O půl roku později opět o pomoci

Někteří lidé začínají srovnávat současný stav s holokaustem a už jsem i zahlédla názor, že naše generace už neumí nebo nechce pomáhat, protože nic nezažila.

Tak se na to podívejme. Přijde povodeň a celá republika se skládá na pomoc těm, kteří přišli o své domovy. Shoří památka a opět se dokážeme semknout a složit se na opravu. Existuje nespočet akcí, při kterých se vybírají prostředky na pomoc postiženým, dětem bez domova, různými katastrofami postiženým státům, je toho moc a moc. A my pomáháme, myslím, že snad každý pracující člověk poslal někdy aspoň malou částku na některý projekt, který ho zaujal. Pomáháme s rozjezdem chytrých projektů. Těch příkladů bych mohla vymýšlet do aleluja. 

A pak jsou tady takové ty malé sbírky do kasičky na pomoc útulkům, nemocným dětem, na svobodné matky atd. Jenže tady už mnozí z nás váhají, protože se vyskytlo až příliš mnoho podvodů.

A nakonec ještě zkusím zmínit pouliční umělce, bezdomovce a žebráky (nevím, jak jinak je pojmenovat). Pouliční umělci jsou fajn. Oni si cvičí své umění a je na nás, jestli je oceníme nějakou korunou nebo jenom potleskem, nebo jenom projdeme kolem, protože nás zrovna tenhle druh umění neoslovil. Bezdomovce je nejlepší podpořit koupí časopisu Nový prostor, to mi přijde lepší, než jim dát pár korun, které stejně nakonec propijí. Se žebráky je to složité, je to dost podobná situace jako s těmi kasičkami.

A pak čtu, jak jsme obviňováni z nesolidárnosti. A to srovnání s holokaustem.

Radši budu podporovat 100 bezdomovců, než 100 uprchlíků. Proč? Protože bezdomovec se stal bezdomovcem proto, že buď pokazil dobře rozběhnutý život, nebo ho ošklivá souhra náhod přivedla až na pokraj společnosti, nebo se mu nikdy nepovedlo život rozběhnout - často osud dětí bez rodiny. Někteří sice už svůj život změnit ani nechtějí, ale opravdu budu radši podporovat někoho, kdo svůj život změnit chce, než někoho, kdo doma  nechal rodinu, která se mu složila na poplatek pašerákům. Někoho, kdo se v zemi, kde není válka, hlasitě dožaduje umožnění cesty do země zaslíbené - do Německa. Někoho, kdo ohrnuje nos nad naším běžným jídlem (není pro něj dost dobré), nad bytem, nad kterým by myslím mnohé rodiny zajásaly, nad zemí, jejíž sociální systém není a nemůže být tak štědrý, jako je sociální systém v Německu nebo ve skandinávských zemích.

Proč nás vůbec někdo obviňuje z nesolidárnosti, když je více než jasné, že k nám ti uprchlíci ani nechtějí? Dělají se ciráty kolem pár desítek lidí v Jihlavě, kteří tu vlastně také být nechtějí, ale aspoň mají tu slušnost, že nedrží hladovku a nepokládají děti před kamiony, abychom jim umožnili odcestovat dál na západ.

Po skoro roce byla zavřena tzv. balkánská cesta. A víte co se děje? Už to obcházejí přes Bulharsko, Rumunsko, Ukrajinu, Slovensko. Naši policisté je chytají na slovenských hranicích. Zatím to jsou desítky denně. Ale nikdo neví, kolik lidí se touto cestou vydalo. A my jsme opět tranzitní země. Oni nejdou k nám. Jdou do Německa. A já prostě nechápu, proč má být tohle bláznovství srovnáváno s holokaustem. Komu se povedlo před nacisty utéct do kteréhokoliv státu v Americe, byl vděčný za to, že je v bezpečí. Ale určitě se do této emigrační vlny nezapojoval nikdo jenom z ekonomických důvodů s tím, že až dostane azyl, přijede za ním celá početná 15-tihlavá rodina. 

Prostě se mi nelíbí ekonomičtí uprchlíci. Kdyby to byl jeden z 10-ti. Ale ono jich je spíš 8 z 10-ti.

Je mi z toho všeho smutno, smutno, které se střídá se zlostí. Smutek za všechny nevinné oběti, oběti našeho způsobu života, naší demokracie, kterou i my stěží chápeme a v žádném případě nevyužíváme k ničemu dobrému. Zlost na ty, kteří tohle způsobili vnucováním našeho způsobu života do zemí, kde nezažili ani průmyslovou ani technologickou revoluci. Naimportovali jim konzumní způsob života a sebrali jim jejich původní soběstačnost. A vlastně nevím proč. Pro větší zisk nadnárodních společností? Důsledky jsou skoro takové, jako z rozšiřování křesťanství mezi pohany a následné kolonizace.  

Ale opravdu nechápu, proč bych za tohle všechno měla platit zrovna já:-(

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavla Sluková | čtvrtek 31.3.2016 21:59 | karma článku: 25,44 | přečteno: 700x
  • Další články autora

Pavla Sluková

Můj život s nadváhou

Co nadváhou, s obezitou! Mít nadváhu je vlastně docela sexy (teda aspoň to někteří chlapi tvrdí) , ale za určitou dobu, pomaličku, polehoučku, se z nadváhy stane obezita...a co pak?

22.6.2016 v 17:00 | Karma: 17,88 | Přečteno: 1055x | Diskuse| Ona

Pavla Sluková

Každý musí pomáhat těm, kteří si pomoct nemohou

Kdo četl fantasy ságu Meč pravdy, jistě již dávno zahlédl šílenost celé imigrační krize. Mám obavu, že poprvé v historii se Evropa pokouší čelit nájezdníkům rozdáváním sociálních dávek.

25.10.2015 v 13:41 | Karma: 32,43 | Přečteno: 984x | Diskuse| Společnost

Pavla Sluková

Jen tak, než to všechno zapomenu

Myslela jsem, že doma už všichni ví o mých několika písničkách. No, tuhle jsem zjistila, že tomu tak není. A tak jsem se rozhodla "archivovat" zbytek textů, než je všechny zapomenu. Malá poznámka je vždy za názvem písničky.

20.10.2015 v 17:45 | Karma: 7,85 | Přečteno: 302x | Diskuse| Osobní

Pavla Sluková

Vánoční

Byla neděle před Štědrým dnem a já se chystala loupat vařené brambory a vajíčka na salát. A v tom to přišlo. Jako blesk z čistého nebe.

28.12.2012 v 14:00 | Karma: 4,93 | Přečteno: 182x | Diskuse| Miniblogy

Pavla Sluková

Není sebevražda jako sebevražda

Stojaté vody diskuzí rozvířilo opět téma velmi ožehavé. Tentokrát je pan Mašín srovnáván s Janem Palachem a může si za to sám. Ale stejně to nečte, takže proč se nevyřádit.

25.1.2012 v 9:08 | Karma: 9,07 | Přečteno: 1187x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1490x
Ráda o sobě říká, že je taková normální ženská, ale co je dnes "normální"? Má ráda knížky, muziku, přírodu, logické hry, křížovky, sudoku, svou práci i rodinu.