Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nápadná podobnost dvou kauz: Klimovičová x Jourová

Kauzy Evy Klimovičové a Věry Jourové mají až nápadně mnoho společného. Jedná se o ženy, které pracovaly pro ministry, jedna jako poradkyně, druhá byla náměstkyní. Po odchodu ze svých funkcí, vypukly za velkého mediálního zájmu jejich kauzy. Všechno odstartovaly skryté nahrávky. Konec kauz je ještě zajímavější. Po dvou letech výslechů, vyšetřování, domovních prohlídek a odposlechů, je soudy zprostily obvinění. Jsou totiž nevinné.

Začalo to pročítáním novinových článků a zpravodajských serverů o kauzách „Klimovičová“ a „Jourová“. Nejprve jsem si myslela, že se mýlím. Obě dvě kauzy mají totiž nápadně mnoho shodných znaků (viz níže). Napadá mě mnoho otázek, ale několik z nich se v mé mysli opakuje: Proč se staly tyto dvě ženy nepohodlné? Komu vadily? Stály v pozadí politické strany nebo jednotlivci? A jakou roli v kauzách hrála média?

Ať už je pravda jakákoliv, můžeme si na těchto dvou kauzách všimnout, že policie i soudy konaly rychleji než měly. Obě ženy byly obviněné z korupce na základě skrytých nahrávek. S nahrávkami pracovala média a kauzy „přiživovala“. Osobní, rodinný i profesní život obou žen utrpěl velkou újmu.

Po dvou letech vyšetřování, soudních přelíčení, domovních prohlídek, odposlechů, prověřování rodiny i blízkých přátel, kauzy skončily. Média to téměř nezaznamenala. A je jakoby samozřejmé, že ani Klimovičová ani Jourová nemohou čekat omluvu. Zřejmě šlo o pokus, jak dostat dvě ženy, v určitém klíčovém období vysoce postavené státní úřednice, na několik let do vězení, ale nepodařilo se...

Život jde dál a jak Klimovičová, tak i Jourová se nevzdaly. Pomalu se jejich život vrací do normálních „kolejí“, pracují, žijí…

Pojďte se podívat spolu se mnou, v čem jsou si kauzy podobné:

KAUZA KLIMOVIČOVÁ - KDO: MUDr. Eva Klimovičová, povoláním lékařka, výkonná sekretářka Výkonné rady České lékařské komory, poradkyně ministra zdravotnictví Davida Ratha (ČSSD).

KAUZA JOUROVÁ – KDO: Mgr. Věra Jourová, nejprve ředitelka odboru na Ministerstvu pro místní rozvoj, poté náměstkyně ministra. Nejprve pracovala pro ministra místního rozvoje Jiřího Paroubka a poté ho vystřídal Radko Martínek (oba z ČSSD).

KAUZA KLIMOVIČOVÁ – KDY: Kauzu odstartovala reportáž Jiřího Hynka o uplácení Klimovičové v České televizi v hlavním vysílacím čase Událostí, 27. listopadu 2005.

KAUZA JOUROVÁ – KDY: Kauza vznikla zatčením Jourové 13. října 2006, policisty z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) po příletu na ruzyňské letiště v Praze. Vše se odehrálo za velkého mediálního zájmu a odvysílané reportáže Janka Kroupy v pořadu Na vlastní oči v televizi NOVA.

KAUZA KLIMOVIČOVÁ – KAUZA: Reportáž byla o Klimovičové odvysílaná na základě sestříhané skryté tříminutové nahrávky. Tam si údajně Klimovičová říkala o úplatek ve výši 4 000 000 korun za podporu časopisu Tempus Medicorum a za sjednání schůzky s Rathem.

KAUZA JOUROVÁ – KAUZA: Jourová měla údajně přijmout 2 000 000 korun úplatku v rámci příprav podvodného čerpání peněz z evropských fondů na opravu zámku v Budišově na Třebíčsku. Peníze měly být od gangu kolem extajemníka premiérů ČSSD Zdeňka Doležela, starosty Budišova Ladislava Péti a tehdejšího úředníka ministerstva zemědělství Miroslava Řehulky.

KAUZA KLIMOVIČOVÁ – NAHRÁVKA: Klíčové místo záznamu, na kterém Klimovičová říká: „No… já sem vám to spočítala, kdybyste mi to vzali celé tak, jak sem to napsala, to je… tak vás to prostě bude stát čtyři miliony, jo…"

KAUZA JOUROVÁ – NAHRÁVKA: Zásadní místo záznamu, na kterém architekt Marek Řičář řekl: "…pořád mi to teda vrtá hlavou, když jsme připravili ten rozpočet, že jo... tak sem toho měl ty dva milióny.. Věře… anebo je to na něco jiného?".

KAUZA KLIMOVIČOVÁ – ÚOOZ: Elitní útvar vyšetřoval Klimovičovou, provedl domovní prohlídku a nechal prohlédnout účetnictví, kontakty, nainstaloval odposlechy…, aby našel korupční peníze. Výsledek byl nulový.

KAUZA JOUROVÁ – ÚOOZ: Elitní útvar vyšetřoval Jourovou kvůli obvinění z korupce. ÚOOZ provedl domovní prohlídku, zabavil diáře, zmapoval kontakty, nasadil odposlechy…, aby zjistil, kde jsou korupční peníze. Výsledek byl nulový.

KAUZA KLIMOVIČOVÁ – VĚZENÍ: Ne.

KAUZA JOUROVÁ – VĚZENÍ: Ano, 33 dnů ve vazbě.

KAUZA KLIMOVIČOVÁ – NEVINNA: Zproštěna viny dne 29. listopadu 2006.

KAUZA JOUROVÁ – NEVINNA: Zproštěna viny v červenci 2008.

KAUZA KLIMOVIČOVÁ – ZÁVĚRY SOUDU A POLICIE: Vyšetřováním bylo zjištěno, že se ve věci Klimovičové nejedná o naplnění znaků trestného činu z následujících důvodů: Pořízení nahrávky (na základě které se kauza spustila…) na podzim roku 2003 nebylo trestným činem. Samotná úprava audiovizuálního materiálu také nenaplňuje znak trestného činu. Odvysíláním nahrávky v reportáži ČT nedošlo k naplnění základního znaku trestného činu.

KAUZA JOUROVÁ – ZÁVĚRY SOUDU A POLICIE: Jourovou nemělo smysl uplácet, protože stála zcela mimo výběr projektů. Nenašly se žádné chybějící peníze ani přebývající peníze či příjmům neodpovídající majetky na straně Jourové. Architekt Marek Řičář (na základě jehož výpovědi o možném braní úplatků Jourovou byla kauza odstartována), pracuje na likvidaci Jourové, protože se rozhodla, že má vrátit neoprávněně čerpanou státní dotaci. Nenašel se žádný důkaz o tom, že by Jourová byla se starostou Budišova Ladislavem Péťou v kontaktu nebo že by jakkoli v rámci skupiny obviněných vystupovala. Obvinění a vazba byla založena na jediné větě, kterou řekl Řičář při podání vysvětlení v srpnu 2006. Že údajně slyšel od Péti, že Jourové zaplatil peníze. V říjnu 2006 u výslechu prohlašuje, že takto to nikdy neslyšel. Odposlechy, skrytá kamera ani výslechy neobsahují žádné indicie pro vznesení obvinění.

KAUZA KLIMOVIČOVÁ – DÉLKA PŘÍPADU: Necelé 2 roky.

KAUZA JOUROVÁ – DÉLKA PŘÍPADU: Necelé 2 roky.

KAUZA KLIMOVIČOVÁ – DOPAD: Klimovičová podala několik žalob na poškození cti a dobrého jména.

KAUZA JOUROVÁ – DOPAD: Jourová zvažuje další právní kroky kvůli poškození dobrého jména, které ji způsobilo trestní stíhání a vazba.

Odkazy:

http://www.novinky.cz/clanek/146319-byvala-namestkyne-jourova-byla-v-kauze-budisov-ocistena.html

http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/kauza-budisov-jourova-nevinna-sibalove-pred-soud_73485.html

http://www.euro.cz/id/ku4u1tpzb7/detail.jsp?id=79392&isfulltext=1

http://www.verajourova.cz/

osobní podklady a dokumenty od Evy Klimovičové a Věry Jourové

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Hana Rebeka Šiander | úterý 12.8.2008 11:47 | karma článku: 16,74 | přečteno: 2866x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Jak ztratit kamarádku snadno a rychle díky sociálním sítím

Víc jak rok jsem se těšila z krásného přátelství. Pak jsem kamarádce poukázala na chybu v jejím životě, díky které trpěla. Následovalo ukončení vztahu. Jak negativně ovlivňují sociální sítě naše vztahy?

27.4.2024 v 12:06 | Karma: 25,68 | Přečteno: 3852x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Proč mě přestalo bavit nakupování oblečení

Ačkoliv se obchodní řetězce dušují, že se zaměřují na ochranu přírody, šetrnost a udržitelnost, nic není vzdálenější realitě. Nekvalitní oblečení stěží přežije dva roky, nemá styl, ale zato je z mizerných materiálů.

25.4.2024 v 21:55 | Karma: 38,16 | Přečteno: 5513x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 15,08 | Přečteno: 778x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 11,37 | Přečteno: 519x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma: 19,12 | Přečteno: 958x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 624
  • Celková karma 21,88
  • Průměrná čtenost 3812x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->