Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Můj život s nadváhou

Co  nadváhou, s obezitou! Mít nadváhu je vlastně docela sexy (teda aspoň to někteří chlapi tvrdí) , ale za určitou dobu, pomaličku, polehoučku, se z nadváhy stane obezita...a co pak?

Jako určitě je možné nad tím mávnout rukou. Tak pro takové tenhle článek není. Není ani pro ty chronicky hubené holky, které mezi prsty zmáčknou kůži kolem pupíku a už naříkají, jak jsou tlusté. 

Tohle píšu pro ty, které sice nadváha nebo obezita trápí, ale pobíhat kolem paneláku, nebo po vsi, v teplákách a v propocenám tílku...fuj. Kromě toho, že to je namáhavé, člověk vypadá hrozně, když se mu kolem pasu natřásají dvě nebo tři pneumatiky a navíc mu pod bradou poskakují ty pytle, co se sice chlapům líbí, ale nosit by to nechtěli. Navíc bolí záda, bolí nožky, bolí kdeco včetně hlavy.

Redukční dieta, to je ono. Jenže ty recepty bez tuku, bez soli, nechutná to a výsledky taky nikde. I když tohle moc z vlastní zkušenosti neznám. Zkusila jsem to párkrát, nejpozději třetí den jsem se na to vykašlala. Není čas, nejsou peníze, prostě mám stres a musím si dát něco sladkého.

Pak jsem začala omezovat jídlo, dopracovala jsem se za 3 roky ze 115 na 124 kilo a přitom jsem skoro nejedla, jenom jsem vypila obrovské množství kafe s mlékem bez cukru.

A pak přišel zlom. Mě ten zlom teda stál poměrně dost peněz, ale nelituji. Navštívila jsem poradnu a zapojila se do programu. Pravděpodobně tu u mě byla velká finanční motivace - když už jsem do toho vrazila tolik peněz, tak to vydržím. Teď, po 3 měsících a mínus 15-ti kilech mám dojem, že to tak hrozné není. A asi už začínám chápat, co je nutné udělat proto, aby ženská v mém věku v pohodě hubla a při tom se neničila.

Určitě jste mockrát slyšeli nebo četli to úžasné heslo "nežer, hejbej se". Tak to neplatí. Teď jím mnohem víc, než dřív, a přesto, nebo spíš proto, hubnu. Jde hlavně o to co a kdy jím. Není potřeba každý den propotit tričko a umírat hlady, vlastně je to úplně špatná cesta.

Takže tady je pár bodů:

1. zapomeňte na to, že existuje cukr a pšeničná mouka. Hledejte celozrnné výrobky (ne vícezrnné, to je špatně). Celozrnné pečivo potřebujete na snídaně. Je možné použít i knäckebrot, ale celozrnný žitný chleba funguje dokonale. Z mé zkušenosti, půl krajíce je málo, celý krajíc je optimální. Zatím :-) A na tenhle chleba naplácejte opravdu vysokou vrstvu tvarohové pomazánky - tedy, pomazánky, prostě tvaroh s bylinkami nebo zeleninou podle chuti, osolit a opepřit podle chuti. Vzhledem k tomu, že možností je hodně, nehrozí, že by se to přejedlo. Ale pro případ, že zatoužíte po změně, sáhněte po kvalitní šunce (alespoň 80% masa), rybí konzerva (ve vlastní šťávě), vejce (spíš jenom bílky, žloutky vynechte), ovesné vločky (bez cukru), jogurty (bez cukru) a tak..je to individuální, ale mě prostě bílý jogurt ani vločky moc nejedou, tak jsem na tvarohu a je to pohoda.

2. svačte, ale s mírou. Dopolední a odpolední svačina je v pořádku, ale spíš než pečivo je lepší se pustit do ovoce nebo zeleniny, případně přidat sem tam pár ořechů. Mě se osvědčily pomeranče a jablka. Je pravda, že odpolední svačinu vynechávám a dostávám za to pravidelně vyhubováno, ale prostě nemám hlad.

3. oběd. Vím, že pro mnohé je tohle zásadní problém - není kdy a není co. Naučila jsem se "navařit si" o víkendu na celý týden a potom celý týden obědvám stále stejné jídlo. Pokud se dodržují základní hygienická pravidla (do nádoby s jídlem pouze s čistou lžící, bez výjimky, a uchovávat v chladu), pokud je jídlo dostatečně vařené, těch 5 dní to vydrží. Problém může mít bramborová kaše (s mlékem, ale bez másla), ale spíš si myslím, že jsem udělala chybu (kaše byla příliš dlouho venku). A co jím? Libové vepřové nebo krůtí nebo kuřecí maso v tomatové omáčce s rýží nebo celozrnnými těstovinami (nebo s tou kaší). Tomatová omáčka je neskutečně jednoduchá záležitost, zvládám to i já, která neumí vařit - jedna velká cibule na minimu tuku do sklovata, 2 konzervy krájených rajčat, 2 lžičky cukru, sůl, pepř, provensálské koření, míchat na pánvi asi půl hodiny. A tohle mám na 5 dní. K tomu 5 velkých porcí masa. Masem se nesmí šetřit. Takže v syrovém stavu asi kilo na těch 5 porcí. Upéct samostatně nebo dusit v té omáčce (pak se musí patřičně upravit délka vaření, prostě až je maso hotové). A 4 pytlíky rýže. Jeden pytlík je jako porce moc, půl pytlíku je málo. Ty 4 jsou tak akorát. O víkendu většinou obědvám luštěniny s telecím párkem nebo s vejcem. Nezahušťovat, luštěniny jenom namočit přes noc a potom uvařit a scedit, ale nepřidávat žádnou jíšku ani smaženou cibulku, ani cukr nebo ocet...jenom osolit. Je nutné se rozloučit s knedlíky, sladkými jídly, smaženými jídly a s klasickými omáčkami (prostě ani mouka, ani smetana)...ale dá se to.

4. večeře. Jedna večeře a pokud možno bez pečiva a hlavně bez příloh. Takže klidně maso se zeleninou, ale bez rýže, bez brambor. Grilovaná rybička je moc fajn, ale bez chleba, bez rohlíků. Pokud to nejde, vyzkoušejte večerní chlebík, ale občas se nedá sehnat. Ale tohle jsou pro mě spíš mimořádné večeře, nejčastěji do sebe nacpu cottage se spoustou zeleniny (1 cottage, malá cibulka nebo cca 3 cm pórku, hrst cherry rajčat, 1/4 kapie, 1/2 ledového salátu, sůl, pepř podle chuti), právě salát zajistí to, že už není potřeba jíst pečivo, dokud jsem to nezkusila takhle, tak jsem cottage namíchala se zeleninou podobně jako ty tvarohové pomazánky a k tomu 1-2 plátky knäckebrotu. Pokud je pořád hlad, přidejte jablko nebo pomeranč. Mimochodem samotný cottage mi vůbec nechutná.

5. pohyb :-) No, trochu pohybu je potřeba. Já si dávám třikrát týdně 5 km procházku - prostě jdu z práce na byt pěšky, je to cca hodina chůze. Po procházce si občas ještě tak 10 minut zacvičím, aby bříško nepřišlo zkrátka. Pokud budete zvyšovat zátěž, přidejte také na bílkovinách. Jinak místo tuků pálíte svaly. A to přece nechcete.

6. VODA. Málem bych na ni zapomněla, pijte, hodně moc, ale vodu. Pokud čaj, tak zelený a bez cukru, nebo bylinky, černý čaj spíš ne, kafe také ne. Čaj a kafe dehydratují a vy potřebujete k té spoustě vlákniny a bílkovin také spoustu vody. Čistá voda, žádné limonády s umělými sladidly. Pití mléka je také lepší omezit. Mléko není na žízeň, ale na hlad :-)

7.Sladké a slané mlsání a alkohol. No, tak s tím se rozlučte. Buď chcete mlsat, nebo hubnout. Je to na čas a třeba si během hubnutí oblíbíte jiné, zdravé varianty mlsání. Existují. Jenom s tím alkoholem je to složitější. Alkohol je tekutý cukr. Takže nejdřív zavaříte játrům, když alkohol mění na cukr. A potom tělo dostane velkou várku cukru a pokud neví co s ním, tak ho uloží ve formě pneumatiky kolem pasu. V horším případě si zaděláváte na cukrovku, problémy s tlakem a problémy s játry. Ale to snad ví každý. 

A to je vše. Věřím tomu, že si každý dokáže snadno najít nebo vymyslet vlastní recepty na netučné a nesladké snídaně, obědy a večeře, které mu sednou.

A funguje to.

Tak co, zkusí to někdo se mnou? :-)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavla Sluková | středa 22.6.2016 17:00 | karma článku: 17,88 | přečteno: 1055x
  • Další články autora

Pavla Sluková

O půl roku později opět o pomoci

Někteří lidé začínají srovnávat současný stav s holokaustem a už jsem i zahlédla názor, že naše generace už neumí nebo nechce pomáhat, protože nic nezažila.

31.3.2016 v 21:59 | Karma: 25,44 | Přečteno: 700x | Diskuse| Hyde park

Pavla Sluková

Každý musí pomáhat těm, kteří si pomoct nemohou

Kdo četl fantasy ságu Meč pravdy, jistě již dávno zahlédl šílenost celé imigrační krize. Mám obavu, že poprvé v historii se Evropa pokouší čelit nájezdníkům rozdáváním sociálních dávek.

25.10.2015 v 13:41 | Karma: 32,43 | Přečteno: 984x | Diskuse| Společnost

Pavla Sluková

Jen tak, než to všechno zapomenu

Myslela jsem, že doma už všichni ví o mých několika písničkách. No, tuhle jsem zjistila, že tomu tak není. A tak jsem se rozhodla "archivovat" zbytek textů, než je všechny zapomenu. Malá poznámka je vždy za názvem písničky.

20.10.2015 v 17:45 | Karma: 7,85 | Přečteno: 302x | Diskuse| Osobní

Pavla Sluková

Vánoční

Byla neděle před Štědrým dnem a já se chystala loupat vařené brambory a vajíčka na salát. A v tom to přišlo. Jako blesk z čistého nebe.

28.12.2012 v 14:00 | Karma: 4,93 | Přečteno: 182x | Diskuse| Miniblogy

Pavla Sluková

Není sebevražda jako sebevražda

Stojaté vody diskuzí rozvířilo opět téma velmi ožehavé. Tentokrát je pan Mašín srovnáván s Janem Palachem a může si za to sám. Ale stejně to nečte, takže proč se nevyřádit.

25.1.2012 v 9:08 | Karma: 9,07 | Přečteno: 1187x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  16:26

Aktualizujeme Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili, píše Denník N. K incidentu došlo v obci...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Máte krev na rukou! Ficova vláda po atentátu ostře útočí na média a opozici

15. května 2024  16:29

Slovenští vládní politici odsoudili útok na premiéra Roberta Fica. Nejostřejší slova volil Ficův...

Útok na Fica odsoudili Pavel, Babiš či von der Leyenová. Bůh mu žehnej, popřál Orbán

15. května 2024  15:33,  aktualizováno  16:29

Prezident Petr Pavel odsoudil útok na slovenského premiéra Roberta Fica. Předsedkyně Evropské...

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  16:26

Aktualizujeme Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili, píše Denník N. K incidentu došlo v obci...

PŘEHLEDNĚ: Atentátu podlehl Palme či Abe, Reagan a papež přežili

15. května 2024  16:25

Od konce druhé světové války se odehrálo několik desítek atentátů na přední světové lídry i...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1490x
Ráda o sobě říká, že je taková normální ženská, ale co je dnes "normální"? Má ráda knížky, muziku, přírodu, logické hry, křížovky, sudoku, svou práci i rodinu.