Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Putna do kartouzy

Abych řekl pravdu, kauza profesury Martina C. Putny ve mně nevyvolala potřebu veřejně se vyjadřovat. Takové veřejné angažmá by totiž znamenalo buď se postavit na stranu prezidenta Miloše Zemana, nebo na stranu M. C. Putny. Ani jedno jsem udělat nemohl, neboť v obou případech bych musel být nespravedlivý.        

Kdybych podpořil Zemana, musel bych abstrahovat od toho, že jeho jednání bylo vedeno osobní antipatií vůči Putnovi a nemělo nic společného se snahou o zvyšování úrovně vysokoškolských pedagogů. Kdybych se postavil na stranu Putny, musel bych zapřít svoji představu o roli vysokoškolského profesora. Prezident republiky nechtěl podepsat Putnovo jmenování zjevně proto, že budoucí profesor se angažoval proti Zemanovi v jeho prezidentské kampani. M. C. Putna je zase zcela zjevně osobností, jejíž lidská stránka vylučuje, aby mu náležely vědecko-pedagogické tituly jako docent či profesor. Na jakou stranu se může člověk s takovým názorem postavit? Na stranu svévolného prezidenta, který se mstí? Nebo na stranu člověka, který aspiruje, aby byl jmenován profesorem, tedy aby získal nejvyšší vědecko-pedagogický titul, a přitom se ve svých 45 letech chová jako frustrovaný puberťák?

Postavit se na jednu stranu by v každém případě bylo nespravedlivé. Prezidentovi nešlo o vážnost titulu profesor, ale o to pomstít se Putnovi. Putna si zase profesorský titul, alespoň z jeho pedagogického aspektu, zjevně nezasluhuje. Stručně řečeno: prezident udělal věc dle mého názoru objektivně správnou, ale špatně motivovanou a chatrně zdůvodněnou. Putna si z mnoha důvodů nezaslouží být vysokoškolským profesorem, ale v rámci spravedlnosti je třeba říci, že takových lidí je mezi profesory vícero. Namátkou můžeme jmenovat například jistého profesora Břetislava Horynu z Filozofické fakulty Masarykovy univerzity, který proslul tím, že prostřednictvím mailů vyhrožoval smrtí svému kolegovi. Jak Putna, tak Horyna jsou osobnosti po pedagogické stránce nevyhovující, po stránce vědecké nemůže být proti jejich profesuře pravděpodobně větších námitek.

A teď si položme otázku: je v kompetenci prezidenta republiky, aby lidskou stránku kandidátů na profesora hodnotil? Miloš Zeman předstírá, že ano, i když mu ve skutečnosti šlo o něco zcela jiného. Já se domnívám, že ne, neboť prezident republiky není žádný kádrovák. Posoudit jak lidskou, tak vědeckou úroveň kandidáta by mělo být v kompetenci vysoké školy. Je sice smutné, že univerzity mají v profesorském sboru lidi jako Putna či Horyna, ale s tím prezident republiky nic nenadělá.

Na závěr bych uvedl takovou perličku, která mne vlastně přiměla k tomu, abych napsal tento článek, a která dosti zjevně svědčí o charakteru Matina C. Putny. Svůj názor na danou problematiku, který jsem výše popsal, jsem si dovolil sdělit i M. C. Putnovi do návštěvní knihy na jeho stránkách. Dne 29. 5. 2013 jsem napsal: „Vážený pane profesore, modlím se za Vás a myslím, že byste udělal nejlépe, kdybyste se kál a odešel do velké kartouzy na zbytek života.“

Oslovením profesore jsem chtěl naznačit, že v dané situaci souhlasím s jeho jmenováním. Ostatními slovy, která jsou parafrází na Putnovo doporučení směřované k papeži Benediktu XVI., jsem se pokusil vyjádřit, co si o něm jako člověku myslím. Na druhý den, můj příspěvek ze stránek M. C. Putny zmizel, přestože v návštěvní knize zůstávají příspěvky jako

Buzno,buzno! Jsou vás 4 % tak si žijte. Získali jste i profesora (byli i minystři),ale ten nemí moudrý,jen chytrý. Profesor všech klaunů byl třeba pan Werich. Ten se obraci v hrobě Lídé již neví kdo byl Hnída,ale zůstalo to v podvědomí jako něco slizkého. Vy jste si postavil památník šaška.

TO VÁM NENÍ HANBA, STYDÍM SE ZA VÁS, RADĚJI BYSTE MĚL DÁL ROVNAT HAVLISTICKOU KNIHOVNU, ČI VELEBIT KNÍŽETE, TO JE PŘECE VAŠE POSLÁNÍ.

Buzerante, tobě by měli nachcat na hlavu.

To je výsměch všem profesorům…nic jiného.

Je smutné Putno, k čemuže jste se to propůjčil ! Že se nestydíte, nestoudná homosexuální putno !!!

Vložil jsem tedy příspěvek ještě jednou a co se nestalo! Na druhý den byl zase pryč! Že by trefa do černého?  Inu, svobodná diskuze je svobodná diskuze, ale odtud potud.


 
 
 
 

Autor: Jiří Stodola | úterý 4.6.2013 12:24 | karma článku: 17,60 | přečteno: 941x
  • Další články autora

Jiří Stodola

Štvanice na Halíka?

Tomáš Halík mne označil v souhrnné reakci na několik jemu ne příliš přátelských článků za “ultrakatolíka” a “dědice druhorepublilového fašismu”. Mohu podotknout, že obě nálepky považuji za urážlivé a zcela falešné. Jsem katolíkem, to přiznávám, ale skutečně nechápu, proč by mě někdo měl označovat za “ultrakatolíka”. Co to vlastně je “ultrakatolík”? Já se považuji za katolíka zcela bez přívlastků. Ještě absurdnější je tvrzení o tom, že jsem dědicem druhorepublikového fašismu. S žádnou formou fašismu jsem neměl, nemám a nebudu mít nikdy nic společného. Tomáš Halík by měl lépe vážit svá slova. Já ho také nenazývám ultramodernistou a dědicem prvorepublikového modernismu, i když v jeho případě by šlo o nálepky celkem oprávněné.

19.6.2013 v 12:56 | Karma: 26,43 | Přečteno: 1863x | Diskuse| Věda

Jiří Stodola

Halíkovy vánoční knížky a RIV

Český knižní trh si zvykl na to, že každý rok před Vánoci vychází kniha Tomáše Halíka, kterou pak zájemci o plytké filosofování a lacinou spiritualitu naleznou pod stromečkem. Takový už je trh: lidé chtějí Harryho Pottera, dostanou Harryho Pottera, chtějí Halíka, dostanou Halíka. Autoři těchto publikací chtějí peníze, dostanou peníze úměrně tomu, jak moc lidé stojí o jejich díla. V souvislosti s Halíkovými knihami je zajímavá jiná věc – nejde totiž jen o komerční meditace na různá témata, ale podle prof. Halíka jde zároveň i o odborné knihy. Jak je to možné? Začneme trochu ze široka.

5.6.2013 v 12:11 | Karma: 27,16 | Přečteno: 2111x | Diskuse| Věda

Jiří Stodola

Ježíš Kristus - falešný prorok nebo Syn Boží?

Člověk žijící v naší kultuře musí k osobě Pána Ježíše Krista zaujmout svůj postoj, ať chce nebo ne. V podstatě existují dva možné přístupy: buď je Pán Ježíš Kristus tím, kým se prohlašuje, tedy Božím Synem, vtělenou druhou Božskou Osobou, nebo je podvodník, lhář či blázen. Nevěřit v první a zároveň odmítat druhé dost dobře nejde, přestože se o to mnozí pokoušeli (kupříkladu T. G. Masaryk), když Ježíše Krista považovali za pouhého člověka, nicméně člověka, který dosáhl nejvýraznějšího pochopení Boha a kterého je třeba míti za vzor. Těmto lidem uniká, že takovýto významný člověk by musel být zároveň významný lhář a nafoukanec, protože není sebemenších pochyb o tom, že si osoboval práva, která přísluší Bohu (odpouštět hříchy) a žádal úctu, která Bohu náleží.

17.9.2009 v 10:37 | Karma: 24,85 | Přečteno: 3153x | Diskuse| Ostatní

Jiří Stodola

Katolická církev a potraty

V jedné diskuzi zazněly hlasy, že prý katolíci v otázce potratů nejsou jednotní. Vzhledem k tomu, že katolíka katolíkem dělá křest, katolická víra a podřízenost autoritě papeže a biskupů v jednotě s ním (viz např. dokument Lumen gentium), a že otázka přípustnosti či nepřípustnosti umělého potratu spadá pod učení, které je třeba přijímat vírou božskou a katolickou, pak je spekulace o nějaké nejednotnosti katolíků v této otázce čirým nesmyslem.

7.9.2009 v 16:06 | Karma: 22,45 | Přečteno: 4402x | Diskuse| Ostatní

Jiří Stodola

Je to jinak

Skutečnost, že kdosi pod můj článek "O naději" vložil dosti obsáhlé komentáře pojednávající o mé osobě, je pro mne ze dvou důvodů potěšující: 1) používají-li se argumenty ad hominem, svědčí to o tom, že scházejí argumenty ad rem, 2) mé články někdo považuje za diskreditováníhodné, což svědčí v jejich prospěch.

22.8.2009 v 21:35 | Karma: 7,97 | Přečteno: 1298x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Voda mezi filharmoniky, desetitisíce lidí bez proudu. Bouřky zahltily hasiče

22. června 2024  8:39,  aktualizováno  11:25

Silné bouřky, které prošly odpoledne a večer přes Česko, se v noci přesunuly nad Moravu. Provázely...

Expert: Méně nálepek. Nazývat opozici bez důkazů dezinformátory je špatné

22. června 2024  10:05

Vysíláme Dezinformace se zneužívají v politickém boji. Ale nejen ve smyslu šíření lží, ale také v...

„Je to má vlast.“ Za Ukrajinu válčí i vojáci z řad vietnamské komunity

22. června 2024  9:05

Sledujeme online Lidé po celé Ukrajině se semkli tváří v tváři ruské invazi a vietnamská komunita v tom není...

Rusko v noci opět ostřelovalo na Ukrajině energetickou infrastrukturu

22. června 2024  7:40

Ruské raketové útoky ve třech ukrajinských regionech v noci na dnešek poškodily energetickou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2381x

Seznam rubrik