Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kde je náš domov, tam je i naše srdce – I. díl

Domov je místo na světě, kam se rádi vracíme, kde se cítíme dobře a místo, na které se těšíme. Domov je pomyslným přístavem v našem „rozbouřeném světě“. Najdeme v něm bezpečí, klid a také prostor a možnosti pro činnosti a věci, které máme rádi… Domov. Tak to je místo, které jsem ještě nikdy neměla. Hledám jej, v hloubi svého srdce po něm toužím a mám naději, že i na mě někde čeká místo, které nazvu svým „domovem“. (II. díl vyjde 22. června 2010).

Znáte ten pocit? Máte za sebou náročný den a těšíte se domů. Cestou přemýšlíte, jak si odpočinete a co budete dělat…

Kladete otázky sami sobě: „Dám si sprchu, abych se osvěžil, nebo se naložím na hodinku do vany?“ Pustíte si svou oblíbenou hudbu… Dáte si sklenku (nebo dvě) whisky s ledem nebo si raději dáte caféé?

Čím více se blížíte k domovu, tak přemýšlíte, kde máte klíče a začnete je hledat (tedy pokud je nemáte na místě, kde je nemusíte hledat). A pak, když už stojíte před domem či před bytem, zmocní se Vás ten známý a hřejivý pocit u srdce, že míříte domů.

Ano, rozumím vám, protože znám tento pocit z filmů, z knih nebo od lidí, u kterých jsem tuto zvláštní směs kladných pocitů pozorovala. Dovedu si to asi trochu představit, ale sama to neznám.

DOMOV JE MÍSTO, KDE JSTE SAMI SEBOU

Domov je místem, kde jste sami sebou, kde se cítíte dobře, kam se člověk utíká, když je mu dobře, nebo o to víc, když se necítí dobře, a chce být sám se svým trápením, nebo jej sdílet se svými nejbližšími.

Domov je místo, kde nemusíte mít před nikým žádné zábrany. Jste doma a tak se tak chováte. Přizpůsobíte mu své oblečení a vzhled. Doma můžete chodit v tom, co je vám nejpříjemnější, ať už se jedná o vytahané tepláky, nebo prostě vaše oblíbené flanelové pyžamo a letitý vytahaný froté župan. A slečny, dámy a paní – bez make-upu!

Domov je místem, kde je člověk v bezpečí a necítí se nikým a ničím ohrožován. Domov je místo, kde nacházíme místo k přemýšlení o sobě samých i o druhých, o životních plánech.

Domov je také místem, kde mnozí z nás tvoří, shromažďují své poklady a obklopují se věcmi, které léta letoucí sbírají, činí jim radost a hrdě je ukazují návštěvníkům a hostům.

DOMOV JE MÍSTO, PO KTERÉM TOUŽÍM

Ač to zní neuvěřitelně, ve svých 31 letech jsem domov ještě neměla. Měla jsem za to, že domov je místo, kde je člověk od svého narození a kde se učí první krůčky a prvním slovům. Ano, v tomto smyslu jsem jistě měla jako dítě kde bydlet.

Asi někdy v době, když mi bylo šest let, se rodiče začali hádat. O čtyři roky později se rozvedli a táta se odstěhoval. Rodina, tak jak jsem ji znala, přestala pro mě pozbývat smyslu. Klasická rovnice, která mi dodávala jistotu, kde platí, že MÁMA + TÁTA + DĚTI = RODINA, pro mě přestala být pevným bodem ve vesmíru.

Matka, která vychovávala bratra Pavla a mě, se sice o nás starala, ale příliš nám nerozuměla. Nikdy jsem nepochopila, proč mě neměla ráda. Ale od doby, kdy jsem si začínala uvědomovat sama sebe, že i já mohu něco vnímat sama, nebo mít na určité věci odlišný názor než moje matka, jsem nesčetněkrát slyšela: „Už se těším, až vypadneš z domu! Ale dokud tady bydlíš a já tě živím, tak mě budeš poslouchat!“

Podle psychologa Zbyňka Mlčocha – domov vytváří prostor, který člověk přirozeně potřebuje k tomu, aby se mohl cítit bezpečně. Poskytuje mu pocit ochrany a snižuje stres z pobytu v cizím prostředí, omezuje příliv podnětů a brání tak člověka před zahlcením podněty zvenčí. V neposlední řadě umožňuje komunikaci s blízkými lidmi a vytváří pocit intimity.

Jak jsem brzy pochopila s postupujícím věkem, jiné východisko nebylo. Táta se vrátil k příbuzným do Ústí nad Labem a zařídil si svůj domov. Bylo to jedno řešení, kde bych mohla snad najít domov? I když to táta nikdy nevyslovil, pochopila jsem, že na letní prázdniny jezdit můžu, ale déle zůstat nemohu.

Protože mi bylo asi kolem 12 let a nebylo kam jít, přizpůsobila jsem se matčině výhrůžkám a podmínkám a vyrůstala v Hradci Králové. Ostatně řeči o dětském domově či pasťáku mě jako dítě dostatečně vyděsily! Hodně času jsem trávila mimo domov, a když jsem byla doma, tak jen proto, že nebylo kam jít… Čas plynul a najednou mi bylo 18 let.

MÉ PRVNÍ STĚHOVÁNÍ

Pochopila jsem, že se doma nic nezmění. A když jsem byla i nadále vyzývána k odchodu, rozhodla jsem se, že je na čase odejít.

Se svou nejlepší přítelkyní Viktorií jsme si pronajaly jeden pokojíček u známé. Přestěhovala jsem si pár nejdůležitějších věcí a pár měsíců jsem si užívala klidu. To jsem se stěhovala poprvé.

Jak jsem se stěhovala z jednoho bytu do druhého, si můžete přečíst v mém blogu Je lepší vyhořet nebo se přestěhovat? (viz link dole). Dočtete se, jak jsem se stěhovala od té doby celkem 15x.

ČEKÁ MĚ 16. STĚHOVÁNÍ

Nyní opět přemýšlím nad svým životem a rekapituluji. Po dvou letech s přítelem, u kterého jsem posledního 1,5 roku bydlela a nalezla útočiště, se naše cesty rozcházejí. Zvažuji, co se dalo udělat, říci, vyjádřit jinak…Něco krásného končí a opět něco nového pro mě začíná…

Sedím u notebooku, píši tento blog a pozoruji kolem sebe chaos, který vzniká, když balíte… Všude kolem jsou věci a některé z nich jsou už v mých tak oblíbených banánových krabicích, které se mnou stále putují. S těmi se totiž stěhuje nejlépe!

JAKO POUTNÍK BEZ DOMOVA

Sama pro sebe si tak nějak smutně říkám: „Tak se zase stěhuji. Už po 16. ve svém životě na další místo.“ Připadám si jako poutník, který si sbalí pár věcí, putuje světem a hledá své místo v tomhle podivném světě. A snad najdu i to, po čem nejvíce toužím, domov…

Co pro vás znamená „domov“? A kde jej máte? Nebo jste na tom stejně jako já a svůj „domov“ hledáte? Diskutujte, pište a e-mailujte. Budu se těšit na vaše názory a podněty.

Odkazy a fotografie:

http://www.flickr.com/

http://siander.blog.idnes.cz/c/76946/Je-lepsi-vyhoret-nebo-se-prestehovat.html

http://www.zbynekmlcoch.cz/info/ruzne/teritorialita_cloveka_proc_se_citime_doma_v_bezpeci_a_radi_se_vracime_domu_.html

Autor: Hana Rebeka Šiander | pondělí 21.6.2010 9:03 | karma článku: 12,18 | přečteno: 1444x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Moje 90letá přítelkyně

Člověk nikdy netuší, koho potká. A tak se mi poštěstilo, že jsem po přestěhování narazila na báječnou sousedku. Muži, vzdělání, knihy, filmy, hudba, móda, dějiny... V tom všem si skvěle rozumíme a nezáleží na věku.

24.6.2024 v 12:00 | Karma: 22,32 | Přečteno: 578x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Moje 90letá přítelkyně

Člověk nikdy netuší, koho potká. A tak se mi poštěstilo, že jsem po přestěhování narazila na báječnou sousedku. Muži, vzdělání, knihy, filmy, hudba, móda, dějiny... V tom všem si skvěle rozumíme a nezáleží na věku.

30.5.2024 v 14:33 | Karma: 6,03 | Přečteno: 86x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Jak ztratit kamarádku snadno a rychle díky sociálním sítím

Víc jak rok jsem se těšila z krásného přátelství. Pak jsem kamarádce poukázala na chybu v jejím životě, díky které trpěla. Následovalo ukončení vztahu. Jak negativně ovlivňují sociální sítě naše vztahy?

27.4.2024 v 12:06 | Karma: 25,81 | Přečteno: 3923x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Proč mě přestalo bavit nakupování oblečení

Ačkoliv se obchodní řetězce dušují, že se zaměřují na ochranu přírody, šetrnost a udržitelnost, nic není vzdálenější realitě. Nekvalitní oblečení stěží přežije dva roky, nemá styl, ale zato je z mizerných materiálů.

25.4.2024 v 21:55 | Karma: 38,19 | Přečteno: 5546x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 15,08 | Přečteno: 787x | Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Muž přišel kvůli polibku skoro o nos. Útočník ho sekl samurajským mečem

26. června 2024  20:14

Americká policie zadržela jednoho muže kvůli neobvyklému útoku. Šestatřicetiletý Peter Michael...

Vláda navrhuje zvýšení měsíčního poplatku České televizi na 150 korun

26. června 2024  5:53,  aktualizováno  20:05

Návrh na zvýšení měsíčních poplatků veřejnoprávním médiím schválila vláda. Zatímco u České televize...

GLOSA: Tektonické desky politiky v pohybu. Ale kdo riskne koalice stran?

26. června 2024

Premium Co je moc, to je moc, celá koza v polívce, to je o nemoc. To říkávaly naše babičky, když něco fakt...

V kolumbijském Medellínu spadla kabina lanovky. Jeden člověk zemřel

26. června 2024  19:42

Při pádu lanovky ve druhém největším kolumbijském městě Medellín zemřel ve středu nejméně jeden...

  • Počet článků 626
  • Celková karma 22,55
  • Průměrná čtenost 3803x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->