Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Navrch huj a pod tím fuj

ELVIS, OREL AMERICKÝ: Kapitola 9. "Ten okoun mi ještě leží v žaludku," stěžoval si druhý den Ike. "Kdyby tak ležel i v mém," řekl toužebně Elvis. "Byl první." "A skoro poslední," zasmál se Ike. "Když už jsme u toho, málem jsem se zapomněl zmínit o tom, jak si správně rovnat peří." „To říkáš mně?“ „Ne. Tomu ptáku co stoji za tebou,“ řekl Ike. Elvis se otočil aby se podíval kdo za ním stojí a přisel na to, že to byl Ikův povedený vtip. "Vím, jak si rovnat peří. Vždyť jsi mě viděl." "Viděl jsem tě, jak se líčíš." "To není k smíchu." "Ale je," ušklíbl se Ike jako obvykle, " ale nebylo by bývalo, kdyby tě byl ten okoun stáhl a kdybys byl měl peří nasáklé vodou. To bys neplaval už ani jako kachna. Říkám ti, že rybolov není show bussines," řekl Ike tvrdě, aby to Elvisovi došlo.

"Sleduj mě a poslouchej," řekl a usadil se pohodlně na silné větvi uschlé borovice. "Nejlepší je rovnat si peří na slunci. Máz ze žlázy se lepší roztírá."

"A co když prší anebo je zima?" zeptal se Elvis.

"Zahřeješ mazovou žlázu silou vůle. Je to všechno v tobě," odpověděl Ike a poškrábal se na spánku. ELvis se chtěl zeptat, jak na to, ale Ike ho přerušil. "Měl jsi sedět a poslouchat. Moc mluvíš a já pak ztrácím nit. Detaily ti vysvětlím, až přijde čas." Elvis souhlasně přikývl. "Předtím, než půjdeme dál, měl by ses naučit něco o peří," řekl Ike. "Peří dělá křídla a křídla dělají orly."

"Rozumím."

"Když je péro správně ošetřeno, není těžké ho rozdělit a potom zase spojit," s těmito slovy strkal Ike Elvisovi pod zobák jednu ze svých letek.

"Podívej! Tady je vnitřní a vnější část a tohle jsou očka a háčky, které to všechno drží pohromadě."

"Jako suchý zip," pomyslel si Elvis.

"Jemná mechanická konstrukce, jež mi umožnuje dělat jemné úpravy během letu, když potřebuji zvýšit či snížit rychlost." Ike probíral pomocí zobáku letky a vysvětloval, že toto je obrysové peří které je nejvíc vystavené povětrnostním vlivům, nejlepší a při kroužení i nejrychlejší a nejpoužívanější.

"Víš, že naše peří na ocase a na křídlech je z keratinu?" otázal se Elvis.

"Kera-z čeho?"

"Z keratinu. Jsou z toho i lidské nehty."

"Opravdu?"

"To mi řekl Joe."

"Jasně, jasně, ale narozdíl od lidí, my se o svůj keratin musíme denně starat," říkal Ike. Prohrábl si peří nejprve proti směru, kterým rostlo, a potom jej, blýskající se na slunci, zase uhladil do původní polohy. Připomněl tak Elvisovi, čeho se týká vyučování. "Když děláš kotrmelce, tak se ti tvá, krásně urovnaná péra, mohou pěkně podrchat. Nedostatečná údržba tedy snižuje schopnosti manévrovat." Elvis byl fascinován Ikem a studoval do detailů své peří. "Hrany křídel, vidíš?" ukázal Ike na malá pírka vyrůstající podél předního konce křídla dodávající jim objem. "Říká se jim záklopky. Ty způsobují, že se vzduch přes horní okraj křídel žene rychleji."

Elvis viděl, že Ike je zcela ponořen do péče o své peří, jeho tělo vyzařovalo nesmírné soustředění.

"Soustředěnost je matkou kázně," řekl Ike, jakoby četl Elvisovy myšlenky. "Musíš cítit to, co studuješ, a ztotožnit se s tím, jakkoli nudné to může být." Pohlédl zpříma Elvisovi do očí a čekal, dokud neucítil, že je student dostatečně soustředěn. "Důležitá je i kosmetika, obzvlášť pro tebe," pokračoval Ike, narážeje tím na Elvisův bílý ocas a hlavu. "Ale musíš to brát postupně." Ike znovu zopakoval jako učitel leteckého inženýrství: "Na prvním místě bezpečnost a spolehlivost. To znamená údržba: udržet konstrukci peří v dobrém stavu."

Elvis si vzpomněl na Donu Quixote a bylo mu jasné, co má Ike na mysli. Konec konců, nikdo nemůže nahradit ztracené křídlo.

"Nikdy nelétej s namoženou kostí křídla, se zlomenou nohou nebo se zanícenýma očima. Nejprve se to musí uzdravit," řekl Ike a přikyvoval. "Stávají se nehody. Je lepší vidět kam a do čeho letíš," dodal se smutkem v hlase.

Seznam toho, jak si rovnat peří za každého počasí, byl dlouhý. Elvis procházel jeden bod za druhým a každou činnost dopodrobna vysvětloval. Svoje křídla nazýval kritickou částí. Pak hovořil o důležité části, kam patřil jeho ocas, záda a peří na nohách, a nakonec se dostal k vážné části, kterou tvořilo prachové peří.

"Říkám tomu vážná část, protože je potřeba, abych se cítil pohodlně."

"TPAK."

"Co to bylo? Znělo to jako kvákání."

"T.P.A.K.," hláskoval Elvis. "To zanmená: teplo, provzdušnění a klimatizace."

"Chytré."

"Děkuji," řekl Elvis a uklonil se.

"To si musím zapamatovat. Jak vidíš, jsem z Kalifornie. Mám rád zemi. Nesnáším zimu, narozdíl od tebe, amerického orla."

Když byl Ike hotov se svým peřím, uvolnil se a seskočil do nejbližší louže čisté dešťové vody. Tam se vykoupal a potom si prohlédl svůj odraz na zelené hladině jako v zrcadle. Chvíli se natáčel, obracel a stavěl na odiv a potom řekl střízlivě: "Tak, a můžeme začít s kosmetikou." Používaje zobák jako hřeben, urovnal si každičké pírko.

"Když jsem byl ještě mladý," vzpomínal Ike, "staral jsem se o peří tak, jak to děláš ty."

"Jak to dělám já?"

"Jo. Moje maminka vždycky říkala: Navrch huj a pod tím fuj."

Když byl Ike upravený a celý se třpytil, otřepal se, potřásl peřím, mrkl na Elvise a nahlas zvolal: "Vypadám skvěle!"

Elvis se nikdy předtím tak pozorně nekoupal, nesušil a nerovnal si peří s takovou pozorností. Zdálo se, že jeho náročný učitel, obcházejíce Elvise, prohlédl všech sedm tisíc peříček, o něž se Elvis staral. Ikeovým pozorným očím nic neuniklo. Mezitím mu objasňoval teorii létání, letové mechanismy, řízení a navigaci. Hovořil o počasí a o tom, jak dělat věci správně. Vysvětloval mu zkratky, o nichž tvrdil, že je povinnen s nimi Elvise seznámit a Elvis je povinnen se je naučit. Protože byl v časové tísni, ujistil žáka: "Měl bys vědět, jak se taková zkratka hledá, a kde si můžeš odpočinout v letu."

Konečně byl Ike spokojen, všechno bylo řádně a pozorně ošetřeno, a že nepřehlédl žádnou maličkost.

"Takhle to děláme my, orli," řekl. Ike znova obešel Elvise, jež vypadal v té černobílé kombinéze spíš jako ženich ve smokingu než jako letec. Ike šel pomálu.

"Tak co ty na to, vůdče letky?" otázal se nervozně Elvis.

Ike ho obešel ještě jednou, ještě pomaleji a naposledy si ho prohlédl.

"Moje máma by na tebe byla hrdá," řekl Ike a v tu chvíli Elvis ucítil, že se stal součástí Ikeovy rodiny.

Pak vzlétli.

_____________________________________________________________________________________

PS Dekuji p. Havelkovi za radu (viz minulou kapitolu). Ale pokud se "Elvis" nekdy otiskne v cestine, jsem si jisty, ze to nakladatel udela. V USA to byl best-seller. V CR takoveto veci cte jen par stovek lidi. Neni to bulvar. CR Sinclair

Autor: Carl Sinclair | pátek 13.6.2014 9:00 | karma článku: 8,09 | přečteno: 397x
  • Další články autora

Carl Sinclair

Proč bych stále chtěl být diktátorem v ČR?

Je to měsíc, co jsem četl o panu radním z Teplic. Nelíbilo se mu, že ženy bohatých přistěhovalců ze Středního východu, konkrétně z pouštního království Kuvajtu, skupují pozemky, kde se dá, aby na nich mohli budovat svá letní sídla. Kromě toho chtějí taky chodit zahalené v černých hábitech. Pan radní má pocit, že to není náš zvyk a že by ty dotyčné dámy zahalené po Teplicích chodit neměly.

7.10.2014 v 8:56 | Karma: 37,12 | Přečteno: 3711x | Diskuse| Politika

Carl Sinclair

Býk číslo čtyři

V Seville jsme už dva měsíce. Velká rozhodnutí v naší rodině dělám já. Jít na koridu, nebo-li býčí zápasy, jsem viděl jako nutnou životní zkušenost, kulturní povinnost. Nikdy jsem na na ní nebyl, ani moje žena. Brána číslo patnáct napsaná na našich dvou lístcích (jeden stál třicet šest euro) stojí naproti slavné čtvrti Triana a taky hospodě, kam rádi chodíme během přestávek mezi lekcemi španělštiny, asi šedesát metrů od mé školní židle.

3.10.2014 v 9:00 | Karma: 10,87 | Přečteno: 401x | Diskuse| Kultura

Carl Sinclair

Proč bych chtěl být diktátorem v ČR?

Protože diktatura je lepší (k vysvětlení viz můj blog z 10. ledna) a také protože na to mám: charakter, vizáž, vzdělání, zkušenosti i léta. Jak jistě víte, diktátorů jsou dva základní typy: 1) Diktátor tzv. “benevolentní“, se šedivými licousy a 2) Diktátor tzv. “nebenevolentní“, s černým fouskem. Obyčejně, když zkorumpovaná demokracie jako byla Weimarská republika (viz: http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDmarsk%C3%A1_republika) padne, přijde diktátor č. 2. Tak to na tomhle světě funguje. Nicméně v dalších volbách, budete-li ještě mít tu možnost volit, zvolte mě. Jak to uděláte? Vezmete si propisovačku (aby se to nedalo vymazat) a na volebním lístku všechny přeškrtnete a napíšete tam moje jméno. A abyste věděli, do čeho lezete, tak jako každý správný Diktátor vám v kostce nastíním ty nejpodstatnější věci, kterými svou diktaturu začnu:

16.8.2014 v 9:00 | Karma: 34,63 | Přečteno: 4240x | Diskuse| Politika

Carl Sinclair

Nikdy se nepřepínej. Udržuj si rezervy

"ELVIS, OREL AMERICKÝ: Bajka skoro pravdivá" je příběhem všech, kteří hledají skrytý smysl života. Je to příběh o lásce a přátelství, jak dospět k moudrosti a jak se spojit s vlastní duší. Orel jménem Elvis, nám ukazuje, že lze přijmout nové myšlenky a nechat za sebou ty, které jsme přerostli. Kniha je napsaná v tradici "Racka Jonathana" pro nové tisíciletí. I když si někteří čtenáři myslí, že je to příběh Elvise Presleyho, krále Rock & Rollu, autor nás ujišťuje, že tomu tak není. Psal jenom o lidech, spirituálnim životě a nášem vztahu s orlem svobody, kterého máme každý z nás v srdci. _________________________________________________________________________________ ELVIS, OREL AMERICKÝ, Kapitola 15. Opět letěli jeden za druhým. Ike dal znamení a začali klesat. Elvis pozoroval Ika, jak nabírá rychlost, pomáhal si ocasem a předvedl salto. Udělal dvě hvězdy a při té třetí se nechal vynést výš, obrátil se, předvedl další přemet a potom následovala celá plejáda nejkrásnějších skluzů jaké kdy Elvis viděl. Po hodinách cvičení, jež bylo pro Elvise jako škola hrou, to vypadalo, jako byly oba přátelé spojeni dohromady.

25.7.2014 v 9:00 | Karma: 6,44 | Přečteno: 236x | Diskuse| Ona

Carl Sinclair

Systém nelze zlomit. Zlomí tebe.

"ELVIS, OREL AMERICKÝ: Bajka skoro pravdivá" je příběhem všech, kteří hledají skrytý smysl života. Je to příběh o lásce a přátelství, jak dospět k moudrosti a jak se spojit s vlastní duší. Orel jménem Elvis, nám ukazuje, že lze přijmout nové myšlenky a nechat za sebou ty, které jsme přerostli. Kniha je napsaná v tradici "Racka Jonathana" pro nové tisíciletí. I když si někteří čtenáři myslí, že je to příběh Elvise Presleyho, krále Rock & Rollu, autor nás ujišťuje, že tomu tak není. Psal jenom o lidech, spirituálnim životě a nášem vztahu s orlem svobody, kterého máme každý z nás v srdci. _______________________________________________________________ ELVIS, OREL AMERICKÝ, Kapitola 14. Letěli do žulového lomu a usadili se přímo veprostřed na jednom balvanu. Připomínalo jim to obrovský amfiteátr se stěnami do půlkruhu kolem nich. "Tohle místo má nejlepší akustiku na světě," řekl Ike. "Nemusíš si zničit hlasivky, když cvičíš." Zaklapal jemně zobákem. "Slyšíš?" poznamenal s uspokojením. Klapání se odráželo od stěny a vracelo se zpátky silnější, plnější a jasnější, jako v opeře. "Chvěje se to!" vykřikl Elvis překvapeně. "Zesiluje to energii," objasnoval Ike. "Musíš ale používat jenom spodní část svého hlasového ústrojí. Myslím tím průdušnice." Ike si sáhl na krk. "Jinak si totiž zničíš hlas."

18.7.2014 v 9:00 | Karma: 6,36 | Přečteno: 320x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 60
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1044x
Jsem byvaly sr. inzenyr ktery pracoval na orbitalni stanici ve Washigtonu a Houstonu. Muj sef byl druhy astronaut z Apollo 13, Fred Haise. Pred tim jsem pracoval jako Projektovy manazer na mega projektech v USA a strednim vychode. Pozdeji jsem byl vysokoskolsky pedagog na trech Australskych universitach a VSE.

Seznam rubrik