Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KH

frantaflinta99

24. 6. 2008 14:35
Tak by mě zajímalo,

jak nám Rusové chtěli pomoci. Jakákoliv vojenská pomoc by vyžadovala souhlas Rumunska.

0 0
možnosti
JZ

Honza Ziegler

23. 6. 2008 10:39
Sověti nebyli ochotni pomoci

V sovětských archivech se nedávno objevil dokument, ve kterém Stalin vzkazoval sovětskému  velvyslanci do Prahy, ať ho ani nepadne slibovat Českolsovensku vojenskou pomoc, která by byla vážně míněna.

Tuhle bajku začali bolševici šířit až po mnichovské dohodě  

0 0
možnosti
RP

radim36

23. 6. 2008 4:01
Celoevropsky.

Já bych nemyslel jen v kontextu naší malé střední Evropy. Z vojenského hlediska, kdybychom se bránili, by to bylo  výhodné pro Sovětský Svaz. Převážná většina bojů na východě nebo možná všechny by proběhly mimo území Sovětů, hlavně u nás a Sověti by tak mohli nerušeně budovat svoje hospodářství poničené občanskou válkou a stalinskými čistkami.  Polsko, Maďarsko by se kvůli územním nárokům stalo spojencem Německa, stejně jako by Německo podpořili nejspíš Francie a Anglie, protože v té době se jejich vlády s Němci bratřili. Nakonec by se Sověti dohodli s Němci podobně jako v případě Polska a s ostatními by si naše území rozdělili. A "mír" by byl stejně zachován.  Jenže Beneš Mnichov přijal, tím politicky zprofanoval Německo a odrovnal proněmecké vlády v Anglii a Francii. Zablokoval Hitlerovi možnost dosáhnout další územní expanze politickými prostředky a ponechal mu jedinou možnost expanze, ozbrojeným bojem.

0 0
možnosti
JT

Barry Goldwater

23. 6. 2008 8:56
Re: Celoevropsky.

Pane, naprostý souhlas. Také si myslím, že historie si vybrala tu nejlepší možno variantu.

Nedomnívám se, že by  vlády Británie  a  Francie byly vyloženě  proněmecké.  Jenom se jim nechtělo v krátké době opět do války s Německem, tentokráte z důvodu neuspořádaných etnických vztahů v ČSR.  Pokud by obě vlády vojensky zakročily,  staly by se agresory a dostali by se do stejné kritiky, ako dnes USA v Iráku. Hitler byl v té době stejně bezúhonný a milující mír, jak dnes např. Putin nebo Ahmatinežád.

Fascinuje mne, jak se neustále omílá teorie, že Británie byla naším spojencem.  Británie s námi žádnou smlouvu o obraně neměla.

0 0
možnosti
PH

kostej_

23. 6. 2008 3:13
nechapu

Zaver clanku je imho v uplnem rozporu s predchozim clankem, nebo mi unika nejaky skryty predpoklad? (jako napr. ten, ze byt soucasti Sovetskeho svazu by bylo supr)

0 0
možnosti
B

bullterrier

23. 6. 2008 0:02
Potěšitelné

na tom může být, že jsme eliminovali ztráty a naše zbraně pak v německých rukou zmasakrovaly poláky a přichystali jim takový osud, jaký chystali oni nám. Jen francouzi z té zrady propluli s malými ztrátami. A když si to srovnám s tím, že když naši letci bránili Velkou Británii, museli jsme za to britům platit zlatem, je vidět, že jakékoliv spoléhání na pomoc jiných je naivní. Francouzi a britové brzy budou členy Eurábie, němci tureckého sultanátu, takže v tomto kontextu jsme dopadli na začátku 21. století ještě dobře.

0 0
možnosti
M

Majklova_proxy

23. 6. 2008 2:01
Re: Potěšitelné

Narodni strana se do parlamentu nedostane.

0 0
možnosti
KK

CarolusIV

22. 6. 2008 22:26
přelet sta sovětských bombardovacích letadel

Jednalo se o TB 3 ?  Tak ty by měly životnost ve vzduchu pár minut.  Po kontaktu s německými Messerschmitty možná jen pár vteřin.

0 0
možnosti
RR

rezjir

22. 6. 2008 21:02
Epizoda

Nevím, jestli to víte, ale Stalin při návštěvě Moskvy trápil Beneše otázkou, proč jsme se nebránili, když Sověti byli ochotni nám pomoci. Dokonce mu o tom promítal nějaké filmy.

0 0
možnosti
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1558x
Jsem jako každý člověk. K mému životu patří samozřejmě i láska a romantika. Jsem si jist, že v dnešních podmínkách je také politika částí naší existence. Jenže, kdo zapomíná na takové věci, jako je láska, tomu nikdy nemůžeš věřit jeho politický názor."