Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

Krusty

23. 10. 2008 22:23
pravda

víte, co mě na všech těch diskusích tak fascinuje? Že Kundera všechny už léta štve tak dlouho, že téměř nikdo ani nechce věřit tomu, že by to všechno nemuselo být pravda. A za to všechno může jeden nepodepsanej canc v záznamech StB, která alespoň v mých očích není opravdu důvěryhodnou institucí. Jinak v případě, že by na tomto šprochu trochu pravdy bylo, stejně bych si netroufl nikoho odsuzovat a už vůbec mě to neodradí od čtení skvělých románů.

0 0
možnosti
V

Vikina

13. 10. 2008 21:15
Jaké vyrovnání?

Za 14 dní po téhle kauze pes neštěkne. Někteří intoši si budou možná honit triko, ostatní budou pilně studovat slevové letáky do Kauflandu apod. Cígoši a Polanečtí přestanou kupovat pomeranče, nicméně i nadále zde budou se svazáckou vervou rozhazovat stejný hnůj, jako pelikánové, uhdeové a kunderovci před 60 lety. Takže žádné vyrovnání, jen kontinuita.

0 0
možnosti
VS

Avant-garde

13. 10. 2008 17:13
Omluva za Kohouta

Rád bych se na tomto místě omluvil, že jsem v jistém kontextu zatáhl do článku Pavla Kohouta... shodou okolností dnes se mi dostala do ruky jeho aktuální kniha Smyčka, román pojednávající o únoru 1948. Z tohoto pohledu bylo moje uvedení Kohoutova jména mezi těmi, co se staví k minulosti spíše zády, skutečně nespravedlnost, za kterou se omlouvám všem a dotyčnou závorku z textu stahuji. K dotyčnému textu se určitě vrátím...

0 0
možnosti
ML

meyla

13. 10. 2008 15:32
Jsme lidi, ne?

Je to pikantni. Kundera pevny majak v mori braku. Kundera – eticka i kvalitativni stalice. To byval muj marketingovy profil Milana Kundery. Jeho knihy jsem rad cetl. Schvalne pouzivam minuly cas – uz nevytahnu z kapsy penize na jeho knihy a kapitolu Kundera uzaviram. Pouceni? I dnes zije a pise mnoho Kohoutu a Kunderu, blbounu, co by prodali vlastni babicku za dobry pribeh ci vylestene ego. Jedine, co dnesnim zelenorudym ideologum brani delat to same jako jejich predchudci pred padesati lety je fakt, ze zijeme v demokraticke zemi. A ze nekdy archivy vydaji legracni svedectvi…

Kundera, tropici si zerty z Kohouta v Zertu? Haha, nejmenoval by se ten prejmenovany Zemanek dnes nahodou Jakub Patocka? Stejna tridni ci ideologicka nenavist, stejne podvody za misto nahore...

0 0
možnosti
P

přezdívka13

13. 10. 2008 13:34
Kundera

je prostě normální bonzák bez ohledu na jeho skvělé dílo. Frajera kterého ani neznal posla bůhví proč na 14 let do krimu a nechybělo málo a kluk visel, pak si jako by nic psal ty svoje oslavné ódy. Udavač zůstane udavačem :-©:-©:-© škoda, že dvořák je po mrtvici, na jeho místě bych šel kunderovi zakroutit krkem

0 0
možnosti
VS

Avant-garde

13. 10. 2008 13:56
Re: Kundera

To je přesně morální soud, na který se já necítím.

Žiješ v době, o které jsi přesvědčený, že bude tou nejlepší v dějinách národa. Bezmezně věříš médiím i jejich propagandě, protože to, co ti předkládají, ti z nějakého důvodu dává smysl. Záleží ti na tom, co se děje, chodíš po schůzích, píšeš, agituješ... Uděláš něco, co nejen že není proti dobové morálce, ale dokonce se to vyžaduje, protože převládá přesvědčení, že jsme v ohrožení vnitřními nepřáteli.

Nebyl jsem v takové situace, nemohu soudit. Ale znám dobovou kulturu dost důkladně a její přesvědčivost zejména pro část dospívající poválečné generace mohla být a byla značná. Jednoduše proto, že dávala odpovědi, které chtěl Kundera, Kohout, Červenka, Skála atd. slyšet. Bohužel, Kundera si svým postojem řekl o veřejné ostouzení, což je strašná škoda a zbytečnost. Kunderu chápu, byť neomlouvám.

0 0
možnosti
AS

antonio seruti

13. 10. 2008 12:04
taky nesouhlasím s přirovnáním ke Kohoutovi

mám za to, že Kohout se za to, co dělal v 50.letech, omlouvá už 50 let a kdo nechce, tak to prostě neslyší.

Tady se spíš nabízí srovnání s Jarkem Nohavicou. Vzhledem k tomu, že většině lidí se Kunderova (a Nohavicova) tvorba libí, nebude pro ně tahle informace zajímavá. Podle mě to ukazuje věc, co lidi neradi slyší, tedy že velikost umělecká a zároveň mravní není rozhodně automatická

0 0
možnosti
VS

Avant-garde

13. 10. 2008 12:09
Re: taky nesouhlasím s přirovnáním ke Kohoutovi

Co se změní, kdyby se Kundera omluvil? (jako že to zřejmě neudělá). Přínos těchto osobností bych očekával právě v tom, že nám pomůžou se s traumatem minulosti vyrovnat, ano, Pavel Kohout to aspoň zkusil, ale jeho vystupování mě moc nepřesvědčilo. Vždycky tam byl osten "už se mě na to neptejte, uráží mě to."

0 0
možnosti
I

ivoš

13. 10. 2008 11:24
Pane,

měl byste požádat o změnu jména. Kašpar Boblig z Edelstadtu by Vám slušelo lépe.

0 0
možnosti
VS

Avant-garde

13. 10. 2008 11:43
Re: Pane,

Pokud reagujete na mě, tak trochu nechápu. Prohlásit, že prohřešky M. K. by měly být posuzovány bez hysterie a věcně (s pochopením pro specifickou atmosféru let 50.) Vám přijde jako inkvizice? Holy cow!:-)

0 0
možnosti
PN

vver440

13. 10. 2008 10:47
Poslední žert pana Milana K.?

Kočky?:-)

0 0
možnosti
PJ

patockajan

13. 10. 2008 10:38
Házení kamenem po 60 letech

1. Skutečně žasnu nad tím, jak absolvent FFUK může tvrdit, že se Kohout nekál za své hříchy z 50. let. Udělal to mnohokrát, a jestli jste to nezaznamenal, tak nevím, kde berete tu drzost psát o literatuře a jejích tvůrcích.

2. Pokud je pravda, co se nyní píše o to, že Kundera někoho udal v roce 1950, pak je to nepochybně negativum jeho života. Jako takové by mělo od napříště být součástí jeho životopisů. - A toť vše. Neboť: bylo mu 21 let a bylo to v době naprosto vrcholícího paranoidního stalinismu. Jde o podobný případ, jako členství 17letého Grasse v SS. Čili, opakuji, jde o negativum, ale nic k odsouzení dnešníma očima.

0 0
možnosti
  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2694x
Ročník 1979. Absolvent FFUK s vytrvalým zájmem o kulturní statky. Občasný grafoman. Články publikoval v časopisech Ikarie, Divadelní revue, Tvar, v současné době činný především v týdeníku A2, deníku E15 a především webzinu www.metalopolis.net.