Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zabila postmoderní doba v našich srdcích soucit s druhými?

Téměř každý den sledujeme televizní zpravodajství plné osobních tragédií. Zprávy o obětech povodní, znásilnění, přepadení, loupeží, zemětřesení… u nás i v zahraničí. Chodíme do kina na nejnovější katastrofické filmy o zkáze světa… Hrůzy si doslova užíváme. Když ale pak někdo v našem okolí onemocní, zažije tragédii nebo má velké problémy, nechává nás to chladnými. Proč neprojevíme druhým soucit v jejich utrpení? Může za nedostatek sounáležitosti s druhými postmoderní doba?

SMRT MÉHO TÁTY

Stalo se mi to už poněkolikáté a stále se tomu divím. A zřejmě i divit nepřestanu. Když mi před rokem zemřel táta, zavolalo mi v té době pár přátel a známých a ptalo se mě, jak se mi daří.

Musela jsem se vyrovnat s tím, že už svého tátu nikdy neuvidím. Bylo na mě, abych oznámila všem tátovo úmrtí a také nakonec zařídila a vystrojila pohřeb.

Lidé, kteří mi v této době volali, nevěděli, co právě prožívám. Nicméně nemělo smysl lhát, většinu času jsem proplakala, protože jsem prožívala velkou ztrátu. Když jsem zrovna prožívala světlejší chvilky, snažila jsem čas využít k zařizování pohřbu a věcí kolem. Lidem, známým i přátelům, jsem tedy často stručně odpovídala, že mi právě zemřel táta.

Většina lidí reagovala slovy: „Aha, tak jo. Až bude po všem, tak se ozvi, půjdeme na café.“ Neměla jsem náladu ani čas se moc vybavovat, takže rozhovor skončil poměrně brzo. Co mě však zarazilo nejvíc?

Téměř nikdo na úmrtí mého táty, nereagoval slovy: „To je mi opravdu líto. Neznal jsem ho, ale přeji upřímnou soustrast.“ Postrádala jsem lidské pochopení, porozumění a možná i soucit s tragédií, kterou právě prožívám.

ATEISTÉ, ŽIDÉ, KŘESŤANÉ... BEZ SOUCITU

Musím přiznat, že takovým způsobem reagovali ateisté, Židé, křesťané a dokonce i jeden kazatel Církve bratrské. Toho jsem požádala, aby při posledním rozloučení na hřbitově naposledy o tátovi promluvil a dodal nám pozůstalým naději.

Nakonec jsem plánovaný pohřeb zrušila, protože kazatel byl tak zaneprázdněný službou ve svém sboru, že jsem ho již po třetí žádosti, nechtěla obtěžovat.

Ukázalo se, že i ze strany rodiny, nebyl velký zájem. Což mě také mrzelo. Ale byl to důvod, proč žádný pohřeb nedělat a neangažovat se, když o to moc nikdo nestál. Nakonec zůstalo jen u malého rozloučení na hřbitově a posezení v restauraci s nejbližší rodinou.

NEMOC, NEÚSPĚCH, TRAGÉDIE V NAŠICH ŽIVOTECH

Podobné situace se v mém životě opakují… Když jsem nemocná a ležím sama doma s horečkou, nebo když se mi naposledy nepodařily státnice na vysoké škole… Anebo poslední událost v mém životě, kdy jsem se dozvěděla, že blízký přítel má před sebou pár měsíců života. Hledá se pro něj vhodný dárce srdce a on zatím čeká, zda se dožije transplantace srdce nebo zemře.

PROČ NECÍTÍME SOUCIT S DRUHÝMI?

Pokládám sama sobě otázky – Proč necítíme s druhými soucit, když něco těžkého prožívají? Proč neprožíváme lítost? A nakolik v tom hraje roli naše sobecké já? Jak moc je pro nás důležitější vlastní pocit pohody a skvělého života než utrpení, problémy a bolest kolem nás?

DOSTALA NÁS MÉDIA TAM, KAM CHTĚLA?

Odpověď se z mého pohledu nabízí dvojí. Za prvé - jsme příliš zaměření na sebe sama, že cokoliv, co se netýká přímo nás, naší rodiny, manžela, dětí nebo prarodičů, případně nejlepších přátel, s námi nijak nehne. Každý máme konec konců svůj vlastní život a co je mi do druhých, ne?

Pak se nabízí druhá odpověď - kterou vyjádřil Neil Postman ve své knize Ubavit se k smrti a také Karel Hvížďala v knize Moc a nemoc médií.

Oba se zabývají vysvětlením z hlediska médií. Jako diváci, posluchači nebo čtenáři jsme v současné době syceni katastrofickými a tragickými zprávami, thrillery a horory, které zobrazují nejhorší lidské stránky utrpení.

Tragédie, bolest, zranění, nemoci, smrt... jak z České republiky tak ze zahraničí vnímáme díky moderním technologiím téměř ve stejné chvíli, kdy se to děje.

Jde o silné emoce, které prožíváme, i když uměle, nepřímo. Je jedno, zda jde o reálné situace, film na plátně Cinema city nebo zprávy na naší plazmě doma v obýváku.

Na utrpení rodiny, přátel, sousedů či blízkých přítele už nám nezbývá v našem srdci místo. Otupěli jsme.

Většinou ve svých blogech kladu na závěr otázku. Dnes by mě zajímalo, zda jste se také setkali s necitlivostí, hrubostí a chybějícím soucitem ve svém životě? Pište, diskutujte a e-mailujte…

Fotografie:

www.flikr.com

Autor: Hana Rebeka Šiander | pondělí 30.8.2010 9:15 | karma článku: 19,29 | přečteno: 1560x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Moje 90letá přítelkyně

Člověk nikdy netuší, koho potká. A tak se mi poštěstilo, že jsem po přestěhování narazila na báječnou sousedku. Muži, vzdělání, knihy, filmy, hudba, móda, dějiny... V tom všem si skvěle rozumíme a nezáleží na věku.

24.6.2024 v 12:00 | Karma: 22,32 | Přečteno: 578x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Moje 90letá přítelkyně

Člověk nikdy netuší, koho potká. A tak se mi poštěstilo, že jsem po přestěhování narazila na báječnou sousedku. Muži, vzdělání, knihy, filmy, hudba, móda, dějiny... V tom všem si skvěle rozumíme a nezáleží na věku.

30.5.2024 v 14:33 | Karma: 6,03 | Přečteno: 86x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Jak ztratit kamarádku snadno a rychle díky sociálním sítím

Víc jak rok jsem se těšila z krásného přátelství. Pak jsem kamarádce poukázala na chybu v jejím životě, díky které trpěla. Následovalo ukončení vztahu. Jak negativně ovlivňují sociální sítě naše vztahy?

27.4.2024 v 12:06 | Karma: 25,81 | Přečteno: 3923x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Proč mě přestalo bavit nakupování oblečení

Ačkoliv se obchodní řetězce dušují, že se zaměřují na ochranu přírody, šetrnost a udržitelnost, nic není vzdálenější realitě. Nekvalitní oblečení stěží přežije dva roky, nemá styl, ale zato je z mizerných materiálů.

25.4.2024 v 21:55 | Karma: 38,19 | Přečteno: 5546x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 15,08 | Přečteno: 787x | Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Muž přišel kvůli polibku skoro o nos. Útočník ho sekl samurajským mečem

26. června 2024  20:14

Americká policie zadržela jednoho muže kvůli neobvyklému útoku. Šestatřicetiletý Peter Michael...

Vláda navrhuje zvýšení měsíčního poplatku České televizi na 150 korun

26. června 2024  5:53,  aktualizováno  20:05

Vláda schválila návrh na zvýšení měsíčních poplatků veřejnoprávním médiím. Zatímco u České televize...

GLOSA: Tektonické desky politiky v pohybu. Ale kdo riskne koalice stran?

26. června 2024

Premium Co je moc, to je moc, celá koza v polívce, to je o nemoc. To říkávaly naše babičky, když něco fakt...

V kolumbijském Medellínu spadla kabina lanovky. Jeden člověk zemřel

26. června 2024  19:42

Při pádu lanovky ve druhém největším kolumbijském městě Medellín zemřel ve středu nejméně jeden...

Karban a Karban, s.r.o.
Řidič/ka dodávky/skladník

Karban a Karban, s.r.o.
Praha
nabízený plat: 36 500 - 40 000 Kč

  • Počet článků 626
  • Celková karma 22,55
  • Průměrná čtenost 3803x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->