Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Budoucí Čína? Předlužený vývozce inflace

Čínský drak napumpoval do svého hospodářství v souvislosti s potíráním krize nezměrné sumy, čímž si zadělal hned na několik problémů. Navíc, po několika letech, kdy svým vývozem širokého spektra levného zboží (od ponožek po auta) napomáhala celosvětovému snižování růstu inflace, se dnes dostáváme do situace, v které Čína začíná inflaci spíše vyvážet.

Americký ekonom Edward Yardeni v 90. letech došel k závěru, že růst intenzity mezinárodního obchodu je důležitým protiinflačním faktorem, neboť větší zapojení do systému mezinárodního obchodu podporuje konkurenci i nárůst produktivity a snižuje ceny dováženého zboží, kteréžto faktory snižují inflaci i samy o sobě. Rozmach mezinárodního obchodu tak zdánlivě umožnil dosažení letitého ekonomického snu: nízké inflace, kterou lze bez významnějších následků kombinovat s volnou měnovou politikou.

Sama volná, natož pak agresivní, měnová politika centrální banky však nejen působí jako faktor zvyšující inflaci, ale rovněž napumpuje do ekonomiky takové množství peněz, které dříve či později vyvolá krizovou situaci. Přebytek peněz podněcuje k investování do rizikovějších operací – krásným důkazem bylo chování amerických bank před současnou finanční krizí, když skupovaly rizikové hypotéky či nejrůznější finanční deriváty.

Finanční krize pak byla mimo jiné způsobena i rozvolněnou politikou mnoha centrálních bank. Aby se předešlo krizi likvidity a znovu se podnítilo úvěrování, nalily vlády do ekonomiky nejrůznější formou miliardy dolarů. Čína nestála stranou, nicméně vzhledem k zvláštnímu hospodářskému systému se tyto finanční injekce projevily ihned: čínské banky začaly půjčovat na projekty jakmile centrální banka nařídila půjčovat.

Jaký je výsledek? Spotřeba peněz v čínské ekonomice za poslední rok narostla o 14,28 %, což je oproti nechvalně známým Greenspanovým penězům s nárůstem 1,8 % podstatný rozdíl. Nové půjčky sice obstaraly v pravdě impozantní 8% hospodářský růst, nicméně je třeba mít na paměti, že nově schválené půjčky, které tento nárůst vyvolaly, dosáhly úrovně skoro čtvrtiny čínského HDP. Čínská lidová republika tak dala během posledního roku pojmům „pumpování peněz do ekonomiky“ či „finanční bublina“ zcela nový rozměr, který naprosto zastínil samotného Greenspana.

Čínská ekonomika nemá daleko předlužení. Podle propočtů různých ekonomů dnes tvoří úvěry v ČLR 110 až 135 % HDP – jen pro srovnání je to mnohem víc, než kolik vykazovaly východoasijské ekonomiky v době asijské bankovní krize roku 1997 a zhruba stejnou výši úvěrů jakou mělo Japonsko na počátku tzv. „ztracené dekády“ (desetiletí stagnace) roku 1990. Panika se nekoná z prostého důvodu: ohromné devizové rezervy umožňovaly Číně dlouhou dobu sanovat špatné úvěry a s největší pravděpodobností toho budou schopny i nadále. Nárůst počtu nových úvěrů by se ve většině ekonomik dal považovat za projev ekonomického zdraví a síly. V případě Číny se jedná spíše o projev paniky.

Ačkoliv se tedy nemusíme bát kolapsu čínské bankovní soustavy, máme dostatek důvodu se v následujícím desetiletí obávat inflace. Dluhy, které většina států vyprodukovala s cílem bojovat proti krizi, jsou z principu inflační a v současném systému světové ekonomiky bude obchodní propojenost působit jako svého druhu zesilovač.

Samotná Čínská lidová republika zřejmě brzy obohatí skladbu svého vývozu o inflaci, která se již dnes projevuje v některých oblastech. V souvislosti s bohatnutím podnikatelské vrstvy dnes Čína vytváří pádivou inflaci v sektorech jemného strojírenství (typickým produktem jsou švýcarské hodinky) a starožitností, na trhu s uměním a v potravinářství. V tuto chvíli však není na vině nárůst úvěrů, kterýžto je spíše záležitostí poslední doby a prozatím se projevuje především nadprodukcí v těžkém strojírenství, jako spíše skutečnost, že zmíněné produkty jsou výrazné „poziční statky“, tedy zboží, jehož vlastnictví dodává majiteli určitý sociální status či prestiž – ať už se jedná o sochu Damiena Hirsta, antickou vázu či třeba tak obyčejný produkt jako mléko, jehož konzumací dávají mnozí Číňané najevo svůj status střední vrstvy a zároveň jakousi modernitu a prozápadnost.

Nezbývá než věřit v Yardeniho teorii a čekat, až nám televizory z Číny zase začnou snižovat tempo růstu inflace.

Autor: Tomáš Konečný | sobota 17.4.2010 12:33 | karma článku: 10,81 | přečteno: 1163x
  • Další články autora

Tomáš Konečný

Zkreslený obraz dějin při výročí sarajevského atentátu

V souvislosti s výročím atentátu na arcivévodu Ferdinanda se v posledních dnech vyrojila řada mediálních „speciálů“, věnovaných této události a počátkům 1. světové války. Je bohužel velká škoda, že i sto let poté, v době, kdy i v českém prostředí byla celá otázka podrobena historickým zkoumáním, se média uchylují k překonaným a chybným konstrukcím. V tomto trendu kráčí ruku v ruce s novináři i jejich oblíbený kritik Miloš Zeman, který dnes obohatil veřejný prostor ještě o výzvu českým historikům, aby začaly zkoumat příčiny a zejména objasnily, proč k ní došlo.

24.6.2014 v 15:45 | Karma: 19,99 | Přečteno: 1143x | Diskuse| Politika

Tomáš Konečný

Se Zemanem do Výmaru

Včerejší jmenování premiéra Rusnoka nemá v českých dějinách srovnání. Při pohledu do historie však zjistíme, že pozoruhodnou paralelu nalezneme v Německu. V roce 1930, s počínající krizí a vzrůstajícím extremismem, jmenoval prezident Hindenburg první z takzvaných „prezidentských kabinetů“, které vládly proti vůli parlamentu v posledních letech výmarské republiky.

26.6.2013 v 15:03 | Karma: 24,12 | Přečteno: 1013x | Diskuse| Politika

Tomáš Konečný

Nevhodnost Keynese v Čechách

V souvislosti s krizí, která vypukla ve finančním sektoru a postupně přešla v krizi hospodářskou, se vyrojila řada ekonomů s návrhy řešení současných problémů, které vycházejí z klasických učebnic politické ekonomie – v současné době roli této oprášené zákonitosti hraje poučka Johna M. Keynese o nutnosti státní podpory ekonomiky a zaměstnanosti v časech krize.

14.10.2012 v 18:07 | Karma: 12,66 | Přečteno: 1048x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Konečný

Republikánský souboj po primárkách v Jižní Karolíně

Zhruba po čtvrté ranní našeho času byly dopočítány výsledky republikánských prezidentských primárek v Jižní Karolíně, v nichž s 41 % zvítězil Newt Gingrich, což do republikánské kampaně za prezidentskou nominaci vnáší novou dynamiku a nové otázky. Prakticky od počátku ostré části republikánské kampaně o nominaci se v průzkumech střetávají dva bloky – liberálnější část republikánů profilující se po jménem Romney, oproti konzervativnější, která se fakticky profiluje jako anti-Romney.

22.1.2012 v 5:01 | Karma: 10,12 | Přečteno: 571x | Diskuse| Politika

Tomáš Konečný

Budoucí velmoc Blízkého východu se rodí v Sýrii

V posledních dnech budí alespoň omezenou pozornost operace syrské armády v okolí města Hamá. Tance mocností a blízkovýchodních zemí kolem Sýrie jsou však neméně zajímavým objektem k sledování. Sýrie je již několik let pevnou součástí íránských snah o pozici regionálního hegemona. Společně s Libanonem, a do značné míry již i Irákem a Bahrajnem, V tomto okamžiku se však tamní, doposud věrně proíránský, režim viditelně otřásá. To otvírá nové kolo otázek kolem mocenského vlivu v tradičně nestabilní oblasti.

2.8.2011 v 7:30 | Karma: 12,97 | Přečteno: 1013x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Humanitární molo v Gaze se odstraní. Je to jen kvůli počasí, ubezpečují USA

15. června 2024  9:08

Spojené státy dočasně odstraní nákladní molo, které vybudovaly pro přepravu humanitární pomoci do...

Začíná mírová konference o Ukrajině, zúčastní se i Pavel. Moskva summit kritizuje

15. června 2024  8:47

Zástupci desítek zemí světa se v sobotu sejdou v luxusním resortu nad Lucernským jezerem ve...

Prezident Pellegrini nastupuje do úřadu. Složí slib, mezi hosty bude i Zeman

15. června 2024

Vítěz dubnových prezidentských voleb na Slovensku Peter Pellegrini v sobotu složí slib a ujme se...

Páteční požáry ve středních Čechách způsobily milionové škody, uvedli hasiči

15. června 2024  7:30,  aktualizováno  7:54

Páteční požár skladové haly v Brandýse nad Labem způsobil škodu 50 milionů korun. Je dohašen, na...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 975x
Student teorií dějin se zájmem o Spojené státy a historické kořeny dnešních procesů, který trpí příležitostnou potřebu se porůznu vyjadřovat. Krom toho člen TOP 09 a obvykle se vším nespokojený člověk s konzervativními sklony.