Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pohřební služba ASTRA v Ústí nad Lab.? Nestačíte se divit! - I. díl

Smrt si nikdo z nás vybírá. Když nám nečekaně zemře někdo blízký, není čas na otálení, ale je třeba rychle zajistit pohřební službu. Já jsem se rozhodla pro službu, která je na internetu prezentovaná jako Pohřební služba ASTRA, s. r. o. Po jednání však zjistíte, že se vůbec nejednalo o tuto pohřební službu, máte co do činění s René a Janou Patlejchovými a vůbec celé jednání okolo pohřbu vám připadá jako parodie.

Dne 1. června 2009 mi zemřel otec. O jeho úmrtí jsem se dozvěděla od Městské policie města Ústí nad Labem. Policie dorazila na místo po rychlé záchranné pomoci. I když přijela velmi rychle, pomoci se už nedalo. Protože bydlím v Praze, dostavil se do bytu mého otce strýc Jaroslav a jemu policie nabídla, že zajistí pohřební službu.

POHŘEBNÍ SLUŽBA ASTRA, s. r. o.

Můj strýc, kterému bude brzy 80 let, se zajištěním pohřební služby souhlasil a po odvezení mrtvého mi řekl, že se mám dostavit kvůli dohodnutí podrobností do Pohřební služby ASTRA, s. r. o., která sídlí v Pařížské ulici 1170/1, 400 01, Ústí nad Labem.

Sama jsem se taky před odjezdem do Ústí nad Labem zajímala o nabídku pohřebních služeb v Ústí nad Labem. A částečně jsem se rozhodla pro nabídku Pohřební služby ASTRA, s. r. o. Proto jsem neměla důvod službu měnit. V otázce výběru mě ovlivnily také webové stránky, které jsou na profesionální úrovni na: http://www.astra.xf.cz/astra/

Tento web jsem také objevila ve vyhledávači firem na www.seznam.cz - http://www.firmy.cz/detail/1985203-pohrebni-sluzba-astra-usti-nad-labem-centrum.html a také na www.pohreb.cz, který doporučuje seriózní pohřební služby v Ústeckém kraji. Všechny tyto odkazy se týkají reklamy na firmu, která se jmenuje Pohřební služba ASTRA, s. r. o., jak se ale dočtete ve II. díle blogu, není tomu tak.

JAK JSEM ZAŘIZOVALA POHŘEB SVÉMU OTCI

S informacemi z internetu, s pláčem, s lítostí, že už nikdy neuvidím svého otce a s tím, že mě právě čeká opět něco nového, jsem odjela do Ústí nad Labem zařídit pohřeb. Již z prvního setkání v Pohřební službě ASTRA, s. r. o. jsem neměla dobrý dojem.

Když Vám ale zemře otec, nepřemýšlíte příliš racionálně. Je to spíš o zármutku a nepřeje si nic víc, než abyste měli jednání s pohřební službou a s dalšími úřady za sebou. První kontakt, a také i všechny další, proběhly s panem René Patlejchem v sídle pohřební služby.

URNY S POPELEM, NOVÉ URNY, ŠPINAVÉ TALÍŘE A CENÍKY RAKVÍ

Přišla jsem ve chvíli, kdy jednal s nějakou mladou ženou. Požádal mě, abych si zatím sedla do křesla a počkala ve stejné místnosti, kterou jakou jedinou zřejmě služba využívá. Jestli si to pamatuji dobře, místnost byla natřená na oranžovo, v policích byly vystaveny urny s popelem zemřelých a také nové urny, které čekaly na svého kupce. V jiném rohu místnosti byly talíře a sklenice od snědeného jídla, jinde poházené fotografie rakví a ceníky. Neměla jsem z toho všeho dobrý dojem.

SMRT JAKO TRAGÉDIE VYSTAVENÁ "VE VÝLOZE"

Když mladá žena odešla, pan Patlejch mi sdělil, že jí právě zemřelo narozené dítě a že je v těžké situaci, protože nemá na pohřeb, a řekl mi, že se jí snažil poradit, jak získat od nějakého úřadu finance. Jeho chování se mi jevilo velmi netaktní a neseriózní, protože se domnívám, že klient a jeho „tragedie" by měly zůstat pro jiné tajemstvím.

MALÉ ROZLOUČENÍ S RODINOU

Můj otec byl celkem uzavřený člověk a neměl, kromě nejbližší rodiny, téměř žádné přátele. Proto jsem věděla, že klasický pohřeb neudělám. Přála jsem si tátu zpopelnit a rozloučit se s ním v rodinném kruhu.

Pan Patlejch mi nabídl různé druhy rakví, uren a také mě upozornil, že ceny jsou nízké, protože firma není plátcem DPH. Pak mi oznámil konečnou cenu, která činila 12 681 korun. Zajímalo mě, co všechno konkrétně cena zahrnuje, protože se tyto údaje na daňovém dokladu neobjevily.

PENÍZE "NA DŘEVO"

Sdělil mi ústně jednotlivé položky a také mě upozornil, že platba proběhne hned a v hotovosti (dnes mi to přijde divné, protože na daňovém dokladu je i číslo účtu, které je u Raiffesen Bank). Samozřejmě, že u sebe tak vysoké finanční částky nenosím! Pan Patlejch mi ale pohotově nabídl bankomat naproti firmě...

PARTE ZDARMA JAKO MILÁ POZORNOST PODNIKU

Po zaplacení mi pan Patlejch nabídl, že firma poskytuje zdarma zhotovení parte jako milou pozornost pro klienty, což jsem uvítala. Představa, že bych musela zavítat ještě někam jinam, mi přidělávala další starosti.

Pan Patlejch se mě ptal, co bych si přála mít na parte a zapisoval si informace na papír. Nabídl mi tři varianty formulace oslovení a já jsem nebyla spokojená. Chtěla jsem tedy od pana Patlejcha jiné slovní vyjádření. On mi na to řekl, že zatím všichni byli spokojení a nikdo jiné formulace nechtěl.

Protože nebyl schopen mi navrhnout něco dalšího, nakonec jsem formulace vymyslela sama. Radil mi, abych si nedávala na parte celé své jméno, že to není zvykem... Klíčovými verši, které jsem si přála mít na začátku parte měly být verše, které jsem ukázala pana Patlejchovi na internetu. Šlo o citaci z biblické knihy Kazatele 3,1-11. Dohodli jsme se na setkání druhý den, kdy si vyzvednu vytištěná parte.

PARODIE NA PARTE

Druhý den jsem tam byla celkem třikrát. Parte stále nebylo. Nakonec jsem se rozhodla učinit konec všem slibům a zašla jsem rovnou do firmy. Zjistila jsem, že pan Patlejch začal dělat parte před pár minutami! Požádal mě, abych se usadila v křesle a chvíli počkala. Pak mě pozval k PC a ukázal mi parte. Ptal se mě, zda jsem spokojená. Parte začínalo slovy, že zemřel můj otec a pak následovaly naprosto jiné verše! Jednalo se sice o verše z knihy Kazatele, ale o verše z první kapitoly! Já si přála třetí kapitolu.

Chyběla citace, text byl příliš velký, nevycentrovaný, všechno kurzívou... Tak hrozné parte jsem neviděla! Pan Patlejch pracoval ve Wordu, ale když jsem mu nějaké věci ukazovala a vysvětlovala, jak bych si přála, zjistila jsem, že neumí ani základní funkce textového programu Word.

Ptala jsem se, jak může nabízet lidem parte, když nemá žádné grafické programy. Řekl mi, že jsem příliš náročná a že zatím všichni byli spokojení s jeho službami a prý si nikdo nestěžoval.  Nakonec mi slíbil, že parte dodělá sám a abych už nemusela čekat, že mi je zaveze na ústeckou adresu.

Pan Patlejch opravdu přijel. Ale parte, které mi dovezl mi připadalo jako parodie na parte! Kromě chyb na parte, které jsem panu Patlejchovi vytýkala osobně a které tam i tak nechal, za číslovkou úmrtí chyběla tečka (tu jsem pak doplnila tužkou)...

Když pan Patlejch odjel, znovu jsem si doma prohlédla parte a zjistila jsem, že první bylo vytištěné na tiskárně, ale další kopie byly udělány na kopírce, kde docházel toner. Takže první parte bylo vytištěno kvalitně, všechna ostatní jsou kvůli nedostatku barvy v toneru "pruhovaná".

CHYBĚJÍCÍ SEBEREFLEXE, JEN SAMÁ CHVÁLA

Osobně jsem některé věci panu Patlejchovi, které se mi zdály jako naprosto neprofesionální, řekla, ale opět jsem si vyslechla, že si zatím nikdo nestěžoval a všichni byli spokojení. 

A JAK TO BYLO DÁL?

Smrt blízkého člena rodiny je už sama o sobě velmi smutná událost. Pokud se však ještě přidá taková zkušenost s pohřební službou, máte pocit, že už to nemůže být horší. Nejvíce mě na tom všem však zarážel přístup pana Patlejcha, který se stále divil, že jsem s něčím nespokojená a že si pořád na něci stěžuji. Naprosto mu chyběla jakákoliv sebereflexe, že je něco špatně.

Pokud vás zajímá, jak jsem si poradila s parte, jak jsem zjistila, že jsem vlastně celou dobu nejednala s Pohřební službou ASTRA, s. r. o., ale s fyzickou osobou Jana Patlejchová Šmejkalová a jak jsem se obrátila s žádostí o prošetření podivného přístupu na Českou obchodní inspekci a Živnostenský odbor Magistrátu města Ústí nad Labem, pak si přečtěte i II. díl mého blogu, který vyjde 5. října 2009.

Pokud má rovněž někdo podobnou zkušenost s René a Janou Patlejchovými, pak neváhejte a napište mi!

Odkazy a fotografie:

www.bible21.cz

www.flikr.com a fotografie z alba Hany Rebeky Šiander

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Hana Rebeka Šiander | pátek 2.10.2009 9:00 | karma článku: 21,04 | přečteno: 4407x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Jak ztratit kamarádku snadno a rychle díky sociálním sítím

Víc jak rok jsem se těšila z krásného přátelství. Pak jsem kamarádce poukázala na chybu v jejím životě, díky které trpěla. Následovalo ukončení vztahu. Jak negativně ovlivňují sociální sítě naše vztahy?

27.4.2024 v 12:06 | Karma: 25,68 | Přečteno: 3852x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Proč mě přestalo bavit nakupování oblečení

Ačkoliv se obchodní řetězce dušují, že se zaměřují na ochranu přírody, šetrnost a udržitelnost, nic není vzdálenější realitě. Nekvalitní oblečení stěží přežije dva roky, nemá styl, ale zato je z mizerných materiálů.

25.4.2024 v 21:55 | Karma: 38,16 | Přečteno: 5513x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 15,08 | Přečteno: 778x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 11,37 | Přečteno: 519x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma: 19,12 | Přečteno: 958x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Nemovitosti bez majitele? Rusové chtějí na Ukrajině zabavit přes 13 tisíc bytů a domů

21. května 2024  7:59

Ruské úřady chtějí na okupovaných ukrajinských územích zabavit více než 13 tisíc bytů a domů, které...

Prezident Pavel navštíví Explosii, děti v léčebně i podebatuje ve Vysokém Mýtě

21. května 2024  7:30

Poslední kraj, který v roli prezidenta České republiky Petr Pavel ještě oficiálně nenavštívil, je...

Kolony brzdí provoz na D5 a D8 před hranicemi, důvodem jsou německé kontroly

21. května 2024

Na dálnicích D5 a D8 stojí před hraničními přechody do Německa dlouhé kolony především kamionů....

Neapolí otřáslo zemětřesení. Bylo nejsilnější za posledních 40 let

21. května 2024  6:16,  aktualizováno  6:29

Okolím jihoitalské Neapole v pondělí večer otřáslo zemětřesení, podle agentury AFP nejsilnější za...

  • Počet článků 624
  • Celková karma 21,88
  • Průměrná čtenost 3813x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->