Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když je student připravený, učitel se už najde

ELVIS, OREL AMERICKÝ: Kapitola 4. "Kdysi dávno," řekla Golondrina, když zase seděli ve voliéře, "používali egyptští písaři profil orla jako symbol pro volně se vznášející lidskou duši. Lidé milují svobodu, a proto milují i vás, orly," řekla Elvisovi. "V jižní části Mléčné dráhy je souhvězdí, které připomíná letícího orla," pokračovala," a říká se mu Aquila. To znamená španělsky orel. Když jsem tě uviděla poprvé, myslela jsem si, že to A. ve tvém jméně znamená Altair." "Co to znamená Altair?" "Letec. Tak se jmenuje nejjasnější hvězda v souhvězdí Aquila. Září jako démant na jejím levém rameni." "Golondrino, proč mi to všechno říkáš?" "Protože chci, abys věděl, co je to odvaha." "Myslíš, jak jsem střežil toho chlapce?" "A riskoval vlastní život." "Jak jsem ti říkal, jsem také ochranka, takže je to část toho, co dělám." "A jaký jsi," dodala. "Vidíš, být odvážný znamená být svobodný. Nejsi ledajaký pták, Elvisi, jsi symbolem svobody."

Povídali si povídali a Golondrina mu řekla o všem, co znala a co se jí kdy přihodilo. Vyprávěla mu o místech, která navštívila, o všem, co podnikala a o mnoha přátelích, které znala. Vyprávěla mu, jak každí rodiče očekávají, že až nadejde pravý čas, jejich děti je samy opustí, a proč ho Joe vzal do rezervace.

 "Asi jsem tehdy ještě nebyl připravený."

"Ted už jsi , jenom to netušíš." Mluvili o aerodynamice a o meterologii a o přípravách na dlouhý let. "No, Elvisi, víc ti toho o teorii letu nepovím," řekla. "Jsi stavěný jinak než já. Měl by ses učit od nějakých velkých ptáků."

 "Nezkušenost je největším zabijákem. To mi jednou řekl bratranec Preston a on by to měl vědět."

 "Pohleď na mě," řekla Golondrina a ukázala na svá křídla. "Jaká jsem malá. Když chci vzlétnout, musím rychle mávat křídly. To ty nemusíš. Nepůsobí na mě téměř žádný vztlak a ztratím rychlost daleko dřív než ty. Konec konců, všechno je to jenom instinkt. Let, navigace a vůbec."

 Jaký instinkt? Elvis se chtěl zeptat, ale nezeptal se.

 "Jednoho dne se všechno naučíš od orla jako jsi ty. Až přijde čas a odejdeš, určitě tě to naučí."

 "Když jsi opouštěla svoji rodinu, Golondrino, řekli ti, abys odešla?"

 "Ne, neřekli mi to," odpověděla. "Poznala jsem to. Jednoho dne to prostě přišlo. To vycítíš," řekla Golondrina.

 "Jaký je to pocit?"

 "Bolí to. Zdá se ti," pokračovala, potlačuje slzy, "zdá se, že je všechno pryč."

 "Když jsem odešel," řekl Elvis,"cítil jsem to samé." Potom tiše seděli a ani jednomu se nechtělo mluvit.

 "Soraya povídala, že na severu je velmi snadné lovit lososy," řekl Elvis, měně téma rozhovoru. "Jednou bych to měl zkusit."

 "Až přijde čas. Nejprve se musíš naučit dobře létat."

 "To bych rád, ale kdo mě to naučí?"

 "Když je student připravený," řekla Golondrina přesvědčivě, "učitel se už najde. Možná bys to měl zkusit v místech, kde létával tvůj bratranec Preston. Víš, kde ze Země vystřikuje horká voda."

 "Ale není to tam nebezpečné?" zeptal se Elvis.

 "Může to být nebezpečné pro jestřáby a tvé kalifornské bratrance. Ale ne pro tebe, Elvisi, jsi symbol amerického národa. Jsi chráněný od Kalifornie až po Aljašku. Proto tě tady Joe držel, než ti narostlo to bílé peří."

 "Pravda," potvrdil Elvis. "První čtyři roky svého života jsem vypadal jako mí kalifornští bratranci."

 "Ted už vypadáš jinak," řekla.

 "Jsem ohromen, Golondrino. Jak to, že toho tolik víš?"

 "Řekla jsem ti," odvětila a v očích se jí laškovně zablesklo, "že jsem z Argentiny..." a Elvis dopověděl:"...a tvůj táta vždycky říkával, že Argentinci jsou nejchytřejší lidé na světě."

 "Es la verdad, hermano."

 "Já vím. Je to pravda, moje sestřičko," souhlasil Elvis a oba se začali smát.

 Třetího dne se Golondrina cítila dost silná na to, aby pokračovala v letu. Chyběli jí její přátelé, kteří jak věděla, jsou určitě strachy bez sebe, co se jí přihodilo.

 "Odletím hned po představení, příteli," řekla jako jeho skutečný příznivce. Elvis neříkal nic a jenom se usmíval. Seděli spolu, když přišel Joe oblečený v černé kožené bundě se stříbrným orlem na zádech a s rukavicí.

 "Bylo mi potěšením," řekl Elvis. "Děkuji za všechno, Golondrino."

 "Vaya con Dios, mi hermano," řekla k slzám dojatá vlaštovka a následovala Elvise na představení, kterého nesl na ruce jeho otec.

 ____________________________________________________________________________________________

 Pokračování přistí pátek v 9:00

Autor: Carl Sinclair | pátek 9.5.2014 9:00 | karma článku: 6,90 | přečteno: 380x
  • Další články autora

Carl Sinclair

Proč bych stále chtěl být diktátorem v ČR?

Je to měsíc, co jsem četl o panu radním z Teplic. Nelíbilo se mu, že ženy bohatých přistěhovalců ze Středního východu, konkrétně z pouštního království Kuvajtu, skupují pozemky, kde se dá, aby na nich mohli budovat svá letní sídla. Kromě toho chtějí taky chodit zahalené v černých hábitech. Pan radní má pocit, že to není náš zvyk a že by ty dotyčné dámy zahalené po Teplicích chodit neměly.

7.10.2014 v 8:56 | Karma: 37,12 | Přečteno: 3711x | Diskuse| Politika

Carl Sinclair

Býk číslo čtyři

V Seville jsme už dva měsíce. Velká rozhodnutí v naší rodině dělám já. Jít na koridu, nebo-li býčí zápasy, jsem viděl jako nutnou životní zkušenost, kulturní povinnost. Nikdy jsem na na ní nebyl, ani moje žena. Brána číslo patnáct napsaná na našich dvou lístcích (jeden stál třicet šest euro) stojí naproti slavné čtvrti Triana a taky hospodě, kam rádi chodíme během přestávek mezi lekcemi španělštiny, asi šedesát metrů od mé školní židle.

3.10.2014 v 9:00 | Karma: 10,87 | Přečteno: 401x | Diskuse| Kultura

Carl Sinclair

Proč bych chtěl být diktátorem v ČR?

Protože diktatura je lepší (k vysvětlení viz můj blog z 10. ledna) a také protože na to mám: charakter, vizáž, vzdělání, zkušenosti i léta. Jak jistě víte, diktátorů jsou dva základní typy: 1) Diktátor tzv. “benevolentní“, se šedivými licousy a 2) Diktátor tzv. “nebenevolentní“, s černým fouskem. Obyčejně, když zkorumpovaná demokracie jako byla Weimarská republika (viz: http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDmarsk%C3%A1_republika) padne, přijde diktátor č. 2. Tak to na tomhle světě funguje. Nicméně v dalších volbách, budete-li ještě mít tu možnost volit, zvolte mě. Jak to uděláte? Vezmete si propisovačku (aby se to nedalo vymazat) a na volebním lístku všechny přeškrtnete a napíšete tam moje jméno. A abyste věděli, do čeho lezete, tak jako každý správný Diktátor vám v kostce nastíním ty nejpodstatnější věci, kterými svou diktaturu začnu:

16.8.2014 v 9:00 | Karma: 34,63 | Přečteno: 4240x | Diskuse| Politika

Carl Sinclair

Nikdy se nepřepínej. Udržuj si rezervy

"ELVIS, OREL AMERICKÝ: Bajka skoro pravdivá" je příběhem všech, kteří hledají skrytý smysl života. Je to příběh o lásce a přátelství, jak dospět k moudrosti a jak se spojit s vlastní duší. Orel jménem Elvis, nám ukazuje, že lze přijmout nové myšlenky a nechat za sebou ty, které jsme přerostli. Kniha je napsaná v tradici "Racka Jonathana" pro nové tisíciletí. I když si někteří čtenáři myslí, že je to příběh Elvise Presleyho, krále Rock & Rollu, autor nás ujišťuje, že tomu tak není. Psal jenom o lidech, spirituálnim životě a nášem vztahu s orlem svobody, kterého máme každý z nás v srdci. _________________________________________________________________________________ ELVIS, OREL AMERICKÝ, Kapitola 15. Opět letěli jeden za druhým. Ike dal znamení a začali klesat. Elvis pozoroval Ika, jak nabírá rychlost, pomáhal si ocasem a předvedl salto. Udělal dvě hvězdy a při té třetí se nechal vynést výš, obrátil se, předvedl další přemet a potom následovala celá plejáda nejkrásnějších skluzů jaké kdy Elvis viděl. Po hodinách cvičení, jež bylo pro Elvise jako škola hrou, to vypadalo, jako byly oba přátelé spojeni dohromady.

25.7.2014 v 9:00 | Karma: 6,44 | Přečteno: 236x | Diskuse| Ona

Carl Sinclair

Systém nelze zlomit. Zlomí tebe.

"ELVIS, OREL AMERICKÝ: Bajka skoro pravdivá" je příběhem všech, kteří hledají skrytý smysl života. Je to příběh o lásce a přátelství, jak dospět k moudrosti a jak se spojit s vlastní duší. Orel jménem Elvis, nám ukazuje, že lze přijmout nové myšlenky a nechat za sebou ty, které jsme přerostli. Kniha je napsaná v tradici "Racka Jonathana" pro nové tisíciletí. I když si někteří čtenáři myslí, že je to příběh Elvise Presleyho, krále Rock & Rollu, autor nás ujišťuje, že tomu tak není. Psal jenom o lidech, spirituálnim životě a nášem vztahu s orlem svobody, kterého máme každý z nás v srdci. _______________________________________________________________ ELVIS, OREL AMERICKÝ, Kapitola 14. Letěli do žulového lomu a usadili se přímo veprostřed na jednom balvanu. Připomínalo jim to obrovský amfiteátr se stěnami do půlkruhu kolem nich. "Tohle místo má nejlepší akustiku na světě," řekl Ike. "Nemusíš si zničit hlasivky, když cvičíš." Zaklapal jemně zobákem. "Slyšíš?" poznamenal s uspokojením. Klapání se odráželo od stěny a vracelo se zpátky silnější, plnější a jasnější, jako v opeře. "Chvěje se to!" vykřikl Elvis překvapeně. "Zesiluje to energii," objasnoval Ike. "Musíš ale používat jenom spodní část svého hlasového ústrojí. Myslím tím průdušnice." Ike si sáhl na krk. "Jinak si totiž zničíš hlas."

18.7.2014 v 9:00 | Karma: 6,36 | Přečteno: 320x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Al-Džazíra končí v Izraeli, rozhodla vláda. Televize se chce bránit

5. května 2024  13:28,  aktualizováno  16:20

Izraelská vláda v neděli jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra...

To je antisemitská i Bible? Část republikánů odmítá zákon na ochranu Židů

5. května 2024  15:58

Americká Sněmovna reprezentantů velkou většinou schválila návrh zákona zaměřeného proti...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  15:52

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Policie obvinila řidiče kamionu za smrtelnou nehodu na D1, hrozí mu až šest let

5. května 2024  15:47

Karvinští kriminalisté obvinili litevského řidiče kamionu, který v sobotu narazil do osobního auta...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 60
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1044x
Jsem byvaly sr. inzenyr ktery pracoval na orbitalni stanici ve Washigtonu a Houstonu. Muj sef byl druhy astronaut z Apollo 13, Fred Haise. Pred tim jsem pracoval jako Projektovy manazer na mega projektech v USA a strednim vychode. Pozdeji jsem byl vysokoskolsky pedagog na trech Australskych universitach a VSE.

Seznam rubrik