Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dejte nám svoje prachy aneb naše město podporuje kulturu

Že Dny neklidu potažmo celá iniciativa Za Prahu kulturní přinesly pražské kultuře nějakou zásadní změnu, to si mohl myslet jen skutečný naiva. Médii sice proběhly zprávy, že grantový systém dozná změn a přeměna divadel na akciovky bude dočasně pozastavena, nicméně již diváci zasedání magistrátu ze dne 19. června 2008 šířili do světa zvěst, že celý ten slavný ústupek Béma, Richtera a spol. není nic jiného než taktická klička, jak si koupit trochu více času, zatočit s nepohodlnými revolucionáři a uklidit si cestičku pro bezpečnou realizaci svých úmyslů (kterými samozřejmě veškeré podpisy pod peticí, demonstrace, koncerty a povykování v prostorách magistrátu nedokázaly pohnout).

Ačkoli se tedy zprvu mohlo zdát, že navzdory značné naivitě, spontánnosti a místy až dětinské uvztekanosti Dny neklidu přinesly výsledek veskrze pozitivní, skutečnost se nyní jeví docela jinak. Především: zcela zásadní otázka, jak radní spravují kulturu coby věc veřejnou se postupem času zcela stáhla do pozadí. Dost zásadní podíl na tom nesou sami aktéři z "kulturní fronty", kteří celou svou iniciativu nechali sklouznout do poněkud prvoplánové anti-modroptáčnické guerilly. Stejně tak kardinální otázku, kde vést hranici mezi tzv. komerční a nekomerční kulturou, překrylo hulákání a invektivy, kdo že je větší aparátčík a mamlas. Namísto toho, aby se věcně připomínalo, oč v celém sporu vlastně šlo, rozdrobil se názorový střet do dílčích zpolitizovaných hesel a jarmarečních štulců. Ve velké části veřejnosti zůstal zakořeněný pocit, že tady jde vlastně od počátku "leda vo prachy", nikoli o stav a pojetí kultury jako takové. Věcné příspěvky např. Yvony Kreuzmannové či Doubravky Svobodové zaplavil demonstrační patos, infantilní projevy pseudo-anarchie a následné demagogické novinářské poznatky o hulákání na pražském magistrátu (kombinované s legračními projevy uraženosti ze strany některých ctihodných konšelů). Taktéž radní Milan Richter, moderní karikatura komunistických naturščyků řídících kulturu "od soustruhu", své inovativní řádění bez problémů ustál a kdesi v závětří může snovat další geniální plán na reformu kultury klackem (dočkáme se za rok kupříkladu dotace na pisoár? – močí přeci všichni, vulgární dekonstruktivisté i diváci nováckých estrád). 


Co se stane do roka a do dne lze jen těžko odhadovat, ale vzhledem k postupu pražských radních nelze očekávat, že by se situace v kultuře bez komerčního zaměření nějak zásadně změnila. V jistém smyslu se politikům podařilo přesvědčit veřejnost o klíčovém faktu. Že těmhle "neziskovým" umělcům jde leda o dotace a vlastní blahobyt. A že se tihle "nekomerční reakcionářští inkousti" chtějí vysmívat nám, běžným slušným občanům, kteří, znaveni pilnou kumulací kapitálu, usedáme navečer do pohodlné lenošky a sledujeme něco kultivované televizní zábavy. A sami umělci, neznalí manevrování v bažinách politiky, na hru mimovolně přistoupili. Na kolbišti možná zůstali jako dočasní vítězové, nicméně domnělý poražený si pouze odskočil pro partu osmahlých kamarádů z fitcentra. Pražská kultura nejspíš zase dostane řádně přes čumák – stačí si pozorně prohlédnout pražské plakátovací plochy, které v poslední době začínají bobtnat aktuálními otázkami společenskými. Anonymní a záští zrudlá kampaň zaměřená mj. proti Jiřímu Suchému či Jiřímu Ornestovi bije do očí svou agresivitou, přímočarostí, lží a chytrou ideologickou manipulací (tedy atributy otestovanými důkladně všemi totalitarismy). Ponechme stranou relevantní otázku, na čí zakázku tahle švanda vlastně vznikla. Jde přeci hlavně o to, co nám tím chtěl básník říci. Všichni ti slizcí hamižníci a pokřivení komedianti chtějí VAŠE peníze. Dáte jim je? Jen se podívejte na ty jejich lačné pěstičky, na ty baziliščí pohledy... co s těmi penězi asi dělají? Ovšem, kupují si za ně jitrnice a luxusní káry, to je zřejmé, takovým lidem nemůže jít o nic jiného... Když jde o prachy, nezná občan bratra. Ani kulturu. A politik, jedno jaké barvy a jakého vyznání, to ví. Nezúčastněný pozorovatel se tak opět může kochat tím, jak nám tu ideologický newspeak nedávné minulosti vesele bují, sice změnil hodnotové žebříčky, ale jinak je pořád stejně flexibilní, úderný, uvědomělý... a nechutný. 

Autor: Vítek Schmarc | pondělí 14.7.2008 10:00 | karma článku: 15,87 | přečteno: 1586x
  • Další články autora

Vítek Schmarc

Poslední žert pana Milana K.?

Kostlivci minulosti, zdá se, pana Milana konečně dohnali. Hrozící zjištění o udavačské minulosti dost možná fatálně změní naše čtení mistrových děl, snad dokonce infiltruje školní osnovy a posune výklad některých jeho textů. Božský Kundera, ten, který se s grácií filozofa ohlíží za naší komunistickou minulostí, ten, který se izoluje od české kotlinky jako od čehosi provinciálně sešněrovaného. Zde byl zrozen, ale v civilizovaném světě dozrál a stal se periodickým čekatelem na Nobelovku. Odpor k české malosti, nebo útěk před svědomím? Celá začínající kauza má krom aspektu morálního ještě jeden důležitý dopad: konečně zmizí z Kunderova životopisu kaňka mytotvorby, kterou tam sám ukápl se stalinskou fundovaností.

13.10.2008 v 10:25 | Karma: 24,85 | Přečteno: 3286x | Diskuse| Společnost

Vítek Schmarc

Lepší Brabec v hrsti než Mácha na střeše?

F. A. Brabec se klasiků nebojí, což je věčná škoda. Možná bych tak byl ušetřen jeho vizionářského plenění mých oblíbených knih. Z Kytice nadělal vlasatý mág zasmrádlý svazek usušeného plevele, z Máje zase kýčovitou reklamu na ňadra Sandry Lehnertové a prázdniny v okolí Mácháče. Každým dalším filmem mě pouze utvrzuje v tom, že není nic horšího než přebujelé ambice zcela postrádající oporu ve schopnostech. Dozajista výtečný kameraman není absolutně schopen předat divákovi souvislou myšlenku a musí si tak vypomáhat spoustou barviček, krásných kopečků a krucifixů, které jsou zapíchány podél cest jako ve snu šíleného kapucína.

19.8.2008 v 9:00 | Karma: 33,35 | Přečteno: 4651x | Diskuse| Kultura

Vítek Schmarc

Temný rytíř – král všech komiksáků

Jednou za velmi, velmi dlouhou dobu se přihodí, že do kin přijde hollywoodský velkofilm, který má všechno. Lásku, napětí, nezapomenutelného padoucha, velkolepou akci, fantasticky zauzlený příběh, výstavní herecké výkony. Jednou za velmi, velmi dlouhou dobu se přihodí, že takový film kromě nákladných efektů, velkolepých honiček, masivních explozí a dalšího škváru, který diváci tak milují, má ještě něco navíc. Myšlenku a duši. Prostě jednou ze velmi, velmi dlouhou dobu se přihodí, že do kin dorazí snímek tak výtečný jako Nolanův Temný rytíř.

8.8.2008 v 9:18 | Karma: 16,59 | Přečteno: 1453x | Diskuse| Kultura

Vítek Schmarc

Švejk zpivrncovatělý aneb jak Urban Haška prznil

Dobrá ilustrace se pozná tak, že vystihuje text, který doprovází. Pokud toto tvrzení přijmeme, pak práci, kterou prestižní hospodský a prasečinkový kreslíř Petr Urban odvedl na klasice Jaroslava Haška, musíme nutně označit za selhání, či spíše (mírněji řečeno) za zbytečnost. Proč? No například proto, že Urban vlastně neilustruje sám román, ale spíše panující českou představu o něm, jakési emblematické shrnutí Švejka do pojmů jako "blbost", "pivo", "hospoda", "vychytralost" a konečně ono Nejedlého oblíbené "lidovost" apod.

29.7.2008 v 9:00 | Karma: 25,36 | Přečteno: 2550x | Diskuse| Kultura

Vítek Schmarc

V kraji boha Radegasta aneb malé pivovary v podhůří Beskyd

Seznamovat se s malými pivovary v různých koutech naší země je opravdová potěcha pro tělo i ducha. Nejen proto, že produkty každého z nich vyprávějí svůj vlastní příběh, ale i proto, že když člověk překoná vrozenou lenost a vydá se přímo na místo, potká zajímavé lidi a tak nějak víc pochopí duši nápoje, který je pro náš národ neotřesitelným symbolem prosperity a umu. Naše malá expedice pod Beskydy byla poznamenána nejen radostí z poznávání, ale i naprosto otřesným počasím... Možná bůh Radegast pohoršeně trestal naše impertinence směrem k jeho pivu, možná si pozval na pomoc krále Gambrina a další vykutálená HGB božstva z Evropské unie. Tak jako tak, vůle zvítězila nad rozmary klimatu a naše chuťové pohárky byly doslova a do písmene hýčkány lahodnými produkty minipivovarů podbeskydí...

28.7.2008 v 9:00 | Karma: 18,51 | Přečteno: 1999x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Alpský hotýlek centrem špionáže? Číňané měli výhled na základnu pro F-35

18. května 2024  14:02

Švýcarský hotel Rössli ve vesnici Unterbach se v posledních letech stal tématem hovorů členů...

Střelec na Fica přiznal vinu. Premiérův stav se lepší, převoz ještě není možný

18. května 2024  11:09,  aktualizováno  13:55

Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale...

Sudetští Němci na sjezdu pochválili dialog s Čechy. Zahráli i českou hymnu

18. května 2024  12:35,  aktualizováno  13:51

V sobotu, na druhém dni sjezdu Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL), které zastupuje zájmy...

Soud poslal do vazby muže podezřelého z pobodání řidiče v Rokycanech

18. května 2024  13:30

Šestatřicetiletý muž, kterého policie obvinila z pokusu o vraždu za ozbrojený útok v Rokycanech,...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2694x
Ročník 1979. Absolvent FFUK s vytrvalým zájmem o kulturní statky. Občasný grafoman. Články publikoval v časopisech Ikarie, Divadelní revue, Tvar, v současné době činný především v týdeníku A2, deníku E15 a především webzinu www.metalopolis.net.