Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsem neudělala řidičák – II. díl

Tak po roce usedám do vozu autoškoly a usiluji o řidičský průkaz. Nejdříve hodinu čekáme na komisaře z Magistrátu Hlavního města Prahy, pak já čekám další hodinku a půl na jízdy. Nejdřív mě komisař zpraží za údajně špatně nastavené zrcátko, pak mi dvakrát za sebou na stopce chcípne motor a já už vím, že jízdy ani náhodou neudělám. Nakonec nevytočím zatáčku. Aby toho nebylo málo, tak zjišťuji, že komisař, který by měl jít příkladem a měl by dodržovat pravidla silničního provozu, nebyl připoutaný! To byl zase den! A jak jste udělali řidičák vy?

Teoretické testy jsme všichni úspěšně udělali během deseti minut a pak už jsme jen čekali. Většinu času jsem já i ostatní měli ten dojem. Pak začaly první praktické jízdy a na konci jízdy se komisař zeptal na technické otázky a úskalí údržby vozu.

První jízdy dělali dva lidé, kteří jezdí už asi dvacet let, ale přišli o body. Jízdy trvaly regulérně asi dvacet třicet minut pro každého, protože se vrátili téměř až za hodinu. Přišli s dobrými zprávami, že je udělali, což nás všechny čekající na jízdy, potěšilo.

Protože se pak už nikdo do jízd z nováčků nehrnul, přihlásila jsem se jako první. Mladý student Petr (asi kolem 18 let) jako druhý. Nasedla jsem do auta, zjistila jsem, že mám dobře seřízenou sedačku a dosáhnu na volant a pedály.

Připoutala jsem se, zkontrolovala jsem všechna zrcátka, abych viděla a řekla jsem: „Tak můžeme vyjet!“. Pak se ozval ze zadního sedadla komisař, který se mnou žertoval o tom, že mám hezké jméno, že „Takhle přeci nemůžeme vyjet, mladá dámo!“

Ptala jsem se proč a on mi vysvětlil, že nemám seřízené zrcátko, abych viděla dozadu a že prý si ho musím seřídit. Když jsem to udělala, tak mi asi sedmkrát řekl, že to je špatně a ať si ho zase seřídím znovu. Když jsem už opravdu nevěděla jak by to podle komisaře mělo být dobře,, tak mi řekl, že musím vidět jeho pohled očí v zrcátku. A ptal se, jak to že to nevím.

Vysvětlení je jednoduché, při cvičných jízdách v autoškole jezdíte pouze ve dvou – vy a váš instruktor, který ovšem nesedí vzadu, ale vedle vás. Pochopila jsem, že se s komisařem zřejmě nedomluvím a on na mě stále naléhal, abych si seřídila znovu zrcátko.

Když jsem to udělala podle něj, viděla jsem ve ¾ zrcátka nejen oči, ale i hlavu komisaře. Těžko věřit, že to je tak správně! Nicméně jsem mu oponovala a nakonec jsme udělali kompromis mezi tím, co komisař uznal za dobré (abychom mohli vyjet) a já viděla na silnici co nejvíc.

Nutno podotknout, že jsem se sama ptala svého instruktora několikrát a on mi to vysvětloval. Měla jsem pocit, že vím, jak se to dělá.

Nicméně po tomhle začátku, když jsme ještě ani nevyjeli, mi bylo jasné, že to začalo špatně. Měla jsem pocit, který znám tak dobře ze zkoušek na vysoké škole. Když vás chce učitel utopit, poznáte to už na začátku a je jen otázkou času, kdy se tak stane…

Vyjela jsem od okraje a na stopce, kde jsem zastavila, mi pak dvakrát za sebou zhasnul motor. Říkala jsem sama sobě, že to zvládnu, že se nic neděje! Nakonec jsem se rozjela, objela jsem asi dva bloky domů ve Vršovicích a zahnula do jednosměrky podle přání komisaře…

A jak to dopadlo? Udělali jsme všichni teoretické otázky? A jak jsem nakonec neudělala autoškolu? To si přečtete opět zítra, pokud zavítáte na můj blog.

Fotografie a odkazy:

http://www.flickr.com/

http://etesty.mdcr.cz/

Autor: Hana Rebeka Šiander | čtvrtek 13.1.2011 10:02 | karma článku: 17,24 | přečteno: 3183x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Moje 90letá přítelkyně

Člověk nikdy netuší, koho potká. A tak se mi poštěstilo, že jsem po přestěhování narazila na báječnou sousedku. Muži, vzdělání, knihy, filmy, hudba, móda, dějiny... V tom všem si skvěle rozumíme a nezáleží na věku.

24.6.2024 v 12:00 | Karma: 22,32 | Přečteno: 578x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Moje 90letá přítelkyně

Člověk nikdy netuší, koho potká. A tak se mi poštěstilo, že jsem po přestěhování narazila na báječnou sousedku. Muži, vzdělání, knihy, filmy, hudba, móda, dějiny... V tom všem si skvěle rozumíme a nezáleží na věku.

30.5.2024 v 14:33 | Karma: 6,03 | Přečteno: 86x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Jak ztratit kamarádku snadno a rychle díky sociálním sítím

Víc jak rok jsem se těšila z krásného přátelství. Pak jsem kamarádce poukázala na chybu v jejím životě, díky které trpěla. Následovalo ukončení vztahu. Jak negativně ovlivňují sociální sítě naše vztahy?

27.4.2024 v 12:06 | Karma: 25,81 | Přečteno: 3923x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Proč mě přestalo bavit nakupování oblečení

Ačkoliv se obchodní řetězce dušují, že se zaměřují na ochranu přírody, šetrnost a udržitelnost, nic není vzdálenější realitě. Nekvalitní oblečení stěží přežije dva roky, nemá styl, ale zato je z mizerných materiálů.

25.4.2024 v 21:55 | Karma: 38,19 | Přečteno: 5546x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 15,08 | Přečteno: 787x | Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Muž přišel kvůli polibku skoro o nos. Útočník ho sekl samurajským mečem

26. června 2024  20:14

Americká policie zadržela jednoho muže kvůli neobvyklému útoku. Šestatřicetiletý Peter Michael...

Vláda navrhuje zvýšení měsíčního poplatku České televizi na 150 korun

26. června 2024  5:53,  aktualizováno  20:05

Návrh na zvýšení měsíčních poplatků veřejnoprávním médiím schválila vláda. Zatímco u České televize...

GLOSA: Tektonické desky politiky v pohybu. Ale kdo riskne koalice stran?

26. června 2024

Premium Co je moc, to je moc, celá koza v polívce, to je o nemoc. To říkávaly naše babičky, když něco fakt...

V kolumbijském Medellínu spadla kabina lanovky. Jeden člověk zemřel

26. června 2024  19:42

Při pádu lanovky ve druhém největším kolumbijském městě Medellín zemřel ve středu nejméně jeden...

Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA
Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA

S přicházejícím létem je nutné myslet na ochranu pokožky, zejména u dětí. Přihlaste se do testování a vyzkoušejte dětský opalovací krém Cool Kids...

  • Počet článků 626
  • Celková karma 22,55
  • Průměrná čtenost 3803x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->