Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Švejk zpivrncovatělý aneb jak Urban Haška prznil

Dobrá ilustrace se pozná tak, že vystihuje text, který doprovází. Pokud toto tvrzení přijmeme, pak práci, kterou prestižní hospodský a prasečinkový kreslíř Petr Urban odvedl na klasice Jaroslava Haška, musíme nutně označit za selhání, či spíše (mírněji řečeno) za zbytečnost. Proč? No například proto, že Urban vlastně neilustruje sám román, ale spíše panující českou představu o něm, jakési emblematické shrnutí Švejka do pojmů jako "blbost", "pivo", "hospoda", "vychytralost" a konečně ono Nejedlého oblíbené "lidovost" apod.

V tomto ohledu má jednu podstatnou nevýhodu. Hospodsky zlidovělé vnímání Josefa Švejka už dokonale vystihl Josef Lada, přičemž narozdíl od Urbana vytvořil skutečně svébytné estetické dílo (rozumějte: osobité, promyšlené a originální). A že se toto dílo bude těžko z kulturní paměti vytlačovat, o tom svědčí nejen četné vývěsní štíty pivnic, ale koneckonců i Steklého filmové ztvárnění osudů dobrého vojáka, které je stálicí v programu televizních stanic. Urban neudělal vlastně nic víc, než že vzal již hotové a jeho pohled na jedno z klíčových děl české literatury není než trestí ladovské bodrosti, vizuality filmové verze a karikaturistické povrchnosti, která z komplexního Haškova textu dělá de facto snůšku lidových historek od piva. Urbanův Švejk ve tváři připomíná zdegenerovaného notorika, živícího se legendárním pivrncovým průtokáčem, nikoli moudrého blázna, který parodicky odráží a zviditelňuje nesmyslnost okolního světa. Že karikaturisté ke klasickým dílům české literatury jen těžko hledají vhodný výraz, to dokumentuje např. Renčínovo pojetí Rozmarného léta Vladislava Vančury. Jak karikovat něco, co je samo o sobě karikaturou tak dokonalou a ucelenou, že to dodnes vyráží dech a svádí k dalším a další čtením?


Zkrátka, Urbanovo autorské provedení Švejka je jen dalším z výmluvných důkazů toho, jak některá kanonická díla české literatury ustrnula ve vývoji a stala se svými vlastními mytologickými stíny. Máchův Máj bude už asi pověky básní o lásce, ač je ve skutečnosti spíše rafinovaným obrazem lidské konečnosti a nezakotvenosti naší existence (většina Čechů však nedohlédne za první zpěv a raději si vůbec nechci představit, co s látkou provede mistr barevných filtrů F. A. Brabec). Haškův Švejk bude už asi navždy vhodným dokumentem k výmalbě pivnic a omluvám pro údajně typickou českou lenost a vychytralost, pro níž se vžil velmi nepřesný pojem švejkování. Že se ve skutečnosti jedná o fascinující dílo aktuální svojí anarchisticky absurdní vizí světa a předjímající mnohé modernistické reflexe války, to bohužel zůstává upozaděno. Švejk tak podobně jako Menzelova verze Jana Dítěte bude nadále spíše nadšeným leštičem půllitru plzeňského namísto postavy, kterou nám může světová literatura právem závidět. Ale což, mnoha lidem se to líbí, protože nad tím netřeba zbytečně hloubat.

Autor: Vítek Schmarc | úterý 29.7.2008 9:00 | karma článku: 25,36 | přečteno: 2550x
  • Další články autora

Vítek Schmarc

Poslední žert pana Milana K.?

Kostlivci minulosti, zdá se, pana Milana konečně dohnali. Hrozící zjištění o udavačské minulosti dost možná fatálně změní naše čtení mistrových děl, snad dokonce infiltruje školní osnovy a posune výklad některých jeho textů. Božský Kundera, ten, který se s grácií filozofa ohlíží za naší komunistickou minulostí, ten, který se izoluje od české kotlinky jako od čehosi provinciálně sešněrovaného. Zde byl zrozen, ale v civilizovaném světě dozrál a stal se periodickým čekatelem na Nobelovku. Odpor k české malosti, nebo útěk před svědomím? Celá začínající kauza má krom aspektu morálního ještě jeden důležitý dopad: konečně zmizí z Kunderova životopisu kaňka mytotvorby, kterou tam sám ukápl se stalinskou fundovaností.

13.10.2008 v 10:25 | Karma: 24,85 | Přečteno: 3286x | Diskuse| Společnost

Vítek Schmarc

Lepší Brabec v hrsti než Mácha na střeše?

F. A. Brabec se klasiků nebojí, což je věčná škoda. Možná bych tak byl ušetřen jeho vizionářského plenění mých oblíbených knih. Z Kytice nadělal vlasatý mág zasmrádlý svazek usušeného plevele, z Máje zase kýčovitou reklamu na ňadra Sandry Lehnertové a prázdniny v okolí Mácháče. Každým dalším filmem mě pouze utvrzuje v tom, že není nic horšího než přebujelé ambice zcela postrádající oporu ve schopnostech. Dozajista výtečný kameraman není absolutně schopen předat divákovi souvislou myšlenku a musí si tak vypomáhat spoustou barviček, krásných kopečků a krucifixů, které jsou zapíchány podél cest jako ve snu šíleného kapucína.

19.8.2008 v 9:00 | Karma: 33,35 | Přečteno: 4651x | Diskuse| Kultura

Vítek Schmarc

Temný rytíř – král všech komiksáků

Jednou za velmi, velmi dlouhou dobu se přihodí, že do kin přijde hollywoodský velkofilm, který má všechno. Lásku, napětí, nezapomenutelného padoucha, velkolepou akci, fantasticky zauzlený příběh, výstavní herecké výkony. Jednou za velmi, velmi dlouhou dobu se přihodí, že takový film kromě nákladných efektů, velkolepých honiček, masivních explozí a dalšího škváru, který diváci tak milují, má ještě něco navíc. Myšlenku a duši. Prostě jednou ze velmi, velmi dlouhou dobu se přihodí, že do kin dorazí snímek tak výtečný jako Nolanův Temný rytíř.

8.8.2008 v 9:18 | Karma: 16,59 | Přečteno: 1453x | Diskuse| Kultura

Vítek Schmarc

V kraji boha Radegasta aneb malé pivovary v podhůří Beskyd

Seznamovat se s malými pivovary v různých koutech naší země je opravdová potěcha pro tělo i ducha. Nejen proto, že produkty každého z nich vyprávějí svůj vlastní příběh, ale i proto, že když člověk překoná vrozenou lenost a vydá se přímo na místo, potká zajímavé lidi a tak nějak víc pochopí duši nápoje, který je pro náš národ neotřesitelným symbolem prosperity a umu. Naše malá expedice pod Beskydy byla poznamenána nejen radostí z poznávání, ale i naprosto otřesným počasím... Možná bůh Radegast pohoršeně trestal naše impertinence směrem k jeho pivu, možná si pozval na pomoc krále Gambrina a další vykutálená HGB božstva z Evropské unie. Tak jako tak, vůle zvítězila nad rozmary klimatu a naše chuťové pohárky byly doslova a do písmene hýčkány lahodnými produkty minipivovarů podbeskydí...

28.7.2008 v 9:00 | Karma: 18,51 | Přečteno: 1999x | Diskuse| Cestování

Vítek Schmarc

Pornorichter aneb kult těla kraluje

Milan Richter je podle všeho rozená hvězda českého showbyznysu. Marná sláva, jak říkával starej Spejbl: "Co není v hlavě, to musí bejt v nohách" a pražský radní skutečně chybějící kulturu ducha přenesl bezezbytku do kultury těla. Následek je logický, mnohé perly, které před časem vypustil z úst na margo (nejen) pražských umělců, se staly ztělesněním určitého trendu, který v české porevoluční společnosti pevně zakořenil. Kultu těla. Kultu povrchu – není důležité, co se ukrývá uvnitř, důležité je zaobalit to perfektním pozlátkem, značkovým oblečením, stylovými doplňky, estetickou trendy vybroušeností... Styl nade vše, obsah stranou. Nemohl-li se tedy Milan Richter stát politikem "oduševnělým", stal se politikem "vtěleným".

22.7.2008 v 9:00 | Karma: 23,68 | Přečteno: 3152x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2694x
Ročník 1979. Absolvent FFUK s vytrvalým zájmem o kulturní statky. Občasný grafoman. Články publikoval v časopisech Ikarie, Divadelní revue, Tvar, v současné době činný především v týdeníku A2, deníku E15 a především webzinu www.metalopolis.net.