Naše Vánoce v Indii

24.12.2008 Chtěli jsme si udělat příjemný, slavnostní, ničím nerušený vánoční den a večer...

mud cake - zablácený dort

K snídani jsme si den předem koupili „zablácený“ dort (mud cake) a k večeři půl kila platýse (sole fish) jako náhražku českého kapříka. Salát už byl taktéž připravený v lednici, aby se pěkně uležel. Ráno jsme si zapálili svíčky, posnídali a pustili si pohádku o malém robotovi jménem Wall-e, když Ondrovi zazvonil telefon. Volala Sunita, asistentka z kanceláře, že nám konečně někdo přijde vyměnit filtry na pitnou vodu. A že už je na cestě. Zázraky se dějí – čekáme na toho člověka několik měsíců…

Jen pro informaci – Indové Vánoce neslaví, takže měli úplně obyčejný pracovní den. Opravář se dostavil jen o chvíli později, vyměnil pod dřezem dva filtry (ty už to vážně potřebovaly!), dokonce napsal potvrzení o zaplacení částky 1150 rupií a s úsměvem na rtech odešel. My se na sebe také usmívali, byli jsme rádi, že máme zase nezávadnou, přefiltrovanou vodu…až do chvíle, než jsem si všimla louže v kuchyni. Vytřeli jsme ji, ale louže tam za chvilku byla zase. Po prozkoumání celého filtračního zařízení jsme objevili jednu hadici, která nebyla nikam zapojena…ale měla být! Chvíli jsme se pokoušeli zorientovat v té změti hadiček a kabílků, načež Ondra zavolal Sunitě, aby toho opraváře rychle vrátila zpátky. Ten už byl ale na cestě k jinému zákazníkovi, a tak Sunitě slíbil, že se druhý den ráno zastaví. Druhý den??? Už jsem si představovala, jak budeme na Štědrý večer klečet v kuchyni a vytírat mokré louže. Naštěstí nemají Indové srdce z kamene a po dalším naléhavém telefonátu slíbili, že se u nás odpoledne někdo zastaví.

K obědu jsme si dali hrachovou polévku Vitana s opečenou houstičkou a vydali se na vánoční procházku. Venku bylo krásně teplo, sluníčko svítilo, jako by ani nebyl prosinec. Zašli jsme se podívat do Gallerie, jestli nemají nějaký slušný malý stromeček, protože ty velké umělé potvory jsme kupovat nechtěli. Ale buď měli jen takové ošklivé čínské miniatury nebo velké stromky – a to by bylo kvůli jednomu dni škoda…Sedli jsme si u fontány a pozorovali dění kolem. Přestože Indové křesťanské Vánoce neslaví, kultura vyzdobených obchodních center se spoustou příšerných Santa Clausů už dorazila i sem. Tady v Gallerii ale naštěstí žádný Santa nebyl (nebo jsme si ho nevšimli), jen decentní stříbrné hvězdy, zavěšené na stromech a na provazech mezi jednotlivými obchůdky. Vydali jsme se domů, abychom neprošvihli opraváře.

Naše cesta vedla ještě kolem SuperMartu, kam chodíme nakupovat potraviny – a světe div se, před jedním zastrčeným papírnictvím stál takový úplně maličký, ale docela hezký stromeček. Byl tam sám, poslední, zaprášený a zřejmě odsouzený čekat na příští Vánoce. Chvilku jsme na něj koukali…a pak už byl náš. Za 65 rupií (25 korun). Hrdě jsme si ho nesli domů, jako by to byl ten nejhezčí stromeček pod sluncem. Samozřejmě jsme nekupovali žádné ozdoby – v bytě ještě nějaké zbyly po předchozích majitelích (paní byla z Litvy). Visely na lustru ještě od loňských Vánoc, celé zaprášené. No a tak jsme nejprve osprchovali stromeček, potom jsme vykoupali ozdoby – a výsledek vidíte na přiložené fotografii :-). 

Během zdobení našeho mini stromečku dorazili opraváři. Nejen, že opravdu přišli (a dokonce dva!) – ale přišli včas, ve slíbený den, v domluvenou hodinu. Tomu se v Indii nedá říct jinak, než opravdový vánoční zázrak:-). Po jejich odchodu jsem ještě stihla vytřít podlahu (tady se fakt strašně práší!) za doprovodu Haničky Zagorové a Kotvalda s Hložkem a taky mojí oblíbené „Létající Čestmír“ a „Né pětku né“… :-)

Zatímco jsem si četla vánoční články na blozích, Ondra obalil a osmažil rybku. Abychom docílili správné vánoční atmosféry, tak jsme večeřeli za doprovodu českých koled a při světle indických (nebo čínských?) svíček. Mohli jsme si to dovolit, protože „sole fish“ neměla ani jednu jedinou kostičku. Po rozbalení všech dárků jsme si místo vánoční pohádky pustili film „Medvěd“ (režie Jean J.Annaud). Ale ten největší a nejkrásnější dárek nás teprve čekal – cesta na samý jih Indie, do státu Kerala, kde jsme chtěli oslavit příchod nového roku.

 

Autor: Jitka Rozová | pátek 9.1.2009 11:49 | karma článku: 17,62 | přečteno: 1978x