Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Moje 90letá přítelkyně

Člověk nikdy netuší, koho potká. A tak se mi poštěstilo, že jsem po přestěhování narazila na báječnou sousedku. Muži, vzdělání, knihy, filmy, hudba, móda, dějiny... V tom všem si skvěle rozumíme a nezáleží na věku.

Když jsem před rokem měnila jeden pronájem za druhý, vůbec jsem netušila, jaké budu mít sousedy. Jistě to znáte sami. Někdy je to radost, někdy naprosté utrpení. Anebo je to také něco mezi. Vzájemně se pozdravíte a u toho to skončí.

Na mém předchozím bydlišti to byla hrůza! Na patře v cihlovém domě na Smíchově, kde jsem bydlela, jsem byla nejstarší ze všech. Ve třech bytech na patře bydleli buď dvacátnice či třicátníci.

Sousedka, se kterou jsem sdílela společnou stěnu, vlastnila dvě kočky a kromě toho, že jim dávala napít a nažrat, jim uklízela tak jednou týdně, možná i déle. Většinu ročního pronájmu jsem tedy protrpěla v strašném zápachu, který se mi linul podél koupelnového a toaletního potrubí a vnikal do bytu.

Všichni moji sousedé a sousedky měli společné, že jim bylo úplně jedno, co se kolem nich děje. Hlavně nic neřešit! Nehrotit! Pohodička. Takže když například vypadly pojistky, tak nikoho nezajímalo, jak a kde by se měly nahodit. Když jsem se o to zajímala, bylo mi řečeno, že až se večer vrátím domů, jistě to vyřeším sama.

Takové a podobné situace jsem zažívala opakovaně. Až jsem měla dojem, že mě dvacetileté a třicetileté „děti“ pasovaly do jakési role „mámy“, která se postará na patře v domě o neustálý přísun elektrické energie, teplou vodu v bojleru, vypakuje z domu usazené zfetované „smažky“ a podobně.

Nebudu zapírat, že mě to unavovalo a vskutku jsem měla dojem, že žiji mezi dětmi, které se baví, ale nemají chuť být zodpovědní a stavět se problémům čelem a řešit je. Což je ostatně jedním z rysů dospělé osobnosti dle vývojové psychologie.

A tak jsem tak trochu s hrůzou a napětím očekávala, jací budou moji noví sousedé v domě v Praze na Vinohradech, kam se přestěhovala v červenci roku 2023. Ne, já nejsem pesimista, ale raději se nechám mile překvapit, že je to lepší, než jsem doufala.

Po přistěhování do domu jsem uklidila, zařídila byt, nové věci přikoupila a těch, které jsem nepotřebovala, jsem se zbavila. Pak jsem, jak už mívám ve zvyku, zaklepala na nejbližší dveře a čekala, kdo mi otevře. Připravila jsem si představování a úvodní řeč, abych udělala dobrý dojem.

Otevřela mi starší dáma, které jsem tipovala kolem sedmdesáti let. Byla milá, laskavá, přátelská, usměvavá, se smyslem pro humor a jak jsem později zjistila, i neustále dobře naladěná.

Seznámily jsme se a mně se velice ulevilo, že mám tak báječnou sousedku. Ona byla zase ráda, že ví, kdo naproti ní bydlí. Obě jsme se ujistily (to mi přišlo téměř jako v nějakém československém filmu), že kdybysme jedna či druhá potřebovaly během vaření sůl, koření, vajíčko či mouku, a nebyly by v zásobě ve spižírně, že si to vzájemně poskytneme. Malé gesto, ale velice mě udělalo radost. Ostatně jsem věděla, že paní sousedka to myslí vážně.

Také jsme si slíbily návštěvu u mě doma, u paní Věry a pak posezení u kávy v kavárně, což jsme také všechno postupně uskutečnily.

Někdo by si mohl klást otázku, co mě asi tak může spojovat s ženou, kterou je dvakrát starší než já? Anebo o čem si ona může povídat se mnou?

Ať už bude otázka položena tak či onak, skvěle si rozumíme. Popovídáme si skvěle o současné politice (a v tom se shodujeme), jako o historii. Například paní sousedka Věra vzpomínala, jak jela jako holčička do Prahy a navštívila se třídou Pražský hrad. Tehdy bylo po II. světové válce a na Hradě byl presidentem Edvard Beneš.

Protože bylo tehdy obvyklé mít k politikům úctu a vážit si jich, tak jako malá obdivovala a milovala presidenta Beneše. Když dorazila se třídou na náměstí, postavily se všechny děti pod balkón a skandovaly: „Beneš! Beneš! Beneš!“ A pan president vyšel na balkón, dětem udělal radost a zamával jim. Paní sousedka si dodnes pamatuje na tu radost a slzy, které jí kanuly po tvářích, když uviděla na vlastní oči našeho pana presidenta.

Takže zatímco paní sousedka vypráví o svém zážitku, já si vzpomínám, jak jsem o tom kdysi dávno četla v jedné historické knize. Musím se přiznat, že jsem pak vyndala a oprášila sádrový odlitek hlavy prvního presidenta osvoboditele Tomáše Garriguea Masaryka a Dr. Edvarda Beneše. Obě jsme si nostalgicky povzdechly: „Jó, to byly tehdy časy!“

Pak se vrhneme na módu a hodnotíme, co vídáme dnes a denně kolem sebe. Toto je oblast, kde se také shodujeme, žel, končíme s tímto tématem velice konsternované a smutné. Móda, která by se nám líbila, snad už ani neexistuje. Těžko zahlédnout v ulicích krásně oblečenou ženu či gentlemana v dobře ušitých šatech, které mu padnou, a čistých botách.

Ale vynahradím si to tím, že vyzvídám, co a kdy paní Věra nosívala ve 40., 50., 60. a 70. letech XX. století. To byla ještě nádherná móda! 80. a 90. léta bylo to nejhorší, co nám mohl kdo kdy nabídnout. Vzhledem k návratu módy těchto let, jsme obě téměř zoufalé a zarytě se odmítáme něčemu tak strašnému přizpůsobit. Ačkoliv se opět shodujeme v názoru, že momentálně nejsme prostě moderní. Ale nevadí nám to.

Velmi zajímavým tématem jsou muži. Jsem doslova fascinována, když slýchám, jací byli muži dříve. Paní sousedka Věra s nadšením a nádhernými vzpomínkami popisuje svého tatínka. A když pak vidím, jak ho dle fotografie nakreslila její vnučka uhlem, musím paní Věře dát za pravdu, že její tatínek vypadal opravdu jako filmový herec z období zlaté éry I. republiky. Byl velice podobný herci Raulu Schránilovi.

Paní Věra zmíní i příklady ze svého okolí – nevěry, podrazy ve vztazích, opouštění starších manželek muži, kteří si našli mladší náhradnice (když chytili „druhý dech“ a pořídili si další potomky). Jsou to pro mě střízlivá varování.

Probereme dřívější galantní chování mužů a současné hrubé způsoby, jak se muži dříve a nyní oblékali, ale také si s chutí vyslechnu, jak dříve muži projevovali zájem o ženy, jak je zvali na kávu do kavárny, psali básně, nosili květiny a čokoládové bonboniéry.

Zde vzdychám nejvíce já! „Ach, kdeže ty loňské sněhy jsou...“ Paní sousedku Věru, která je pokaždé dobře naladěná, moje vzdychání rozesměje a pobaví. Co se týká mužů, kdybych chtěla někdy poradit, určitě půjdu za ní.

Obě jsme hodně a dlouho studovaly a tak se vrháme na téma školství. Ostatně paní Věra pracovala celý život jako učitelka. Nejprve jako kantorka na I. stupni, pak si doplnila další vzdělání o speciální pedagogiku a věnovala se dětem s handikepem.

Jediným smutným tématem je, že ačkoliv je paní Věře devadesát let, vypadá na sedmdesát. A tak když jede například metrem, tramvají či autobusem po Praze, i když je čilá a vitální až běda, někdy by si ráda přeci jenom sedla. Zvláště, když jede od lékaře, nebo má za sebou delší výlet. Ale aby jí pustili dvacátníci či třicátníci sednout, to se nestává nikdy. Většinou ji pustí sednou lidé o dvacet let starší. Lidé jako jsem já. Paní Věra říká: „Asi na tu devadesátku vážně nevypadám, co? Zřejmě si myslí, že jsem mnohem mladší!“

Možná si nedokážete představit, že by vaší přítelkyní byla žena, které je devadesát let, ale věřte mi, je to výhra! Většinu toho, co mě v životě potkalo, už zná a rozumí mi. Pokud jsem ještě něco neprožila, ona už s největší pravděpodobností ano. Má úžasnou paměť. Je stále krásná, umí se pěkně oblékat, stále něco podniká, chodí ráda na konzerty vážné hudby své vnučky, pravidelně sleduje filmové novinky ve svém oblíbeném kině. Před problémy neuhýbá, je zodpovědná a ví, že se musí řešit. Pokud se zeptám na radu, dostanu ji s životní moudrostí a nadhledem. Nestěžuje si, nereptá, je stále optimistická a přemýšlí, co zajímavého bude dělat v příštích dnech, které ji čekají. Mít přítelkyni, které je devadesát let, je opravdové požehnání. Je pro mě obrovskou inspirací!

Krásné letní dny a letité přátele vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Autor: Hana Rebeka Šiander | čtvrtek 30.5.2024 14:33 | karma článku: 4,46 | přečteno: 62x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Jak ztratit kamarádku snadno a rychle díky sociálním sítím

Víc jak rok jsem se těšila z krásného přátelství. Pak jsem kamarádce poukázala na chybu v jejím životě, díky které trpěla. Následovalo ukončení vztahu. Jak negativně ovlivňují sociální sítě naše vztahy?

27.4.2024 v 12:06 | Karma: 25,81 | Přečteno: 3877x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Proč mě přestalo bavit nakupování oblečení

Ačkoliv se obchodní řetězce dušují, že se zaměřují na ochranu přírody, šetrnost a udržitelnost, nic není vzdálenější realitě. Nekvalitní oblečení stěží přežije dva roky, nemá styl, ale zato je z mizerných materiálů.

25.4.2024 v 21:55 | Karma: 38,19 | Přečteno: 5530x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 15,08 | Přečteno: 783x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 11,37 | Přečteno: 520x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma: 19,12 | Přečteno: 961x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Evropu čeká vlna veder, dorazí i do Česka. Ve Španělsku čekají 45 stupňů

11. června 2024  15:34,  aktualizováno  15:49

Teploty v Evropě od víkendu výrazně vzrostou. Od pondělí do čtvrtka příštího týdne bude letní až...

Centrem Prahy nejezdí dvě ze tří linek metra, policie řeší odložené kufry

18. června 2024  13:53,  aktualizováno  14:21

Aktualizujeme V úterý odpoledne policie uzavřela část Václavského náměstí kvůli nálezu podezřelého zavazadla....

Dodávka na pěší zóně srazila a usmrtila seniorku, zůstala zaklíněná pod autem

18. června 2024  14:19

Tragickou dopravní nehodu vyšetřovali dnes dopoledne olomoučtí policisté i hasiči na pěší zóně v...

Potyčka na ubytovně v Ústí skončila vraždou, podezřelého policie zadržela

17. června 2024  12:06,  aktualizováno  18.6 14:01

Policisté vyšetřují vraždu na ubytovně v Ústí nad Labem. V násilný trestný čin zřejmě vyústila...

„Ficovi pomohlo, že sám bojoval.“ Lékař poprvé popsal dny po atentátu

18. června 2024  13:11,  aktualizováno  13:50

Rychlé zotavování slovenského premiéra Roberta Fica po atentátu v Handlové souviselo s tím, že...

Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.
Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.

Máte ve své koupelně starou žehličku na vlasy nebo fén? V oblasti vlasové péče došlo v poslední době k obrovským inovacím. Je ale opravdu nutné...

  • Počet článků 625
  • Celková karma 22,61
  • Průměrná čtenost 3808x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->