Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kterak jsem se v charitě najedla, pomazlila a vyhrála

Budeme z Indie pomalu odjíždět a já musím přiznat, že jsem tady konečně šťastná. A že se mi bude stýskat. Moc stýskat. Děti v projektu Sunshine mi dávají najevo, jak moc mě mají rády, jak k nim patřím. Naučila jsem je spoustu nových her a možná jsme si všichni společně i zlepšili angličtinu. Každopádně jsme si na sebe zvykli.

sleeping Sunshine :-)

A jak to vypadá, když za nimi přijdu?

 „Meeeem Jitika is here! Meeeem Jitika přišla! Good afternoon, meeeem!“ (děti, sborem)

„Dobré odpoledne, sedněte si, prosím. Jak se dneska máte?“

Než se rozkoukám a pozdravím s učitelkami, už mi některé z dětí přináší židli. Čeká mě těžké rozhodnutí, se kterou skupinkou dnes strávím odpoledne. Všichni mě chtějí ukořistit pro sebe. Židli mi sice přinesly mladší děti, ale už si pro mě jde i Devender, jeden z těch starších. „Devender, já si teď sednu tady a zítra budu zase u vás, jo?“ nabízím mu „spravedlivé“ řešení. Devender s nevolí odchází, aby se za pár minut vrátil i s Pinky, Preeti, Darpan, Nishou a Sanjayem. Všem jim je kolem čtrnácti, patnácti. Radši si sednou k mladším dětem, jen aby mi byli nablízku.

„Budeme dělat tajenky!“ hned mám jasno, jak využiji přítomnost starších dětí. Kreslím na tabuli prázdná políčka, do kterých za chvíli budu vyplňovat písmenka. „Hádáme zvíře...“ dávám nápovědu. Děti hádají písmenka. Nutím je, aby ke každému písmenku vymyslely slovo: A for apple, B for butterfly, C for cat... Nechce se jim, brzdí to hru. Když uhodnou mého hrocha, vystřídá mě u tabule Sanjay. „Je to název jednoho státu,“ usmívá se. V jeho tajence se skrývá: Incredible India!

Jen co dosednu na židli, leze mi na klín čtyřletá Anjeli. Holčička s nejmilejším úsměvem. Má tu ještě staršího bráchu Rahula a sestřičku Annu. Včera, když přišla do třídy její matka, jsem zjistila, že mají doma ještě jednu tříletou holčičku Anschu – a nic bych za to nedala, že paní je znovu těhotná. Přitom nevypadá staře, předpokládám, že rodit začala v patnácti. Jsou tak chudí, že nebýt projektu Sunshine, ani jedno z jejich dětí by nechodilo do školy.

Prohlížíme si s Anjeli obrázkovou knížku. Kromě zvířátek je na obrázcích i ovoce. Meruňky, jahody, švestky a hroznové víno. Anjeli malou ručičkou „sbírá“ ovoce z obrázků a strká si ho do pusy. Pak hlasitě mlaská, jak si na imaginárním ovoci pochutnává. Zajímalo by mě, jestli vůbec ví, jak taková jahoda nebo meruňka chutná. Samozřejmě, že je v Indii tohle ovoce k dostání, ale chudí si ho většinou nemůžou dovolit. Učitelka Ranjina mi vysvětlovala, že některé děti nemají dostatečný přísun čerstvého ovoce, zeleniny a mléčných výrobků, protože na to jejich rodiče nemají peníze. Tak jedí pořád dokola jen placky, rýži a daal (čočka).

U tabule je teď holčička s rovnátky, Firdous. Myslíte, že by měla rovnátka, kdyby nechodila do Sunshine? Nebo že by některé děti měly brýle? Firdous si do své tajenky zvolila název květiny. Neznám ho. Zatímco se děti vedle mě překřikují, malá Anjeli mi na klíně usnula. Položím si její hlavičku na prsa a rovnám ten umouněný šáteček, co jí dnes zakrývá vlásky. Ještě chvilku ji houpu na klíně, než si nás všimne Ranjina. „Anjeli spí,“ upozorní mě. „Já vím,“ usměji se na ni. Je to tak skoro pokaždé. Chvilku ji chovám a ona usne. Kdo by se divil, v tom horku.

Některé děti spí s hlavičkami položenými na lavicích. „Polož ji tady na stůl, bude to mít pohodlnější,“ radí Ranjina. Jedna z holčiček, Kamini, mi přináší zaprášený plyšový polštář ve tvaru srdce. Děti udělají místo na lavici a já tam položím malou Anjeli. Vydrží spát skoro dvě hodiny – na desce stolu! :-)

Tajenky je přestávají bavit zrovna ve chvíli, kdy po nich Sanjay chce, aby hádali nejznámější kriketové hřiště v Austrálii. No ano, celá Indie žije pro kriket! Děti ztrácejí zájem a začínají si chodit pro hračky a pexesa. Sanjay jen pokrčí rameny a doplní „Melbourne“. Pak navrhne, že budeme hrát Mikádo. Přesunu se tedy se skupinkou starších dětí do zadní části třídy a hrajeme „sticks“ – tyčinky – jak tomu říkají.

Jednou jsem je pozorovala, jak hrají něco podobného s tužkami a propiskami. Hned druhý den jsem jim donesla Mikádo (jeden exemplář jsme si dovezli z ČR) a hra se rázem stala nejmilejší odpolední zábavou. Učitelky jsou rády, protože je to jedna z mála her, která vyžaduje soustředění, a tudíž je ve třídě klid.

Děti vědí, že vždycky prohrávám, a tak se mi snaží pomáhat. „Meeem, tuhle tyčinku, tuhle si vezměte,“ radí Pinky. „Tuhle ne, ta se hýbne!“ varuje mě Sanjay. Preeti už mi mezitím počítá skóre. Docela se mi dnes daří. Nevím, kolik za kterou tyčinku dostanu bodů, takže si ani nezkontroluji, jestli mě děti nešidí. Bezmezně jim ale věřím – bodové hodnoty jednotlivých barevných kombinací znají zpaměti a sčítají jako ostřílení trhovci. V pět hodin nás jedna z učitelek přeruší: „Konec hry, bude jídlo!“

Každý den dostávají děti „zbytky“ od oběda z jednoho luxusního pětihvězdičkového hotelu. Vše přiveze zaměstnanec hotelu v čistých plastových nádobách s víky. Většinou je to rýže a tři různé omáčky. Tenhle „servis“ zařídil Kuku Arora („otec“ Sunshine projektu) díky svému kamarádovi, který pracuje v hotelu na významné pozici. Je to jakási forma sponzorského daru, protože hotel zajišťuje i každodenní dopravu jídla.

„Meeem, gratulace, jste vítěz!“ Poprvé za celou dobu v Sunshine se mi podařilo něco vyhrát. Děti mají větší radost než já a všechny mi nadšeně gratulují. Nejvíc je ale zajímá, jestli přijdu zase zítra a budu s nimi hrát Domino. Samozřejmě, že přijdu.

Když odcházím ze třídy a cítím tu vůni „zbytků“ od luxusního oběda, neodpustím si poznámku: „To tak nádherně voní! Asi se budu muset cestou domů zastavit v nějakém indickém občerstvení!“. Načež mi učitelky se smíchem nandají jídlo na misku. Zdráhám se, přece tady nebudu chudým dětem užírat večeři! Odmítání je mi ale houby platné, už držím v ruce plastovou lžičku, ještě mastnou od včerejška, a musím ochutnat! Pro děti i učitelky je to vítaná zábava, všichni na mě koukají, co tomu řeknu. Musím jídlo samozřejmě pochválit, kupodivu není ani ostré, jak je v Indii zvykem. V hotelu zřejmě vaří pro cizince, proto přehnaně nekoření. Pochutnávám si, něco tak dobrého jsem dlouho nejedla. Když dojím a způsobně si odnesu misku, jdu ještě ke Kukovi do kanceláře. „Děkuju za výbornou večeři, moc jsem si pochutnala!“ Kuku se usměje od ucha k uchu. „Však to taky připravil šéfkuchař hotelu s pěti hvězdami!“

A pak, že já pomáhám jim! 

http://www.sunshineproject-delhi.org/index.html

Autor: Jitka Rozová | pátek 18.6.2010 10:40 | karma článku: 35,22 | přečteno: 6184x
  • Další články autora

Jitka Rozová

Indická nemocnice. Tři dny a dost?

Znáte snad lepší místo, kde si přečíst Havlíkův Transit? „Nepustím vás ani domů, natož do Thajska. Necháme si vás v nemocnici 24 hodin, abychom doplnili tekutiny a odebrali vzorky.“ Thajsko mě mrzí, strašně jsme se tam těšili, ale zároveň přišla úleva, že se o nás postarají a nezkolabujeme někde na cestách.

12.5.2010 v 17:20 | Karma: 24,40 | Přečteno: 2785x | Diskuse| Cestování

Jitka Rozová

Piče, piče, piče!

Jak mě překvapují indické děti. Už tři týdny chodím za dětmi do Sunshine projektu. Je to v podstatě denní centrum pro chudé děti ve čtvrti Saidulajab v Dillí. Jejich rodiče nemají na to, aby je poslali do školy a zajistili jim tak lepší budoucnost.

9.4.2010 v 10:15 | Karma: 30,74 | Přečteno: 4557x | Diskuse| Cestování

Jitka Rozová

Škola je přece zadarmo, tak proč tam své děti nepošlou?

Jak ve skutečnosti vypadá bezplatné školství v Indii? A pomáhá charita Indii nebo nepomáhá? Tento článek je mimo jiné i mou odpovědí zdejší blogerce, paní Soně Diartové. Je to příběh o dětech z ulice a jednom chlapíkovi s velkým srdcem.

11.3.2010 v 10:30 | Karma: 28,75 | Přečteno: 2122x | Diskuse| Cestování

Jitka Rozová

Pravidla sousedského soužití po indicku

„Prosíme, nezamykejte ve svém bytě služku, hospodyni ani domácího mazlíčka, pokud odjíždíte pryč.“

15.12.2009 v 11:11 | Karma: 20,96 | Přečteno: 2438x | Diskuse| Cestování

Jitka Rozová

Na pohřbu v Nepálu

Místo chladné obřadní síně sluncem rozpálené gháty. Místo posvátného ticha dětský smích. Vznešenou hudbu nahrazuje cinkání činelků. Pozůstalí nejsou oblečeni do černých šatů a mrtvý není ukryt v dřevěné rakvi. Je to snad špatně? Ne, je to... jinak.

9.12.2009 v 10:00 | Karma: 32,68 | Přečteno: 6652x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

„Tak dlouho tam ta zrůda byla...“ Zjištění o střelbě na fakultě rozlítila pozůstalé

18. června 2024

Premium Univerzita Karlova i pozůstalí podali stížnosti proti policejním závěrům prosincové střelby na...

Udělejme Evropu opět skvělou, vybízí maďarské předsednictví s Rubikovou kostkou

18. června 2024  15:34

Maďarsko představilo priority svého předsednictví v Radě EU, jež začíná 1. července. Jeho logem je...

Většina Čechů je pro konec války na Ukrajině i za cenu ztráty území, říká průzkum

18. června 2024  15:23

Přibližně dvě třetiny Čechů by podpořily rychlé ukončení války na Ukrajině i za cenu územních...

Pchjongjang se chystá na Putina, Rusko zahájilo manévry v Pacifiku

18. června 2024  10:25,  aktualizováno  15:23

Ruský prezident Vladimir Putin míří do Severní Koreje na dlouho očekávanou návštěvu. Předchází ji...

Biden otevře nelegálním migrantům v manželství s Američany cestu k občanství

18. června 2024  15:14

Americký prezident Joe Biden hodlá poskytnout nelegálním imigrantům, kteří jsou v manželském svazku...

Jan Kempa: Správný muž se nestydí své ženě projevovat lásku
Jan Kempa: Správný muž se nestydí své ženě projevovat lásku

Profesionální trenér sportovců-profesionálů i hobbíků, vytrvalec a závodník, Jan Kempa, je mužem činu. Svůj život obrátil v patnácti doslova...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2565x
V Indii s krátkou přestávkou od 10/2008 do 06/2010.