Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zkroťte svůj čas

Čas je nedostatkovým zbožím, a proto se většina z nás snaží nakládat s ním efektivně a šetřit si jej hlavně na příjemné chvíle. Právě proto vás možná už napadla otázka: Jak vlastně hospodařit s časem?

uspesne.eu

Cílem mnoha lidí je dosáhnout rovnováhy mezi časem pracovním, studijním i volným. Jednoduché to ale zdaleka není. Ukážu vám alternativu, jak můžete při plánování času postupovat. Je potřeba však hned na úvod uvést, že existuje mnoho jiných způsobů, a ten, který je popisován v tomto článku, nemusí vyhovovat všem, a také nemusí být některými považován za “správný“.

 

Pište si poznámky

Příprava časového plánu začíná již takovou základní věcí, jako je stručný a přesný zápis poznámky s informací o datu a času. Pokud používáte elektronickou cestu řešení plánu časových dispozic, jistě si zvolíte program Microsoft Office Outlook 2007. Pokud většinu dne pracujete na počítači, je tato obdoba kalendáře vždy spuštěna a připravena na zápis další poznámky.

Ve chvíli, kdy se dozvíte například termín testu, deadline úkolu nebo jinou věc, kterou si potřebujete zapsat, okamžitě si ji zapište. Pokud jste zapomětliví, určitě neváhejte využít akustické upozorňování.

V dnešní době neustálého propojování lze mnoho kalendářů elektronicky synchronizovat přes bluetooth s mobilním telefonem nebo přes internet například s e-mailovou službou. Pro případ, že chcete mít svůj týdenní či měsíční plán mít neustále na očích (kupříkladu na nástěnce), si můžeme kalendář s úkoly pro příslušné období vytisknout.

Uvědomte si své časové dispozice

Rozložení svého dne si vypracujte už v předvečer. Vypište si na papír úkoly, které je potřeba v daný den zvládnout, a navrhněte si své časové dispozice. V čase, určeném na práci, se snažte řešit jako první ty nejzdlouhavější úkoly. Je totiž pravděpodobné, že když s dlouhým úkolem začnete co nejdříve, máte výrazně vyšší šanci jej dokončit ještě týž den. Úkoly, které zaberou menší množství času, vykonejte až po dokončení těch delších. Pokud nestihnete vše, co jste si naplánovali, přesuňte nesplněné úkoly na následující den a zvyšte jejich prioritu.

Nenechte odvádět svou pozornost náhlými dlouhými úkoly

Pokud při práci narazíte na zcela jinou potřebnou věc, kterou byste byli schopni vyřešit do pěti minut, udělejte ji okamžitě. Pokud by vám naopak zabrala více času, zapište si ji a pokračujte v původní činnosti. Nikdy nezačínejte uprostřed práce činnost, s níž byste se zabývali déle, než 5 minut.

Určete si priority a zahrňte do nich odpočinek

Svůj volný čas se snažte využívat pro odpočinek. I zde je však potřeba určit si priority. Ty vám totiž pomohou uvědomit si, že čas ztracený na internetových chatech, seznamkách a sociálních sítích, byste mohli využít ke spánku nebo fyzickému odpočinku. S tímto vědomím je mnohem snadnější vyhnout se takovýmto žroutům času.

Neplýtvejte časem

Kvalitně kombinovat školu, volný čas a práci chce řádnou disciplínu. Málokomu se podaří poměr času, věnovaný těmto úkolům, vyvážit. Pokuste se rozdělit si den do tří částí: škola a sebevzdělávání, práce, volný čas. Spánek spadá do volného času. Pokud chcete mít volné dopoledne, pak odpoledne a večer bude pracovní. Stejně tak naopak. Ne vždy ale škola vychází vstříc plánům studentů. Obzvlášť tehdy, je-li docházka povinná. Vyplatí se být proto v hodinách absolutně koncentrovaný, aby byla potřeba domácí přípravy minimální.

Pokud hodně cestujete, využijte chvíle, kdy čekáte na spoj, nebo zrovna jedete dopravním prostředkem, k opakování učiva či četbě. Přestože se může čas, strávený na peronu zastávky velice krátký, spočítejte si, kolik minut čekáte na autobus nebo metro v rámci celého dne. Můžete dosáhnout až hodiny, která se může využít nejlépe právě k sebevzdělávání. Opakování je matka moudrosti, a proto si opakujte, čtěte a rozvíjejte se právě ve chvíli, kdy sedíte v dopravním prostředku. Díky tomu stihnete více.

Odpočiňte si

Zapomínat byste však neměli ani na pauzy a občasnou dovolenou. Nepracujte neustále, ale alespoň jednou měsíčně si dopřejte změnu stereotypu. Ohlédněte se za sebe a sledujte, kolik práce jste již vykonali. Mnoho lidí přitom naopak s neklidem sleduje, kolik práce je ještě čeká. Když ale člověk vidí, že svou práci zvládá vykonávat, je mu dobře a užívá si to. Má totiž radost sám ze sebe. Proto plánujte svůj čas a mějte radost ze zvládání úkolů i vy.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš Kabát | čtvrtek 10.11.2011 6:34 | karma článku: 6,00 | přečteno: 582x
  • Další články autora

Tomáš Kabát

Životní úspěch? Co to vlastně je?

K čemu se hnát za životním úspěchem, když se naše priority s dobou mění? Není naopak příliš omezující, stanovovat si nějaký cíl, který mermo moci budeme považovat za životní úspěch?

7.11.2014 v 9:06 | Karma: 8,43 | Přečteno: 386x | Diskuse| Společnost

Tomáš Kabát

Zahraničním novinářem na zkoušku

Organizace European youth press uspořádala v říjnu na půdě Evropského parlamentu dny mladých novinářů (European youth media days). Jednalo se o workshopy pro studenty novinařiny nebo mladé novináře ze zemí Evropské unie. Ti si vybrali druh workshopů podle svých zaměření – na výběr byly skupiny televizní, printové i rozhlasové novinařiny, fotografie a sociálních médií. Každá skupina dostala také téma, na kterém měla pracovat.

11.2.2014 v 18:02 | Karma: 4,22 | Přečteno: 226x | Diskuse| Média

Tomáš Kabát

Nejsou vzdělávací pořady hovadina?

Už mnoho desetiletí se média využívají i pro prezentaci naukového obsahu. Za minulého režimu například druhý program Československé televize vysílal v průběhu dopoledních hodin pořady, které měly doplňovat výuku na základních školách. Díky tehdejším striktně stanoveným osnovám bylo jasné, co se žáci ve školách v daných dnech učili. Už tehdy byly ale i tyto vzdělávací pořady spíše na škodu. Místo pedagogického uchopení témat totiž často převládalo propagandistické ideologické pojetí. Doba se naštěstí změnila, vzdělávací pořady však stále příliš dobře nevzdělávají.

12.11.2013 v 18:51 | Karma: 8,81 | Přečteno: 670x | Diskuse| Média

Tomáš Kabát

Expo 1958 se komunistům vymklo kontrole

Zajímali jste se někdy o Expo 1958? V tom případě je tento článek pro vás. Vznikal jako práce do školy, ale bylo mi líto jej po odevzdání rovnou "zavřít do šuplíku". Když už jsem si s tím dal tu práci, tak to alespoň zveřejním, aby si to zájemci přečetli také. Tento článek je poněkud delší, tak si uvařte kávu a pohodlně se usaďte.

16.7.2013 v 6:18 | Karma: 17,53 | Přečteno: 1435x | Diskuse| Kultura

Tomáš Kabát

Rozhlasový trh se s březnem mění

Mluvené slovo už jen na Českém rozhlasu Plus. S prvním březnovým dnem končí vysílání hned tří stanic mluveného slova. Sloučí se stanice Leonardo, Rádio Česko a ČRo 6. Mění se i zprávy.

20.2.2013 v 21:04 | Karma: 4,75 | Přečteno: 345x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Po zásahu blesku museli v Drážďanech dva lidi oživovat, zraněných je deset

20. května 2024  20:57

Zásah blesku si v pondělí večer v Drážďanech vyžádal deset zraněných, z nichž dva záchranáři museli...

Za jeden krok vpřed dva vzad. Západní rozhodnutí jsou pomalá, říká Zelenskyj

20. května 2024  20:46,  aktualizováno  20:53

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si v interview s agenturou Reuters postěžoval na pomalá...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1645x
Tomáš Kabát pochází z Ostravy, nyní žije v Praze, kde pracuje v rozhlasových médiích. Má rád kulturu, filmy, každý rok tradičně jezdí na mezinárodní filmový festival do Karlových Varů. Rád cestuje a poznává nové lidi. Články na blog píše pro radost.

----

Aktualizace z roku 2015: Zdravím všechny návštěvníky mého blogu. Již nějakou dobu se psaní nevěnuji. Zdejší články jsou spíše historickou záležitostí a vyjadřují spíše názory a postoje nezralého středoškolského/vysokoškolského studenta. Mnoho zde popsaných postojů jsem změnil, berte prosím vše s rezervou. Zde uvedené názory rovněž nevyjadřují postoje organizace, v níž pracuji.