Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Temný rytíř se vrací aneb proč se těším na nového Batmana

Jedna z filmových událostí letošního roku se blíží. Nolanův remake Batmana už klepe na dveře amerických kin a rozechvívá superlativní centra tamějších kritiků. Prestižní server Rotten Tomatoes zatím ukazuje na svém neúplatném tomatometeru závratných +/- 90% a kritický konsenzus zní následovně: "Temný, komplexní, nezapomenutelný. Temný rytíř slaví úspěch nejen jako zábavný komiksák, ale též jako velmi vzrušující kriminální sága." Zdá se, že nevyzpytatelný britský filmař skutečně vdechl netopýřímu mýtu druhou mízu a etabloval ho mezi novodobou komiksovou šlechtu.

V roce 1997 se hrdina, vytvořený koncem 30. let Bobem Kanem, zdál být pro stříbrné plátno definitivně mrtvý. Hvězdami nabitá velkoprodukce Batman a Robin byla tragickým propadákem po všech stránkách, přičemž mýtus netopýřího muže, po desetiletí tak pečlivě budovaný, rozředila na infantilní a efekty překypující zhůvěřilost s mraženým imbecilem Arniem. V té době se zdálo, že veškerá pečlivá práce Tima Burtona přijde vniveč a muž v černém brnění ve filmu skončil. Jenže DC Comics tasil trumf – Christophera Nolana, muže, který ohromil svým retrospektivním šílenstvím Memento. A to, co v roce 2005 přivedl tenhle vizionářský režisér na plátna, dodnes považuju za jeden z absolutních vrcholů komiksových hrdinů ve filmu. Batman Begins odhodil výraznou burtonovskou stylizaci i jemnou nadsázku, kterou Tim černého rytíře vyšperkoval. Vznikla tak temná, reálná a psychologicky výrazná vize batmanovského mýtu, v níž jasně vynikl příkrý rozpor muže v masce a muže bez masky. Otázka, zda reálnější je rozmařilý miliardář Bruce Wayne, či jeho černé alter ego, jen podtrhla výtečně vybalancovanou podívanou, v níž kupodivu nejslabším článkem byla samotná akce.


Batman přišel znovu na svět v podobě mnohem vrásčitější a zjizvenější, než byli diváci zvyklí (ač vyžehlená tvář Christiana Balea mohla hovořit o opaku). Burtonův jemný cit pro gesto, symbol, výraznou barvu a výtvarnou stylizaci nahradil Nolan drsnou a syrovou realitou moderního slumu, stroze načrtnutými postavami ze života a též tím, že divákovi dal nahlédnout pod masku od samého počátku. Bez jakékoli posvátnosti. Jeho Batman je od počátku zranitelným člověkem, člověkem tázajícím se po povaze dobra a dokonce i oblíbené netopýří efekty demaskuje film ve vší nahotě jako teatrální vytváření vlastního mýtu a potĺačování Waynova strachu z nedokonalosti. Jinými slovy, tenhle superhrdina defiloval před diváky od počátku ve spoďárech jako dokonalý self-mademan. Žádné romantické schůzky v tajuplném domě, ale pěkně přímo do rozbordelené ložnice. Vynikající scénář a precizní režii jen podtrhly skvělé herecké výkony především charismatického Michaela Cainea (jehož Alfréd se obejde bez přehrávání, přesto si s původním ztvárněním Michaela Gougha v ničem nezadá) a Christiana Balea (jehož podání Waynea je od počátku prosycené určitým frackovstvím a problematickou sveřepostí).


Když se pak proslechlo, že Nolan jako další krok oživení Batmanova mýtu sáhne po remakeu Burtonovy verze s Jackem Nicholsonem, byl jsem velice rozpačitý. Jakoby to až příliš zapadlo do současného hollywoodského trendu předělat vše, co by jen trochu mohlo přinést komerční úspěch. Nicméně už první ukázky odhalily, že tohle bude víc než jen uspěchaný remake, že Nolan je do svého světa tak ponořený, že si povede Bruce Waynea temnými blátivými uličkami psychologického thrilleru a že i Jokerovi odebere jeho estetickou uhlazenost a avantgardní záměr povýšit vraždu na umění. Není pochyb, že netopýří muž zapomněl na svou minulost, kterou charakterizovala Burtonova záliba v křivce a uhlazenosti.  Osobně už se nemůžu dočkat, až se ponořím do chorobně zreálnělé vize Gothamu, která mnohem víc než z komiksové nad-reality čerpá ze zřídla těch nejlepších krimi thrillerů. A to říkám jako ortodoxní ctitel Tima Burtona a jeho původní verze...

Autor: Vítek Schmarc | čtvrtek 17.7.2008 8:00 | karma článku: 17,40 | přečteno: 2072x
  • Další články autora

Vítek Schmarc

Poslední žert pana Milana K.?

Kostlivci minulosti, zdá se, pana Milana konečně dohnali. Hrozící zjištění o udavačské minulosti dost možná fatálně změní naše čtení mistrových děl, snad dokonce infiltruje školní osnovy a posune výklad některých jeho textů. Božský Kundera, ten, který se s grácií filozofa ohlíží za naší komunistickou minulostí, ten, který se izoluje od české kotlinky jako od čehosi provinciálně sešněrovaného. Zde byl zrozen, ale v civilizovaném světě dozrál a stal se periodickým čekatelem na Nobelovku. Odpor k české malosti, nebo útěk před svědomím? Celá začínající kauza má krom aspektu morálního ještě jeden důležitý dopad: konečně zmizí z Kunderova životopisu kaňka mytotvorby, kterou tam sám ukápl se stalinskou fundovaností.

13.10.2008 v 10:25 | Karma: 24,85 | Přečteno: 3286x | Diskuse| Společnost

Vítek Schmarc

Lepší Brabec v hrsti než Mácha na střeše?

F. A. Brabec se klasiků nebojí, což je věčná škoda. Možná bych tak byl ušetřen jeho vizionářského plenění mých oblíbených knih. Z Kytice nadělal vlasatý mág zasmrádlý svazek usušeného plevele, z Máje zase kýčovitou reklamu na ňadra Sandry Lehnertové a prázdniny v okolí Mácháče. Každým dalším filmem mě pouze utvrzuje v tom, že není nic horšího než přebujelé ambice zcela postrádající oporu ve schopnostech. Dozajista výtečný kameraman není absolutně schopen předat divákovi souvislou myšlenku a musí si tak vypomáhat spoustou barviček, krásných kopečků a krucifixů, které jsou zapíchány podél cest jako ve snu šíleného kapucína.

19.8.2008 v 9:00 | Karma: 33,35 | Přečteno: 4651x | Diskuse| Kultura

Vítek Schmarc

Temný rytíř – král všech komiksáků

Jednou za velmi, velmi dlouhou dobu se přihodí, že do kin přijde hollywoodský velkofilm, který má všechno. Lásku, napětí, nezapomenutelného padoucha, velkolepou akci, fantasticky zauzlený příběh, výstavní herecké výkony. Jednou za velmi, velmi dlouhou dobu se přihodí, že takový film kromě nákladných efektů, velkolepých honiček, masivních explozí a dalšího škváru, který diváci tak milují, má ještě něco navíc. Myšlenku a duši. Prostě jednou ze velmi, velmi dlouhou dobu se přihodí, že do kin dorazí snímek tak výtečný jako Nolanův Temný rytíř.

8.8.2008 v 9:18 | Karma: 16,59 | Přečteno: 1453x | Diskuse| Kultura

Vítek Schmarc

Švejk zpivrncovatělý aneb jak Urban Haška prznil

Dobrá ilustrace se pozná tak, že vystihuje text, který doprovází. Pokud toto tvrzení přijmeme, pak práci, kterou prestižní hospodský a prasečinkový kreslíř Petr Urban odvedl na klasice Jaroslava Haška, musíme nutně označit za selhání, či spíše (mírněji řečeno) za zbytečnost. Proč? No například proto, že Urban vlastně neilustruje sám román, ale spíše panující českou představu o něm, jakési emblematické shrnutí Švejka do pojmů jako "blbost", "pivo", "hospoda", "vychytralost" a konečně ono Nejedlého oblíbené "lidovost" apod.

29.7.2008 v 9:00 | Karma: 25,36 | Přečteno: 2550x | Diskuse| Kultura

Vítek Schmarc

V kraji boha Radegasta aneb malé pivovary v podhůří Beskyd

Seznamovat se s malými pivovary v různých koutech naší země je opravdová potěcha pro tělo i ducha. Nejen proto, že produkty každého z nich vyprávějí svůj vlastní příběh, ale i proto, že když člověk překoná vrozenou lenost a vydá se přímo na místo, potká zajímavé lidi a tak nějak víc pochopí duši nápoje, který je pro náš národ neotřesitelným symbolem prosperity a umu. Naše malá expedice pod Beskydy byla poznamenána nejen radostí z poznávání, ale i naprosto otřesným počasím... Možná bůh Radegast pohoršeně trestal naše impertinence směrem k jeho pivu, možná si pozval na pomoc krále Gambrina a další vykutálená HGB božstva z Evropské unie. Tak jako tak, vůle zvítězila nad rozmary klimatu a naše chuťové pohárky byly doslova a do písmene hýčkány lahodnými produkty minipivovarů podbeskydí...

28.7.2008 v 9:00 | Karma: 18,51 | Přečteno: 1999x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Na trati z Ostravy do Třebechovic srazil vlak člověka, ten na místě zemřel

18. května 2024  19:18

Na železniční trati v Ostravě-Třebovicích srazil v sobotu večer vlak člověka, na místě zemřel. Jeho...

Uprchlíci z Ukrajiny v Česku čelili nenávisti a diskriminaci, oznámila organizace

18. května 2024  19:03

Nevládní organizace Amnesty International ve výroční zprávě za rok 2023 zkritizovala Českou...

Jihokorejci hledají způsob, jak se zbavit stresu. Soutěží v nicnedělání

18. května 2024  18:53

V Soulu se o víkendu sešlo přes sto lidí, aby v rámci soutěže, která si klade za cíl zpomalit...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  18:28

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2694x
Ročník 1979. Absolvent FFUK s vytrvalým zájmem o kulturní statky. Občasný grafoman. Články publikoval v časopisech Ikarie, Divadelní revue, Tvar, v současné době činný především v týdeníku A2, deníku E15 a především webzinu www.metalopolis.net.