Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

František Josef, člověk, co přežil svoji dobu

Devadesátdva let uplyne letos od smrti předposledního rakousko-uherského císaře. František Josef I. se stal legendou již za svého života a zůstal jí i po smrti, ačkoliv v poněkud jiném smyslu, neboť v modernější době jej vnímáme spíše v podobě načrtnuté v Haškově Švejkovi. Šedesát osm let vládl rozsáhlé říši, která spojovala nesourodé evropské národy, v pozdějších letech se zdál být hlavním pilířem, na kterém Rakousko-Uhersko stálo. Ministři a ministerští předsedové se měnili, vlády přicházely a odcházely, avšak císař sám zůstával. Tradovala se o něm dlouhá řada historek, takže jeho skutečný obraz zůstává dodnes zakryt jejich vrstvou. Kdo tedy vlastně byl František Josef I. a jakou úlohu v dějinách sehrál? To je otázka, na kterou bych chtěl dát alespoň stručnou odpověď.

Narodil se ve Vídni v roce 1830 jako syn arcivévody Františka Karla a jeho ctižádostivé ženy Sophie. V mládí se mu dostalo dokonalého vzdělání, především vojenského, což bylo mezi příslušníky habsburské rodiny běžné, mluvil plynně německy, francouzsky a italsky a rovněž obstojně maďarsky a česky, ačkoliv pozdější legendy tvrdily, že česky neuměl ani slovo. Císařská koruna mu vlastně ani připadnout neměla, celá věc byla dílem především jeho matky arcivévodkyně Sophie, která v okamžiku, kdy lehce retardovaný císař Ferdinand I. abdikoval ve prospěch svého bratra Františka Karla , dosáhla u svého muže toho, že se rovněž formálně koruny vzdal a ta přešla automaticky na jeho nejstaršího syna, tehdy osmnáctiletého Františka Josefa. Často se traduje, že když mu Ferdinand I. korunu v Olomouci 2.prosince 1848 při slavnostním obřadu předával, doprovodil to slovy: „To nic, rádo se stalo, hlavně buď hodný.“

František Josef ale hodný nebyl. V Rakousku probíhala občanská válka, do italských držav vstoupila nepřátelská piemontská armáda, Uhry přestaly být v podstatě součástí říše a k nepokojům docházelo i ve Vídni a Praze. Celistvost Rakouska tehdy v podstatě zachránila jen armáda, vedená triumvirátem W-I-R, jak později jejich jména zkracovala vlastenecká rakouská literatura, neboli Windischraetzem, Jelačičem a Radeckým, a ruská armáda, kterou jako bratrskou pomoc vyslal do Uher revolucí vystrašený car Mikuláš I. Pak začalo účtování, které překvapilo celou Evropu svoji brutalitou a maže romantickou legendu o mladém a dobrém císaři, která se k tomuto období váže. Na intervenci ruského cara, který se domníval, že množství poprav již přesahuje tehdy běžné meze odpověděl císař stroze: „Ano, ale nejdříve budeme ještě trochu věšet.“

Pak následovalo období rušení výhod, které si národy vymohly během revoluce 1848-9. „Oktrojovanou“ ústavu z března 1849, sestavenou rádcem Františka Josefa, ministerským předsedou Felixem Schwarzenbergem, která měla sloužit jako přechodný akt před úplným návratem k absolutismu, zrušil císař v prosinci 1851. V celé říši došlo k utužení policejního režimu a stálého špiclování všeho o čem by se snad dalo jen vzdáleně uvažovat jako o opozičním. Náš Havlíček je poslán do Brixenu, v zemi vládne absolutistický ministr Bach a šéf nejvyššího policejního úřadu Kempen.

Tato doba je charakteristická snahou Františka Josefa vyniknout, ale nedostatek zkušeností vede jen k tomu, že si během Krymské války znepřátelí cara, který v podstatě zachránil Rakousko v roce 1848, v momentu, kdy se neobratně snaží politikařit mezi Ruskem na jedné a Francií a Anglií na druhé straně. Vedlo to pouze k tomu, že v roce 1859 nevystoupí nikdo na rakouskou podporu v okamžiku, kdy se Francie a Piemont snaží dobít rakouské državy v Itálii. František Josef se tedy pokouší získat slávu jako vojevůdce. Z čela italské armády je odvolán Franz Gyulai, kterému byla ve Vídni vyčítána liknavost, a sám císař se ujímá velení. Po několika dnech toho trpce lituje, rakouská armáda je poražena u Solferina a otřesený František Josef přistupuje na jednání o míru. Rakousko definitivně ztrácí Lombardii.

Finanční krize a všechny zmíněné neúspěchy jsou příčinou pádu Bachovy vlády a říjnového diplomu, který  byl rozpracován v ústavu. Konzervativci to nesou s nelibostí, ale ve skutečnosti se nejedná o zvláštní demokratizaci. Císařská moc zůstává v podstatě neomezena. Vrcholí také spor s Pruskem o vůdčí úlohu v Německu. Ani zde není Rakousko úspěšné. Po válce v roce 1866 je z Německa vytlačeno, ve prospěch Itálie ztrácí Benátky a v podstatě rezignuje do dalších let na evropskou politiku. Znovu se otevírá uherská otázka, kterou František Josef řeší přistoupením na dualismus říše v roce 1867. Ta je napříště spojována jen osobou panovníka a armádou, má dvě vlády, parlamenty a značně komplikovaný systém společných a samostatných ministerstev. Vznik Rakousko-Uherska však říši neposiluje, spíše naopak, Češi, kteří tvoří průmyslové jádro země, se rovněž domáhají privilegií po vzoru Maďarů, ale císař vyrovnání zamítá v roce 1871.

Zahraniční politika těchto let se orientuje na Balkán, v roce 1878 je obsazena Bosna a Hercegovina, brzy se však ukazuje, že zde Rakousko-Uhersko narazí na velmocenské plány Ruska. František Josef se tak postupně odvrací od svého prvního spojence a Rakousko-Uhersko přistupuje ke spojenectví se svými dřívějšími nepřáteli, Německem a Itálií. Vzniká tak Trojspolek a otevírá se cesta k první světové válce.

Úloha Františka Josefa v této době byla víceméně reprezentativní. Do značné míry rezignoval na svoji dřívější snahu o zviditelnění, politiku přenechává dvorním klikám a sám do ní zasahuje spíše okrajově, zřejmě poučen z předchozích nezdarů. Plní spíše úlohu stmelujícího prvku, neměnného, se kterým Rakousko stojí a padá. V době vzrůstajícího nacionalismu přelomu devatenáctého a dvacátého století to byla poměrně důležitá role. Sám pak zřejmě řadu věcí nechápe, zůstává uzavřen ve svém světě uniforem a staré doby, která definitivně skončila. Jeho manželství, často líčené v romantické literatuře, s bavorskou princeznou Alžbětou se záhy rozpadlo, jediný syn, arcivévoda Rudolf proslul zhýralým životem a posléze spáchal sebevraždu. Císařovna Alžběta trávila většinu svého života mimo Rakousko-Uhersko na cestách po světě. Při jedné z nich ji v Ženevě probodl pilníkem italský anarchista.

V roce 1914 je František Josef osmdesáti čtyřletým starcem. Smířen a odevzdán osudu komentuje prý vyhlášení války Srbsku slovy: „Má-li již říše zaniknout, ať se tak stane důstojně.“ Tento „důstojný“ zánik stál životy milionů vojáků na bojištích první světové války a útrapy lidí v zázemí, pro které znamenal hlad a bídu. František Josef se konce války nedožil, zemřel v listopadu 1916, v době, kdy již k hladovým nepokojům docházelo jen několik stovek metrů od císařského hradu ve Vídni. Snad si i sám uvědomoval bezvýchodnost situace, alespoň to tvrdí někteří jeho životopisci, podle nichž byl František Josef v této době rozhodnut začít jednání o separátním míru se státy Dohody. Těžko soudit, jaká byla skutečnost.

Skutečný obraz císaře je tedy značně tragický, legendy berou za své. Nezapomínejme tedy na skutečné historické události, přestože haškovské podání nám zřejmě u této historické postavy zůstane již na věky nejbližší.

Autor: Daniel Rovný | pondělí 7.7.2008 2:00 | karma článku: 20,50 | přečteno: 1678x
  • Další články autora

Daniel Rovný

Náš svátek 17.listopad

Když se přiblíží výročí 17.listopadu, začneme každý rok slýchat z televize a dalších sdělovacích prostředků oslavné ódy na současný režim a hanění všeho, co zde bylo do roku 1989. Vypadá to dokonce tak, že řada politologů bere 17.listopad jako svoji celoživotní specializaci. Dokáží si vymýšlet snůšky lží, opěvují morální čistotu všech „vůdců“ sametové revoluce, kterou vydávají za celonárodní vůli lidu, a zapomínají přitom na to, jak všechny události proběhly ve skutečnosti. Jedná se přitom o nedávnou historii, v podstatě současnost, a přesto se sází na to, že bude-li lež opakována donekonečna, stane se nakonec pravdou, nebo tak bude alespoň bez výhrad přijímána.

16.11.2008 v 15:28 | Karma: 19,72 | Přečteno: 1694x | Diskuse| Politika

Daniel Rovný

Mladá američanka a její názor na svět

Protože máme okurkovou sezónu a podivné "rozmarné" léto je všude kolem nás, přináším trochu pobavení. Jedná se o skutečný záznam rozhovoru dvou lidí po ICQ. Záznam chatu mezi 17-letou Američankou a Čechem (překlad je narychlo, bez korektury).

12.7.2008 v 0:25 | Karma: 24,95 | Přečteno: 2612x | Diskuse| Politika

Daniel Rovný

Jde o Váš život!

Česká vláda chystá reformy zdravotnictví po vzoru USA. Nás zajímalo jak takové americké zdravotnictví funguje v praxi. Bohužel, nemáme kontakty ani možnosti zjistit si to na oficiální úrovni, proto jsem se na otázky o americkém zdravotnictví zeptali českého emigranta, který se vrátil zpět do České republiky po 25 letech. Jeho informace jsou tak strašné, že skutečně jde o život a není důvod si brát ze špatného systému příklad. Bohužel ti co mohou získat informace z oficiálních zdrojů, dosud neměli zájem informace ověřit.

4.7.2008 v 19:43 | Karma: 18,95 | Přečteno: 2058x | Diskuse| Politika

Daniel Rovný

Může být privatizace úspěšná?

Když se po roce 1989 objevili v čele naší politiky jedinci typu pana Klause či Dlouhého, bylo jejich trendem privatizovat československý státní majetek s tím, že zahraniční investoři přinesou do našich podniků peníze na investice do rozvoje. Jak tento experiment v řadě případů dopadl je dobře známo. Státní podniky se postupně přelévaly mezi několika vlastníky, až je jejich zahraniční majitelé často dovedli ke krachu.

28.6.2008 v 22:26 | Karma: 11,77 | Přečteno: 1117x | Diskuse| Ostatní

Daniel Rovný

Vojenské aspekty Mnichovské dohody

V souvislosti s Mnichovskou dohodou z roku 1938 se mluví spíše o jejích politických aspektech, tedy zradě československých spojenců a nefunkčnosti Malé dohody, zatímco vojenská stránka věci, která měla na průběh událostí podstatný vliv, zůstává často opomenuta. Otázka, zda se československá armáda mohla v září a říjnu 1938 úspěšně bránit německému nástupu, byla pokládána již mnohokrát a odpověď na ní je samozřejmě ryze hypotetická, ačkoliv často podléhala politickým vlivům. Bezmála sedmdesát let po zmiňovaných událostech je ale již možné vysledovat hlavní skutečnosti bez předsudků.

22.6.2008 v 20:20 | Karma: 12,36 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Pátrací složky našly vrtulník íránského prezidenta, píší agentury

19. května 2024,  aktualizováno  20:33

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Obrat. Neučte už sporné teorie o 72 pohlavích, instruuje britská vláda školy

19. května 2024  20:22

Britská vláda představila nové pokyny pro sexuální výchovu. Vyzývá v nich školy, aby přestaly učit...

Armáda pošle miliardy „do luftu“. Kbely dostanou novou věž a dopravní letadla

19. května 2024  20:21

Armádní letectvo získá o téměř devatenáct miliard korun víc pro následující čtyři roky, než bylo...

Policie jde po majetku „nemajetného“ Kaderky. Zaměřila se i na manželku

19. května 2024

Premium Šéf Českého tenisového svazu Ivo Kaderka je vyšetřován ohledně jeho příjmů. Detektivy zajímají také...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1558x
Jsem jako každý člověk. K mému životu patří samozřejmě i láska a romantika. Jsem si jist, že v dnešních podmínkách je také politika částí naší existence. Jenže, kdo zapomíná na takové věci, jako je láska, tomu nikdy nemůžeš věřit jeho politický názor."