Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kam na dovolenou?

O víkendu jsem zjistila, že kamkoliv. Hlavně když tam člověk alespoň na chvíli zažije, že se nemusí nikam hnát. Že svět najednou dostává příchuť něčeho nového, co můžeme zvědavě objevovat! 

Zajímavé je, že toto vše jsou věci, které již dávno vím. Při výšlapu na Šerák jsem cestou pojídala borůvky a snažila jsem se navzdory brebentění své devítileté dcery a sledování kamenité cesty (zimní zlomenina zánártní kůstky mé bdělosti dost napomáhala...) kochat i výhledy do krajiny. 

Nikam jsem se nehnala. Objevovala jsem. Užívala jsem si to.

A přece teprve doma mi to sepnulo. Jo. Právě tohle byla ona "Přítomnost", o které se pořád tak básní! A já ji vlastně prošvihla!

S velkou oblibou promítám svět kolem sebe do symbolů. Je to úžasně zábavná hra! Když se člověk jednou seznámí s pravidly, kterými se tahle hra řídí (viz článek Symbolika života), najednou vidí všechno úplně jinak!!

A tak se Vám pak třeba někdy může stát (podobně jako mně), že půjdete po městě a najednou jako byste se ocitli zpět v horách a v hlavě Vám to sepne. 

Celý ten reálný zážitek - víkendový výšlap na jesenický Šerák a Keprník -  se promění v symbol naší životní cesty. (Proto také asi kdysi ta obliba poutí na různá poutní místa.)

 A Vy si uvědomíte si, že jste fakt měli vždycky pravdu! (a to potěší, že?? :-)) To když jste kdysi psali o tom, že NEMUSÍME BOJOVAT. Ano, velká myšlenka si zasloužila velká písmena :-) 

Jen "mít pravdu" je jedna věc a opravdu se podle toho chovat je druhá... 

Pořád zdoláváme nějaké ty mety. Překonáváme sami sebe. Plánujeme. Honíme se. Chceme dosáhnout toho či onoho. Nejen že SKUTEČNĚ nejsme tam, kde jsme (divné, ne?), ale ještě si myslíme, že jde o to, abychom byli někde jinde! A přitom přece není důležitý cíl, ale ta cesta!! Kolikrát jsem tuhle profláklou pravdu už slyšela?? Ale není nad hmatatelnou zkušenost přeměněnou v symbol:

 K čemu nám bude sedět na na onom symbolickém Šeráku v restauraci a nacpávat se tvarohovými knedlíčky s borůvkovým přelivem (a nebyl špatný, vůbec ne! :-)), když jsme ty 4 hodiny výšlapu na těch horách vlastně vůbec nebyli??? 

A ne, to, že tam bylo naše tělo, opravdu nestačí :-) Že se trochu protáhlo a nesedělo u televize, je super, stejně tak i fakt, že jsme se nadýchali trochu toho čerstvého vzduchu a provětrali si hlavu.

Ale copak chceme od života tak málo?? 

Pochodujících mrtvol, co nám tu po světě chodí...

A přitom, paradoxně, stačí nechtít vlastně vůbec nic... 

Jen být... 

A právě proto mám ráda dovolené. Každý rok se těším právě na to, jak prostě jen budu. Jak si to alespoň na týden zas osahám, abych nezapomněla, jak to chutná. Znáte ten rozdíl mezi rajčetem ze zahrádky a rajčetem ze supermarketu?? Jo, pochodující mrtvoly v Matrixu, který ani neví, jak kdysi chutnalo kuře. Pamatujete si na tu hlášku z filmu?? 

Už jsem ze svého letního dovolenkového kufru vyhodila i knížky, které jsem kdysi u vody hltala jednu za druhou. Den za dnem. (Ne, kecám, jednu vozívám a občas ji i vytáhnu. A občas se začtu do nějakého časopisu.) Nechci být ve světě, který stvořil autor té které knížky. Většinou jsou to beztak samá vymyšlená dramata. Chci být u moře. Chci být v lese. Chci být tam, kde jsem, a cítit vítr a poslouchat ptáky! A požírat borůvky!

V tom skutečném dovolenkovém světě většinou na žádná velká dramata nenarazíte (tedy pokud nemáte smůlu na nějakého toho šíleného teroristu, kterému nejde o nic jiného, než co nejvíc těch, kteří se podle něj mají líp než on, zabít nebo dostat do stavu - Já nejsem Ok, ty taky nebudeš.).

A svět bez dramat mě baví. Je tak vzácný. Tak pomíjivý. Tak neuchopitelný. 

Nemluvě o tom, že právě tento vnitřní svět, na který právě o dovolené můžeme občas narazit i "tam venku", je tím světem, který nám dává pevnou půdu pod nohama, když toho máme plné zuby. Protože svět se s námi nemazlí. A poslední dobou už vůbec ne a je za čím si stát, opřený o tu pevnou půdu pod nohama - třeba za vlastním způsobem života a za klidem a svobodou, která je tou evropskou hodnotou tváří v tvář islámu. 

A tak přeju Vám i sama sobě léto naplněné klidem a dovolenou naplněnou "bytím". Ve všech slova smyslech :-) 

 

 

Autor: Zuzana Skotáková | středa 27.7.2016 14:39 | karma článku: 13,20 | přečteno: 524x
  • Další články autora

Zuzana Skotáková

Nechci být Bohyně

O Bohyních se dnes hodně píše. Ze strany Bohyň i ze strany té řekněme antibohyňovské. Kdo se v tom má vyznat? Tak Bohyně ano, nebo ne??

16.3.2019 v 11:55 | Karma: 9,17 | Přečteno: 409x | Diskuse| Společnost

Zuzana Skotáková

V čem spočívá základní problém islámu?

Prozradím to hned na začátku :-) V neochotě jeho zakladatele se opravdu podřídit Bohu. Což je paradoxní, uvědomíme-li si, že islám znamená v arabštině odevzdání se (Bohu).

12.12.2017 v 12:43 | Karma: 20,64 | Přečteno: 967x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Skotáková

Egyptský žralok k štědrovečerní večeři

Mé kuchyňské okno je stále nesvátečně plné zbytečností a adventní "věnec", který na něm bude položen, je stále ve stádiu myšlenkové představy. Než ty přípravy rozjedu, mám chvilku na ujasnění, co vlastně připravuju :-)

26.11.2016 v 14:00 | Karma: 11,27 | Přečteno: 305x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Skotáková

Pašáci Depešáci válí a válet budou???

Letos v květnu to bylo 20 let, kdy Gave Gahan přežil dvouminutovou zástavu srdce. Přežil on a naštěstí přežili i DM. Zatímco v rádiích si dnes vzpomenou tak max na Personal Jesus, oni hrají dál a snad čím dál líp?? Uvidíme zítra?

10.10.2016 v 21:54 | Karma: 15,25 | Přečteno: 202x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Skotáková

Bomba, která to rozmete všechno...

Včera jsem měla zvláštní večer. Bavili jsme se hodně o kontextech, ve kterých vnímáme náš život. O asociacích. O tom, co dělat, když máme dojem, že se ten náš život obrací vzhůru nohama. A tak mám najednou v hlavě bombu a kafe...

13.9.2016 v 18:11 | Karma: 9,83 | Přečteno: 192x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Novým ministrem za TOP 09 bude Tuleja. Fiala ho označil za posilu pro vládu

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  14:05

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

Budoucí ministr pro vědu za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24,  aktualizováno  13:50

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace bude za TOP 09 Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí...

Jsou tu falešní policisté, volali lidé na 158. Zmátli je studenti v kostýmech

30. dubna 2024  13:42

Studenti se zbraněmi oblečení v černých stejnokrojích znepokojili dopoledne lidi v obchodním centru...

Prezident Pavel přijme ministra Válka. Budou mluvit o koncepci zdravotnictví

30. dubna 2024  13:34

Prezident Petr Pavel přijme ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Chce mu představit...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 868x
Když jsem šla před 20 lety studovat arabštinu, ťukali si známí na čelo, k čemu že ji budu potřebovat. Když jsem šla před 10 lety studovat religionistiku, opět si ťukali známí na čelo. Náboženství už je přece mrtvé, ne??

Takže možná byste si měli dávat pozor na to, co mě zajímá :-) V současné době je to totiž hlavně čchi kung, čínská medicína a čínština :-) 

Na tomto blogu se věnuji hlavně imigrantskému tématu a otázkám náboženství (islám, křesťanství atd.). Mnohem osobnější blog je dnes blog Žít je umění milovat, který se jmenuje podle mé první knížky :-) Pokud Vás nezajímají jen imigranti, ale i to, co všechno zažívám na té své cestě za šťastným životem, mrkněte se i tam :-) Je to tak trochu jiný svět :-)