Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co nedokáže ani ministr zdravotnictví

České zdravotnictví má spoustu problémů a vad. Některé jsou zásadní, jiné jen jejich důsledkem , jiné marginální. Laik se v tom velmi těžko vyzná, i spousta lékařů vidí problémy jen "svým oborem", jsou velmi rozdílné zájmy a tlaky které celý chod a funkčnost zdravotnictví ovlivňují. Taky jsou možná různá řešení problémů od  více "pravicových" až po více "levicové", vše se komunikuje naráz, bez systému, nejenom media v tom mají dokonalý zmatek.

Bez ohledu na ten věcný a informační chaos jsou problémy, které musejí být vyřešeny tak či tak a bez jejich eliminace se celý systém nemůže měnit k lepšímu.

Jedním z velmi zásadních problémů je nerovnost v platbách za práci nemocnicím.  Je potřeba si uvědomit, že ten problém v objemu představuje jistě desítky miliard ročně a že v čase se spíš prohlubuje než umenšuje. Prakticky to vypadá tak, jako by stát kupoval na trhu rohlíky od různých pekáren v celkovém objemu stovek miliard a někde by ty stejné rohlíky nakupoval za dvě kačky, jinde za pět jeden.  Zdá se vám to nemožné? Máte dojem že takto by se s penězi z vašeho zdravotního pojištění nemělo zacházet? Bohužel, takto to funguje a v poslední 15 letech se o tom i ví, proklínané pojišťovny mají občasně snahu to změnit a vědí jak, ale realita je taková, že rozdíly v cenách se spíš zvětšují.

Jako doklad, že v pojišťovnách to vědí lze dokumentovat snahu ředitele Němce z poloviny 90tých let o zavedení DRG systému plateb, který je průhledný a platí za stejný výsledek léčby stejně. Taky jsem narazil na osvícený výrok jednoho z vrcholných představitelů  VZP z období kolem 2005, který napsal, že "smluvní politika zdravotních pojišťoven musí mít jednotná pravidla bez individuálních výjimek Dosažení tohoto stavu bude trvat déle nežli rok a bude vyžadovat silnou politickou podporu, všichni dosud zvýhodňovaní budou křičet a brát si pacienty za rukojmí. Bez této rovnosti nelze zdravotnictví reformovat" a je hned patrno, že ve vedeních tedy mají lidi, kteří by snad i chtěli nějakou změnu. Druhá pravda je, že se nejednalo o zaměstnance, kteří by měli v pojišťovnách mnohaletou existenci....

V posledním roce se objevují ve veřejném prostoru texty, které stav dokumentují a vysvětlují. Zajímavé je, že se jen tak mihnou bez většího zájmu velkých médií, snad se mohou jevit málo srozumitelné, ale například v poslední době byl publikován článek ve zdravotnických novinách  http://zdravi.e15.cz/denni-zpravy/komentare/nepruhledne-platby-maskuji-tunelovani-465922  , kde je problematika popsána v základu velmi jednoduše a laicky pochopitelně, tentokrát i bez většího ideologického nánosu. Tak snad by se už mohli do problému více ponořit naši slavní investigativní žurnalisté a místo koumání jednotlivých zločinů rozebrat systémové vady, které mohou být podkladem pro zajímavé nápady politiků.

Současného ministra jsem si při nástupu velmi vážil, protože zjevně věděl, kde jsou hlavní problémy zdravotnického systému a jak je řešit, vzbuzoval velké naděje. Jaké naděje vzbuzuje dnes ukazuje právě vztah k platbám nemocnic, kde sice o tomto problému mohutně mluví, ale realita je taková, že plánuje jejich jasné sjednocení a zavedení elementární férovosti za dalších 5 let, tedy za horizontem své funkce. To, že to v Německu zvládli za dva roky, ačkoliv je to podstatně větší stát jen ukazuje na praktickou impotenci k činu našich ministrů zdravotnictví. Většina z nich si ani netroufla o tomto miliardovém problému hovořit, a když se našel nějaký osvícený nebo znalý, původní plány se rozmělnily denní praxí a množstvím aktuálních problémů

Zajímavá je také role opozice, ať už to byl kdokoliv v běhu 15 a více let. Je jisté, že jejich odborníci na zdravotnictví o těchto problémech a jejich velikosti vědí.  Je jisté, že zdravotnictví se politicky zneužívá k získávání moci, pěkná ukázka bylo vítězství socdem na krajské úrovni na poplatečcích za 30 Kč. Je také jasně v čase patrné, že žádná ze stran, ani když byla nebo je u moci, ani když byla či je v opozici, problém neuchopila a neřešila. Taková pěkná hůl na otloukání politických protivníků by to mohla být, miliardové okna v úhradách jednotlivým nemocnicím......  Jak směšně vypadají regulační platby k tomuto magaprůšvihu posoudí každý. Na druhou stranu pár korun vydaných přímo z peněženky asi přerazí stokoruny vydané z daní každého občana..... Ale přece jen, svorné mlčení všech stran k velikosti problémů asi nejenom ve zdravotnictví vzbuzuje zajímavé otázky.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Selucký | čtvrtek 16.8.2012 10:04 | karma článku: 14,42 | přečteno: 1069x
  • Další články autora

Jiří Selucký

Vymahatelnost práva a prosazování lidských práv

V Budějicích rokovali. Rokovali o romském problému. Závěrem našich aktivistů bylo, že jsou drobné problémy a ty se musí řešit nasypáním dalších peněz. Taky je potřeba zřídit další ministerstvo - pro lidská práva. O velkém problému vymahatelnosti práva a rovném přístupu v právech i povinnostech pro všechny se nějak zásadně nehovořilo.

27.11.2013 v 18:26 | Karma: 27,10 | Přečteno: 1148x | Diskuse| Politika

Jiří Selucký

Vzkaz Sobotkovi, Babišovi a dalším politikům

Vážení pánové, co jste tak krásně mluvili o rekonstrukci státu. Řešíte jistě zásadní věci, taky ve zdravotnictví. Třeba zrušení poplatků. Mezitím, za vašimi zády, se dějí zásadnější věci. Loupeže za bílého dne. Nevíte o čem píši? No přece o nové úhradové vyhlášce, respektive jejímu návrhu. To snad víte, co je, i když..... možná vám to v rámci koaličního secvičování uniklo.

15.11.2013 v 3:30 | Karma: 40,37 | Přečteno: 6580x | Diskuse| Politika

Jiří Selucký

Loupežníci zdravotničtí

Lidoví lapci typu Jánošíka bohatým brali a chudým dávali. Podle pověsti, jaká byla realita netušíme. Dnes ale žijeme v jiném světě, kdy se chudým bere a bohatým dává. K tomuto trendu se ale přidala i vláda v demisi. Nevěříte? Stačí si načíst fakta.

13.11.2013 v 19:30 | Karma: 20,64 | Přečteno: 878x | Diskuse| Politika

Jiří Selucký

Chceme hájit právo na puč!!!!

Poslouchám opakovaně v TV prohlášení pučistů v ČSSD, že přece každý má právo na jiný názor, že si chtějí obhájit právo na jiný názor a podobně. Napřed jsem myslel, že špatně slyším, ale když už to říkal každý z nich? A nepletete se hošánci nebo opět mlžíte?

10.11.2013 v 7:36 | Karma: 42,74 | Přečteno: 8416x | Diskuse| Politika

Jiří Selucký

Neústavní zdravotnictví - i tebe se to týká!

Ústavní soud zrušil úhradovou vyhlášku. Zpráva pro odborníky? Ani náhodou. Týká se každého z nás. Každý může havarovat a nebo závažně onemocnět a pokud jeho nemocnice nemá peníze na jeho léčení - nebude léčit? Opravdu si i dál myslíte, že na Vás to nemá vliv? Možná víc, než současné politické tanečky.

30.10.2013 v 20:56 | Karma: 18,40 | Přečteno: 784x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1851x
Životní optimista v pesimistickém světě. Někdy nahoře a někdy také hodně dole. Lékař od roku 87 optimistického oboru s praxí tam i jinde. Také občas neklidný cestovatel hledající spíš "krásné lidi" než krásné stavby.

Seznam rubrik