Událo se 8. 7.

Vždy, když sleduji Události na ČT 1, napadají mě všemožné komentáře k takřka všem uvedeným "událostem". Inu, dnes večer, snad z přehršle času, jsem si sedl a okomentoval si, na co si ještě vzpomínám. Později jsem si ještě na stránkách naší veřejnoprávní televize zjistil, pod jakým jménem kterou reportáž uvedli a "doplnil" jsem jeden citát, který si má paměť zcela nezapamatovala. Inu, snad vás můj náhled na pár událostí zaujme.

Firma ABL bude spravovat pražské památky – jednat se o skoro jakoukoliv méně kontroverzní (či alespoň méně medializovanou) společnost tleskám. Stát (v tomto případě spíše tedy magistrát) jako provozovatel nikdy nemůže být efektivnější správce památek než soukromý sektor (a obecně, nejen v památkové péči platí, že stát neplánuje lépe). Jen se obávám, aby si z toho řečená firma provázaná s stranou Věci veřejné zhruba stejně, jako pan Soukup s Demokratickou stranou zelených, neudělala pouze zlatý důl namísto normálního dlouhodobějšího podnikání. Každopádně, ze strany magistrátu po dlouhé době jasný krok správným směrem.

 

Peníze na obnovu oblastí po povodních budou do měsíce – napadá mě otázka, co řady předchozích vlád dělaly na poli protipovodňových opatřeních. Grossova vláda je měla jako prioritu, obdobně před sněmovními volbami hlásila ODS jak předchozí vlády při obraně proti povodním „katastroficky zaspaly“. A změna málokde, ačkoliv nám s novým rokem bývalí hejtmani (a místy i bývalí krajští radní) většinově zasedli v dozorčích radách podniků povodí (Povodí Labe, Ohře, Berounky a podobné, kdo ví, kolik jich je).

 

Přeplněné věznice v ČR – nová ministryně spravedlnosti oznámila, že kapacita českých věznic je naplněna 130 %, a to nemluvě o těch, kteří se nástupu trestu vyhýbají. Je to dalším z řady důkazů o tom, že justice dnes představuje nejzanedbanější polistopadový resort – za poslední tři ministry zvolna předběhla v pomyslném závodě zdravotnictví i školství.

 

Schyluje se ke zdražení tepla – česká televize dnes promptně oznámila, že na českém teplárenském trhu se chystá revoluce. Svou logiku to má, jelikož uhlí „ubývá“ a městům začínají vyprchávat dlouholeté kontrakty. Dokonce i senát, čichajíc politický problém, se rozpřáhl a zřídil podvýbor pro energetiku a teplárenství, do jehož čela se v rámci zajímavé symboliky postavil Jiří Bis (ČSSD), senátor za Plzeň-město, tedy obvod, kde městské teplárně vypršel kontrakt již nyní a primátor, vidíc zřejmě obdobnou možnost nasbírat politické body jako senát, osobně intervenoval na své „uhelné cestě“ po producentech uhlí. Co mě na celé věci zaráží nejvíc je volání po obnovení regulaci cen tepla. Nevím, jestli tato regulace (kterou jsme tu během samostatné ČR měli relativně dlouho) něco vyřeší, co mě ale zaráží nejvíc je skutečnost, že novela zákona, jež toto umožňuje je iniciována občanskými demokraty. Předkladatel návrhu, poslanec Libor Ježek (ODS) to vysvětlil na nominálně pravicového politika opravdu bizardně: „Teplárny hájí své zájmy, což je zrušení regulace a tím pádem jen zvyšování jejich zisků a proto je potřeba je regulovat, jinak by ceny dosáhly jiných hodnot.“

 

Italská Aquila hostí summit G8 – v městě kdysi postiženém zemětřesením se pod taktovkou italského premiéra Berlusconiho sešli lídři států G8. Na první pohled je volba místa mnohem zajímavější než účastníků. Ale pouze na první. V době, kdy se – minimálně mediálně – zdála krize být na svém vrcholu se uskutečnil summit v Londýně, avšak nikoliv, jak by se zdálo, sedmi nejvyspělejších ekonomik spolu s Ruskem, ale tzv. G20, víceméně 20 největších ekonomik. Tenkrát se toto glosovalo jako velký pokrok v mezinárodních i ekonomických vztazích, aniž by z jednání vzešlo něco silně konkrétního. Nyní, zdá se, se od rozšíření elitního diskusního klubu upouští. Může to být znamením toho, že nejhorší je za námi, stejně tak ale i předzvěstí faktu, že bude hůř.

 

Rozloučení s Michaelem Jacksonem – celý svět se „loučí s Jacksonem“, přičemž jsme vystaveni mnohdy skutečné mediální masáži. Aniž by to bylo mým původním záměrem, připomíná to starý vtip z dob dávno minulých, jež nelze parafrázovat jinak než „Otevřel jsem noviny: Jackson. Otevřel jsem časopis: Jackson. Pustím televizi: Jackson. Koupil jsem si konzervu. Bojím se jí otevřít.“

Autor: Tomáš Konečný | středa 8.7.2009 22:55 | karma článku: 10,51 | přečteno: 1298x