Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zajatcem své vlastní slávy

ELVIS, OREL AMERICKÝ: Kapitola 5. Elvis ani nesledoval televizi a ani nečetl noviny, jinak by totiž věděl, že někdo nahrál na video jeho boj s chřestýšem a pásku poskytl hlavnímu zpravodajství CNN. Lidé neustále telefonovali. Už v okamžiku, když procházeli bránou, slyšel hluk davu. Louka byla obklopena zástupy fanoušků. Nebylo to obyčejné polední představení. Tyhle lidi viděl Elvis poprvé. Bylo tu také několik bílých dodávek s písmeny na boku a s talířovitými anténami na střechách. Televizní reportér stál čelem ke slunci schovanému za mrakem, jeho tvář snímala kamera a on mluvil k celému světu připojenému kabely.

"Výzkumné centrum specializující se na zraněné a nemocné orly řídí Joe Orlípéro  a Marie Orlípéro, američtí indiáni. Naučili Elvise zpívat, tancovat a předvádět se. Je dobře znám ze slavností powwow, ale včerejší incident ho přivedl do povědomí celé Ameriky --- a mohu-li to tak říci, celého světa."

"Pane Orlípéro," řekl mladý drobný muž přistupuje s mikrofonem k manželům, "jak vidíte, po včerejším večerním vysíláním se Elvis stal hrdinou. Celý svět by ho chtěl vidět."

"Jakým hrdinou?" řekl Joe. "Můj syn dělá svoji práci, a to je všechno."

"Jsme zasypáváni telefonáty," pokračoval reportér, "a dneska budeme ve spolupráci s BBC a CNN vysílat do celého světa. Navždy to změní jeho život," předpovídal s okázalou jistotou, "Elvis, Orel Americký se stane zajatcem vlastní slávy. Dveře budou pevně zavřeny."

"Všechna sláva, polní tráva," poznamenala úsečně Marie. "Když budou zavřené dveře," řekla hledě někam daleko, "jistě tam bude někde otevřené okno."

"Bude bouřka, mami," řekl Elvis, "měli bychom začít."

"Vím," souhlasila Marie a pohlédla na Joea.

"Jdem. Dáme se do toho," odvětil Joe.

Televizní kamery běžely, spouště fotoaparátů cvakaly a Marie a Joe Orlípéro  se od nich s Elvisem pomalu vzdalovali, hovoříce. Trvalo jim to dvakrát tak dlouho než došli na svoje místa. Potom sundal Joe Elvisovi řetízek ze stříbrného náramku na noze a první a poslední médii celosvětové přenášená show Elvise,  Orla Amerického, akrobata, zpěváka a mimořádného baviče, mohla začít. U televizorů seděla miliarda diváků z celého světa.

Zatímco kamery sledovaly každý jeho pohyb a novináři hledali vhodné přívlastky, Elvis předváděl nejlepší show svého života. Pomalu a precizně stoupal vzhůru a plynule kroužil. Lehce se vznášel za pomoci konečků křídel, každé peříčko pracovalo samostatně. Potom tancoval rock~n~roll a waltz a twistoval. Najednou se zarazil někde mezi nebem a zemí a začal se škrábat, jakoby nevěděl, co dál.

"Je tu snad někde had?" tázali se reportéři, kteří vzrušeně očekávali něco podobného jako předcházející den. Všechny oči se obrátily k obloze a k zemi se začala snášet dvě péra. Jedno spadlo k nohám Marii, druhé Joeovi. Potom Elvis vykřikl. Zvolání ‚díky‘ vysoko nad davem vyvolalo mohutný aplaus. Tohle nikdo neočekával. Dárek rodičům od vděčného syna.

Jeho osud byl jako dělaný pro první stránky amerických novin i časopisů, reportéři a kameramani se dusili vzrušením a přirovnávali dvě kroužící pírka ke dvěma drahoceným darům nebes. Poté co je Joe a Marie zachytili v letu a zastrčili je za barevné čelenky, Elvis znovu vykřikl. Tentokrát to byl výkřik lásky. Ozval se ve chvíli, když Golondrina vyrazila na cestu ke Capistranu, aby se tam připojila ke svému hejnu.

Elvis pozoroval svou malou přítelkyni letící rychle na jih. Naposled zakroužil nad svými fanoušky, zastavil se ve vzduchu a zazpíval poslední píseň. Těšil se slunečním světlem procházejícím dešťovými mraky, kamery ho stále zabíraly a on se díval za mizející vlaštovkou sledující linii pobřeží, a v duchu jí přál štěstí.

Nakonec předvedl poslední otočku, poslední přemet a dostalo se mu posledního potlesku. Všechno dělal promyšleně, pomalu a mírným tempem, vychutnával si každý okamžik a nasával do své mysli, do svého těla a kostí ohlušující potlesk. Bylo to něco, co opouštěl, ale zároven něco, co si chtěl zapamatovat na vždy. Než dopadly na vyprahlou zem první kapky deště, přestal kroužit nad loukou a stočil se k severu. Golondrina už zmizela za obzorem.

_________________________________________________________________________________________________

Pokračování v příští pátek 9:00

Autor: Carl Sinclair | pátek 16.5.2014 8:56 | karma článku: 6,77 | přečteno: 220x
  • Další články autora

Carl Sinclair

Proč bych stále chtěl být diktátorem v ČR?

Je to měsíc, co jsem četl o panu radním z Teplic. Nelíbilo se mu, že ženy bohatých přistěhovalců ze Středního východu, konkrétně z pouštního království Kuvajtu, skupují pozemky, kde se dá, aby na nich mohli budovat svá letní sídla. Kromě toho chtějí taky chodit zahalené v černých hábitech. Pan radní má pocit, že to není náš zvyk a že by ty dotyčné dámy zahalené po Teplicích chodit neměly.

7.10.2014 v 8:56 | Karma: 37,12 | Přečteno: 3711x | Diskuse| Politika

Carl Sinclair

Býk číslo čtyři

V Seville jsme už dva měsíce. Velká rozhodnutí v naší rodině dělám já. Jít na koridu, nebo-li býčí zápasy, jsem viděl jako nutnou životní zkušenost, kulturní povinnost. Nikdy jsem na na ní nebyl, ani moje žena. Brána číslo patnáct napsaná na našich dvou lístcích (jeden stál třicet šest euro) stojí naproti slavné čtvrti Triana a taky hospodě, kam rádi chodíme během přestávek mezi lekcemi španělštiny, asi šedesát metrů od mé školní židle.

3.10.2014 v 9:00 | Karma: 10,87 | Přečteno: 401x | Diskuse| Kultura

Carl Sinclair

Proč bych chtěl být diktátorem v ČR?

Protože diktatura je lepší (k vysvětlení viz můj blog z 10. ledna) a také protože na to mám: charakter, vizáž, vzdělání, zkušenosti i léta. Jak jistě víte, diktátorů jsou dva základní typy: 1) Diktátor tzv. “benevolentní“, se šedivými licousy a 2) Diktátor tzv. “nebenevolentní“, s černým fouskem. Obyčejně, když zkorumpovaná demokracie jako byla Weimarská republika (viz: http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDmarsk%C3%A1_republika) padne, přijde diktátor č. 2. Tak to na tomhle světě funguje. Nicméně v dalších volbách, budete-li ještě mít tu možnost volit, zvolte mě. Jak to uděláte? Vezmete si propisovačku (aby se to nedalo vymazat) a na volebním lístku všechny přeškrtnete a napíšete tam moje jméno. A abyste věděli, do čeho lezete, tak jako každý správný Diktátor vám v kostce nastíním ty nejpodstatnější věci, kterými svou diktaturu začnu:

16.8.2014 v 9:00 | Karma: 34,63 | Přečteno: 4240x | Diskuse| Politika

Carl Sinclair

Nikdy se nepřepínej. Udržuj si rezervy

"ELVIS, OREL AMERICKÝ: Bajka skoro pravdivá" je příběhem všech, kteří hledají skrytý smysl života. Je to příběh o lásce a přátelství, jak dospět k moudrosti a jak se spojit s vlastní duší. Orel jménem Elvis, nám ukazuje, že lze přijmout nové myšlenky a nechat za sebou ty, které jsme přerostli. Kniha je napsaná v tradici "Racka Jonathana" pro nové tisíciletí. I když si někteří čtenáři myslí, že je to příběh Elvise Presleyho, krále Rock & Rollu, autor nás ujišťuje, že tomu tak není. Psal jenom o lidech, spirituálnim životě a nášem vztahu s orlem svobody, kterého máme každý z nás v srdci. _________________________________________________________________________________ ELVIS, OREL AMERICKÝ, Kapitola 15. Opět letěli jeden za druhým. Ike dal znamení a začali klesat. Elvis pozoroval Ika, jak nabírá rychlost, pomáhal si ocasem a předvedl salto. Udělal dvě hvězdy a při té třetí se nechal vynést výš, obrátil se, předvedl další přemet a potom následovala celá plejáda nejkrásnějších skluzů jaké kdy Elvis viděl. Po hodinách cvičení, jež bylo pro Elvise jako škola hrou, to vypadalo, jako byly oba přátelé spojeni dohromady.

25.7.2014 v 9:00 | Karma: 6,44 | Přečteno: 236x | Diskuse| Ona

Carl Sinclair

Systém nelze zlomit. Zlomí tebe.

"ELVIS, OREL AMERICKÝ: Bajka skoro pravdivá" je příběhem všech, kteří hledají skrytý smysl života. Je to příběh o lásce a přátelství, jak dospět k moudrosti a jak se spojit s vlastní duší. Orel jménem Elvis, nám ukazuje, že lze přijmout nové myšlenky a nechat za sebou ty, které jsme přerostli. Kniha je napsaná v tradici "Racka Jonathana" pro nové tisíciletí. I když si někteří čtenáři myslí, že je to příběh Elvise Presleyho, krále Rock & Rollu, autor nás ujišťuje, že tomu tak není. Psal jenom o lidech, spirituálnim životě a nášem vztahu s orlem svobody, kterého máme každý z nás v srdci. _______________________________________________________________ ELVIS, OREL AMERICKÝ, Kapitola 14. Letěli do žulového lomu a usadili se přímo veprostřed na jednom balvanu. Připomínalo jim to obrovský amfiteátr se stěnami do půlkruhu kolem nich. "Tohle místo má nejlepší akustiku na světě," řekl Ike. "Nemusíš si zničit hlasivky, když cvičíš." Zaklapal jemně zobákem. "Slyšíš?" poznamenal s uspokojením. Klapání se odráželo od stěny a vracelo se zpátky silnější, plnější a jasnější, jako v opeře. "Chvěje se to!" vykřikl Elvis překvapeně. "Zesiluje to energii," objasnoval Ike. "Musíš ale používat jenom spodní část svého hlasového ústrojí. Myslím tím průdušnice." Ike si sáhl na krk. "Jinak si totiž zničíš hlas."

18.7.2014 v 9:00 | Karma: 6,36 | Přečteno: 320x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Záchranka na maratonu ošetřila 13 běžců po kolapsu, do nemocnice nemusel žádný

5. května 2024  13:30

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili dosud 13 běžců, vesměs po kolapsu....

Al-Džazíra končí v Izraeli. Hrozba pro bezpečnost, shodla se vláda

5. května 2024  13:28

Izraelská vláda jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra v zemi....

Putinova inaugurace bez Česka. Vláda odvolala velvyslance, řekl Lipavský

5. května 2024  12:59,  aktualizováno  13:25

Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl v neděli v diskusním pořadu...

Malostranský zápisník: Když nevíš, kudy kam, majzni soka Putinem!

5. května 2024

Premium Jak odvrátit pozornost od kočkopsího tandemu Vondra-Niedermayer? Kdo zase znásilnil českého...

  • Počet článků 60
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1044x
Jsem byvaly sr. inzenyr ktery pracoval na orbitalni stanici ve Washigtonu a Houstonu. Muj sef byl druhy astronaut z Apollo 13, Fred Haise. Pred tim jsem pracoval jako Projektovy manazer na mega projektech v USA a strednim vychode. Pozdeji jsem byl vysokoskolsky pedagog na trech Australskych universitach a VSE.

Seznam rubrik