Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nová vláda potřebuje trenéra Kostku

Miluji strategickou teorii. Teorie je mocná. Dobrá strategická teorie je jako dobrá mapa. A když ji ovládáte, dovede Vás tam, kam chcete, tedy pokud na to máte a dovedete ji implementovat. Hodně ale záleží na tom, kdo dal danou teorii dohromady. Samozřejmě, že byli a jsou stratégové různé kvality, a stejně tak i jejich strategické plány. Jak to dopadlo u Stalingradu, to ví snad každý už od základní školy. O Waterloo zpívala ABBA už před 40 lety. Neboť jsem přežil jednu válku a druhé jsem se zázrakem vyhnul (Vietnam), o válečný konflikt a jeho strategii rozhodně nestojím. Já osobně dávám přednost strategiím lékařským či sportovním. Můj obdiv patří strategickým vizionářům. To jsou lidé, kteří vidí budoucnost a v ní něco, co ostatní či obyčejní lidé nevidí. Zatímco vizionáři jdou cílevědomě za svou vidinou a svým cílem, lidé obyčejní se jim posmívají či potajmu pošklebují.

Australan MUDr. Barry Marshall přišel s teorií, že žaludeční vředy se dají vyléčit pomocí antibiotik. Jeho kolegové mu říkali, že asi nestudoval medicínu ale zvěrolékařství, neboť každý opravdový doktor ví, že žaludeční vředy člověk dostane, když je nervózní, a že léčit je antibiotiky je holá hloupost. No ale, MUDr. Marshall měl jinou teorii. Naočkoval sám sobě plný žaludek ošklivých vředů a pak si je pomocí antibiotik krásně vyléčil. Dostal za to Nobelovu cenu a ostatní 'utřeli nos' (http://cs.wikipedia.org/wiki/Barry_Marshall).

 Medicína je za námi, tak teď něco ze sportu. Můj nejoblíbenější sportovní strategický vizionář byl Prof. PhDr. Vladimír Kostka, CSc., který byl, mimo jiné, trenérem československého národního hokejového mužstva. On nebyl jen strategický snílek, ale byl to člověk, který věděl, že pokud nemůže svou strategii implementovat, tak vlastně žádnou strategii nemá. Byl to hokejový unikát: teoretik a praktik zároveň. Dodnes vlastně pořádně nevím, proč či jak přišel se svou teorií levého křídla. Dovolte, abych Vám tady vysvětlil, o co šlo a zateoretizoval si, jak na to přišel. V šedesátých a sedmdesátých letech minulého století bylo ruské hokejové mužstvo, tzv. 'sbornaja komanda', neporazitelné. Prof. Kostka si myslel, že se s opravdu unikátní strategickou teorii dá tento úžasný mančaft porazit. To byla jeho hypotéza. Otázkou však bylo, jak na to. No, a teď, když dovolíte, tak vyřeším ten hlavolam a řeknu Vám, co já si myslím, že ho k tomu vedlo. Možná, že mám pravdu, a možná, že nemám. S prof. Kostkou jsem se nikdy nesetkal, ale byl jsem jednou představen jeho dceři Haně. Když jsem se jí zeptal, zda by bylo možné setkat se s jejím otcem, odpověděla: „Táta zemřel v září.“ Toto, co píši, je tedy “in memoriam“ prof. Kostky a jeho talentu.

 Prof. Kostka věděl, co chce: zlatou medaili. Mistrovství světa by bylo výtečné, Olympiáda by byla ještě lepší. Potřeboval jen vymyslet, jak na to. Věděl, že bude ve finále stát proti Rusům. To bylo dané. Věděl taky, že většinu gólů odjakživa stříleli útočníci. To nebyla žádná novina a žádný objev. A tady to začíná být zajímavé. Určitě také věděl, že většina gólů nepadá ze středu, neboť centr byl vždy dobře hlídán, nebo z levého křídla. Našel si tedy statistická data, kdo, kdy a odkud střílel. Možná,že byl tou statistikou sám překvapen. A tady čistě spekuluji: 50 % pravé křídlo, 25 % centr, 20 % levé křídlo, 4 % obránci a 1 % gólů byly góly vlastní. To je můj laický odhad. Možná, že centr a levé křídlo je vice versa. Síla pravého křídla byla vytvořená asi tím, že východoevropský vzdělávací systém krutě trestal již od základní školy leváky tak, že je učitelé bili pravítkem přes prsty, když si vzali pero či tužku do levé ruky. Být levák, s čímž jste se narodil a což jste měl v genech, byl tak trochu zločin.

 Takže, byl tu předpoklad, že ruské pravé křídlo bude technicky velice zdatné, ale genetický talent byl již v dětství z levého křídla vytlučen. Mám dojem, že na toto prof. Kostka, sportovní teoretik, přišel. No a pak to měl prof. Kostka, sportovní praktik, relativně lehké, tedy pokud jeho teorie byla správná. Psal se rok 1972 a on věděl, že tentokrát na Mistrovství světa v hokeji dostane jedinečnou příležitost, aby spojil svou vizionářskou teorii s praxí. Jeho teorie stála na tom zabránit ruskému pravému křídlu ve střelbě, alespoň částečně, neboť silově mezi jeho mužstvem a mužstvem Ruska moc velký rozdíl nebyl, tím, že ze svého dosud pouze útočícího levého křídla udělá křídlo také bránící, tj. snaha snížit možnost střelby Rusů z dálky, v čemž oni byli mistři, mu přinesla zlatou. Byla to nejen ta správná teorie, jak udělat z nemožného možné, ale také správná praxe, jak udělat úžasné politické prohlášení. Stačilo vybrat správné lidi.

 A proč to píši?

 Nynější hospodářská situace v ČR je 'nemožná'. Proto naše vládní mužstvo právě teď nutně potřebuje v pozici trenéra, tj. Premiéra, někoho takového, jako byl tento vysoce talentovaný člověk s integritou, vizí, talentem a dovednostmi a schopnostmi (teoretickými i praktickými), jak překonat 'nemožné'. Zkrátka někoho, kdo má intelektuální integritu, aby mohl navrhnout a implementovat unikátní teorii (na př. změna kultury), která se zdá být úplně pošetilá, ale která by  přesáhla ekonomickým, společenským dosahem vše, co se od ní očekává. A to je, podle mého profesionálního smýšlení, zřejmě to, co novou vládu, speciálně její levé křídlo, čeká. ČR potřebuje ještě jednou a ještě jednoho trenéra Kostku. Čest buď jeho památce!

http://cs.wikipedia.org/wiki/Vladim%C3%ADr_Kostka

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Carl Sinclair | pátek 6.12.2013 9:00 | karma článku: 25,34 | přečteno: 2324x
  • Další články autora

Carl Sinclair

Proč bych stále chtěl být diktátorem v ČR?

Je to měsíc, co jsem četl o panu radním z Teplic. Nelíbilo se mu, že ženy bohatých přistěhovalců ze Středního východu, konkrétně z pouštního království Kuvajtu, skupují pozemky, kde se dá, aby na nich mohli budovat svá letní sídla. Kromě toho chtějí taky chodit zahalené v černých hábitech. Pan radní má pocit, že to není náš zvyk a že by ty dotyčné dámy zahalené po Teplicích chodit neměly.

7.10.2014 v 8:56 | Karma: 37,12 | Přečteno: 3711x | Diskuse| Politika

Carl Sinclair

Býk číslo čtyři

V Seville jsme už dva měsíce. Velká rozhodnutí v naší rodině dělám já. Jít na koridu, nebo-li býčí zápasy, jsem viděl jako nutnou životní zkušenost, kulturní povinnost. Nikdy jsem na na ní nebyl, ani moje žena. Brána číslo patnáct napsaná na našich dvou lístcích (jeden stál třicet šest euro) stojí naproti slavné čtvrti Triana a taky hospodě, kam rádi chodíme během přestávek mezi lekcemi španělštiny, asi šedesát metrů od mé školní židle.

3.10.2014 v 9:00 | Karma: 10,87 | Přečteno: 401x | Diskuse| Kultura

Carl Sinclair

Proč bych chtěl být diktátorem v ČR?

Protože diktatura je lepší (k vysvětlení viz můj blog z 10. ledna) a také protože na to mám: charakter, vizáž, vzdělání, zkušenosti i léta. Jak jistě víte, diktátorů jsou dva základní typy: 1) Diktátor tzv. “benevolentní“, se šedivými licousy a 2) Diktátor tzv. “nebenevolentní“, s černým fouskem. Obyčejně, když zkorumpovaná demokracie jako byla Weimarská republika (viz: http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDmarsk%C3%A1_republika) padne, přijde diktátor č. 2. Tak to na tomhle světě funguje. Nicméně v dalších volbách, budete-li ještě mít tu možnost volit, zvolte mě. Jak to uděláte? Vezmete si propisovačku (aby se to nedalo vymazat) a na volebním lístku všechny přeškrtnete a napíšete tam moje jméno. A abyste věděli, do čeho lezete, tak jako každý správný Diktátor vám v kostce nastíním ty nejpodstatnější věci, kterými svou diktaturu začnu:

16.8.2014 v 9:00 | Karma: 34,63 | Přečteno: 4240x | Diskuse| Politika

Carl Sinclair

Nikdy se nepřepínej. Udržuj si rezervy

"ELVIS, OREL AMERICKÝ: Bajka skoro pravdivá" je příběhem všech, kteří hledají skrytý smysl života. Je to příběh o lásce a přátelství, jak dospět k moudrosti a jak se spojit s vlastní duší. Orel jménem Elvis, nám ukazuje, že lze přijmout nové myšlenky a nechat za sebou ty, které jsme přerostli. Kniha je napsaná v tradici "Racka Jonathana" pro nové tisíciletí. I když si někteří čtenáři myslí, že je to příběh Elvise Presleyho, krále Rock & Rollu, autor nás ujišťuje, že tomu tak není. Psal jenom o lidech, spirituálnim životě a nášem vztahu s orlem svobody, kterého máme každý z nás v srdci. _________________________________________________________________________________ ELVIS, OREL AMERICKÝ, Kapitola 15. Opět letěli jeden za druhým. Ike dal znamení a začali klesat. Elvis pozoroval Ika, jak nabírá rychlost, pomáhal si ocasem a předvedl salto. Udělal dvě hvězdy a při té třetí se nechal vynést výš, obrátil se, předvedl další přemet a potom následovala celá plejáda nejkrásnějších skluzů jaké kdy Elvis viděl. Po hodinách cvičení, jež bylo pro Elvise jako škola hrou, to vypadalo, jako byly oba přátelé spojeni dohromady.

25.7.2014 v 9:00 | Karma: 6,44 | Přečteno: 236x | Diskuse| Ona

Carl Sinclair

Systém nelze zlomit. Zlomí tebe.

"ELVIS, OREL AMERICKÝ: Bajka skoro pravdivá" je příběhem všech, kteří hledají skrytý smysl života. Je to příběh o lásce a přátelství, jak dospět k moudrosti a jak se spojit s vlastní duší. Orel jménem Elvis, nám ukazuje, že lze přijmout nové myšlenky a nechat za sebou ty, které jsme přerostli. Kniha je napsaná v tradici "Racka Jonathana" pro nové tisíciletí. I když si někteří čtenáři myslí, že je to příběh Elvise Presleyho, krále Rock & Rollu, autor nás ujišťuje, že tomu tak není. Psal jenom o lidech, spirituálnim životě a nášem vztahu s orlem svobody, kterého máme každý z nás v srdci. _______________________________________________________________ ELVIS, OREL AMERICKÝ, Kapitola 14. Letěli do žulového lomu a usadili se přímo veprostřed na jednom balvanu. Připomínalo jim to obrovský amfiteátr se stěnami do půlkruhu kolem nich. "Tohle místo má nejlepší akustiku na světě," řekl Ike. "Nemusíš si zničit hlasivky, když cvičíš." Zaklapal jemně zobákem. "Slyšíš?" poznamenal s uspokojením. Klapání se odráželo od stěny a vracelo se zpátky silnější, plnější a jasnější, jako v opeře. "Chvěje se to!" vykřikl Elvis překvapeně. "Zesiluje to energii," objasnoval Ike. "Musíš ale používat jenom spodní část svého hlasového ústrojí. Myslím tím průdušnice." Ike si sáhl na krk. "Jinak si totiž zničíš hlas."

18.7.2014 v 9:00 | Karma: 6,36 | Přečteno: 320x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Západem Čech se ženou silné bouřky, meteorologové varují před kroupami

25. května 2024  14:36

Šumavu a jižní část Plzeňského kraje zasáhly v sobotu kolem poledne silné srážky. Kvůli dešti...

Fico se cítí lépe. Komunikuje s činiteli, informují ho o dění v zemi

25. května 2024  14:24

Slovenský premiér Robert Fico se cítí lépe. Uvedla to v sobotu odpoledne nemocnice v Banské...

Češi staromilci. Digitální podpis půlka nevyužívá, raději tisknou, ukazuje studie

25. května 2024  13:21

Starý dobrý papír a propiska, vyplývá z průzkumů společnosti Ipsos ohledně Čechů a elektronického...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 60
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1044x
Jsem byvaly sr. inzenyr ktery pracoval na orbitalni stanici ve Washigtonu a Houstonu. Muj sef byl druhy astronaut z Apollo 13, Fred Haise. Pred tim jsem pracoval jako Projektovy manazer na mega projektech v USA a strednim vychode. Pozdeji jsem byl vysokoskolsky pedagog na trech Australskych universitach a VSE.

Seznam rubrik