Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Žlutý špendlík na pravé klopě

Dvacátého března k večeru se narodil císařským řezem mojí přitelkyni Jarce Jarolímové tří- kilový kluk se jménem Jaroslav Jaromír. Porodník,  který mu pomohl na tento svět, řekl sestřičce, která mu asistovala, aby zapsala do dokumentace čas narození jako 17:56:36. Proč tam porodník přidal i ty vteřiny, což se obyčejně nedělá (neb rok, měsíc, den, hodina a minuta bohatě stačí), bylo zajímavé. MUDr Šafr, přívrženec magie bílé a znalec magie černé, jakožto astrologie a numerologie, totiž věděl, že tato klíčová vteřina dá osudu dítěte s tak zajímavým jménem jako Jaroslav Jaromír Jarolím (3x jaro! J na 3) zvláštní význam. Neboť přesně v tuto vteřinu, kdy se malý Jarolím narodil, začala letos jarní rovnodenost. O jakou důležitost  přesně jde, nebylo MUDr Šafrovi úplně jasné, ale vědel, že to důležité je. "Všechno ukáže čas," tím si byl jistý. Jako expert na horoskopy také vědel, že den, hodina, minuta, dokonce i vteřina narození jsou pro dítě nesmírně důležité. Proto nechal vdechnout malého Jarolíma jeho první dech přesně v okamžiku, jak to spolu s jeho intuitivní matkou naplánovali. "Bude mít úžasný horoskop a hlavně z něj bude někdo. Někdo pozitivní. Někdo, kdo udělá v tomhle světe rozdíl, řekl MUDr Šafr matce, která s tímto prapodivným planem souhlasila. „Takovéto lidi tu potřebujeme“.

Tohle mi všechno řekla Jarka, když jsme se bavili na skypu. Já jsem spíš na astronomii a o astrologii a numerologii moc nevím, takže jsem se zeptal jen obyčejně: "Co kluk, jak vypadá?"

"Jako sluníčko", odpověděla pyšná matka, což mě nepřekvapilo. „Směje se a pořád na mě mává.“   

"Hele, Jarko, jako kmotr, co bych měl klukovi dát?" ptám se.

"Porsche nebo Jaguára. Hlavně aby to byl diesel. A s koženým čalouněním. Ten Porsche by měl být Cayenne, a pokud je to Jaguár, tak Jag XF. Radši ten Jag. Ten je turbo-charged. Na barvě nezáleží, teda pokud to není flaškově zelená," řekla. „Táta měl kdysi zelenou Aerovku  a hádej, kdo mu ji musel pořad mýt?“

"Mluv vážně."

"Něco pro něj napiš".

"Jako co?"

"Něco moudrého o živote. Jak na to".

"Třeba jako 'Co s načatým životem?'"

"Jo," souhlasila, a já si vzpomněl, že kdysi velice dávno jsem na toto téma četl něco od moudré psycholožky, doktorky Scottové. OK. Něco si z toho pamatuji, mudruji sám pro sebe, a něco k tomu dodám. "No ale když to dneska napíšu, kluk to bude číst nejdřív tak za deset let," povidám.

"Za tři,  maximálně čtyři roky," ujistila mě matka plná očekávání."Bude mít vysoké IQ po nás dvou a jeho prarodičích, doktorech. Nevymlouvej se a jdi na to. Napiš to." Souhlasil jsem. No a tady to je:  

 Co s načatým životem?

 Narodil ses, a jako každý člověk, jsi dostal tělo. Je tvoje a je jediné. Můžeš ho mít rád, vážit si ho a být s ním spokojený. Nebo ho můžeš terorizovat různými provokacemi, nebezpečím, alkoholem, cpát do něj drogy či jej zahlcovat cukrem. To vše jsem dělal já. Pochopitelně, kdybych tehdá věděl, co vím dneska, a byl v tvé situaci, tak bych to nedělal. Je to na tobě. 

Během života se budeš učit lekce. Život je škola, kam chodíš 24/7 (dvacet čtyři hodin denně, sedm dní v týdnu), i když spíš. Volno z ní nemáš ani v sobotu nebo v neděli. Vánoce, velikonoce a všechny ostatní svátky jsou v tom taky započtené. Každý den tě někdo (často to bude někdo, koho vůbec neznáš) bude učit všechno, co je třeba, abys znal. Lekce, které budeš dostávat, jsou většinou jiné, než co si myslíš, že potřebuješ.

Tomu, co obyčejní lidé říkají „chyby“, říkej ‚životní lekce‘. Abys ve svém procesu růstu (tělesného a duševního) udělal nějaký pokrok, musíš být ochotný přijmout změnu a zkoušet nové věci. Obyčejně se naučíš víc z chyb a porážek než z úspěchů.

Lekce, kterou jsi nepochopil (to nejvíce platí ve vztahu se ženami a s penězi), se opakuje až do té doby, než se ji naučíš. Taková lekce se k tobě vrátí v jiné formě či z jiného úhlu. Teprve až se ji naučíš a změníš své chování, tak postoupíš ve škole života do vyšší třídy.

Život je nekonečný jako televizní seriál na pokračování. Lekce přicházejí neustále, ať se ti to líbí nebo ne. „Tam“ není lepší než „tady“. Když se tvoje „tam“ stane „tady“, najednou zjistíš, že existuje další „tam“, které vypadá lepší, než kde právě jsi. Nevěř tomu, že to, čeho nemůžeš dosáhnout, je lepší než to, co máš.

Lidé kolem tebe ti slouží jako zrcadlo. Nemůžeš mít rád či nenávidět něco či někoho, aniž by to byl odraz tebe. Pokud začneš kritizovat nebo pomlouvat ostatní, jak je to v krajích zvykem, zeptej se napřed sám sebe: „Co mě k tomu vede?“

Co uděláš ze svého života, záleží na tobě. Nechoď na vysokou školu, kde se učí pravěká matematika, omšelé teorie, strategie bez implementace a žádné kritické myšlení. Neboť až odpromuješ, budeš ‚zaměstnanec‘, kterého ve 40ti letech z práce beztak vyhodí. Škole, která učí znalost a ne „dovednost“– se vyhni na kilometry. Ta slouží jen k tomu, aby zaměstnala učitele a ne aby zaměstnala abiturienty. Nechoď na medicínu nebo zubařinu, kde tvůj profesor nikdy neodoperoval slepé střevo nebo nevrtal zub. To samé platí o právech či agronomii. Jasné?

Jdi s ruksakem do světa. Dávej do něj všechny šikovné dovednosti, jak ti přijdou k ruce, neb nevíš, kdy je budeš později potřebovat. Buď si jistý, než něco z něj vyhodíš. Co s tím vším, co jsi nasbíral, vytvoříš, záleží na tobě. Vydělej peníze a ušetři je. Budeš je potřebovat, obzvláště až zestárneš. Peníze jsou jako baterie v autě: energie na povel. Když máš peníze a máš hlad, někdo ti přinese domů pizzu.

Život nekončí po promoci, ale naopak začíná. Pamatuj si, že musíš vědět, kam jdeš. Udělej si milníky. Jaké? Odpověď na všechny otázky a řešení problemů je v tobě. Jediné, co musíš udělat, je zeptat se sám sebe, než půjdeš spát. Pak se dívej kolem sebe a věř intuici. Musíš mít víru sám v sebe, chtít něco dělat a vědět, jak na to. Vytrvalost je cesta k úspěchu. Nebuď jak většina lidí, co se motají životem mezi čtyřmi pilíři: práce, peníze, pelech a penze. Mysli!

A konečně: Vždycky si v ten den, hodinu, minutu a vteřinu, co začne jaro - v ten zvláštní den, co ses narodil - píchni si do pravé klopy saka nebo bundy špendlík se žlutou hlavičkou. Pokud v metru, v tramvaji či na ulici uvidíš někoho, který má v klopě taky tohle znamení jara, slunce a dobré nálady, zasměj se na něj, zamávej a řekni mu "ahoj".   Je to spřízněná duše, člen Helioclubu ("Klubu Slunce"), do kterého už týden patříš  také i ty.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Carl Sinclair | pátek 28.3.2014 9:00 | karma článku: 11,88 | přečteno: 703x
  • Další články autora

Carl Sinclair

Proč bych stále chtěl být diktátorem v ČR?

Je to měsíc, co jsem četl o panu radním z Teplic. Nelíbilo se mu, že ženy bohatých přistěhovalců ze Středního východu, konkrétně z pouštního království Kuvajtu, skupují pozemky, kde se dá, aby na nich mohli budovat svá letní sídla. Kromě toho chtějí taky chodit zahalené v černých hábitech. Pan radní má pocit, že to není náš zvyk a že by ty dotyčné dámy zahalené po Teplicích chodit neměly.

7.10.2014 v 8:56 | Karma: 37,12 | Přečteno: 3711x | Diskuse| Politika

Carl Sinclair

Býk číslo čtyři

V Seville jsme už dva měsíce. Velká rozhodnutí v naší rodině dělám já. Jít na koridu, nebo-li býčí zápasy, jsem viděl jako nutnou životní zkušenost, kulturní povinnost. Nikdy jsem na na ní nebyl, ani moje žena. Brána číslo patnáct napsaná na našich dvou lístcích (jeden stál třicet šest euro) stojí naproti slavné čtvrti Triana a taky hospodě, kam rádi chodíme během přestávek mezi lekcemi španělštiny, asi šedesát metrů od mé školní židle.

3.10.2014 v 9:00 | Karma: 10,87 | Přečteno: 401x | Diskuse| Kultura

Carl Sinclair

Proč bych chtěl být diktátorem v ČR?

Protože diktatura je lepší (k vysvětlení viz můj blog z 10. ledna) a také protože na to mám: charakter, vizáž, vzdělání, zkušenosti i léta. Jak jistě víte, diktátorů jsou dva základní typy: 1) Diktátor tzv. “benevolentní“, se šedivými licousy a 2) Diktátor tzv. “nebenevolentní“, s černým fouskem. Obyčejně, když zkorumpovaná demokracie jako byla Weimarská republika (viz: http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDmarsk%C3%A1_republika) padne, přijde diktátor č. 2. Tak to na tomhle světě funguje. Nicméně v dalších volbách, budete-li ještě mít tu možnost volit, zvolte mě. Jak to uděláte? Vezmete si propisovačku (aby se to nedalo vymazat) a na volebním lístku všechny přeškrtnete a napíšete tam moje jméno. A abyste věděli, do čeho lezete, tak jako každý správný Diktátor vám v kostce nastíním ty nejpodstatnější věci, kterými svou diktaturu začnu:

16.8.2014 v 9:00 | Karma: 34,63 | Přečteno: 4240x | Diskuse| Politika

Carl Sinclair

Nikdy se nepřepínej. Udržuj si rezervy

"ELVIS, OREL AMERICKÝ: Bajka skoro pravdivá" je příběhem všech, kteří hledají skrytý smysl života. Je to příběh o lásce a přátelství, jak dospět k moudrosti a jak se spojit s vlastní duší. Orel jménem Elvis, nám ukazuje, že lze přijmout nové myšlenky a nechat za sebou ty, které jsme přerostli. Kniha je napsaná v tradici "Racka Jonathana" pro nové tisíciletí. I když si někteří čtenáři myslí, že je to příběh Elvise Presleyho, krále Rock & Rollu, autor nás ujišťuje, že tomu tak není. Psal jenom o lidech, spirituálnim životě a nášem vztahu s orlem svobody, kterého máme každý z nás v srdci. _________________________________________________________________________________ ELVIS, OREL AMERICKÝ, Kapitola 15. Opět letěli jeden za druhým. Ike dal znamení a začali klesat. Elvis pozoroval Ika, jak nabírá rychlost, pomáhal si ocasem a předvedl salto. Udělal dvě hvězdy a při té třetí se nechal vynést výš, obrátil se, předvedl další přemet a potom následovala celá plejáda nejkrásnějších skluzů jaké kdy Elvis viděl. Po hodinách cvičení, jež bylo pro Elvise jako škola hrou, to vypadalo, jako byly oba přátelé spojeni dohromady.

25.7.2014 v 9:00 | Karma: 6,44 | Přečteno: 236x | Diskuse| Ona

Carl Sinclair

Systém nelze zlomit. Zlomí tebe.

"ELVIS, OREL AMERICKÝ: Bajka skoro pravdivá" je příběhem všech, kteří hledají skrytý smysl života. Je to příběh o lásce a přátelství, jak dospět k moudrosti a jak se spojit s vlastní duší. Orel jménem Elvis, nám ukazuje, že lze přijmout nové myšlenky a nechat za sebou ty, které jsme přerostli. Kniha je napsaná v tradici "Racka Jonathana" pro nové tisíciletí. I když si někteří čtenáři myslí, že je to příběh Elvise Presleyho, krále Rock & Rollu, autor nás ujišťuje, že tomu tak není. Psal jenom o lidech, spirituálnim životě a nášem vztahu s orlem svobody, kterého máme každý z nás v srdci. _______________________________________________________________ ELVIS, OREL AMERICKÝ, Kapitola 14. Letěli do žulového lomu a usadili se přímo veprostřed na jednom balvanu. Připomínalo jim to obrovský amfiteátr se stěnami do půlkruhu kolem nich. "Tohle místo má nejlepší akustiku na světě," řekl Ike. "Nemusíš si zničit hlasivky, když cvičíš." Zaklapal jemně zobákem. "Slyšíš?" poznamenal s uspokojením. Klapání se odráželo od stěny a vracelo se zpátky silnější, plnější a jasnější, jako v opeře. "Chvěje se to!" vykřikl Elvis překvapeně. "Zesiluje to energii," objasnoval Ike. "Musíš ale používat jenom spodní část svého hlasového ústrojí. Myslím tím průdušnice." Ike si sáhl na krk. "Jinak si totiž zničíš hlas."

18.7.2014 v 9:00 | Karma: 6,36 | Přečteno: 320x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Musela jsem skončit kvůli názorům na transgender, řekla skotská expremiérka

25. května 2024  17:57

Bývalá skotská premiérka a dlouholetá předsedkyně vládní Skotské národní strany (SNP) Nicola...

„Máme nejlepší tým za deset let.“ Češi ve fanzónách věří ve zlato

25. května 2024  15:46,  aktualizováno  17:36

Tisíce lidí na různých místech Česka sledovaly semifinále hokejového mistrovství světa. Fanoušci...

Rusko zasáhlo hypermarket v Charkově, mohlo v něm být přes 200 lidí

25. května 2024  17:01,  aktualizováno  17:32

Nejméně dva lidé zahynuli a 25 bylo zraněno při ruském vzdušném útoku na druhé největší ukrajinské...

Na Česko udeřily silné bouřky, meteorologové vydali varování před kroupami

25. května 2024  14:36,  aktualizováno  16:47

Šumavu a jižní část Plzeňského kraje zasáhly v sobotu kolem poledne silné srážky. Kvůli dešti...

  • Počet článků 60
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1044x
Jsem byvaly sr. inzenyr ktery pracoval na orbitalni stanici ve Washigtonu a Houstonu. Muj sef byl druhy astronaut z Apollo 13, Fred Haise. Pred tim jsem pracoval jako Projektovy manazer na mega projektech v USA a strednim vychode. Pozdeji jsem byl vysokoskolsky pedagog na trech Australskych universitach a VSE.

Seznam rubrik