Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je to jinak

Skutečnost, že kdosi pod můj článek "O naději" vložil dosti obsáhlé komentáře pojednávající o mé osobě, je pro mne ze dvou důvodů potěšující: 1) používají-li se argumenty ad hominem, svědčí to o tom, že scházejí argumenty ad rem, 2) mé články někdo považuje za diskreditováníhodné, což svědčí v jejich prospěch.

Teď ještě stačí ukázat, že daný komentář se zakládá na nepravdě.

"...po řadě let nakonec dostudoval knihovnictví."

Žádné "po řadě let nakonec dostudoval". Studoval jsem obor "vědecké informace a knihovnictví" (zabývající se ve velké míře organizací lidského poznání)  v pětiletém magisterském programu a ukončil jsem ho po pěti letech červeným diplomem.

"Z toho asi sedm let strávil na diskuzích na Christnetu."

Aktivními diskuzemi na Christetu jsem strávil necelé dva roky, přičemž diskutovat jsem začal až zhruba dva roky po své promoci. 

 "Tam od magistra teologie Remeše, magistra "filosofie" (ve skutečnosti její katolické verze) Davida P. Černého a pár relativně vzdělanějších lidí (zejm. docenta Štampacha) pochytil něco málo filosofické terminologie, kterou si jakýmsi samostudiem trochu doplnil. "

Filosofickou terminologii jsem "pochytil" tím, že jsem absolvoval celou řadu semestrálních kurzů ukončených zkouškou na katedře filozofie (mimo jiné logiku, logickou sémantiku, metodologii vědy, evoluční ontologii, teorii mysli atd.) a že jsem absolvoval ryze filosofickou prací nazvanou "Informace, komunikace a bytí : ontologická východiska informační vědy", kterou vedl docent filosofie a kterou oponent (profesor filosofie) doporučil navrhnout na nejlepší diplomovou práci, a také tím, že až dosud studuji v doktorském programu na Semináři estetiky, který je orientovaný především na filosofickou estetiku. Od dr. Remeše a doc. Štampacha jsem - díky Bohu - nepochytil nic. Oba patří mezi nekorektní diskutéry.

"Ve skutečnosti všechno, co vykládá, je historický šerm. Je to opsáno převážně z Tomáše Akvinského a střihlé poučkami z učebnic logiky pro dnešní gymnázia. Skutečný analytický filosof se těmi jeho kecy vůbec nebude zabývat. "

Co je histrorický šerm? A co je konkrétně "opsáno" z sv. Tomáše Akvinského (četl ho autor vůbec?)? Logika, která se vyučuje na mé mateřské fakultě je tzv. transparentní intenzionální logika (TIL), která má ve světě dobrý zvuk. Nevím, kolik zná autor analytických filosofů. Já osobně znám tři. Vzhledem k povaze analytické filosofie se všichni zabývají přibližně takovými "kecy" jako já.

"To je jako bych já šel někoho poučovat o mikrobiologii. Je to chaotická směsice Platóna a Aristotela, kde se zaměňují pojmy "forma", "podstata" a "idea" tak, jak se to zrovna hodí do krámu."

Z Platóna nevycházím vůbec. Pojem forma používám ve smyslu "první akt jsoucna, který určuje způsob bytí jsoucna, u hmotného jsoucna jde o metafyzický princip, který spolu s látkou tvoří esenci jsoucna". Pod pojmem substance rozumím "jsoucno, které je samo v sobě (in se) a skrze sebe (per se)." V žádném případě tyto dva pojmy nemíchám. Pojem idea, který je skutečně mnohoznačný, užívám ojediněle.

"Je pane Stodolo opravdu velky rozdil mezi tim, kdyz neco vystudujete, nastudujete nebo si pouze prectete. Jste toho zarnym prikladem a verim, ze by Ferda mravenec jiste zbledl zavisti nad vasim rozsahem dovednosti."

Ano, já mám filosofii de facto vystudovanou. Formálně jsem filosofická studia nezakončil státní zkouškou vzhledem k situaci na Katedře filozofie, kde třetinu pedagogů tvořili bývalí zaměstanci Ústavu pro vědecký ateismus a vedoucí katedry proslulý případem posudku na tvorbu Ivy Kotrlé a Zdeňka Rotrekla byl člověkem, který mne osobně (bylo mi tenkrát něco přes dvacet) pomlouval způsobem, že blábol, na který teď reaguji, je proti tomu čajíček pro batolata. Proto jsem na oficiální studium filosofie rezignoval, přesto mám v indexu zapsáno tolik zápočtů a zkoušek z filosofických předmětů, že by mi to mohl závidět lecjaký student filosofie. Studium na Semináři estetiky je rovněž studiem filosofie.

Takže asi tak.

Autor: Jiří Stodola | sobota 22.8.2009 21:35 | karma článku: 7,97 | přečteno: 1298x
  • Další články autora

Jiří Stodola

Štvanice na Halíka?

Tomáš Halík mne označil v souhrnné reakci na několik jemu ne příliš přátelských článků za “ultrakatolíka” a “dědice druhorepublilového fašismu”. Mohu podotknout, že obě nálepky považuji za urážlivé a zcela falešné. Jsem katolíkem, to přiznávám, ale skutečně nechápu, proč by mě někdo měl označovat za “ultrakatolíka”. Co to vlastně je “ultrakatolík”? Já se považuji za katolíka zcela bez přívlastků. Ještě absurdnější je tvrzení o tom, že jsem dědicem druhorepublikového fašismu. S žádnou formou fašismu jsem neměl, nemám a nebudu mít nikdy nic společného. Tomáš Halík by měl lépe vážit svá slova. Já ho také nenazývám ultramodernistou a dědicem prvorepublikového modernismu, i když v jeho případě by šlo o nálepky celkem oprávněné.

19.6.2013 v 12:56 | Karma: 26,43 | Přečteno: 1859x | Diskuse| Věda

Jiří Stodola

Halíkovy vánoční knížky a RIV

Český knižní trh si zvykl na to, že každý rok před Vánoci vychází kniha Tomáše Halíka, kterou pak zájemci o plytké filosofování a lacinou spiritualitu naleznou pod stromečkem. Takový už je trh: lidé chtějí Harryho Pottera, dostanou Harryho Pottera, chtějí Halíka, dostanou Halíka. Autoři těchto publikací chtějí peníze, dostanou peníze úměrně tomu, jak moc lidé stojí o jejich díla. V souvislosti s Halíkovými knihami je zajímavá jiná věc – nejde totiž jen o komerční meditace na různá témata, ale podle prof. Halíka jde zároveň i o odborné knihy. Jak je to možné? Začneme trochu ze široka.

5.6.2013 v 12:11 | Karma: 27,16 | Přečteno: 2111x | Diskuse| Věda

Jiří Stodola

Putna do kartouzy

Abych řekl pravdu, kauza profesury Martina C. Putny ve mně nevyvolala potřebu veřejně se vyjadřovat. Takové veřejné angažmá by totiž znamenalo buď se postavit na stranu prezidenta Miloše Zemana, nebo na stranu M. C. Putny. Ani jedno jsem udělat nemohl, neboť v obou případech bych musel být nespravedlivý.

4.6.2013 v 12:24 | Karma: 17,60 | Přečteno: 940x | Diskuse| Věda

Jiří Stodola

Ježíš Kristus - falešný prorok nebo Syn Boží?

Člověk žijící v naší kultuře musí k osobě Pána Ježíše Krista zaujmout svůj postoj, ať chce nebo ne. V podstatě existují dva možné přístupy: buď je Pán Ježíš Kristus tím, kým se prohlašuje, tedy Božím Synem, vtělenou druhou Božskou Osobou, nebo je podvodník, lhář či blázen. Nevěřit v první a zároveň odmítat druhé dost dobře nejde, přestože se o to mnozí pokoušeli (kupříkladu T. G. Masaryk), když Ježíše Krista považovali za pouhého člověka, nicméně člověka, který dosáhl nejvýraznějšího pochopení Boha a kterého je třeba míti za vzor. Těmto lidem uniká, že takovýto významný člověk by musel být zároveň významný lhář a nafoukanec, protože není sebemenších pochyb o tom, že si osoboval práva, která přísluší Bohu (odpouštět hříchy) a žádal úctu, která Bohu náleží.

17.9.2009 v 10:37 | Karma: 24,85 | Přečteno: 3153x | Diskuse| Ostatní

Jiří Stodola

Katolická církev a potraty

V jedné diskuzi zazněly hlasy, že prý katolíci v otázce potratů nejsou jednotní. Vzhledem k tomu, že katolíka katolíkem dělá křest, katolická víra a podřízenost autoritě papeže a biskupů v jednotě s ním (viz např. dokument Lumen gentium), a že otázka přípustnosti či nepřípustnosti umělého potratu spadá pod učení, které je třeba přijímat vírou božskou a katolickou, pak je spekulace o nějaké nejednotnosti katolíků v této otázce čirým nesmyslem.

7.9.2009 v 16:06 | Karma: 22,45 | Přečteno: 4400x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Riziko požárů platí až do čtvrtka. Pálení čarodějnic zkomplikuje i vítr

30. dubna 2024  9:49,  aktualizováno  10:36

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) prodloužil výstrahu varující před nebezpečím vzniku požárů...

Kandidát na ministra za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí Helenu...

Rusové při smrtícím útoku na Oděsu zničili i „zámek Harryho Pottera“

30. dubna 2024  10:15

Sledujeme online Na pět vzrostl počet obětí pondělního ruského útoku na jihoukrajinskou Oděsu, jeden ze 32 zraněných...

Předsednictvo TOP 09 podpořilo Tuleju. Pozice ve vládě ho zajímá

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  10:15

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2378x

Seznam rubrik