Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Burkiny přece vůbec nejsou islámský oděv!!

Vzpomínám na případ, kdy kdesi v Súdánu bičovali mladou teenagerku, že měla pod dlouhým hábitem džíny. Co by asi tihle muslimové řekli na holky v elasťákách u vody?? 

První zprávy o burkinách jsem zaslechla již před pár lety. Začaly se prý šít, aby muslimské ženy, které si nemohly dovolit jít plavat v klasických bikinách nebo v jednodílných plavkách, nemusely trávit dovolenou u moře pozorováním svých dětí a manžela, jak se cákají ve vodě. Pravda, očas jsem nějakou zahlédla ve vodě plně oblečenou. Ale to pro ně asi nebylo to pravé ořechové...

Poprvé jsem je na vlastní oči viděla minulý rok na dovolené v Turecku. Žen v burkinách tam bylo poměrně dost. Byl to tedy hodně nezvyk. Muslimské ženy si sice polepšily. Už mohly se svým dítětem do vody. Ale že by šlo o muslimský oděv, tak to ani náhodou.

Spíš je to takový nějaký paskvil mezi Západem a islámem. Snaha některých muslimů mít stejné možnosti jako my. Nebojme se ale, že se nám tu jednou, až v Evropě případně převládne saudskoarabský výklad islámu (a právě ten se v Evropě šíří), budou po středomořských plážích potulovat děvčata v burkinách. Tuhle "úchylku" jim podle mě velmi rychle zatrhnou pod dosti přísnými tresty. 

Muslimský oděv totiž neznamená nenosit krátké rukávy a krátké sukně a nechodit prostovlasý. Kdepak. Správná muslimka se hlavně obléká cudně! Tj. tak, aby muž neviděl vůbec nic, co by v něm mohlo vyvolat nějaké necudné myšlenky. Když zalistujete na stránky islam.mypage.cz, tam najdete tento úryvek:

RŮZNÉ TYPY ZAHALENÍ: Zahalení má mnoho podob a liší se zvyklostmi té které země a taky módou ve tvarech, barvách a materiálech. Mělo by však splňovat tyto podmínky:
- volné šaty po kotníky
- neprůhledné šaty a šátek
- neelastické
- šátek zakrývá vlasy, uši, krk, šíji a hruď
- nejsou vidět nohy a prsty na nohou
- obecně zakrývat kŕivky těla
- zahalit celé poprsí volným splývavým závojem, nejlépe nařaseným

 

Dodnes vzpomínám, jak jsem kdysi před lety narazila na nástěnce jedné z fakult jordánské univerzity v Ammánu na zajímavý text. Jakási muslimka tam "sestrám muslimkám" promlouvala do duše. Nemají si prý myslet, že svou víru vyřeší prostě tím, že si dají na hlavu šátek a hotovo. Upnutá trička (byť s dlouhým rukávem) a kalhoty, jak psala, nejsou muslimský oděv. Nevím, jaké propagovala zahalení. Tolik si již nepamatuji. Toto mi ale utkvělo v paměti, protože v Ammánu jsem na univerzitě potkávala spoustu děvčat oblékaných právě takto. Moderně, byť měly dlouhé rukávy a kalhoty, ale vždy s šátkem. 

Muslimské zahalení není jen burka. Také si vzpomínám na jednu, zřejmě bohatší muslimku, která kolem mě kdysi prošla na káhirském Tahríru (to náměstí zná dnes snad již téměř každý). Nesla se. Měla splývavé šaty, tuším černé. Hezký šátek na hlavě. Člověk neviděl vůbec nic, ani nohy, ani křivky těla. Jen obličej. Ale nevypadala jak hadr na holi, vypadala elegantně a - to by si Muhammad asi nepřál - všimla jsem si, že ji nesleduji očima jen já, ale i spousta mladých mužů, kteří se vždycky na Tahríru sházeli. 

Islám, zdá se, dnes prochází velmi bouřlivými událostmi. Nikdy se o islámu nemluvilo tolik jako poslední dobou. Když jsem šla studovat před 20 lety arabistiku, všichni kroutili hlavou. Nikoho islám a Arabové nezajímali. Jen mě :-) Dnes je všechno jinak.

Na jedné straně tu dnes máme Islámský stát a terorismus. Na druhé straně burkiny, které rozhodně nejsou normálním oděvem, které kdy muslimky nosily do vody. Ještě v tom Jordánsku se v termálních vodopádech cákali jen kluci. Holky mohly jen koukat. Je to zvláštní. A na třetí straně začínám narážet na videa s muslimskými ženami (i bývalými muslimkami), které se staví čím dál víc za reformu islámského zacházení se ženami. Což tedy není novinka. Feministická hnutí v rámci islámu, pokud vím, existovala i předtím. 

Je jen hloupé, že si to tak nějak neodbudou tam u sebe. 

Ale ono "tam u nich" to bylo léta zabetonované. A okolnosti tomu holt chtěli, že beton popraskal. Zatím to ale, bohužel, spíš dál bouchá, než by z toho betonu vyrostla ta květina, jak ji mám u sebe na blogu Žít je umění.  Cesta ke svobodě je ale nelehká. Sami můžeme říct, kam jsme to s tou naší svobodou po 20 letech dotáhli a jak moc to v naší společnosti rozpolceně vře (ale to je jiné téma). Se svobodou neumíme zacházet ani tady na Západě. I my sami si ji pleteme s oním dětským "A já chci a chci a chci!" O té skutečné svobodě nemáme ani páru, natož abychom ji uměli žít. Co pak chceme od těch, kteří o svobodě slyšeli jen to, že jim budou létat pečení holubi do pusy?? Případně to, že je to hřích??

Před pár hodinami jsem vyprávěla kamarádce, jak kdysi islámské země přejímaly ze Západu zákoníky a kromě rodinného práva rušily šaríu. Jak jsme pro ně byly vzorem. Dnes už pro ně vzorem nejsme. Ale stále jsme pro ně, zcela zjevně, velkým problémem, na který někteří reagují jak vzteklé dítě. Blbé je, že ty děti mají zbraně a neváhají je na na nás ve svém vzteku použít... 

 

Autor: Zuzana Skotáková | neděle 21.8.2016 14:20 | karma článku: 25,41 | přečteno: 1187x
  • Další články autora

Zuzana Skotáková

Nechci být Bohyně

O Bohyních se dnes hodně píše. Ze strany Bohyň i ze strany té řekněme antibohyňovské. Kdo se v tom má vyznat? Tak Bohyně ano, nebo ne??

16.3.2019 v 11:55 | Karma: 9,17 | Přečteno: 409x | Diskuse| Společnost

Zuzana Skotáková

V čem spočívá základní problém islámu?

Prozradím to hned na začátku :-) V neochotě jeho zakladatele se opravdu podřídit Bohu. Což je paradoxní, uvědomíme-li si, že islám znamená v arabštině odevzdání se (Bohu).

12.12.2017 v 12:43 | Karma: 20,64 | Přečteno: 967x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Skotáková

Egyptský žralok k štědrovečerní večeři

Mé kuchyňské okno je stále nesvátečně plné zbytečností a adventní "věnec", který na něm bude položen, je stále ve stádiu myšlenkové představy. Než ty přípravy rozjedu, mám chvilku na ujasnění, co vlastně připravuju :-)

26.11.2016 v 14:00 | Karma: 11,27 | Přečteno: 305x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Skotáková

Pašáci Depešáci válí a válet budou???

Letos v květnu to bylo 20 let, kdy Gave Gahan přežil dvouminutovou zástavu srdce. Přežil on a naštěstí přežili i DM. Zatímco v rádiích si dnes vzpomenou tak max na Personal Jesus, oni hrají dál a snad čím dál líp?? Uvidíme zítra?

10.10.2016 v 21:54 | Karma: 15,25 | Přečteno: 202x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Skotáková

Bomba, která to rozmete všechno...

Včera jsem měla zvláštní večer. Bavili jsme se hodně o kontextech, ve kterých vnímáme náš život. O asociacích. O tom, co dělat, když máme dojem, že se ten náš život obrací vzhůru nohama. A tak mám najednou v hlavě bombu a kafe...

13.9.2016 v 18:11 | Karma: 9,83 | Přečteno: 192x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

KOMENTÁŘ: Po dvaceti letech v EU je načase skončit naši hru s Evropou

30. dubna 2024

Premium Evropskou unii dodnes tak trochu vnímáme, že jsou to „oni“. Přitom v ní sedíme a držíme ústa a...

V Londýně útočil muž s mečem. Zabil třináctiletého chlapce, napadl i policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  14:43

Třináctiletý chlapec zemřel a další čtyři lidé byli zraněni po útoku muže ozbrojeného mečem v...

Kolumbijská univerzita zavřela kampus, podmínečně vylučuje protestující

30. dubna 2024  8:35,  aktualizováno  14:39

Newyorská Kolumbijská univerzita v úterý oznámila omezení přístupu na svůj kampus na severu...

Vůz technických služeb rozmetal autobusovou zastávku, řidič byl opilý

30. dubna 2024  14:14

Na okraji Mostu dnes dopoledne menší nákladní vůz zcela zdemoloval autobusovou zastávku, na které v...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 868x
Když jsem šla před 20 lety studovat arabštinu, ťukali si známí na čelo, k čemu že ji budu potřebovat. Když jsem šla před 10 lety studovat religionistiku, opět si ťukali známí na čelo. Náboženství už je přece mrtvé, ne??

Takže možná byste si měli dávat pozor na to, co mě zajímá :-) V současné době je to totiž hlavně čchi kung, čínská medicína a čínština :-) 

Na tomto blogu se věnuji hlavně imigrantskému tématu a otázkám náboženství (islám, křesťanství atd.). Mnohem osobnější blog je dnes blog Žít je umění milovat, který se jmenuje podle mé první knížky :-) Pokud Vás nezajímají jen imigranti, ale i to, co všechno zažívám na té své cestě za šťastným životem, mrkněte se i tam :-) Je to tak trochu jiný svět :-)