Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč nechceme pravdu

"Proč lidi tolik věří reklamám, když musí být každému jasné, že lžou?" "Ono jde spíš o to, že většina lidí ve skrytu duše ví, že lžou, jenže tolik touží žít alespoň chvíli v příjemné iluzi, že jsou za ni ochotni obětovat i pravdu." Tak takhle odpověděla moje maminka na dotaz jednomu žákovi. A já musím s politováním dodat, že spousta lidí je ochotna tu pravdu obětovat na hodně dlouho...

Možná se tu se mnou budete někteří hádat, ale ač jsem schopná pochybovat skoro o všem, existují věci, o nichž jsem již řadu let pevně přesvědčená. Jako například, že krása a zdraví pochází zevnitř. Konkrétně - že barvení ničí vlasy, neexistuje účinný krém proti akné, celulitidě nebo vráskám, jídlo z fastfoodů není to nejlepší pro šťastný život našich dětí, plastické operace jako zázrakem nezvýší naše sebevědomí, antidepresiva nejsou dlouhodobé řešení psychických problémů a brát antibiotika na každou rýmičku či bolení v krku je holý nesmysl.

Ještě než se do mě pustíte, chci zdůraznit, že žádná z těchto věcí nelze být brána definitivně a vytržená z kontextu. Takže - když je někdo šedivý a barví si vlasy, v pořádku - kázat mu nebudu. Pokud touží po změně a nabarví se - nebudu se na něj dívat skrz prsty. Když je někdo nešťastný z akné, vrásek nebo celulitidy a věří, že mu některý produkt pomůže, nevysměju se mu. Když jednou za měsíc on nebo jeho děti dostanou chuť na hamburger a zajdou si do fastfoodu, nepřestanu se s nimi stýkat. Když má někdo jizvu na obličeji, mateřské znaménko nebo křivý nos po úraze a upíná se na pomoc plastické chirurgie, má mou plnou podporu. Když někdo utrpí v životě ránu, která ho srazí na dno nebo jej někdo/něco neúměrně deptá, souhlasím s využitím antidepresiv a podobných prostředků, stejně jako s nasazením antibiotik při angíně či zápalu plic.

Sama nedělám všechno dobře a už se o to ani nesnažím. To znamená, že jsem si někdy nabarvila vlasy, občas zajdu do fastfoodu, sem tam koupím nějaký zaručeně účinný krémíček na něco a nevylučuji, že v extrémní životní situaci sáhnu po antidepresivech a při vážnější chorobě po antibiotikách. Ale co mě vyloženě štve, když lidé vyženou věci do extrému a pak nechápou, co vlastně dělají špatně. Důvod je totiž nad slunce jasný. Jak si můžu být tak jistá? Ono většinou stačí rozhlédnout se kolem sebe a čerpat z vlastní zkušenosti nebo zkušenosti jiných. Viděli jste snad někdy někoho, kdo si barví léta vlasy, přičemž každý měsíc má na hlavě jiný odstín a jeho vlasy jsou krásnější a krásnější? Já tedy ne. Nebo kdyby přípravky na akné, celulitidu a vrásky fungovaly, nemohli by tu přece být lidé, kteří tyhle problémy pořád mají! A co lidé, kteří si dennodenně dopřávají ve fastfoodech to nejlepší? Byli by obézní, unavení, vystresovaní a nemocní, pokud by to opravdu bylo to nejlepší? Jsou ženy s nalepenými nehty, řasami, vlasy a zvětšenými prsy šťastné a sebevědomé? Zatím mě nepřesvědčily. Nebo jedinci dlouhodobě na antidepresivech - cítí se v pohodě, šťastní, spokojení? Nebo si všimněte, jak se lidem, kteří nasadili antibiotika na banální onemocnění, jež s přehledem vyléčí postel a čaj, choroby neustále vracejí jako bumerang.

Proč se většina lidí neřídí selským rozumem a vlastníma očima, ušima, nosem a podobně, když pravda doslova bije do všech našich smyslů?! Stačí se dívat, vyzkoušet si a vyvodit správný závěr. Jenže ono věřit reklamám, internetu, "vědcům" a iluzím je o tolik příjemnější a hlavně jednodušší! Ano, nevidím nic extra škodlivého na tom, když na chvíli uvěřím, že po téhle řasence se řasy o 200% zhustí, o metr prodlouží a o 360% natočí. Připadám si chvíli jako filmová hvězda. Jenže po té chvíli je nutné, aby mi došlo, že hvězda v reklamě měla řasy umělé a všechny ty sliby jsou jen sliby. Už jen proto, že to na vlastní oči vidím! Ale když si někdo nechá zvětšit prsa, odsát tuk, nalepí umělé řasy, nehty, vlasy, natře se všema možnýma krémama, třikrát přebarví vlasy, nadopuje se antidepresivama, antibiotikama a jde juchat na diskotéku s přáteli, protože takhle je zaručeně nejkrásnější, nejštastnější a nejzdravější, tak nemůžu udělat nic jiného, než si poklepat na čelo.

Musí tu být jiná, ta správná cesta. Sama ji pořád hledám - tápu, zkouším, pochybuji a mýlím se. Ale jedno vím jistě, ta výše popsaná to není!

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Alena Šnajdrová | neděle 6.1.2013 1:07 | karma článku: 14,30 | přečteno: 829x
  • Další články autora

Alena Šnajdrová

Co je horší než zlatokopka?

To jsme zase jednou s bráchou zabředli do intenzivní diskuze o ženách, mužích a vztazích. „Ta holka je normální zlatokopka“, rozčiluje se. „Hlavně že se furt ohání rovnoprávností!“

27.6.2024 v 2:49 | Karma: 17,47 | Přečteno: 711x | Diskuse| Společnost

Alena Šnajdrová

Jak jsem zase nesbalila učitele - učitel třetí

O tom, jak jsem svůj pověstný neúspěch u mužů s diagnózou vysokoškolského učitele zakončila finálním debaklem a vyhodnotila, že asi nejsem typ holky, který by byl schopen někoho takovýho sbalit. A nebo jsem se jen špatně dívala?

31.5.2024 v 3:37 | Karma: 12,21 | Přečteno: 473x | Diskuse| Společnost

Alena Šnajdrová

Jak tátovi málem ujela loď

Co se stane, když ve svých jednadvaceti vyrazíte na dovolenou s otcem, který si málem nechá ujet loď? Dvakrát. Na druhou stranu, lepší, než kdyby mu ujel vlak, že...

30.5.2024 v 4:33 | Karma: 13,70 | Přečteno: 342x | Diskuse| Společnost

Alena Šnajdrová

Smrdí mu z pusy? Hlavně s ním netancuj!

V předchozí části jsem padla do spárů příšernýho kluka, který se rozhodl ze mě udělat svoji holku. Vzápětí dostanu důvod překřtít ho na něco horšího než „Ušoun“ a nakonec i impuls pokusit se ho zbavit. Jak se to povedlo?

20.5.2024 v 2:34 | Karma: 14,75 | Přečteno: 694x | Diskuse| Společnost

Alena Šnajdrová

Ušoun v tanečních

„Hele, co kdybysme šly do tanečních už tuhle sezónu?... trochu si rozšířit repertoár kluků", nadhodím kámošce. „Myslela jsem na to samý, těch exotů z naší třídy mám fakt plný zuby." „Právě, s nima už to příští rok bude o ničem."

22.4.2024 v 1:41 | Karma: 14,16 | Přečteno: 633x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

Na Plzeňsku u Seče se srazila auta, jeden řidič zemřel. Havarovalo se i jinde

29. června 2024  19:28,  aktualizováno  21:37

Smrtí jednoho z řidičů skončila sobotu odpoledne nehoda u Seče na jižním Plzeňsku. Na silnici první...

Sesuvy půdy v Kyrgyzstánu mají sedm obětí, pět z nich jsou děti

29. června 2024  21:15

Sedm lidí včetně pěti dětí zemřelo na jihu Kyrgyzstánu při sesuvech půdy. Informovala o tom v...

V AfD si nechali staré vedení. Na demonstraci se vážně zranili dva policisté

29. června 2024  13:03,  aktualizováno  20:53

Alternativa pro Německo (AfD) si v sobotu v Essenu na úvod dvoudenního sjezdu vybrala jako své...

Pozor na jahody. Ve Švédsku z jejich prodeje těží i gang vedený vládcem Jahodou

29. června 2024  20:30

Že se stačí podívat, jestli nejsou pomačkané nebo nahnilé? Švédové nakupující jahody od stánkařů u...

Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA
Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA

S přicházejícím létem je nutné myslet na ochranu pokožky, zejména u dětí. Přihlaste se do testování a vyzkoušejte dětský opalovací krém Cool Kids...

  • Počet článků 180
  • Celková karma 14,45
  • Průměrná čtenost 1249x
"Pochybuji, tedy myslím, myslím, tedy jsem" (Descartés). Poslední dobou mi pořád někdo říká, že přemýšlím až příliš...

Seznam rubrik