Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Saigon, Vietnam, 7.2.2014: Víš, jak rozesměješ Pána Boha?

Můj bývalý kolega a přítel, Angličan David Tetley, se mnou pracoval v šedesátých letech na Wall Streetu pro makléřskou firmu u které jsem pracoval také já. On byl můj makléř, já byl jeho auditor. Vycházeli jsme spolu výtečně. Byl to chytrý kluk a jeho detailně naplánovaná kariéra se vyvíjela přesně tak, jak chtěl. David byl posedlý kontrolou. Jedinou chybou, které se velice organizovaný David dopustil, bylo to, že se jednou při bohoslužbách té jeho anglikánské církve, na které čas od času v neděli ráno chodil, ve své mladické naivitě svěřil Pánu Bohu s jeho plány. Když ambiciózní David Tetley řekl Pánu Bohu, co všechno chce a plánuje v nejbližší budoucnosti dokázat, Pán Bůh se dal do bouřlivého smíchu. Na otázku „Víš, jak rozesměješ Pána Boha?“ je tudíž jen jedna odpověď: “Řekni mu své plány.”  

Byl leden 1966 a válka ve Vietnamu se rozjížděla na plné obrátky. Někdo v Pentagonu začal pořádně šlapat na pedál té válečné mašiny a noviny začaly psát o americké zodpovědnosti za světovou demokracii. Jedna lež za druhou. Jednu březnovou sobotu přišel David Tetley, na kterého čekala detailně naplánovaná budoucnost u známé makléřské firmy Paine Webber, Jackson & Curtis, Inc. (nacházející se přesně naproti vchodu do New Yorské bursy), domů s ruksakem plným lahví značkového alkoholu. Podíval se na mě váhavě a řekl: "Zapomněl jsem ti říct, příteli můj, že se vracím domů, zpátky do Anglie. Balím to tu." Z kapsy vytáhl povolávací rozkaz k nástupu do základní služby US Army ve Fort Dix, New Jersey. Ujistil mne, že US Army nevadí, že není americký občan, neboť aby dostal zelenou kartu, musel podepsat, že bude obhajovat zájmy USA, když bude třeba. No, a teď bylo třeba. Mejdan na rozlučku byl veliký. David ale neodletěl rovnou do Londýna, jak říkal všem. Podle US Army byl desertér a US Army trestá desertéry stejně jako francouzská Cizinecká legie. Proto si David, aby čistě náhodou nebyl z Anglie vydán do USA, našel práci účetního v brazilském Riu, neb každý správný dobrodruh ví, že Brazílie nikoho nevydává. V Brazílii zůstal do té doby, než se výtečně naučil brazilskou portugalštinu a než ze Saigonu neodletěla poslední americká helikoptéra.

 Davida jsem neviděl 42 let. Až 14. července 2008, na Bastille Day, jsme se potkali v Paříži u telefoní budky před číslem 26. Champs Elysees, kde se na parádu formovala rota bílo-čepičníku cizinecké legie. Já jsem se podíval na Davida a on na mne. Nevím, co si David tehdy myslel o mně, ale vím, co jsem si myslel já o něm: „Sakra, tohle už je starý chlap!“

***


Když David odletěl, měl jsem neblahé tušení, že to, co se stalo jemu, se může stát i mně. Mé tušení bylo správné. Dopis od US Army jsem dostal 1. května, 15. května jsem se měl dostavit na vojenskou lékařskou prohlídku. Několik dní jsem strachem nespal. Bylo to asi tím, že jsem se denně díval v televizi na přímý přenos ze Saigonu. A jak jsem se díval na ty mrtvé a zraněné, bylo mi jasné, že pokud se do Saigonu dostanu, nedostanu se z něj ven. Den lékařské prohlídky jsem spadnul se schodů a vykloubil si pravé rameno. Místo toho, abych jel taxíkem do nemocnice, jel jsem na tu lékařskou prohlídku. Předpokládal jsem totiž, že jeden z těch doktorů, co tam budou, mi bude schopný to vykloubené rameno vsadit zpět. To se také stalo. Zatímco mi jeden z doktorů vracel rameno zpět, druhý doktor se mě ptal, jestli se mi to stává často. Pro samou bolest jsem nemohl odpovědět, jen jsem zamrkal. On si to vyložil tak, že ano. Moje diagnóza byla: „Sublixated shoulder” a moje původní klasifikace 1A (první válečná jakost) se změnila na klasifikaci 4F (neschopen). Letnímu Saigonu 1966 a osudu, o kterém jsem si myslel, že mi tam nějak přináleží a že se mu nevyhnu, jsem se jako zázrakem vyhnul. Nevím, kdo mě zachránil, ale rozhodně to nebyl Pán Bůh. Neboť na rozdíl od Davida Tetleho jsem o svých plánech a zářivé budoucnosti ani neceknul. Věděl jsem, jak se Pán Bůh dá rozesmát, a já ho rozesmát opravdu nechtěl.

 Léta jsem přemýšlel nad tím, co by se asi tehdy se mnou stalo. Jestli moje tušení bylo správné nebo ne. Zřejmě se to už nikdy nedovím. Dneska je pátek, 7.2.2014, a já jsem druhý den v Saigonu. Jsem tu se ženou, která přiletěla do Saigonu z Anghor Wat, zatímco já strávil několik dní v Bangkoku. Budeme tu ještě pár dnů a pak pojedeme vlakem ze Saigonu do Hanoje přes Da Nang. Všude kolem je vidět, co se tu před více jak čtyřiceti lety stalo. Všude jsou na odiv turistům vraky stíhaček a rozflákané tanky. Hotové muzeum. A jak se tak na to všechno divám, přemýšlím nahlas: „Jak je vůbec možné, že si jeden šílený idiot, kterého jiní idioti zvolili, aby si dělal, co chce, dovolí bombardovat z letadel lidi, zapalovat napalmem jejich domy a ničit jim životy jen proto, že chce a může?”

„Nemůžeš, prosím tě, myslet na nějaké pěkné věci?“ ptá se žena.

Jenže já přemýšlím dál nad tím, že to samé se děje i dnes v Afganistanu, Iráku a i v Bejrutu, a že se lidstvo nic nenaučilo. Abych se zbavil její naivní positivnosti, povídám jí: “Budu se snažit.” Ale vím, že zatímco ona se bude kochat vietnamskou archeologií, nejrůznějšími památkami, rýžovými poli a jinými turistickými atrakcemi, já se budu, stejně jako nějaký proutkař hledající vodu, snažit najít to místo, kde jsem měl v šedesátémšestém kvůli americké zodpovědnosti za světovou demokracii padnout.

 Teď jdeme do nějakého kostela. Pána Boha tam ale neoslovím, na nic se ho nebudu ptát a hlavně, nebudu mu nic říkat o tom, co plánuji.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Carl Sinclair | pátek 7.2.2014 9:00 | karma článku: 14,29 | přečteno: 269x
  • Další články autora

Carl Sinclair

Proč bych stále chtěl být diktátorem v ČR?

Je to měsíc, co jsem četl o panu radním z Teplic. Nelíbilo se mu, že ženy bohatých přistěhovalců ze Středního východu, konkrétně z pouštního království Kuvajtu, skupují pozemky, kde se dá, aby na nich mohli budovat svá letní sídla. Kromě toho chtějí taky chodit zahalené v černých hábitech. Pan radní má pocit, že to není náš zvyk a že by ty dotyčné dámy zahalené po Teplicích chodit neměly.

7.10.2014 v 8:56 | Karma: 37,12 | Přečteno: 3711x | Diskuse| Politika

Carl Sinclair

Býk číslo čtyři

V Seville jsme už dva měsíce. Velká rozhodnutí v naší rodině dělám já. Jít na koridu, nebo-li býčí zápasy, jsem viděl jako nutnou životní zkušenost, kulturní povinnost. Nikdy jsem na na ní nebyl, ani moje žena. Brána číslo patnáct napsaná na našich dvou lístcích (jeden stál třicet šest euro) stojí naproti slavné čtvrti Triana a taky hospodě, kam rádi chodíme během přestávek mezi lekcemi španělštiny, asi šedesát metrů od mé školní židle.

3.10.2014 v 9:00 | Karma: 10,87 | Přečteno: 401x | Diskuse| Kultura

Carl Sinclair

Proč bych chtěl být diktátorem v ČR?

Protože diktatura je lepší (k vysvětlení viz můj blog z 10. ledna) a také protože na to mám: charakter, vizáž, vzdělání, zkušenosti i léta. Jak jistě víte, diktátorů jsou dva základní typy: 1) Diktátor tzv. “benevolentní“, se šedivými licousy a 2) Diktátor tzv. “nebenevolentní“, s černým fouskem. Obyčejně, když zkorumpovaná demokracie jako byla Weimarská republika (viz: http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDmarsk%C3%A1_republika) padne, přijde diktátor č. 2. Tak to na tomhle světě funguje. Nicméně v dalších volbách, budete-li ještě mít tu možnost volit, zvolte mě. Jak to uděláte? Vezmete si propisovačku (aby se to nedalo vymazat) a na volebním lístku všechny přeškrtnete a napíšete tam moje jméno. A abyste věděli, do čeho lezete, tak jako každý správný Diktátor vám v kostce nastíním ty nejpodstatnější věci, kterými svou diktaturu začnu:

16.8.2014 v 9:00 | Karma: 34,63 | Přečteno: 4240x | Diskuse| Politika

Carl Sinclair

Nikdy se nepřepínej. Udržuj si rezervy

"ELVIS, OREL AMERICKÝ: Bajka skoro pravdivá" je příběhem všech, kteří hledají skrytý smysl života. Je to příběh o lásce a přátelství, jak dospět k moudrosti a jak se spojit s vlastní duší. Orel jménem Elvis, nám ukazuje, že lze přijmout nové myšlenky a nechat za sebou ty, které jsme přerostli. Kniha je napsaná v tradici "Racka Jonathana" pro nové tisíciletí. I když si někteří čtenáři myslí, že je to příběh Elvise Presleyho, krále Rock & Rollu, autor nás ujišťuje, že tomu tak není. Psal jenom o lidech, spirituálnim životě a nášem vztahu s orlem svobody, kterého máme každý z nás v srdci. _________________________________________________________________________________ ELVIS, OREL AMERICKÝ, Kapitola 15. Opět letěli jeden za druhým. Ike dal znamení a začali klesat. Elvis pozoroval Ika, jak nabírá rychlost, pomáhal si ocasem a předvedl salto. Udělal dvě hvězdy a při té třetí se nechal vynést výš, obrátil se, předvedl další přemet a potom následovala celá plejáda nejkrásnějších skluzů jaké kdy Elvis viděl. Po hodinách cvičení, jež bylo pro Elvise jako škola hrou, to vypadalo, jako byly oba přátelé spojeni dohromady.

25.7.2014 v 9:00 | Karma: 6,44 | Přečteno: 236x | Diskuse| Ona

Carl Sinclair

Systém nelze zlomit. Zlomí tebe.

"ELVIS, OREL AMERICKÝ: Bajka skoro pravdivá" je příběhem všech, kteří hledají skrytý smysl života. Je to příběh o lásce a přátelství, jak dospět k moudrosti a jak se spojit s vlastní duší. Orel jménem Elvis, nám ukazuje, že lze přijmout nové myšlenky a nechat za sebou ty, které jsme přerostli. Kniha je napsaná v tradici "Racka Jonathana" pro nové tisíciletí. I když si někteří čtenáři myslí, že je to příběh Elvise Presleyho, krále Rock & Rollu, autor nás ujišťuje, že tomu tak není. Psal jenom o lidech, spirituálnim životě a nášem vztahu s orlem svobody, kterého máme každý z nás v srdci. _______________________________________________________________ ELVIS, OREL AMERICKÝ, Kapitola 14. Letěli do žulového lomu a usadili se přímo veprostřed na jednom balvanu. Připomínalo jim to obrovský amfiteátr se stěnami do půlkruhu kolem nich. "Tohle místo má nejlepší akustiku na světě," řekl Ike. "Nemusíš si zničit hlasivky, když cvičíš." Zaklapal jemně zobákem. "Slyšíš?" poznamenal s uspokojením. Klapání se odráželo od stěny a vracelo se zpátky silnější, plnější a jasnější, jako v opeře. "Chvěje se to!" vykřikl Elvis překvapeně. "Zesiluje to energii," objasnoval Ike. "Musíš ale používat jenom spodní část svého hlasového ústrojí. Myslím tím průdušnice." Ike si sáhl na krk. "Jinak si totiž zničíš hlas."

18.7.2014 v 9:00 | Karma: 6,36 | Přečteno: 320x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Čím blíž Rusku, tím víc na obranu. Česko má po letech splnit slib v NATO

25. května 2024  11:01

Má to být přelomový rok. Důkaz, že Česko konečně po letech splní slib spojencům, ale i sobě. Jenže...

Nadešel čas, dovolme už Ukrajině útočit na ruské území, vyzval Stoltenberg

25. května 2024  10:59

Spojenci by měli přehodnotit omezení, která kladou Ukrajině pro používání zbraní, jež této zemi...

Rusko ztratilo více než půl milionu mužů, tvrdí Ukrajinci. Vlastní ztráty tají

25. května 2024  10:24

Sledujeme online Ruská armáda od začátku invaze na Ukrajinu v únoru 2022 přišla o 500 000 mužů, uvedl v sobotu ráno...

Vyděračská kauza IKEM spěje do finále. Zmínila prominenty, jak otřese vedením?

25. května 2024

Premium Vyšetřování údajného vydírání v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) spěje...

  • Počet článků 60
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1044x
Jsem byvaly sr. inzenyr ktery pracoval na orbitalni stanici ve Washigtonu a Houstonu. Muj sef byl druhy astronaut z Apollo 13, Fred Haise. Pred tim jsem pracoval jako Projektovy manazer na mega projektech v USA a strednim vychode. Pozdeji jsem byl vysokoskolsky pedagog na trech Australskych universitach a VSE.

Seznam rubrik