Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vojenské aspekty Mnichovské dohody

V souvislosti s Mnichovskou dohodou z roku 1938 se mluví spíše o jejích politických aspektech, tedy zradě československých spojenců a nefunkčnosti Malé dohody, zatímco vojenská stránka věci, která měla na průběh událostí podstatný vliv, zůstává často opomenuta. Otázka, zda se československá armáda mohla v září a říjnu 1938 úspěšně bránit německému nástupu, byla pokládána již mnohokrát a odpověď na ní je samozřejmě ryze hypotetická, ačkoliv často podléhala politickým vlivům. Bezmála sedmdesát let po zmiňovaných událostech je ale již možné vysledovat hlavní skutečnosti bez předsudků.

Charakteristické bylo, že československá vojenská doktrína byla ryze obranného rázu. Vzhledem k poloze republiky a počtech vojska nešlo ani uvažovat jinak a již od vzniku samostatného státu v roce 1918 bylo jasné, že zajišťovat jeho bezpečnost bude především ministr zahraničí, jak se svého času vyjádřil šéf francouzské vojenské mise generál Maurice Pellé. Hlavním spojencem byla nepochybně Francie, československá diplomacie rovněž aktivně vystupovala při zakládání Malé dohody a od nástupu Hitlera k moci v Německu se její zájem přenesl i k dosud „zapovězenému“ Sovětskému svazu. Především po roce 1935, kdy byl prezident Beneš zvolen do funkce s přispěním komunistických hlasů, staly se návštěvy sovětských vojenských delegací u nás běžnou praxí, ačkoliv oficiální státní propaganda zůstávala zaměřena ostře protikomunisticky.

Po krachu odzbrojovacích jednání v Ženevě a při stupňující se Hitlerově agresivitě v první polovině třicátých let, se jevilo Německo jako hlavní protivník v případné válce. Tímto směrem také byla vedena v této době probíhající reorganizace československé armády. Hlavní otázkou zůstával problém obrany dlouhé hranice při nedostatečném početním stavu armády. Československé velení ji řešilo výstavbou propracovaného systému pohraničních opevnění, který byl nepřetržitě budován od roku 1935 a v kritických dnech roku 1938 obnášel 263 těžkých objektů a 9632 objektů lehkých. Hlavní úsilí však bylo věnováno budování úseků, které byly u hranic s Německem, což bylo pochopitelné, ale po obsazení Rakouska Hitlerem se ukázalo jako chybné, neboť hranice s Rakouskem, která byla dosud posuzována jako relativně bezpečná se stala dalším předpokládaným nástupovým prostorem nacistů. Navíc s územními nároky na Těšínsko začalo vystupovat i Polsko a vojensky hrozilo rovněž Maďarsko. Jinými slovy, celé Československo bylo obklíčeno státy, které si činily nárok na některou jeho část a souvislý pevnostní systém byl dosud z větší míry dokončen pouze proti původní německé hranici. V této situaci předal francouzský vyslanec 21.září prezidentu Benešovi nótu, která  nařizovala Československu odstoupit sporná území, v podstatě vypovídala spojenecké závazky a za případnou válku činila odpovědné Československo.

Přímým důsledkem francouzské nóty bylo jmenování nové úřednické vlády v čele s populárním legionářem, armádním generálem Syrovým, a vyhlášení mobilizace armády. Ačkoliv jmenování Syrového mělo nepochybně charakterizovat odhodlání k obraně, zastával sám generál spíše opatrné stanovisko, podobný názor měl i nově jmenovaný hlavní velitel armády armádní generál Ludvík Krejčí. Celé armádní velení bylo naprosto deprimované zradou Francie, což se ukázalo na jednání u prezidenta Beneše 21.září. Ve svém deníku později vzpomínal velitel 4. armády armádní generál Lev Prchala na Benešova slova: „Spojenci nás zradili, Poláci a Maďaři nám dali ultimatum. Nemohli jsme jednat jinak, než přijmout Hitlerovi podmínky.“ Znovu se otevřela otázka sovětské pomoci, ale Beneš měl obavy z toho, že Československo se tak stane protivníkem celé západní Evropy. Stalo se tak, že ačkoliv se sovětský velvyslanec Alexandrovský snažil několikrát dostat na Hrad, Beneš jej nikdy nepřijal. Přesto byl předjednán alespoň přelet sta sovětských bombardovacích letadel na naše území, neboť s francouzskými letouny nyní již nebylo možno počítat.

V nástupové sestavě čítala československá armáda po provedení mobilizace milion sto dvacet osm tisíc vojáků, pět tisíc děl, tři sta padesát tanků a devět set padesát letounů. Předpokládalo se, že úspěšná obrana může trvat pouze čtyři týdny. Pak byl nutný zásah spojenců. Jediným spojencem však zůstával Sovětský svaz a nebylo politické vůle jeho podporu přijmout, přestože intervence Sovětského svazu mohla odstranit nebezpečí polského a maďarského vpádu na československé území a celkově změnit poměr sil. Svým způsobem se tak promarnily veškeré vztahy navázané se Sovětským svazem během třicátých let.

Výše zmíněné politické rozhodnutí tedy znamenalo, že československá armáda přes veškeré nadšení neměla naději ubránit československé území před německým vpádem. Především drtivá převaha německého letectva by zřejmě v prvních dnech konfliktu znamenala poškození komunikací v týlu československé armády, při proražení pevnostních obranných postavení by se boje zřejmě rozpadly do obrany jednotlivých bodů. Z tohoto pohledu tedy bylo logické, že Syrového vláda v rámci svého zúženého uvažování přijala podmínky Mnichovské dohody. Je zajímavé, že generál Syrový si za tímto rozhodnutím stál až do své smrti, ačkoliv později připouštěl možnost včasného příchodu sovětské armády.

V roce 1938 se tedy nejednalo pouze o zradu našich západních spojenců, jak bývá někdy uváděno, šlo především o zradu československé vlády, která ji vykonala na československém lidu. 

Autor: Daniel Rovný | neděle 22.6.2008 20:20 | karma článku: 12,36 | přečteno: 1000x
  • Další články autora

Daniel Rovný

Náš svátek 17.listopad

Když se přiblíží výročí 17.listopadu, začneme každý rok slýchat z televize a dalších sdělovacích prostředků oslavné ódy na současný režim a hanění všeho, co zde bylo do roku 1989. Vypadá to dokonce tak, že řada politologů bere 17.listopad jako svoji celoživotní specializaci. Dokáží si vymýšlet snůšky lží, opěvují morální čistotu všech „vůdců“ sametové revoluce, kterou vydávají za celonárodní vůli lidu, a zapomínají přitom na to, jak všechny události proběhly ve skutečnosti. Jedná se přitom o nedávnou historii, v podstatě současnost, a přesto se sází na to, že bude-li lež opakována donekonečna, stane se nakonec pravdou, nebo tak bude alespoň bez výhrad přijímána.

16.11.2008 v 15:28 | Karma: 19,72 | Přečteno: 1694x | Diskuse| Politika

Daniel Rovný

Mladá američanka a její názor na svět

Protože máme okurkovou sezónu a podivné "rozmarné" léto je všude kolem nás, přináším trochu pobavení. Jedná se o skutečný záznam rozhovoru dvou lidí po ICQ. Záznam chatu mezi 17-letou Američankou a Čechem (překlad je narychlo, bez korektury).

12.7.2008 v 0:25 | Karma: 24,95 | Přečteno: 2612x | Diskuse| Politika

Daniel Rovný

František Josef, člověk, co přežil svoji dobu

Devadesátdva let uplyne letos od smrti předposledního rakousko-uherského císaře. František Josef I. se stal legendou již za svého života a zůstal jí i po smrti, ačkoliv v poněkud jiném smyslu, neboť v modernější době jej vnímáme spíše v podobě načrtnuté v Haškově Švejkovi. Šedesát osm let vládl rozsáhlé říši, která spojovala nesourodé evropské národy, v pozdějších letech se zdál být hlavním pilířem, na kterém Rakousko-Uhersko stálo. Ministři a ministerští předsedové se měnili, vlády přicházely a odcházely, avšak císař sám zůstával. Tradovala se o něm dlouhá řada historek, takže jeho skutečný obraz zůstává dodnes zakryt jejich vrstvou. Kdo tedy vlastně byl František Josef I. a jakou úlohu v dějinách sehrál? To je otázka, na kterou bych chtěl dát alespoň stručnou odpověď.

7.7.2008 v 2:00 | Karma: 20,50 | Přečteno: 1678x | Diskuse| Politika

Daniel Rovný

Jde o Váš život!

Česká vláda chystá reformy zdravotnictví po vzoru USA. Nás zajímalo jak takové americké zdravotnictví funguje v praxi. Bohužel, nemáme kontakty ani možnosti zjistit si to na oficiální úrovni, proto jsem se na otázky o americkém zdravotnictví zeptali českého emigranta, který se vrátil zpět do České republiky po 25 letech. Jeho informace jsou tak strašné, že skutečně jde o život a není důvod si brát ze špatného systému příklad. Bohužel ti co mohou získat informace z oficiálních zdrojů, dosud neměli zájem informace ověřit.

4.7.2008 v 19:43 | Karma: 18,95 | Přečteno: 2058x | Diskuse| Politika

Daniel Rovný

Může být privatizace úspěšná?

Když se po roce 1989 objevili v čele naší politiky jedinci typu pana Klause či Dlouhého, bylo jejich trendem privatizovat československý státní majetek s tím, že zahraniční investoři přinesou do našich podniků peníze na investice do rozvoje. Jak tento experiment v řadě případů dopadl je dobře známo. Státní podniky se postupně přelévaly mezi několika vlastníky, až je jejich zahraniční majitelé často dovedli ke krachu.

28.6.2008 v 22:26 | Karma: 11,77 | Přečteno: 1117x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v horské mlze, Raísí je v ohrožení života

19. května 2024,  aktualizováno  19:45

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Srovnání průzkumů: ANO ohrožuje nová koalice, lidovcům umřeli původní voliči

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

Desetitisíce zemřou... a nikdo si nevšimne. Japonsko je na hraně fungování

19. května 2024  19:32

Doma v osamění zemře v Japonsku ročně až 68 000 lidí starších 65 let. Jejich smrti si pak delší...

Bylo za útokem na Fica víc lidí? Podle Slováků se chystal i masakr jako v Praze

19. května 2024  16:33,  aktualizováno  18:53

Aktualizujeme Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1558x
Jsem jako každý člověk. K mému životu patří samozřejmě i láska a romantika. Jsem si jist, že v dnešních podmínkách je také politika částí naší existence. Jenže, kdo zapomíná na takové věci, jako je láska, tomu nikdy nemůžeš věřit jeho politický názor."