Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Každý musí pomáhat těm, kteří si pomoct nemohou

Kdo četl fantasy ságu Meč pravdy, jistě již dávno zahlédl šílenost celé imigrační krize. Mám obavu, že poprvé v historii se Evropa pokouší čelit nájezdníkům rozdáváním sociálních dávek.

Ve zmíněné sáze se "nový svět" stává cílem dobyvatelských plánů císaře "starého světa". Jeho dobývání je svým způsobem zvláštní. Dlouho před tím, než dorazí samotná armáda, do nového světa pronikají v podstatě misionáři, kteří tvrdí, že každý je povinen pomáhat těm, kteří si sami pomoct nemohou, že je povinností každého zdravého, práce schopného člověka přispět na dobrou věc vším svým majetkem, protože již prokázal, že má schopnosti majetek získat, tedy si jistě zase pomůže, ale ten, kdo je celý život pořád chudý, neschopný, ten přeci potřebuje, aby mu ti schopnější pomáhali. Knihy Terryho Goodkinda  ukazují "starý svět" s veškerou absurditou stavu, kdy se ze solidarity stává povinnost. Světa, v němž dříve ti nejschopnější mohli nabídnout slušný plat dělníkům, kteří uměli vzít za práci. Světa, v němž nakonec firmy krachují, protože "spravedlivé" rozdělování zakázek a "spravedlivé" přidělování pracovních míst prostě nemůže fungovat, pokud nikomu na prosperitě nezáleží a každý si hledí jenom svého.

Chtěla jsem napsat větu, že sociální dávky by měly být přesně adresované jenom potřebným. Ale zjišťuji, že to nevystihuje ten správný smysl. Možná by bylo přesnější napsat, že pokud se najde alespoň 10 lidí, kteří nejsou příbuzní a odsouhlasí, že dotyčný je opravdu potřebný, nemá nikoho, kdo by se o něj postaral, je povinností komunity (vesnice, ulice, čtvrť, město, stát) se o něj postarat. Aby na to komunita měla, musí všichni, co můžou, přispívat do společného fondu. A pak tu musí být někdo, kdo dohlédne na rozdělování těchto prostředků. A jsem tam, kde jsme teď. Čím větší je ta komunita, tím větší je pravděpodobnost, že se budou tyto prostředky zneužívat. 

Uvažujme malou ideální společnost, kde by tenhle systém fungoval. Společnost prosperuje, potřební jsou zajištění. Jenže tenhle systém samozřejmě není zaveden všude. A je jedno, jak široká je hranice. Za hranicemi jsou jiná pravidla a potřební nemají takovou podporu, jako v naší ideální společnosti. A co je horší, i ti, kteří jsou schopní se o sebe a rodinu postarat, mají pocit (ať už oprávněný nebo ne), že jsou utlačovaní. Má naše uvažovaná ideální povinnost starat se o uprchlíky, kteří k nim začnou přicházet? Přijde jeden, je pracovitý, učenlivý, rychle se naučí jazyk a zapojí se do komunity a brzy začne "splácet" pomoc, která mu byla poskytnuta v době jeho příchodu. Napíše příbuzným a známým, že tady je svoboda a žije se tu dobře. Za ním přijde 100 dalších. Naše malá ideální společnost je schopná se postarat o 50 lidí, ale 100 už je nad její síly. Co teď? A teď jsou tu dvě možnosti - lidé sami se rozhodnou se uskromnit, všichni začnou odvádět víc do společného fondu a všichni potřební budou dostávat o něco méně, než dřív. Nebo bude totéž nařízeno direktivně. V tom případě začnou lidé reptat a budou se bouřit. Tak jako tak, v krátké době přijde další 1000 lidí, kteří se doslechli, že tady se žije lépe. Jak dlouho si myslíte, že bude všechno fungovat i v případě dobrovolnosti?

Myslíte, že přeháním? Naše vlastní v žádném případě ideální společnost se nedokáže postarat ani o vlastní potřebné, všude existují chudinské čtvrti, žebráci, bezdomovci atd. Ale není tady válka. 

Mám dojem, že naši malou republiku obviňují z xenofobie neprávem. Jenom tady nikdo neumí správně pojmenovat problém. Všichni si umíme živě představit sebe sama, nebo někoho blízkého v situaci potřebného a z toho důvodu souhlasíme se sociálními dávkami (mezi sociální dávky počítám i nemocenskou a důchod - nic jiného to není, dokud jsou tyto dávky přerozdělovány přes daně) Ale nikomu se nelíbí představa, že v rámci našeho sociálního systému mají být povinně podporováni tisíce lidí, o kterých nic nevíme, kteří neumí náš jazyk, kteří tady ani být nechtějí a jejichž kultura je od naší velice odlišná.

Ale tady není válka. My nevíme, co to je válka. 

Ale proč oni nebojují za svoji vlast? Proč ji nebrání?

Jsem xenofob, když takhle přemýšlím? Jsem sobec, když necítím povinnost pomoct každému, kdo natáhne ruku? 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavla Sluková | neděle 25.10.2015 13:41 | karma článku: 32,43 | přečteno: 984x
  • Další články autora

Pavla Sluková

Můj život s nadváhou

Co nadváhou, s obezitou! Mít nadváhu je vlastně docela sexy (teda aspoň to někteří chlapi tvrdí) , ale za určitou dobu, pomaličku, polehoučku, se z nadváhy stane obezita...a co pak?

22.6.2016 v 17:00 | Karma: 17,88 | Přečteno: 1055x | Diskuse| Ona

Pavla Sluková

O půl roku později opět o pomoci

Někteří lidé začínají srovnávat současný stav s holokaustem a už jsem i zahlédla názor, že naše generace už neumí nebo nechce pomáhat, protože nic nezažila.

31.3.2016 v 21:59 | Karma: 25,44 | Přečteno: 700x | Diskuse| Hyde park

Pavla Sluková

Jen tak, než to všechno zapomenu

Myslela jsem, že doma už všichni ví o mých několika písničkách. No, tuhle jsem zjistila, že tomu tak není. A tak jsem se rozhodla "archivovat" zbytek textů, než je všechny zapomenu. Malá poznámka je vždy za názvem písničky.

20.10.2015 v 17:45 | Karma: 7,85 | Přečteno: 302x | Diskuse| Osobní

Pavla Sluková

Vánoční

Byla neděle před Štědrým dnem a já se chystala loupat vařené brambory a vajíčka na salát. A v tom to přišlo. Jako blesk z čistého nebe.

28.12.2012 v 14:00 | Karma: 4,93 | Přečteno: 182x | Diskuse| Miniblogy

Pavla Sluková

Není sebevražda jako sebevražda

Stojaté vody diskuzí rozvířilo opět téma velmi ožehavé. Tentokrát je pan Mašín srovnáván s Janem Palachem a může si za to sám. Ale stejně to nečte, takže proč se nevyřádit.

25.1.2012 v 9:08 | Karma: 9,07 | Přečteno: 1187x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1490x
Ráda o sobě říká, že je taková normální ženská, ale co je dnes "normální"? Má ráda knížky, muziku, přírodu, logické hry, křížovky, sudoku, svou práci i rodinu.