Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Budete veřejně vystupovat? Zapomeňte na pseudorady!

Někteří z nás mají určité rituály, které provádějí vždy před veřejným vystoupením. Může to psychicky pomoci. Jindy se ale může stát, že bude k publiku hovořit člověk, který nemá mnoho zkušeností a trápí se nervozitou i trémou.

estestherapy.com

Okolí se nezkušenému rétorovi snaží pomoci, ale často to bývají právě nespolehlivé pseudorady, které jsou začátečníkům předávány. Ty ale mohou přednášejícímu spíše uškodit. Snažte se proto vyhnout těm následujícím:

1) Improvizuj, půjde to samo

Mnoho posluchačů obdivuje improvizační schopnost některých rozhlasových či televizních moderátorů. Věřte však, že i kousky, které byste považovali za stoprocentní improvizaci, si i tito profesionální moderátoři musí připravit. Jejich herecký um pak dotvoří dokonalou iluzi, že jde o improvizaci. Minimálně struktura musí být vždy jasná. Buďte si jisti, že řádná příprava je při veřejném vystoupení klíčem k úspěchu. Proto pokud nejste ostřílenými profesionály, raději si svůj výstup vždy pečlivě připravte a přípravu nepodceňte.

2) Představ si, že tam diváci sedí nazí

Když jsem byl malý a styděl jsem se při recitační soutěži, tuto radu mi vždy dávala moje babička. Pokud máte ale vystoupit, rozhodně si své posluchače nepředstavujte sedící na toaletě nebo nahé. Pokud se na tuto představu zaměříte, vyvede vás to z míry a rozhodí vaše vnímání rozpoložení situace. Máte-li prezentovat vážná témata, váš pobavený úsměv by se mohl stát problémem.

3) Zkus si to před zrcadlem

Zrcadlo vám bude zaměstnávat mozek. Budete se soustředit na své pohyby, gesta a mimiku na úkor obsahu. Když se vidíte v zrcadle, máte tendenci mnohem více kontrolovat své pohyby a ve finále je před zrcadlem vaše mimika i gestika odlišná od té skutečné. Spousta lidí navíc trpí tím, že se jim jejich vlastní vystupování nelíbí, a tak může práce před zrcadlem paradoxně snížit rétorovi sebevědomí.

4) Dej si frťana

V žádném případě nepožívejte před vystoupením alkohol. Ztráta sebekontroly zanechává při důležité prezentaci výrazné komplikace. Opilý člověk navíc podvědomě přestává poctivě artikulovat. Pod vlivem alkoholu je také mnohem těžší naladit se na stejnou vlnu, jako posluchači. Vaše vystoupení se tak může zdát divákům trochu mimo. To co se vám bude zdát směšné, se obecenstvu bude zdát trapné. Pokud by se pití alkoholu před vystoupením osvědčilo, hrozí navíc, že si vaše tělo nezvykne trému a nervozitu zpracovávat a vy budete nuceni pít při každé prezentaci. Kdy se z vás stane alkoholik, bude už jen otázkou času. Stejně to funguje i s jakýmikoliv uklidňujícími prášky. Prášek zabraňuje tělu, aby si přirozeně zvyklo na trému. Mnoho prášků navíc způsobuje únavu.

5) Připrav si vše na papír

Čtení celé prezentace z papíru opravdu nedoporučuji, a to hned ze dvou důvodů. Prezentující ztrácí oční kontakt s publikem, kouká do papíru a v horším případě do papíru i mluví. Dalším problémem je lidská intonace. Když člověk čte psaný text, nezní to dobře. Intonace při čtení je výrazně odlišná od té, kterou má člověk, mluvící spatra. Pokud vyloženě nejste hlasový herec, raději nikdy celé věty nečtěte. Ideální je napsat si na papír pouze body, které rozvedete vlastními slovy.

6) Ber to v pohodě

Neberte své vystoupení neformálně. Vždy vystupujte tak, aby to odpovídalo účelu vystoupení. Spousta lidí sází na to, že člověka, který je neformální a „v pohodě“, okolí snáze přijme. Že takovíto lidé jsou oblíbení. Pokud si však téma vystoupení žádá oficiální přístup, může váš ležérní styl celou prezentaci shodit.

A jak se tedy trémy doopravdy efektivně zbavit? O tom jsem psal v mém předchozím článku s názvem Úvod pro budoucí rétory.

Autor: Tomáš Kabát | pondělí 21.11.2011 12:52 | karma článku: 9,65 | přečteno: 840x
  • Další články autora

Tomáš Kabát

Životní úspěch? Co to vlastně je?

K čemu se hnát za životním úspěchem, když se naše priority s dobou mění? Není naopak příliš omezující, stanovovat si nějaký cíl, který mermo moci budeme považovat za životní úspěch?

7.11.2014 v 9:06 | Karma: 8,43 | Přečteno: 386x | Diskuse| Společnost

Tomáš Kabát

Zahraničním novinářem na zkoušku

Organizace European youth press uspořádala v říjnu na půdě Evropského parlamentu dny mladých novinářů (European youth media days). Jednalo se o workshopy pro studenty novinařiny nebo mladé novináře ze zemí Evropské unie. Ti si vybrali druh workshopů podle svých zaměření – na výběr byly skupiny televizní, printové i rozhlasové novinařiny, fotografie a sociálních médií. Každá skupina dostala také téma, na kterém měla pracovat.

11.2.2014 v 18:02 | Karma: 4,22 | Přečteno: 226x | Diskuse| Média

Tomáš Kabát

Nejsou vzdělávací pořady hovadina?

Už mnoho desetiletí se média využívají i pro prezentaci naukového obsahu. Za minulého režimu například druhý program Československé televize vysílal v průběhu dopoledních hodin pořady, které měly doplňovat výuku na základních školách. Díky tehdejším striktně stanoveným osnovám bylo jasné, co se žáci ve školách v daných dnech učili. Už tehdy byly ale i tyto vzdělávací pořady spíše na škodu. Místo pedagogického uchopení témat totiž často převládalo propagandistické ideologické pojetí. Doba se naštěstí změnila, vzdělávací pořady však stále příliš dobře nevzdělávají.

12.11.2013 v 18:51 | Karma: 8,81 | Přečteno: 670x | Diskuse| Média

Tomáš Kabát

Expo 1958 se komunistům vymklo kontrole

Zajímali jste se někdy o Expo 1958? V tom případě je tento článek pro vás. Vznikal jako práce do školy, ale bylo mi líto jej po odevzdání rovnou "zavřít do šuplíku". Když už jsem si s tím dal tu práci, tak to alespoň zveřejním, aby si to zájemci přečetli také. Tento článek je poněkud delší, tak si uvařte kávu a pohodlně se usaďte.

16.7.2013 v 6:18 | Karma: 17,53 | Přečteno: 1435x | Diskuse| Kultura

Tomáš Kabát

Rozhlasový trh se s březnem mění

Mluvené slovo už jen na Českém rozhlasu Plus. S prvním březnovým dnem končí vysílání hned tří stanic mluveného slova. Sloučí se stanice Leonardo, Rádio Česko a ČRo 6. Mění se i zprávy.

20.2.2013 v 21:04 | Karma: 4,75 | Přečteno: 345x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:15

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

„Mimořádně trapné“. Akademici a ekonomové kritizují úroveň Tulejových publikací

3. května 2024  14:09

Kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja publikoval své práce v potenciálně...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1744x
Tomáš Kabát pochází z Ostravy, nyní žije v Praze, kde pracuje v rozhlasových médiích. Má rád kulturu, filmy, každý rok tradičně jezdí na mezinárodní filmový festival do Karlových Varů. Rád cestuje a poznává nové lidi. Články na blog píše pro radost.

----

Aktualizace z roku 2015: Zdravím všechny návštěvníky mého blogu. Již nějakou dobu se psaní nevěnuji. Zdejší články jsou spíše historickou záležitostí a vyjadřují spíše názory a postoje nezralého středoškolského/vysokoškolského studenta. Mnoho zde popsaných postojů jsem změnil, berte prosím vše s rezervou. Zde uvedené názory rovněž nevyjadřují postoje organizace, v níž pracuji.