Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co s mrtvým manželem?

Moje žena a já jsme jak královská rodina. Nikdy spolu nelétáme jedním letadlem. Když jsme letěli do Saigonu, ona letěla přes Kuala Lumpur, já přes Bangkok. Na palubě letadla jsem totiž magnet na uřvané děti a zachovalé padesátnice. Obyčejně mám tu smůlu, že nějaké dítě brečí celou cestu hned za mým sedadlem. Tentokrát jsem měl ale štěstí. Letěl jsem v business class, takže za mnou nebyl žádný uřvanec. Zato vedle mne seděla sličná padesátnice, jménem Elizabeth. Letěla do Bangkoku, kde jako já plánovala zůstat pár dní. Zatímco já měl v tamní elitní nemocnici zvané Bumrungrad (bumrungrad.com) naplánovaných hned několik preventivních prohlídek a celkovou prohlídku mé pozemské schránky, než jsem pokračoval za ženou do Saigonu, Elizabeth letěla do Bangkoku nakupovat. Byla měsíc vdovou, jak mi prozradila, a nakupování prý zmírňuje její smutek a bolest v srdci. A navíc, manžel, který byl bohatý, neměl rád, když utrácela. Teď už je mu to prý jedno. Ne? Po Bangkoku prý, jak mi Elizabeth řekla, poletí do Zurichu, kde si nechá udělat diamant jako Ritz. To zbudilo mojí zvědavost. Jak si může někdo nechat udělat diamant?

„Z popela mého Jacka.“ Řekla. A mě hned napadlo, jestli Elizabeth nepotřebuje psychiatra. Ale nepotřebovala. „V Zurichu je firma, která z popela vašeho zesnulého, pomocí velké teploty, tlaku, elektrického proudu a ještě něčeho, čemu nerozumím, udělá diamant. No, a pak ho podle vašeho přání také vybrousí.“ poučila mě. Tak tohle pro mě byla úplně nová věc. Na co lidé nepřijdou!

„Je to jedinečný způsob, jak může člověk ocenit památku toho, kdo mu zemřel. Já bych chtěla mít z Jacka diamant velký jako Ritz.“

 Hned mě napadlo, jestli byl Jack na tak velký diamant dost mohutný. Elizabeth mě ale ujistila, že právě kvůli své mohutnosti dostal srdeční záchvat. „Rád hodně jedl a necvičil.“

„Cholesterol ho dostal.“ povídám s porozuměním.

„No, ale díky tomu, že měl rád jogurty a zmrzlinu, takže měl hodně vápníku,“ řekla s klidem vdova, „bude mít jeho diamant vyšší kvalitu.“

„Opravdu?“ zeptal jsem se nedůvěřivě.

Kývla. „Možná, že zbude ještě něco na náušnice nebo náramek.“

„Možná, že byste si mohla nechat udělat celou sadu šperků.“ povídám.

„Náramek, prsten a přívěsek na krk.“ zamyslela se. „To je výtečný nápad. Popele na to mám dost.“ Vstala, otevřela zásobník nad hlavou a vyndala z něj příruční kufřík, kde byla krabice, velká jako na boty. „Nebudu to rozbalovat, ale tady je můj Jack,“ řekla a zafňukala, „já si ho radši vzala s sebou na palubu, víte, jaké občas jsou aerolinky. Mohli by ho ztratit a já bych měla po diamantu.“

 Tomu jsem rozuměl, cestuji poměrně často. Když dala Jacka zpátky do zavazadlového prostoru, objednala si dvojitý koňak značky Martell. Asi jí to sebralo, holku, pomyslel jsem si, když mi po dlouhé chvíli a dvojitém koňaku začala tykat.

„Co bys dělal, kdyby ti tvá žena umřela?“

„Nic,“ povídám, „protože já půjdu první.“

„Jak to víš?“

„Jsem chlap, ne? To je statistika. My jdeme první, abyste nám vy ženské mohly na Dušičky nosit na hrob kytky a při tom fňukat. Jako moje tchýně. Ta nechtěla tchánovi chodit pro pivo, když ještě žil, a teď, dvacet let po pohřbu, říká, jak ráda by šla, kdyby tu byl. Je jí devadesát.“

„No vidíš, já mu tu jeho zmrzlinu dopřávala ve velkém. Vápník dělá lepší kvalitu diamantu.“

Bylo mi jasné, že Elizabeth je především praktická žena. Teď bude mít svého Jacka navždy a pod kontrolou. Může jít a dělat si, co chce, a pokud půjde nakupovat, Jack jí do toho nebude kecat. Jak ta moje.

 Než letadlo drnclo o letištní dráhu, domluvili jsme se, že se podělíme o taxíka, neb její hotel byl blízko mého. Ale celníci v Bangkoku, když viděli krásnou blondýnku ověšenou zlatem a diamanty, s drahými kufry, která vezla v příručním kufříku podezřele vypadající krabici, jejíž obsah se nápadně podobal kokainu ve formě, kterou ještě neviděli, přičemž ona jim začala tvrdit, že je to popel jejího zesnulého manžela, raději jí zadrželi. Já jel do Sheratonu taxíkem sám.

***

Jen co jsem se osprchoval a lehl do rozměrné postele potažené saténovým povlečením, zazvonil hotelový telefon. Věděl jsem, že to bude moje úzkostlivá žena, která chtěla vědět, že jsem doletěl do Bangkoku zdráv a v pořádku. Měl jsem pro ni překvapení, nad kterým jsem již několik hodin přemýšlel: bude změna plánu. Místo toho, aby mě po smrti spálila a pak rozprášila u jižní věže Golden Gate Bridge v San Franciscu, jak jsem si vždycky přál, vezme můj popel do Zurichu a nechá si z něj udělat dvě diamantové náušnice. Věděl jsem, že nosit něco na krku nesnáší. Jenže to nebyla žena, ale Elizabeth, která říkala, že prý, zrovna tak jako já, nemůže spát.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Carl Sinclair | pátek 31.1.2014 9:00 | karma článku: 18,38 | přečteno: 761x
  • Další články autora

Carl Sinclair

Proč bych stále chtěl být diktátorem v ČR?

Je to měsíc, co jsem četl o panu radním z Teplic. Nelíbilo se mu, že ženy bohatých přistěhovalců ze Středního východu, konkrétně z pouštního království Kuvajtu, skupují pozemky, kde se dá, aby na nich mohli budovat svá letní sídla. Kromě toho chtějí taky chodit zahalené v černých hábitech. Pan radní má pocit, že to není náš zvyk a že by ty dotyčné dámy zahalené po Teplicích chodit neměly.

7.10.2014 v 8:56 | Karma: 37,12 | Přečteno: 3711x | Diskuse| Politika

Carl Sinclair

Býk číslo čtyři

V Seville jsme už dva měsíce. Velká rozhodnutí v naší rodině dělám já. Jít na koridu, nebo-li býčí zápasy, jsem viděl jako nutnou životní zkušenost, kulturní povinnost. Nikdy jsem na na ní nebyl, ani moje žena. Brána číslo patnáct napsaná na našich dvou lístcích (jeden stál třicet šest euro) stojí naproti slavné čtvrti Triana a taky hospodě, kam rádi chodíme během přestávek mezi lekcemi španělštiny, asi šedesát metrů od mé školní židle.

3.10.2014 v 9:00 | Karma: 10,87 | Přečteno: 401x | Diskuse| Kultura

Carl Sinclair

Proč bych chtěl být diktátorem v ČR?

Protože diktatura je lepší (k vysvětlení viz můj blog z 10. ledna) a také protože na to mám: charakter, vizáž, vzdělání, zkušenosti i léta. Jak jistě víte, diktátorů jsou dva základní typy: 1) Diktátor tzv. “benevolentní“, se šedivými licousy a 2) Diktátor tzv. “nebenevolentní“, s černým fouskem. Obyčejně, když zkorumpovaná demokracie jako byla Weimarská republika (viz: http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDmarsk%C3%A1_republika) padne, přijde diktátor č. 2. Tak to na tomhle světě funguje. Nicméně v dalších volbách, budete-li ještě mít tu možnost volit, zvolte mě. Jak to uděláte? Vezmete si propisovačku (aby se to nedalo vymazat) a na volebním lístku všechny přeškrtnete a napíšete tam moje jméno. A abyste věděli, do čeho lezete, tak jako každý správný Diktátor vám v kostce nastíním ty nejpodstatnější věci, kterými svou diktaturu začnu:

16.8.2014 v 9:00 | Karma: 34,63 | Přečteno: 4240x | Diskuse| Politika

Carl Sinclair

Nikdy se nepřepínej. Udržuj si rezervy

"ELVIS, OREL AMERICKÝ: Bajka skoro pravdivá" je příběhem všech, kteří hledají skrytý smysl života. Je to příběh o lásce a přátelství, jak dospět k moudrosti a jak se spojit s vlastní duší. Orel jménem Elvis, nám ukazuje, že lze přijmout nové myšlenky a nechat za sebou ty, které jsme přerostli. Kniha je napsaná v tradici "Racka Jonathana" pro nové tisíciletí. I když si někteří čtenáři myslí, že je to příběh Elvise Presleyho, krále Rock & Rollu, autor nás ujišťuje, že tomu tak není. Psal jenom o lidech, spirituálnim životě a nášem vztahu s orlem svobody, kterého máme každý z nás v srdci. _________________________________________________________________________________ ELVIS, OREL AMERICKÝ, Kapitola 15. Opět letěli jeden za druhým. Ike dal znamení a začali klesat. Elvis pozoroval Ika, jak nabírá rychlost, pomáhal si ocasem a předvedl salto. Udělal dvě hvězdy a při té třetí se nechal vynést výš, obrátil se, předvedl další přemet a potom následovala celá plejáda nejkrásnějších skluzů jaké kdy Elvis viděl. Po hodinách cvičení, jež bylo pro Elvise jako škola hrou, to vypadalo, jako byly oba přátelé spojeni dohromady.

25.7.2014 v 9:00 | Karma: 6,44 | Přečteno: 236x | Diskuse| Ona

Carl Sinclair

Systém nelze zlomit. Zlomí tebe.

"ELVIS, OREL AMERICKÝ: Bajka skoro pravdivá" je příběhem všech, kteří hledají skrytý smysl života. Je to příběh o lásce a přátelství, jak dospět k moudrosti a jak se spojit s vlastní duší. Orel jménem Elvis, nám ukazuje, že lze přijmout nové myšlenky a nechat za sebou ty, které jsme přerostli. Kniha je napsaná v tradici "Racka Jonathana" pro nové tisíciletí. I když si někteří čtenáři myslí, že je to příběh Elvise Presleyho, krále Rock & Rollu, autor nás ujišťuje, že tomu tak není. Psal jenom o lidech, spirituálnim životě a nášem vztahu s orlem svobody, kterého máme každý z nás v srdci. _______________________________________________________________ ELVIS, OREL AMERICKÝ, Kapitola 14. Letěli do žulového lomu a usadili se přímo veprostřed na jednom balvanu. Připomínalo jim to obrovský amfiteátr se stěnami do půlkruhu kolem nich. "Tohle místo má nejlepší akustiku na světě," řekl Ike. "Nemusíš si zničit hlasivky, když cvičíš." Zaklapal jemně zobákem. "Slyšíš?" poznamenal s uspokojením. Klapání se odráželo od stěny a vracelo se zpátky silnější, plnější a jasnější, jako v opeře. "Chvěje se to!" vykřikl Elvis překvapeně. "Zesiluje to energii," objasnoval Ike. "Musíš ale používat jenom spodní část svého hlasového ústrojí. Myslím tím průdušnice." Ike si sáhl na krk. "Jinak si totiž zničíš hlas."

18.7.2014 v 9:00 | Karma: 6,36 | Přečteno: 320x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Komu spadne do klína západ Afriky? Ve hře o vliv je průmysl i dezinformace

26. května 2024

Premium Od spolupracovníka MF DNES v Africe Pozvolný odchod Francie ze západní Afriky je hotová věc. Zcela nahradit francouzský vliv ale bude...

Čechů ubývá, rodí se méně dětí. Není čas na sex a vztahy, vysvětlují odborníci

26. května 2024

Premium Stále více žen v Česku nemůže otěhotnět nejen z důvodů onemocnění, ale i kvůli odkládaní...

První barevná fotka zmizela v hlubinách času. Už ji nikdy nikdo neuvidí

26. května 2024

Seriál Je to jen pruhovaná stuha na tmavém pozadí, přesto představuje zásadní moment ve vývoji barevné...

V metru ve stanici Náměstí Republiky spadl do kolejiště člověk, provoz byl zastaven

25. května 2024  22:38,  aktualizováno  23:28

„Na stanici metra B spadl do kolejiště člověk. Provoz metra je přerušen v úseku Smíchovské nádraží...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 60
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1044x
Jsem byvaly sr. inzenyr ktery pracoval na orbitalni stanici ve Washigtonu a Houstonu. Muj sef byl druhy astronaut z Apollo 13, Fred Haise. Pred tim jsem pracoval jako Projektovy manazer na mega projektech v USA a strednim vychode. Pozdeji jsem byl vysokoskolsky pedagog na trech Australskych universitach a VSE.

Seznam rubrik