Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak má blbá kolegyně začala jíst banány

O tom jak kolegyně odhalila tajemství mé štíhlosti a paní ředitelka nevěřila svým očím. A celkově o tom, jak se žije na základní škole mezi padesáti učitelkami a pěti učiteli. 

O tom, že je naše základní škola obrovská, jsem se už zmínila. Že mám v kabinetě blbou kolegyni, také. Ale asi jsem ještě přímo neřekla, že kolegyň mám rovnou padesát, k tomu pět kolegů a jednoho školníka. 

Babinec, napadne každého. A ano, je to tak. Ovšem já se snažím přistupovat ke kolektivu bez předsudků, být na ostatní slušná a své spolupracovníky moc neřešit. Však každý máme své mouchy, že? No.... moje předsevzetí nevydrží moc dlouho, protože když ostatní neřešíte, ještě to neznamená, že oni neřeší vás. 

Úplně obyčejná věc - svačiny. Nosím si často banány. A to hned z několika důvodů - za prvé - mi chutnají. Za druhé - rychle dodají energii. Za třetí - zasytí. A za čtvrté - rychle se snědí, což je o desetiminutových přestávkách, kdy ještě lítáte po dozoru, nedocenitelné. 

Tak si to takhle jednou pochutnávám zase na banánu, když do kabinetu vlítne moje dobrá kolegyně (ona nikdy nedělá nic pomalu) a vychrlí: "Notojedobřežesvačíš, takybychsemělanajíst, alenestíham. Atomamještědozoranevimkde." Vytáhne z kabelky jogurt, rohlík, lžičku, otevře kelímek, až se zbytky z víčka rozstříknou po stole. "Sakra, abych to neměla na testech", honem utírá kapičky. Začne pobíhat po kabinetu, ukusuje rohlík (podlaha za chvíli plná drobků) a nervozně při tom míchá jogurt. Do toho ještě mluví. "A do háje, už to mám na blůze!" zase se utírá. "Hele, ty dost často nosíš na svačinu banány,viď?" "Jo..." nechápu, kam tou otázkou míří. "No, to ne že bych sledovala, já si takových věcí moc nevšímám... ale Helenka jo. A právě říkala, že hodně jíš banány." Odmlčí se. Nevím, co na to říct. "A tak jí povídám, že možná držíš tu banánovou dietu, abys byla hezky štíhlá." Bingo! Teď jste na to s Helenkou fakt káply. V první chvíli pocítím nutkání vysvětlovat. A obhajovat se. Což jsou přesně věci, které asertivní, svobodný, sebevědomý člověk nedělá. Odolám tedy. Proč bych měla sakra někomu vysvětlovat, proč žeru banány?! Jenže ona evidentně není spokojená a čeká na odpověď. "No, banány jím proto, že je mám ráda", prohlásím nakonec. "Jasně", pokýve vesele hlavou a utíká na dozor.

A od té doby vidím kolegyni Helenku nápadně často s banánem v ruce, a když ne, vidím aspoň šlupky v koši - a moje to nejsou. Asi bude brzy hezky štíhlá.

Na závěrečném "večírku" na školní zahradě k příležitosti konce školního roku to také stojí za to. Abych nekřivdila, několik kolegyň je ke mně milých. Dokonce najdu i jednu věkově k sobě, která je mi hned sympatická, bohužel zjišťuji, že sedí na druhé budově a učí první stupeň. Hm, tak s tou nemám šanci se ve škole potkat.

Během večera se seznamuji s dalšími. Přijde ke mně jedna, na první pohled "umělkyně". "My jsme ti tu s holkama začaly říkat "Romy", doufám, že ti to nevadí", vybalí na mě hned v první větě. Aha, Romy, ta herečka, foneticky taky Šnajdr(ová). "Ne, nevadí." Shlukne se kolem mě skupinka jejích kamarádek. "Hele", pokračuje. "Ty máš vystudovanou výtvarku?" "Ne, nemám." Na vysvětlení - vzali mě jako záskok na němčinu, tu jsem studovala a na výtvarku - tu jsem nestudovala, ale paní ředitelka se mě opatrně zeptala, zda bych ji nechtěla do konce roku taky vzít. Souhlasila jsem, ráda maluju, prý i hezky a navíc mě začalo bavit vymýšlet pro děti různá témata a techniky. Na některé své nápady jsem byla i docela pyšná. A víte, co ta "umělkyně" teď prohlásila?! "Jasně, to jsem si myslela, je to vidět. Já se právě lekla, když jsem viděla výtvory některých žáků." Nejdřív mi hned nedochází plný význam jejích slov, proto se jen usměju, pokrčím rameny a jsem v klidu (nakonec to asi bylo to nejlepší, co jsem mohla udělat), ale za pár minut se příšerně vytočím. Taková drzost! Co si to vůbec dovoluje?!

Zlatý hřeb večera přinese, jak jinak, paní ředitelka. Večírek na školní zahradě obnáší buřty, párky a další věci na opékání, sladkosti a spoustu alkoholu. Takže sedím u ohně, opíkám buřta, kolega hraje na kytaru, školník na valchu a najednou si to přifaří paní ředitelka - velmi, ale opravdu velmi korpulentní dáma - a povídá medovým hlasem (v očích touhu zabíjet): "Alenko, vy taky jíte tyhle věci?" Jasně, protože žeru banány, tak si to můžu dovolit. No, to jí samozřejmě neřeknu, takže zase pokrčím rameny a odpovím: "Občas jo..." 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Alena Šnajdrová | pondělí 7.5.2018 3:54 | karma článku: 22,73 | přečteno: 1459x
  • Další články autora

Alena Šnajdrová

Smrdí mu z pusy? Hlavně s ním netancuj!

V předchozí části jsem padla do spárů příšernýho kluka, který se rozhodl ze mě udělat svoji holku. Vzápětí dostanu důvod překřtít ho na něco horšího než „Ušoun“ a nakonec i impuls pokusit se ho zbavit. Jak se to povedlo?

20.5.2024 v 2:34 | Karma: 14,15 | Přečteno: 618x | Diskuse| Společnost

Alena Šnajdrová

Ušoun v tanečních

„Hele, co kdybysme šly do tanečních už tuhle sezónu?... trochu si rozšířit repertoár kluků", nadhodím kámošce. „Myslela jsem na to samý, těch exotů z naší třídy mám fakt plný zuby." „Právě, s nima už to příští rok bude o ničem."

22.4.2024 v 1:41 | Karma: 13,85 | Přečteno: 616x | Diskuse| Společnost

Alena Šnajdrová

Sebevědomí chlapa poznáš podle toho, jak vypadá jeho žena

Málokterý muž s nízkým sebevědomím má po svém boku ženu, za kterou se kdekdo otočí. Obecně by se tedy dalo říct, že sebejistý muž uloví dámu hezkou a zakomplexovaný ošklivou. Ovšem je to opravdu takhle jednoduché?

30.3.2024 v 2:14 | Karma: 11,65 | Přečteno: 869x | Diskuse| Společnost

Alena Šnajdrová

Jak jsem se vyrovnala se závistí

Kdo tvrdí, že nezávidí, ten lže, a závidí ještě víc. Závidím taky a některým lidem některý věci fakt hodně. Občas i kamarádům, za což se stydím. Ale je to lidské a záleží hlavně na tom, jak se svou žárlivostí naložíme.

7.3.2024 v 4:19 | Karma: 19,69 | Přečteno: 1506x | Diskuse| Společnost

Alena Šnajdrová

Pomoc, Alenka nosí pořád sukýnky - všechny chtějí být jako Alenka

Preference šatů a sukní se u mě začala zcela zjevně formovat už ve třech letech. Holka nosí sukně a co má být? Pozastavuje se nad tím někdo? Ano, neustále... a nejen pozastavuje, někomu to vysloveně vadí.

13.2.2024 v 4:18 | Karma: 36,31 | Přečteno: 3728x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Carlsona vysílají v ruské televizi. V pořadu řešil klíšťata jako biozbraň USA

21. května 2024  17:46,  aktualizováno  22.5 10:07

Na ruské státní televizi Rossija 24 se objevil pořad amerického moderátora Tuckera Carlsona. Jeho...

Návrat Kalouska, školné i nadstandardy. Místopředseda chystá oživení TOP 09

22. května 2024

Vysíláme Během horké fáze kampaně do eurovoleb nechce tříštit pozornost, ale ve druhé polovině roku chystá...

Smrtící dopad sankcí. Prezidenta Íránu nezabil kismet, ale rozpadlý vrtulník

22. května 2024

Premium Íránský prezident porušil prastarou zásadu, že starým letadlům a novým boeingům se má člověk radši...

Policie stíhá advokáta a bývalého důstojníka StB za zpronevěru 157 milionů

22. května 2024  9:54

Kriminalisté vyšetřují zpronevěru peněz z advokátní úschovy se škodou 157 milionů korun, o případu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 177
  • Celková karma 14,83
  • Průměrná čtenost 1259x
"Pochybuji, tedy myslím, myslím, tedy jsem" (Descartés). Poslední dobou mi pořád někdo říká, že přemýšlím až příliš...

Seznam rubrik