Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nepokradeš! Ani v Indii ne.

Na mě si po dnešku dají Indové pozor. Alespoň to nebudu jenom já, kdo si neustále hlídá tašku, smlouvá přemrštěné ceny a vůbec má oči na stopkách.

klidek

Ráno jsem měla svou pravidelnou čtvrteční lekci angličtiny, a pak jsem se vydala na nákup. Otevřeli nám tady v obchodě novou „pekárnu“ – no, spíš takový pekařský koutek. Jdu tam, chci zkusit bagetu. „Je čerstvá?“ ptám se prodavače ve vysoké bílé čepici. „Yes, maam.“ Na omak (je ve folii) se mi to nezdá. „Kdy jste ji pekli?“. „Včera večer, maam.“ „Hm, tak to už není čerstvá…“ „Je čerstvá, maam!“ Ach jo. Beru nakonec bagetu (dá se přece opéct i doma) a čtyři právě upečené voňavé muffiny. Hned venku jeden ještě teplý muffin ochutnám – je výborný.

Potřebuji koupit kupon na dobití kabelové televize a taky si nechat dobít kredit na mobilu. To vše v prodejně, kde je obvykle více prodavačů než zákazníků a prostor je tak stísněný, že jste rádi, když tam v tom horku neomdlíte. Ani dnes mě nezklamali. V krámku je téměř nedýchatelno, nemají ani velké větráky u stropu, jen takové dva maličké v rozích místnosti. Smrádek, ale teploučko jako v sauně. Prodavačů je dnes pět. Stojí za pultíkem s půlmetrovými rozestupy. Ve chvíli, kdy vejdu, si mě všichni pěkně podrobně prohlédnou (ostatně jako vždy a všude). Někteří od hlavy až k patě, jiní naopak. „Prosím jeden Tata Sky kupon za pět set.“ Prodavač rozhodně nepřizná, že ho nemá, nechce, abych šla jinam. „Máte identifikační číslo?“ ptá se mě. „Neznám ho, prodejte mi ten kupon jako minule.“ Prodavač je vytrvalec: „Když mi řeknete to číslo, já vám to dobiju přímo tady.“ (Co nechápe na slově „neznám“?)

Dobrá, kupon tedy dnes nevyřídím, budu se sem muset vrátit jindy. Tak alespoň ten telefon. Jdu na druhý konec prodejny (tři kroky), kde leží na pultu ochmataný a příšerně (nepředstavitelně!) umouněný sešit. Do toho sešitu si vždy zapíší telefonní číslo a částku, o kterou navýšili kredit. Kluk, asi tak šestnáctiletý (vypadá na třináct), právě obsluhuje zákaznici. Stoupnu si vzorně vedle ní a čekám, až celá operace skončí. Když už to vypadá, že na mě přijde řada, vynoří se zpoza mne ruka, mává padesátirupiovkou a mele něco v tom smyslu jako „dej mi kupon za pade, musím letět“. Pousměji se, po návštěvě zdejší pošty mě předbíháním skutečně nerozhodíte:-). Snažím se očima kontaktovat prodavače („teď jsem na řadě já!“), ale marně. Najednou, kde se vzal, tu se vzal, další týpek s drobnými v ruce – a taky strašně pospíchá. Blahosklonně se usmívám, jsem nad věcí. Až do chvíle, kdy začne klučina obsluhovat další zákaznici – a já to nejsem! Tedy, páni Indi, jsem sice bílá, ale ne blbá! Vyměním úsměv „nad věcí“ za kyselý ksicht a upřu svůj pohled přímo do prodavačových kukadel. Jestli se chcete naučit mít ostré lokty (a nejen na silnicích), tak rozhodně přijeďte.

Když už zůstanu v prodejně pouze já a pět prodavačů, začne se klučina zabývat hledáním čehosi, ale do očí se mi nepodívá. „Mohl byste mi dobít kredit?“ ptám se a snažím se znít nepříjemně. „Jistě, maam.“ Začnu mu diktovat své telefonní číslo. Snaží se, ale pak místo sedmnáctky napíše sedmičku. Opakuji mu tedy číslo znovu od začátku. Tváří se zmateně. Kouknu se – napsal ho dvakrát za sebou! Nakonec mi stejně podá svůj upatlaný služební mobil, abych do něj číslo naťukala sama. Bude to jistější. „OK, maam.“ Vyčkávám u pultu, dokud mi nepřijde potvrzující sms, že můj kredit byl navýšen. „Tak, je to v pořádku,“ usměji se na něho a odcházím z prodejny. Uff. Zavřu za sebou skleněné dveře. Přes ně vidím, že na mě ještě mluví. Že bych tam něco zapomněla?

„Peníze, maam…“ potichoučku a úplně nesměle mi povídá ten klučík. Já zapomněla zaplatit! Je mi trapně. Rychle vytahuji z kabelky bankovku a omlouvám se. Kdyby na mě aspoň křičel, ale on jen tak tichounce špitnul, jako by to snad byla jeho chyba! Stydím se, že jsem málem okradla takového šmudlu. Vůbec jsem si na placení nevzpomněla!

V duchu si nadávám ještě cestou z obchodu a na křižovatce si všimnu starého, vetchého dědečka, jak ťuká na zavřená okýnka aut a ukazuje si do pusy. Chudák, začne mi ho být líto. Svědomí se ve mně pohne – asi v důsledku mé skorokrádeže – a vzpomenu si na čerstvé muffiny v tašce. To by přece pro něho byla pochoutka! A už kývám na stařečka, už se ke mně belhá, moje svědomí se tetelí blahem, když mu podávám sáček s voňavým pečivem. Mohl by to být happyend. Kdyby se dědeček usmál, poděkoval a odešel. Nebo kdyby se usadil na obrubníku a pustil se do muffinů. Kdepak. Všechno špatně. Děda ve mně vidí snadnou kořist. Prohlídne si sáček, pak se koukne na mě a začne lamentovat. Srdceryvně naříká, ukazuje si do pusy a mele jako kolovrátek pořád dokola. No co asi, chce peníze. A čím víc, tím líp. Hlad evidentně nemá, na voňavou pochoutku se sbíhají sliny víc mně, než jemu. Další studená sprcha. A já – i po šesti měsících tady – stále nepoučitelná.

Autor: Jitka Rozová | čtvrtek 30.7.2009 20:29 | karma článku: 23,75 | přečteno: 2017x
  • Další články autora

Jitka Rozová

Kterak jsem se v charitě najedla, pomazlila a vyhrála

Budeme z Indie pomalu odjíždět a já musím přiznat, že jsem tady konečně šťastná. A že se mi bude stýskat. Moc stýskat. Děti v projektu Sunshine mi dávají najevo, jak moc mě mají rády, jak k nim patřím. Naučila jsem je spoustu nových her a možná jsme si všichni společně i zlepšili angličtinu. Každopádně jsme si na sebe zvykli.

18.6.2010 v 10:40 | Karma: 35,22 | Přečteno: 6184x | Diskuse| Cestování

Jitka Rozová

Indická nemocnice. Tři dny a dost?

Znáte snad lepší místo, kde si přečíst Havlíkův Transit? „Nepustím vás ani domů, natož do Thajska. Necháme si vás v nemocnici 24 hodin, abychom doplnili tekutiny a odebrali vzorky.“ Thajsko mě mrzí, strašně jsme se tam těšili, ale zároveň přišla úleva, že se o nás postarají a nezkolabujeme někde na cestách.

12.5.2010 v 17:20 | Karma: 24,40 | Přečteno: 2784x | Diskuse| Cestování

Jitka Rozová

Piče, piče, piče!

Jak mě překvapují indické děti. Už tři týdny chodím za dětmi do Sunshine projektu. Je to v podstatě denní centrum pro chudé děti ve čtvrti Saidulajab v Dillí. Jejich rodiče nemají na to, aby je poslali do školy a zajistili jim tak lepší budoucnost.

9.4.2010 v 10:15 | Karma: 30,74 | Přečteno: 4557x | Diskuse| Cestování

Jitka Rozová

Škola je přece zadarmo, tak proč tam své děti nepošlou?

Jak ve skutečnosti vypadá bezplatné školství v Indii? A pomáhá charita Indii nebo nepomáhá? Tento článek je mimo jiné i mou odpovědí zdejší blogerce, paní Soně Diartové. Je to příběh o dětech z ulice a jednom chlapíkovi s velkým srdcem.

11.3.2010 v 10:30 | Karma: 28,75 | Přečteno: 2122x | Diskuse| Cestování

Jitka Rozová

Pravidla sousedského soužití po indicku

„Prosíme, nezamykejte ve svém bytě služku, hospodyni ani domácího mazlíčka, pokud odjíždíte pryč.“

15.12.2009 v 11:11 | Karma: 20,96 | Přečteno: 2438x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Podporujeme kulturu nahoty. Obec na Sardinii jako první umožní nudistické sňatky

3. května 2024  7:26

Obec San Vero Milis na severu středomořského ostrova Sardinie jako první v Itálii umožní sňatky...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2565x
V Indii s krátkou přestávkou od 10/2008 do 06/2010.