Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč dám letos svůj hlas KDU-ČSL?

Oč je strana lidová poslední dobou v domácí politice spíše přitakávačem, o to více nám toho nabízí ve svém programu do Evropského parlamentu. Zřejmě to bude mít nějakou vnitřní souvislost s velice neradostnou situací lidovců uvnitř i navenek.

Ambice této strany jsou dozajista dány členstvím v evropské lidové straně, pravidelně jedné z největších v Evropském parlamentu. Program KDU-ČSL se na rozdíl od ostatních stran se nezabývá problémy našeho „dvorku“, naopak představuje nejen vizi pro budoucnost evropské integrace, ale i (kupodivu) témata, která se skutečně na evropské půdě řeší.

Jako u většiny jiných stran hraje prim ekonomika, především s ohledem na probíhající krizi. Lidovci chtějí krizi řešit u jejích kořenů, tj. ve finančním sektoru. Sice připouští, že na boj s krizí je nutno vynaložit mimořádné prostředky, ale zároveň požaduje přísnou fiskální politiku a odmítá zadlužování budoucích generací. Přidejme jasné odmítnutí protekcionismu, podporu vzdělání a výzkumu, odpor všech pokusů o znárodnění a vymezení vůči bezbřehé podpoře spotřeby a nebýt vět o „trvale udržitelném sociálně-tržním hospodářství“, nelze ekonomickému programu KDU nic než zatleskat.

V programu nechybí ani tradiční témata: solidarita, podpora rodin a venkova… Sympatický mi je i fakt, že rodinnou politiku považují výlučně za doménu členských zemí. Stejně je třeba ocenit i jasný odpor vůči rozšíření o Turecko. V zahraniční politice je i zajímavá otázka povinně připojovat „lidskoprávní doložky“ ke všem typům ekonomických dohod. I v energetické politice je jasno. V souladu s hlavním proudem chtějí omezovat skleníkové plyny a podporovat obnovitelné zdroje (což zrovna není něco, co bych oceňoval), zároveň ale horují pro jadernou energetiku a postupné odstranění závislosti na Rusku (i když nevím, kde by pak chtěli brát uran do reaktorů… asi mysleli omezení).

Při bedlivém čtení lze samozřejmě objevit pár nejasností. Nevím kupříkladu, jak chtějí lidovci vyřešit evropskou politiku ve vztahu k zemědělství, když zároveň chtějí, aby dokázala zajistit dostatek co možná nejkvalitnějších, cenově dostupných potravin za podmínky udržení konkurenceschopnosti a trhu. Navíc chce podporovat kvalitní českou zemědělskou produkci a výrobky našich potravinářských firem. Tím vším si buduje vpravdě nesnadnou vyjednávací pozici. Stejnak trochu nechápu, jak chtějí chránit náš i evropský trh před nebezpečnými výrobky, zejména potravinami a hračkami, když už teď existuje systém nesmírně přísných kontrol a světový unikát v podobě okamžitého vzájemného varování.

I přes menší nedostatky musím říci, že tento program patří (spolu s programem SSO) k tomu nejlepšímu, co strany v eurovolbách nabízejí. Je velkou škodou, že neustálé názorové turbulence, vnitřní rozervanost a nečitelnost na politické scéně dělá tuto stranu pro velkou většinu voličů zcela nevolitelnou…

Autor: Tomáš Konečný | pondělí 1.6.2009 0:16 | karma článku: 10,86 | přečteno: 639x
  • Další články autora

Tomáš Konečný

Zkreslený obraz dějin při výročí sarajevského atentátu

V souvislosti s výročím atentátu na arcivévodu Ferdinanda se v posledních dnech vyrojila řada mediálních „speciálů“, věnovaných této události a počátkům 1. světové války. Je bohužel velká škoda, že i sto let poté, v době, kdy i v českém prostředí byla celá otázka podrobena historickým zkoumáním, se média uchylují k překonaným a chybným konstrukcím. V tomto trendu kráčí ruku v ruce s novináři i jejich oblíbený kritik Miloš Zeman, který dnes obohatil veřejný prostor ještě o výzvu českým historikům, aby začaly zkoumat příčiny a zejména objasnily, proč k ní došlo.

24.6.2014 v 15:45 | Karma: 19,99 | Přečteno: 1143x | Diskuse| Politika

Tomáš Konečný

Se Zemanem do Výmaru

Včerejší jmenování premiéra Rusnoka nemá v českých dějinách srovnání. Při pohledu do historie však zjistíme, že pozoruhodnou paralelu nalezneme v Německu. V roce 1930, s počínající krizí a vzrůstajícím extremismem, jmenoval prezident Hindenburg první z takzvaných „prezidentských kabinetů“, které vládly proti vůli parlamentu v posledních letech výmarské republiky.

26.6.2013 v 15:03 | Karma: 24,12 | Přečteno: 1013x | Diskuse| Politika

Tomáš Konečný

Nevhodnost Keynese v Čechách

V souvislosti s krizí, která vypukla ve finančním sektoru a postupně přešla v krizi hospodářskou, se vyrojila řada ekonomů s návrhy řešení současných problémů, které vycházejí z klasických učebnic politické ekonomie – v současné době roli této oprášené zákonitosti hraje poučka Johna M. Keynese o nutnosti státní podpory ekonomiky a zaměstnanosti v časech krize.

14.10.2012 v 18:07 | Karma: 12,66 | Přečteno: 1048x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Konečný

Republikánský souboj po primárkách v Jižní Karolíně

Zhruba po čtvrté ranní našeho času byly dopočítány výsledky republikánských prezidentských primárek v Jižní Karolíně, v nichž s 41 % zvítězil Newt Gingrich, což do republikánské kampaně za prezidentskou nominaci vnáší novou dynamiku a nové otázky. Prakticky od počátku ostré části republikánské kampaně o nominaci se v průzkumech střetávají dva bloky – liberálnější část republikánů profilující se po jménem Romney, oproti konzervativnější, která se fakticky profiluje jako anti-Romney.

22.1.2012 v 5:01 | Karma: 10,12 | Přečteno: 571x | Diskuse| Politika

Tomáš Konečný

Budoucí velmoc Blízkého východu se rodí v Sýrii

V posledních dnech budí alespoň omezenou pozornost operace syrské armády v okolí města Hamá. Tance mocností a blízkovýchodních zemí kolem Sýrie jsou však neméně zajímavým objektem k sledování. Sýrie je již několik let pevnou součástí íránských snah o pozici regionálního hegemona. Společně s Libanonem, a do značné míry již i Irákem a Bahrajnem, V tomto okamžiku se však tamní, doposud věrně proíránský, režim viditelně otřásá. To otvírá nové kolo otázek kolem mocenského vlivu v tradičně nestabilní oblasti.

2.8.2011 v 7:30 | Karma: 12,97 | Přečteno: 1013x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Hrát na počítači a zároveň sportovat? Univerzity v „gsportu“ dokonce soutěží

1. června 2024  15:29

Gamer, nebo sportovec? A co kdyby vám někdo řekl, že vaše dítě může být obojí? Tomu věří i...

Začala hurikánová sezóna. Riziko ničení je vyšší, odnesou to tradiční oblasti

1. června 2024  15:22

V Atlantiku dnes začala hurikánová sezóna. Předpokládá se, že bude aktivnější, než je průměr....

Část Bavorska se potýká s následky lijáků, v Augsburgu zachraňoval lidi vrtulník

1. června 2024  11:27,  aktualizováno  14:21

Region Švábsko na jihozápadě Bavorska se potýká s následky lijáků. Kvůli mimořádné vydatným dešťům...

Slovenský ministr vnitra Šutaj Eštok je po Pellegrinim novým předsedou Hlasu

1. června 2024

Vládní stranu Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) na Slovensku nově povede Matúš Šutaj Eštok. Funkci...

Karban a Karban, s.r.o.
Řidič/ka dodávky/skladník

Karban a Karban, s.r.o.
Praha
nabízený plat: 36 500 - 40 000 Kč

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 975x
Student teorií dějin se zájmem o Spojené státy a historické kořeny dnešních procesů, který trpí příležitostnou potřebu se porůznu vyjadřovat. Krom toho člen TOP 09 a obvykle se vším nespokojený člověk s konzervativními sklony.