Když je student připravený, učitel se už najde

ELVIS, OREL AMERICKÝ: Kapitola 4. "Kdysi dávno," řekla Golondrina, když zase seděli ve voliéře, "používali egyptští písaři profil orla jako symbol pro volně se vznášející lidskou duši. Lidé milují svobodu, a proto milují i vás, orly," řekla Elvisovi. "V jižní části Mléčné dráhy je souhvězdí, které připomíná letícího orla," pokračovala," a říká se mu Aquila. To znamená španělsky orel. Když jsem tě uviděla poprvé, myslela jsem si, že to A. ve tvém jméně znamená Altair." "Co to znamená Altair?" "Letec. Tak se jmenuje nejjasnější hvězda v souhvězdí Aquila. Září jako démant na jejím levém rameni." "Golondrino, proč mi to všechno říkáš?" "Protože chci, abys věděl, co je to odvaha." "Myslíš, jak jsem střežil toho chlapce?" "A riskoval vlastní život." "Jak jsem ti říkal, jsem také ochranka, takže je to část toho, co dělám." "A jaký jsi," dodala. "Vidíš, být odvážný znamená být svobodný. Nejsi ledajaký pták, Elvisi, jsi symbolem svobody."

Povídali si povídali a Golondrina mu řekla o všem, co znala a co se jí kdy přihodilo. Vyprávěla mu o místech, která navštívila, o všem, co podnikala a o mnoha přátelích, které znala. Vyprávěla mu, jak každí rodiče očekávají, že až nadejde pravý čas, jejich děti je samy opustí, a proč ho Joe vzal do rezervace.

 "Asi jsem tehdy ještě nebyl připravený."

"Ted už jsi , jenom to netušíš." Mluvili o aerodynamice a o meterologii a o přípravách na dlouhý let. "No, Elvisi, víc ti toho o teorii letu nepovím," řekla. "Jsi stavěný jinak než já. Měl by ses učit od nějakých velkých ptáků."

 "Nezkušenost je největším zabijákem. To mi jednou řekl bratranec Preston a on by to měl vědět."

 "Pohleď na mě," řekla Golondrina a ukázala na svá křídla. "Jaká jsem malá. Když chci vzlétnout, musím rychle mávat křídly. To ty nemusíš. Nepůsobí na mě téměř žádný vztlak a ztratím rychlost daleko dřív než ty. Konec konců, všechno je to jenom instinkt. Let, navigace a vůbec."

 Jaký instinkt? Elvis se chtěl zeptat, ale nezeptal se.

 "Jednoho dne se všechno naučíš od orla jako jsi ty. Až přijde čas a odejdeš, určitě tě to naučí."

 "Když jsi opouštěla svoji rodinu, Golondrino, řekli ti, abys odešla?"

 "Ne, neřekli mi to," odpověděla. "Poznala jsem to. Jednoho dne to prostě přišlo. To vycítíš," řekla Golondrina.

 "Jaký je to pocit?"

 "Bolí to. Zdá se ti," pokračovala, potlačuje slzy, "zdá se, že je všechno pryč."

 "Když jsem odešel," řekl Elvis,"cítil jsem to samé." Potom tiše seděli a ani jednomu se nechtělo mluvit.

 "Soraya povídala, že na severu je velmi snadné lovit lososy," řekl Elvis, měně téma rozhovoru. "Jednou bych to měl zkusit."

 "Až přijde čas. Nejprve se musíš naučit dobře létat."

 "To bych rád, ale kdo mě to naučí?"

 "Když je student připravený," řekla Golondrina přesvědčivě, "učitel se už najde. Možná bys to měl zkusit v místech, kde létával tvůj bratranec Preston. Víš, kde ze Země vystřikuje horká voda."

 "Ale není to tam nebezpečné?" zeptal se Elvis.

 "Může to být nebezpečné pro jestřáby a tvé kalifornské bratrance. Ale ne pro tebe, Elvisi, jsi symbol amerického národa. Jsi chráněný od Kalifornie až po Aljašku. Proto tě tady Joe držel, než ti narostlo to bílé peří."

 "Pravda," potvrdil Elvis. "První čtyři roky svého života jsem vypadal jako mí kalifornští bratranci."

 "Ted už vypadáš jinak," řekla.

 "Jsem ohromen, Golondrino. Jak to, že toho tolik víš?"

 "Řekla jsem ti," odvětila a v očích se jí laškovně zablesklo, "že jsem z Argentiny..." a Elvis dopověděl:"...a tvůj táta vždycky říkával, že Argentinci jsou nejchytřejší lidé na světě."

 "Es la verdad, hermano."

 "Já vím. Je to pravda, moje sestřičko," souhlasil Elvis a oba se začali smát.

 Třetího dne se Golondrina cítila dost silná na to, aby pokračovala v letu. Chyběli jí její přátelé, kteří jak věděla, jsou určitě strachy bez sebe, co se jí přihodilo.

 "Odletím hned po představení, příteli," řekla jako jeho skutečný příznivce. Elvis neříkal nic a jenom se usmíval. Seděli spolu, když přišel Joe oblečený v černé kožené bundě se stříbrným orlem na zádech a s rukavicí.

 "Bylo mi potěšením," řekl Elvis. "Děkuji za všechno, Golondrino."

 "Vaya con Dios, mi hermano," řekla k slzám dojatá vlaštovka a následovala Elvise na představení, kterého nesl na ruce jeho otec.

 ____________________________________________________________________________________________

 Pokračování přistí pátek v 9:00

Autor: Carl Sinclair | pátek 9.5.2014 9:00 | karma článku: 6,90 | přečteno: 380x
  • Další články autora

Carl Sinclair

Býk číslo čtyři

3.10.2014 v 9:00 | Karma: 10,87