Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Držitelem Jánského plakety snadno a rychle I.

Pondělí, 19:30 „No to snad nemyslíš vážně, ty si se zbláznila,“ kroutí mamka hlavou, když jí věrna svému heslu „Co tě nezabije, to tě posílí“ nesměle oznamuji, že budou mít od zítřka v rodině dalšího dobrovolného dárce krve.

„Ty tam omdlíš, já už to vidím,“ maluje mi budoucnost v „růžových“ barvách. Táta nic nekomentuje, jen suše poznamenává, že ta odběrová jehla je fakt velká.

 

Mám to pod kontrolou, nemůžu se dočkat zítřka, až jim to tam všem natřu.

Pondělí, 21:15

Pro jistotu kouknu na internet, jestli tam někde není obrázek tý odběrový jehly…

Pondělí, 22:05

Ani po 50 minutách usilovnýho hledání jsem obrázek nenašla. No nic, to mě přeci nerozhází, nějaká jehlička… Začínám mít hlad a každá cesta kolem lednice mi způsobuje muka. Vážně by v laborce poznali, že jsem si uloupla kousek masa z kuřete?

Pondělí, 22:07

Tak na netu píšou, že by to poznali. Mám nárok na suchej chleba a trochu čaje. No nic. Aspoň udělám něco pro štíhlost, to teď frčí.

Pondělí, 23:10

Nemůžu usnout, pořád myslím na tu jehlu.

Úterý, 7:15

Otevírám oči a hledám ve snáři, co znamená sen o běhání po lese. „Čeká vás velké dobrodružství s nejistým koncem.“

Kolem lednice proběhnu poklusem, nečekaná překážka však číhá na komodě v předsíni. Ségra tu zapomněla svačinu. Odolávám.

Úterý, 8:00

Na domluveném místě se nás z původních šesti sejdou jen tři. 2x nečekané zdravotní komplikace, jednou předem naplánovaná, ale zapomenutá návštěva zubaře. Haha, to jim tak zobu. Společně si zanadáváme na sraby a vydáme se směrem k nemocnici. O plánované akci „naše vaše krev“ nepadne ani slovo. Díkybohu.

Úterý, 8:10

Před chvílí jsem se nahlásila sestře u okýnka, koukala divně ve stylu: „Tak z čeho dneska gympláci píšou, že přišli na transfúzku?“ Nakonec si mě ale zapsala a poslala na kontrolní odběr.

Teď sedím v čekárně a děsně mi kručí v břiše.

Úterý, 8:15

Na kontrolním odběru. Pch, máček… troška krve do ampulky, jehlu jsem ani necítila. Jen sestra pak říká něco o tom, že pokud to bude v poho, tak ze mě vycucnou půl litru (cože?!) a diví se, že takhle mladá holka do toho jde dobrovolně.

No, jestli říkala půl litru, tak jdu najít, kde tu nechal tesař díru…

Úterý, 8:20

Doktorka na kontrolní prohlídce mi měří tlak a významně poznamenává, že ho mám docela nízký, „tak akorát na tichý omdlení“. A pak se divte, že v Česku chybí krev, když dostáváte takovou čočku. Ale mě to nerozhází. V čekárně jsem si přečetla hrozně poučnej leták o tom, že krev je nenahraditelná tekutina a že každej dárce je vlastně zachránce života. No, není to hezký? Jen by mě zajímalo, kdo zachrání mě, když to se mnou švihne.

Úterý, 8:30

Už se to blíží, je mi nějak divně a ti chlapi okolo, co vypadají, že po kapsách už nosí minimálně stříbrnou Janského plaketu, mi odvahu taky nepřidávají. Kamarádka vedle mě má barvu lehce do zelena. Jirka někam zmizel. Jdu na záchod.

Úterý, 8:32

Při pohledu do zrcadla zjišťuji, že mám podobnou barvu jako kamarádka. Vracím se na chodbu, volají mě dovnitř, chlap vedle utrousí něco o krvavých jatkách… ne, vážně mě to nemůže rozházet… nebo může? Probíhá kolem mě sestřička s mokrým hadrem a sklenicí koly… přinejhorším nebudu sama…

Úterý, 8:37

Byla jsem poučená o tom, jak si mám umýt předloktí. V nastálém stresu si ani nevšimnu, že si ho myju přes dlouhý rukáv trička. Očima hledám tu VĚC. Odběrovou jehlu.

Úterý, 8:38

Ne, to nemůže být ono. TOHLE mi přeci do ruky nemůžou píchnout! To se tam NEMŮŽE vejít!!!

Úterý, 8:40

Tak může…

Kupodivu žiju. Nafasovala jsem do ruky cvičící balonek a zkoumám, jestli se do toho pytlíku, kam to teče, vejde půl litru. Ptám se setry. Uklidňuje mě, že „jen“ 450ml a ukazuje na počítadlo, který ukazuje aktuální stav. Zatím jsem na 123 mililitrech.

Úterý, 8:45

Chlap, co vyprávěl o jatkách, se posadil vedle mě. Na počítadle je 341 mililitrů. Přestávám díky cvičení cejtit konečky prstů.

Úterý, 8:48

Chlap vedle mě omdlel. To jsou jatka!

Úterý, 8:51

17ml…13ml…8ml…2ml… hotovo. Teda myslím. Moje počítadlo piští na celou místnost, ale sestry se věnují pánovi vedle. Nemůže ten pytlík prasknout?! Konečně si mě jedna všímá a velice POMALU přichází k mému křeslu. V ruce drží nůžky… O těch ale na netu nic nepsali! Zmocňuje se mě chvilková panika. Sestra pak přestříhává hadici, kterou proudí krev ze žíly do pytlíku a pocit paniky střídá pocit malátnosti… taky mohla říct, že tu  krev pak nastříká(!!) do dalších třech ampulí kvůli testům a že to nevypadá vůbec hezky.

Úterý, 9:00

Scházíme se se Zuzkou a Jirkou v kantýně. Všichni máme dramaticky zafačovaný předloktí. Jen ať to každý vidí, jak se obětujeme pro dobro ostatních.

Trochu se mi motá hlava, ale kafčo a sváča, kterou nafasujeme jako odměnu to srovná. A když nad tím tak přemýšlím, tak ani ta jehla nebyla tak velká.

Přichází chlap, co tak rád jatka. Zezadu ho přidržuje sestra. Zářivě se na něj usmívám.

Úterý, 12:54

Už jsem se byla pochlubit u babiček a u mamky v práci. Všichni obdivují čerstvě zafačované předloktí. Jsem fakt dobrá a když jsem neomdlela poprvý, tak už se mi to přeci nemůže stát, no ne?

O 6 měsíců později…

Tak může… divadelní představení v Národním je proti tomu, co jsem předvedla u okýnka při odchodu, jen trapný pokus ochotníků. Díky bohu, že za mnou stál ten kluk, co mě chytil, a že byla blízko sestřička s hadrem a kolou. Když mě vedli k sedačce, všimla jsem si docela vyděšený holky, která měla lehce nazelenalou barvu a vyděšeně na mě zírala… hmm, tak hodně štěstí…

 

Autor: Lucie Štěrbová | úterý 19.5.2009 14:30 | karma článku: 19,27 | přečteno: 1427x
  • Další články autora

Lucie Štěrbová

Tak mě mami okradli!

„Dej si hlavně bacha na kabelku,“ vtloukala mi pravidelně do hlavy mamka. „Prosim tě,“ odfrkla jsem vždycky. Kdyby se mi do ní snad někdo pokusil dostat, tak to přeci hned poznám, a pak bude nebohý kapsář ještě rád, že nejsem zrovna dobrá v běhu a černý (a vůbec jakýkoli) pásek v karate mi zatím uniká.

28.9.2010 v 0:29 | Karma: 48,28 | Přečteno: 29306x | Diskuse| Osobní

Lucie Štěrbová

Na nízký tlak jedině Tachecí

Trpím na nízký tlak. Doktorka mi už několik let vyhrožuje tím, že mám sklony k „tichýmu omdlívání“. Vždycky říká, ať si dám občas kafe, nebo párkrát vyběhnu do schodů. Jenže já kafe nerada a na běhání jsem líná. Takže si radši párkrát do měsíce pouštím po sedmý večer Fakta na Primě,... protože projev a vystupování hlavní aktérky Barbory Tachecí mi tlak zvedne zaručeně vždycky.

28.1.2010 v 23:38 | Karma: 16,26 | Přečteno: 3116x | Diskuse| Média

Lucie Štěrbová

„A kdo zachrání velryby?!“

Při průchodu vestibulem metra na Florenci si připadám dost často jako lovná zvěř. Kdo má těmito místy párkrát do týdne cestu, určitě ví, o čem mluvím. Obratně se vyhnete slečně rozdávající letáky, svým nasupeným výrazem odradíte prodejce mobilních tarifů všeho druhu, aby vás ze zálohy přepadla jiná slečna nabízející „originální a 100% pravé francouzské parfémy za úžasnou zaváděcí cenu 199 korun“ - mimochodem, kdo k nim někdy čuchal, tak ví, že líp voní snad i Biolit. I tu zvládám setřást. Ale „grýnpísáci“ ... to je jiná liga a občas FAKT DOST neodbytná.

29.10.2009 v 23:47 | Karma: 21,55 | Přečteno: 1416x | Diskuse| Osobní

Lucie Štěrbová

Chcete (něco) provést?

Už jako malej prcek jsem obdivovala slečny průvodkyně na hradech. U pasu měly svazek klíčů, kterým by se nechala rozbít hlava nesympatického návštěvníka, bez zaškobrtnutí chrlily data, jména a názvy měst a znaly odpověď na každou otázku. Mám za sebou tři měsíce průvodcování po budově bývalého Federálního shromáždění – místo svazku klíčů jsem nafasovala magnetickou kartu (a tou hlavu nerozbijete), data a jména jsem první dny jejich učení div nekřičela hrůzou ze spaní a měla štěstí na návštěvníky, kteří ze mě dokázali udělat jedním přesně mířeným dotazem blbečka před celou skupinou – „Slečno, jestli jsem to dobře pochopil, tak tyto částečně předepnuté rámové příčle s parabolickými pásy představují zajímavou alternativu klasických příhradových vazníků, je to tak?“ „Eh?“

24.10.2009 v 16:00 | Karma: 13,83 | Přečteno: 1259x | Diskuse| Osobní

Lucie Štěrbová

Jsem hudební negramot a ignorant – byla jsem totiž na Kabátech!

Každý rok v polovině srpna řeším co koupit taťkovi k narozeninám. Z různých sprejů, vod po holení a kolínských by si mohl založit slušnou živnost, má jich totiž už plnou skříň. Oblečení má pod palcem mamka, čokoláda nebo láhev alka je poslední varianta pro chudáky bez fantazie. Letos to ale bylo o dost jednodušší – Kabát ohlásil „po čertech velkej koncert“ a mě napadlo, že by mohl taťka svoji sbírku cédéček podepřít „live zážitkem“ z koncertu.

14.9.2009 v 1:48 | Karma: 29,05 | Přečteno: 2241x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Západ má strach z ruské porážky stejně jako z té ukrajinské, soudí Zelenskyj

18. května 2024  8:46

Sledujeme online Západ se bojí porážky Ruska stejně jako porážky Ukrajiny, což je absurdní. Řekl to v pátek...

Klimatičtí aktivisté ochromili letiště v Mnichově, vybrali si rušné svátky

18. května 2024  8:34

Letiště v Mnichově dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z hnutí...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5666x
Studentka, sportovní redaktorka, copywriter. Na moje články můžete narazit na webu BydlimeKvalitne.cz, na stránkách hokejové Sparty a Pirátů Chomutov.

Cestuju, čtu, sleduju filmy (kvalitní i nekvalitní), poslouchám muziku (spíše nekvalitní:) Snažím se skloubit školu a práci a nezbláznit se z toho :)