáváme všeho, co nám ještě nedávno bylo tak drahé. Tentokrát ale za potlesku obou mlýnských kamenů naší rozdělené společnosti. My, kteří nepatříme ani k jednomu táboru, se ocitáme jako zrna mezi nimi, a máme se myslím na co těšit.

Autor: Vojtěch Toráč | čtvrtek 22.10.2020 14:33 | karma článku: 17,03 | přečteno: 384x
  • Další články autora

Vojtěch Toráč

Vstali noví bojovníci- a ti už se nezakecají

Zatímco bojujeme proti chiméře normalizačních komunistů se stranickou knížkou, kteří dusili zemi cenzorskými zásahy, téměř bez povšimnutí přijímáme stejnou praxi přicházející z Bruselu. Protože co EU činí, dobře činí.

27.5.2021 v 12:46 | Karma: 31,15 | Přečteno: 651x | Diskuse| Politika

Vojtěch Toráč

Souboj věštců. Flegr : Jolanda 0:1

21.října prohlásil prof.Flegr, že za měsíc umře každý den 1.000 lidí. Nevyhnutelně. Protože on je vědec a grafy nelžou. Už dříve řekla věštkyně Jolanda, že taky vidí velký špatný. Nevyhnutelně, protože karty nelžou.

23.11.2020 v 8:50 | Karma: 44,78 | Přečteno: 9315x | Diskuse| Společnost

Vojtěch Toráč

Babiš dostane státní vyznamenání

Andrej Babiš dostane medaili za zásluhy o stát. Pravděpodobně ne nyní, ale ocenění ho nemine po jeho konci v aktivní politice. Oceněn bude za řízení státu během pandemie- a právem.

30.3.2020 v 15:05 | Karma: 45,38 | Přečteno: 10610x | Diskuse| Politika

Vojtěch Toráč

S Ondráčkem jen vrtíme psem

U Ondráčka ani v nejmenším nejde o fakta, jde jen o symbol. I když to "jen" je v uvozovkách- symboly dokáží lépe než fakta vzedmout emoce a potlačit racionalitu. Posloužil jako hůl, kterou část společnosti našla na Babiše.

7.3.2018 v 9:11 | Karma: 42,99 | Přečteno: 3488x | Diskuse| Politika

Vojtěch Toráč

Snad se zloba lidí neobrátí proti nám, doufají komunisté

Bolševici věří, že lidé po jejich teroru nepodlehnou strachu a nenamíří svou zlobu proti vyznavačům Leninova učení. Tak brutálních zločinů by se pravý bolševik nedopustil, shodují se.

18.11.2015 v 20:09 | Karma: 23,57 | Přečteno: 782x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2084x
Podle lékařů má špatně vyvinutou žlázu společenské povinnosti, před lety nechal Moravu Moravou a usadil se v Praze.