Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co s evropskou integrací, milé Česko

Na konkurenčním internetovém fóru jsem si se zájmem přečetl příspěvky nejrůznějších ekonomických odborníků na téma "Jakým směrem se v EU vydá Česko". Přispívající se vyjadřují pro i proti užší integraci. Já jsem v zásadě proti jakékoliv snaze o užší integraci v rámci Evropy. Nesouhlasím se vznikem fiskální a měnové unie.

Věřím tomu, že bychom měli jako Češi pečlivě posuzovat, co je pro nás v rámci EU prospěšné a co nikoliv. Bohužel si myslím, že v současném stavu EU je pro naši zemi výhodných změn často vnucovaných EU mizivé procento. Můj názor ohledně důsledného zhodnocování prospěšnosti/neprospěšnosti aplikování "evropských" směrnic, regulací, snahy o integraci v České republice může být brán jako vychytralost v negativním slova smyslu (někdo by řekl i lidově vyčůranost). Ano, je to tak, je to vychytralost. A já ji v tomto beru jako věc pozitivní. Každý stát, každá organizace a každý jednotlivec by měl přeci zvážit pro a proti, než se k čemukoliv důležitému rozhodne. Dělá to přeci úplně každý stát.

Z mého pohledu to, čemu se dnes říká "evropská integrace" může na kontinentě, kde žijeme s mnoha jinými národy nadělat více zla než užitku. Integrace neznamená nic jiného než vznik evropského superstátu. A my všichni přeci víme, jak vypadá soužití více národů v jednom státu. Příkladem nám je Československo, Jugoslávie, SSSR ... dříve či později přijdou výčitky, že ten doplácí na támhle toho (jinak řečeno proč mají bohatší dotovat ty chudé). A pak už by to bylo jen na míře temperamentu, jestli by se spory vyřešily smírem nebo násilnostmi.

Mnozí z diskutujících na téma evropské integrace se někdy uchylují ke srovnání s USA. Podle mého se při srovnání USA s EU srovnávají jablka s hruškami. I USA jsou unií, ale jiného ražení a jiného historického vývoje než je tomu u EU. Spojené státy vznikly vybojováním si nezávislosti na Velké Británii a ve své současné územní velikosti a ekonomické moci existují vlastně teprve od minulého století. Tedy to není tak, že by se až teď páni ve Washingtonu rozhodli spojit 50 nezávislých států, vnutit všem americký dolar, vnutit bankovní a fiskální unii, podepisovat "Lisabonské" a jiné smlouvy. Ne, ten vývoj v Americe do její současné podoby trval několik set let a velice často nebyl zrovna lehký.

Vůbec mi přijde hrozně nebezpečné, že se výhodnost evropské integrace posuzuje jen podle ekonomických ukazatelů, že k tomuto problému často mluví pouze ekonomové. Velice by mne zajímal názor historiků či sociologů na možnost vzniku evropského superstátu. Jakoby se totiž z celé diskuse vytrácel fakt různých historických zkušeností (mnohdy i historických konfliktů mezi národy), kulturních tradic nebo i třeba životního stylu. Mám pocit, že zejména u evropských národů a jejich soužití funguje i něco, co nelze vystihnout v grafech, křivkách, ekonomických veličinách. Těžko to nějak trefně nazvat, možná snad jako touha po sebeurčení. Mezi evropskými národy takové tendence existují a to nehledě na dobu a její technické vymoženosti. Někde tato touha po sebeurčení končí chvála bohu pokojným "rozvodem" (Československo) a někde krutou válkou (Jugoslávie).

Když už jsem se dostal k životnímu stylu, vezměme si dnes a denně propírané Řecko. Vezměmě jejich životní styl, pracovní morálku a srovnejme ji třeba s Němci. Jsou si v těchto oblastech Řekové a Němci podobní natolik, že mohou mít stejnou měnu bez toho, aby jedni časem výrazně nedopláceli na jiné? Dle mého si podobní nejsou téměř vůbec. Vezměte "akurátnost" Němců a ležérní přístup Řeků. Mnohým z nás se při letních dovolených může zdát jejich řecký způsob života jako strašně fajn a na těch pár dní volna ho možná přijmeme, ale po návratu domů zase žijeme po našem. Proč? Protože jsme to prostě my Češi, se svými návyky, se svým životním stylem. To není nic proti nám, Němcům nebo Řekům, to je jen prosté konstatování faktů.

Zastánci evropské integrace také říkají, že je nutné, abychom neustále přispívali na úhradu dluhů Řekům a teď už i jiným státům. Dejme tomu, že by se mávnutím kouzelného proutku dluh Řecka smazal. Fajn, ale co by bylo dál? Vyřešil by se jen důsledek něčeho, nikoliv příčina. Jak dlouho by trvalo, než by Řecko opět natáhlo ruku k jiným státům pro další peníze? Pravděpodobně moc dlouho ne. Ale co s tím? Změnit Řeky? Změnit jejich životní styl? Těžko, nedali by se, stejně jako kterýkoliv jiný národ v Evropě.

Jak tedy dál s námi a evropskou integrací? Předně myslím, že bychom měli stát na vlastních nohách, spoléhat se co nejméně na kohokoliv jiného a to i vzhledem k našim historickýcm zkušenostem. Ti, kteří chtějí být více integrováni, ať tak učiní a ti kteří ne ať učiní zase po svém. Jsem přesvědčen, že jsme stejně jako ostatní svébytným národem schopným rozhodovat samostatně o dění v naší zemi a o tom, co pro nás je či není výhodné.

Nejhorší jsou takové výkřiky, že když nepřijmeme to či ono, tak budeme mimo dění, každý se na nás vykašle, bude to pro nás téměř cesta do pekel. Velké prdlajs, jsem přesvědčen, že když nebudeme vše slepě jen přijímat a dokážeme své názory jasně formulovat, můžeme tím v očích mnoha zemí získat kredit.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marek Šnobr | pátek 27.7.2012 13:53 | karma článku: 22,39 | přečteno: 1159x
  • Další články autora

Marek Šnobr

Místo pro EU? Tam, kde záda ztrácí slušné jméno

V klidu jsem dnes večer zasedl k internetu a jal se číst zprávy, články, názory. Až jeden z nich mne opravdu rozčílil.

9.1.2018 v 23:42 | Karma: 40,97 | Přečteno: 1515x | Diskuse| Politika

Marek Šnobr

Sever a Jih

Docela nechápavě a s nepokojem sleduji to, co se nyní děje v USA, konkrétně ve státech bývalé jižanské Konfederace. Nejsem profesionální historik, jsem laik, který se zajímá nejen o americké dějiny.

16.8.2017 v 23:10 | Karma: 28,17 | Přečteno: 725x | Diskuse| Politika

Marek Šnobr

Zpráva o stavu Unie

Takto se nazývá dokument, který každý rok nejmocnější muž této planety, prezident USA, předkládá Kongresu. Zjednodušeně řečeno v něm prezident popisuje stav země, jejímž čelním představitelem je.

7.1.2017 v 0:06 | Karma: 19,10 | Přečteno: 290x | Diskuse| Politika

Marek Šnobr

Rozdělená společnost (nejen v ČR)

Na světě je několik jistých věcí. Jako že se střídá den s nocí, že se střídají roční období a mnohé další, o kterých se nediskutuje. Pak jsou tu takové věci, o kterých se debatuje, které nejsou jisté, ale spíše pravděpodobné.

9.11.2016 v 11:03 | Karma: 17,39 | Přečteno: 336x | Diskuse| Politika

Marek Šnobr

Zbytečné kraje

Máme za sebou krajské volby a někde i první kolo senátních voleb. Volby, u kterých je opakovaně účast prachbídná.

8.10.2016 v 23:25 | Karma: 24,22 | Přečteno: 683x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Pojď sem, řekl mu útočník. Syn netuší, proč to otec udělal

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:18

Přímý přenos Útočník na slovenského premiéra Roberta Fica si k sobě politika nejdřív zavolal, než pětkrát...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

ANALÝZA: Rusko natahuje frontu do šířky. Putinova letní ofenziva začíná

15. května 2024

Premium Vytváření nárazníkové zóny u hranic, nebo pokus o útok na druhé největší ukrajinské město? Nenadálý...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 169
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1932x
Účetní, finanční poradce, více na www.msucto.cz. Jinak též aktivní i pasivní sportovec. Manžel, otec dvou krásných dětí.

Seznam rubrik