Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Naše Vánoce v Indii

24.12.2008 Chtěli jsme si udělat příjemný, slavnostní, ničím nerušený vánoční den a večer...

mud cake - zablácený dort

K snídani jsme si den předem koupili „zablácený“ dort (mud cake) a k večeři půl kila platýse (sole fish) jako náhražku českého kapříka. Salát už byl taktéž připravený v lednici, aby se pěkně uležel. Ráno jsme si zapálili svíčky, posnídali a pustili si pohádku o malém robotovi jménem Wall-e, když Ondrovi zazvonil telefon. Volala Sunita, asistentka z kanceláře, že nám konečně někdo přijde vyměnit filtry na pitnou vodu. A že už je na cestě. Zázraky se dějí – čekáme na toho člověka několik měsíců…

Jen pro informaci – Indové Vánoce neslaví, takže měli úplně obyčejný pracovní den. Opravář se dostavil jen o chvíli později, vyměnil pod dřezem dva filtry (ty už to vážně potřebovaly!), dokonce napsal potvrzení o zaplacení částky 1150 rupií a s úsměvem na rtech odešel. My se na sebe také usmívali, byli jsme rádi, že máme zase nezávadnou, přefiltrovanou vodu…až do chvíle, než jsem si všimla louže v kuchyni. Vytřeli jsme ji, ale louže tam za chvilku byla zase. Po prozkoumání celého filtračního zařízení jsme objevili jednu hadici, která nebyla nikam zapojena…ale měla být! Chvíli jsme se pokoušeli zorientovat v té změti hadiček a kabílků, načež Ondra zavolal Sunitě, aby toho opraváře rychle vrátila zpátky. Ten už byl ale na cestě k jinému zákazníkovi, a tak Sunitě slíbil, že se druhý den ráno zastaví. Druhý den??? Už jsem si představovala, jak budeme na Štědrý večer klečet v kuchyni a vytírat mokré louže. Naštěstí nemají Indové srdce z kamene a po dalším naléhavém telefonátu slíbili, že se u nás odpoledne někdo zastaví.

K obědu jsme si dali hrachovou polévku Vitana s opečenou houstičkou a vydali se na vánoční procházku. Venku bylo krásně teplo, sluníčko svítilo, jako by ani nebyl prosinec. Zašli jsme se podívat do Gallerie, jestli nemají nějaký slušný malý stromeček, protože ty velké umělé potvory jsme kupovat nechtěli. Ale buď měli jen takové ošklivé čínské miniatury nebo velké stromky – a to by bylo kvůli jednomu dni škoda…Sedli jsme si u fontány a pozorovali dění kolem. Přestože Indové křesťanské Vánoce neslaví, kultura vyzdobených obchodních center se spoustou příšerných Santa Clausů už dorazila i sem. Tady v Gallerii ale naštěstí žádný Santa nebyl (nebo jsme si ho nevšimli), jen decentní stříbrné hvězdy, zavěšené na stromech a na provazech mezi jednotlivými obchůdky. Vydali jsme se domů, abychom neprošvihli opraváře.

Naše cesta vedla ještě kolem SuperMartu, kam chodíme nakupovat potraviny – a světe div se, před jedním zastrčeným papírnictvím stál takový úplně maličký, ale docela hezký stromeček. Byl tam sám, poslední, zaprášený a zřejmě odsouzený čekat na příští Vánoce. Chvilku jsme na něj koukali…a pak už byl náš. Za 65 rupií (25 korun). Hrdě jsme si ho nesli domů, jako by to byl ten nejhezčí stromeček pod sluncem. Samozřejmě jsme nekupovali žádné ozdoby – v bytě ještě nějaké zbyly po předchozích majitelích (paní byla z Litvy). Visely na lustru ještě od loňských Vánoc, celé zaprášené. No a tak jsme nejprve osprchovali stromeček, potom jsme vykoupali ozdoby – a výsledek vidíte na přiložené fotografii :-). 

Během zdobení našeho mini stromečku dorazili opraváři. Nejen, že opravdu přišli (a dokonce dva!) – ale přišli včas, ve slíbený den, v domluvenou hodinu. Tomu se v Indii nedá říct jinak, než opravdový vánoční zázrak:-). Po jejich odchodu jsem ještě stihla vytřít podlahu (tady se fakt strašně práší!) za doprovodu Haničky Zagorové a Kotvalda s Hložkem a taky mojí oblíbené „Létající Čestmír“ a „Né pětku né“… :-)

Zatímco jsem si četla vánoční články na blozích, Ondra obalil a osmažil rybku. Abychom docílili správné vánoční atmosféry, tak jsme večeřeli za doprovodu českých koled a při světle indických (nebo čínských?) svíček. Mohli jsme si to dovolit, protože „sole fish“ neměla ani jednu jedinou kostičku. Po rozbalení všech dárků jsme si místo vánoční pohádky pustili film „Medvěd“ (režie Jean J.Annaud). Ale ten největší a nejkrásnější dárek nás teprve čekal – cesta na samý jih Indie, do státu Kerala, kde jsme chtěli oslavit příchod nového roku.

 

Autor: Jitka Rozová | pátek 9.1.2009 11:49 | karma článku: 17,62 | přečteno: 1978x
  • Další články autora

Jitka Rozová

Kterak jsem se v charitě najedla, pomazlila a vyhrála

Budeme z Indie pomalu odjíždět a já musím přiznat, že jsem tady konečně šťastná. A že se mi bude stýskat. Moc stýskat. Děti v projektu Sunshine mi dávají najevo, jak moc mě mají rády, jak k nim patřím. Naučila jsem je spoustu nových her a možná jsme si všichni společně i zlepšili angličtinu. Každopádně jsme si na sebe zvykli.

18.6.2010 v 10:40 | Karma: 35,22 | Přečteno: 6184x | Diskuse| Cestování

Jitka Rozová

Indická nemocnice. Tři dny a dost?

Znáte snad lepší místo, kde si přečíst Havlíkův Transit? „Nepustím vás ani domů, natož do Thajska. Necháme si vás v nemocnici 24 hodin, abychom doplnili tekutiny a odebrali vzorky.“ Thajsko mě mrzí, strašně jsme se tam těšili, ale zároveň přišla úleva, že se o nás postarají a nezkolabujeme někde na cestách.

12.5.2010 v 17:20 | Karma: 24,40 | Přečteno: 2784x | Diskuse| Cestování

Jitka Rozová

Piče, piče, piče!

Jak mě překvapují indické děti. Už tři týdny chodím za dětmi do Sunshine projektu. Je to v podstatě denní centrum pro chudé děti ve čtvrti Saidulajab v Dillí. Jejich rodiče nemají na to, aby je poslali do školy a zajistili jim tak lepší budoucnost.

9.4.2010 v 10:15 | Karma: 30,74 | Přečteno: 4557x | Diskuse| Cestování

Jitka Rozová

Škola je přece zadarmo, tak proč tam své děti nepošlou?

Jak ve skutečnosti vypadá bezplatné školství v Indii? A pomáhá charita Indii nebo nepomáhá? Tento článek je mimo jiné i mou odpovědí zdejší blogerce, paní Soně Diartové. Je to příběh o dětech z ulice a jednom chlapíkovi s velkým srdcem.

11.3.2010 v 10:30 | Karma: 28,75 | Přečteno: 2122x | Diskuse| Cestování

Jitka Rozová

Pravidla sousedského soužití po indicku

„Prosíme, nezamykejte ve svém bytě služku, hospodyni ani domácího mazlíčka, pokud odjíždíte pryč.“

15.12.2009 v 11:11 | Karma: 20,96 | Přečteno: 2438x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2565x
V Indii s krátkou přestávkou od 10/2008 do 06/2010.