Co nedokáže ani ministr zdravotnictví

České zdravotnictví má spoustu problémů a vad. Některé jsou zásadní, jiné jen jejich důsledkem , jiné marginální. Laik se v tom velmi těžko vyzná, i spousta lékařů vidí problémy jen "svým oborem", jsou velmi rozdílné zájmy a tlaky které celý chod a funkčnost zdravotnictví ovlivňují. Taky jsou možná různá řešení problémů od  více "pravicových" až po více "levicové", vše se komunikuje naráz, bez systému, nejenom media v tom mají dokonalý zmatek.

Bez ohledu na ten věcný a informační chaos jsou problémy, které musejí být vyřešeny tak či tak a bez jejich eliminace se celý systém nemůže měnit k lepšímu.

Jedním z velmi zásadních problémů je nerovnost v platbách za práci nemocnicím.  Je potřeba si uvědomit, že ten problém v objemu představuje jistě desítky miliard ročně a že v čase se spíš prohlubuje než umenšuje. Prakticky to vypadá tak, jako by stát kupoval na trhu rohlíky od různých pekáren v celkovém objemu stovek miliard a někde by ty stejné rohlíky nakupoval za dvě kačky, jinde za pět jeden.  Zdá se vám to nemožné? Máte dojem že takto by se s penězi z vašeho zdravotního pojištění nemělo zacházet? Bohužel, takto to funguje a v poslední 15 letech se o tom i ví, proklínané pojišťovny mají občasně snahu to změnit a vědí jak, ale realita je taková, že rozdíly v cenách se spíš zvětšují.

Jako doklad, že v pojišťovnách to vědí lze dokumentovat snahu ředitele Němce z poloviny 90tých let o zavedení DRG systému plateb, který je průhledný a platí za stejný výsledek léčby stejně. Taky jsem narazil na osvícený výrok jednoho z vrcholných představitelů  VZP z období kolem 2005, který napsal, že "smluvní politika zdravotních pojišťoven musí mít jednotná pravidla bez individuálních výjimek Dosažení tohoto stavu bude trvat déle nežli rok a bude vyžadovat silnou politickou podporu, všichni dosud zvýhodňovaní budou křičet a brát si pacienty za rukojmí. Bez této rovnosti nelze zdravotnictví reformovat" a je hned patrno, že ve vedeních tedy mají lidi, kteří by snad i chtěli nějakou změnu. Druhá pravda je, že se nejednalo o zaměstnance, kteří by měli v pojišťovnách mnohaletou existenci....

V posledním roce se objevují ve veřejném prostoru texty, které stav dokumentují a vysvětlují. Zajímavé je, že se jen tak mihnou bez většího zájmu velkých médií, snad se mohou jevit málo srozumitelné, ale například v poslední době byl publikován článek ve zdravotnických novinách  http://zdravi.e15.cz/denni-zpravy/komentare/nepruhledne-platby-maskuji-tunelovani-465922  , kde je problematika popsána v základu velmi jednoduše a laicky pochopitelně, tentokrát i bez většího ideologického nánosu. Tak snad by se už mohli do problému více ponořit naši slavní investigativní žurnalisté a místo koumání jednotlivých zločinů rozebrat systémové vady, které mohou být podkladem pro zajímavé nápady politiků.

Současného ministra jsem si při nástupu velmi vážil, protože zjevně věděl, kde jsou hlavní problémy zdravotnického systému a jak je řešit, vzbuzoval velké naděje. Jaké naděje vzbuzuje dnes ukazuje právě vztah k platbám nemocnic, kde sice o tomto problému mohutně mluví, ale realita je taková, že plánuje jejich jasné sjednocení a zavedení elementární férovosti za dalších 5 let, tedy za horizontem své funkce. To, že to v Německu zvládli za dva roky, ačkoliv je to podstatně větší stát jen ukazuje na praktickou impotenci k činu našich ministrů zdravotnictví. Většina z nich si ani netroufla o tomto miliardovém problému hovořit, a když se našel nějaký osvícený nebo znalý, původní plány se rozmělnily denní praxí a množstvím aktuálních problémů

Zajímavá je také role opozice, ať už to byl kdokoliv v běhu 15 a více let. Je jisté, že jejich odborníci na zdravotnictví o těchto problémech a jejich velikosti vědí.  Je jisté, že zdravotnictví se politicky zneužívá k získávání moci, pěkná ukázka bylo vítězství socdem na krajské úrovni na poplatečcích za 30 Kč. Je také jasně v čase patrné, že žádná ze stran, ani když byla nebo je u moci, ani když byla či je v opozici, problém neuchopila a neřešila. Taková pěkná hůl na otloukání politických protivníků by to mohla být, miliardové okna v úhradách jednotlivým nemocnicím......  Jak směšně vypadají regulační platby k tomuto magaprůšvihu posoudí každý. Na druhou stranu pár korun vydaných přímo z peněženky asi přerazí stokoruny vydané z daní každého občana..... Ale přece jen, svorné mlčení všech stran k velikosti problémů asi nejenom ve zdravotnictví vzbuzuje zajímavé otázky.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Selucký | čtvrtek 16.8.2012 10:04 | karma článku: 14,42 | přečteno: 1069x