Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Příští hlava státu? Vítěz všelidové soutěže

Opomeňme nyní otázku, zda veřejná volba prezidenta byla dobrou alternativou za původní parlamentní zákulisní čachry ve prospěch favorita. Teď je to lidová zábava a jinak to zatím nebude.  

Co je na tom všem úděsného, že už nyní se spekuluje, kdo a proč by měl ve všelidové soutěži v dobývání Pražského hradu uspět. Rok 2023, coby další volba hlavy státu, je relativně daleko, zato se to v médiích míhá možnými i nemožnými uchazeči, jako by volba měla začít příští týden. Jenomže minulost a současnost vygenerovala adepty, u kterých je třeba se trochu zamyslet. Už jen proto, že sázka na paměť národa se zdá některým adeptům natolik lákavá, že se nerozpakují vůbec o prezidentské kandidatuře přemýšlet.

Vycházejí zřejmě ze smutného faktu, že v poslední dekádě proměna politické kultury jim jen nahrává, protože jsme zhrubli úplně všichni a to odsouvá do pozadí temná zákoutí minulosti, s níž jsou někteří aktéři spojováni. A zase jim v tažení na Pražský hrad pravděpodobně půjde jen o to, aby mysl voličů zaměstnali jinak než pohledem zpět.

Takže dosavadním adeptům zvedněme sukně a mrkněme do kalhot. Nuda to zrovna nebude. Údajně nejvážnější kandidáti, i dle představ současného hradního neústavního pána, jsou ekonom Vladimír Dlouhý a odborářský otec dělného lidu Josef Středula. První je cifršpion a o ekonomice něco ví. Dokonce tolik, že v době kuponové privatizace věděl, že je to šlendrián a nezabránil tomu. Že byl v KSČ bychom mu nemuseli mít za zlé, u komunistů byl kde kdo a ani nemusel zastávat vysokou štaci. Vladimír Dlouhý je sice milý chlap, ale bez koulí, které by jej delegovaly do rozjařené české voličské společnosti, která chce šou a dobrého rétora. Dlouhý je suchar, ať se snaží jak se snaží. Jenomže on se snažit ani nebude, není to v něm a o tom žádná.

Podobného ražení je i odborář Středula. Vždy upravený s pomajzem ve vlasech, nikdy žádná rozhalenka nebo tričko. Úředník stále jak z výlohy, což chlap v montérkách neocení a Středuly boj za vyšší platy bere jako zvukomalbu u hlučné brusky, ke které za průměrnou mzdu musí naklusat každý den. Co tomu makáčovi jako prezident nabídne, či snad umožní? Vůbec nic, tak proč jej volit?

Alena Vitásková, bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu. Taky zvažuje, že by mohla být prezidentkou. Je prý ochotna se do kampaně zapojit. Snad jí na to zbyde kvůli současným soudním sporům dost času. Už jen proto, že česká hlemýždí justice si taky dává na čas a důvody sporu lze lehce dohledat. Jinými slovy, do rozsudku platí presumpce neviny, po něm přijde buď trest, nebo radostný výhled do budoucna ženy, kterou stejně skoro nikdo nezná a do roku 2023 asi ani znát nebude.

Jiná káva je Dominik Hašek. Hrdina z hokejového Nagana, kterého zná naopak skoro každý. Skvělá lapačka i klapačka na protibabišovských demonstracích z posledních dní ale není zrovna kvalifikace na prezidentskou funkci, a tak Haškův zájem lze vnímat jako prosté osvěžení mezi nažehlenými jinými adepty. Což platí i pro barrandovského všeuměla Jaromíra Soukupa. Na něj by se měli voliči zvlášť těšit, nudný určitě nebude. Prostě fajn komik, jehož televize za tu dobu kvůli obrovským dluhům asi skončí. Tím pádem i možnost mediální masáže a začne  smutek těch, kteří se z jeho pitomin dobře bavili.

Pak už zbývá jediné - čekat na Godota, který bude mít jak koule, tak i velkou porci zdravého rozumu, a že jej česká veřejnost potřebuje opravdu hodně. Bojím se však, že obskura pěstovaná v další generaci budoucích plnoletých a potenciálních voličů jen vykvete v něco horšího, než je na Hradě teď k vidění.

Autor: Petr Štrompf | středa 14.8.2019 11:20 | karma článku: 11,29 | přečteno: 318x
  • Další články autora

Petr Štrompf

Hvězdy nosí hlavu v oblacích a nohy tahaj v blátě, říkal mi Ivan Jonák

Devadesátky. Televizní ohlédnutí do dob českého Klondajku. V kultuře, politice a svinstev vůbec ve všem. Ivan Jonák a jeho Discoland Sylvie. A dnešní rozumy všech, co se prsí, co všechno o něm vědí. Žasnu.

31.1.2022 v 9:30 | Karma: 38,12 | Přečteno: 6732x | Diskuse| Osobní

Petr Štrompf

Česko hledá novou hlavu státu. Mozek v kebuli není podmínkou?

Tak jich máme zatím první desítku. Myslím těch hlav, co by rády zvítězily ve veřejné soutěži Dobývání Pražského hradu. Už teď mě to baví sledovat.

22.1.2022 v 10:20 | Karma: 24,97 | Přečteno: 1030x | Diskuse| Politika

Petr Štrompf

Mediální trénink a vyhozené peníze. Okamura lepší Jakeše

Vláda má důvěru. Vůle lidu se naplnila. Slova premiéra Fialy. Než k nim došlo, televize v přímém přenosu nahlédla do duší diskutérů a mudrlanti ve čtvrtých cenovkách by si nevedli hůře.

14.1.2022 v 10:14 | Karma: 23,59 | Přečteno: 824x | Diskuse| Politika

Petr Štrompf

Piráti by si měli zvolit ,,Rudou Janu". Národ by měl znát jména hrobníků

Žena, která nezažila totalitu, přesto svými ideologickými postoji ke komunismu inklinuje. Buď je to póza nebo momentální pomatení mysli. Nebo něco úplně jiného. Nabízí se nemoc vlastního ega.

7.1.2022 v 9:32 | Karma: 43,14 | Přečteno: 6711x | Diskuse| Politika

Petr Štrompf

Lidé jako Obzinová, Zavoral, Xaver a jim podobní jsou potřeba

Titulek mého příspěvku mě už zatepla nepochybně přibíjí na kříž v očích těch, kteří ctí pravidla nezávislé žurnalistiky. Jsou stále takoví a jsem tomu rád. Takže mě z toho kříže raději zase sundejte.

22.12.2021 v 9:20 | Karma: 40,46 | Přečteno: 9752x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

OBRAZEM: Prahou prošel majálesový průvod. Masky kritizovaly Beka a bydlení

1. května 2024  19:05

Součástí oslav 1. máje byl ve středu studentský majálesový průvod, který vyrazil z pražské Kampy a...

„Mami, ve zdech je příšera,“ tvrdila holčička. Dům ovládlo 60 tisíc včel

1. května 2024  18:21

V domě rodiny Classových v Severní Karolíně číhalo po několik měsíců opravdu nečekané překvapení....

  • Počet článků 301
  • Celková karma 19,44
  • Průměrná čtenost 1412x
Novinář a spisovatel, publikováno sedm knižních titulů. Autor řady písňových textů a vlastních pohádek s povolením je svým vnukům vyprávět. Zejména tu O opilém krtečkovi. 

Autorova poslední kniha je román z vězeňského prostředí s názvem Kulku neuslyšíš.  Román popisuje příběh studenta práv ve výkonu trestu.

Seznam rubrik